• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är fossil?
Fossil är rester eller avtryck från döda organismer.
Vad betyder ordet evolution?
Evolution betyder utveckling, och evolutionsläran handlar om livets utveckling.
Vem skrev boken "Om arternas uppkomst"?
Charles Darwin skrev boken "Om arternas uppkomst.
Ge exempel på hur fossil bildas.
Fossil kan bildas genom att rester av levande organismer förstenas, t.ex. om de bäddas in i lera som med tiden blivit berg. Ibland finns bara avtrycket kvar.
Vad menas med naturligt urval? Varför överlever inte alltid den starkaste?
Naturligt urval innebär att bara en del av avkomman kan överleva och i sin tur få egen avkomma. Förmågan att överleva och fortplanta sig beror på hur väl anpassad en individ är till sin omgivning. Det är inte alltid viktigt att vara stark. En färg som gör att man inte syns eller förmåga att tillgodogöra sig den mat som finns kan varar betydligt viktigare.
Mutationer och sexuell förökning är viktiga i evolutionen. Varför?
Mutationer som ju förändrar generna är en förutsättning för att en organism ska få en helt ny egenskap. Genom sexuell förökning skapas många möjligheter att kombinera gener.
Varför är mångfald viktigt för evolutionen?
Den genetiska mångfalden gör att alla individer inte är likadana. Då ökar chansen att någon ska ha bättre möjligheter och fortplanta sig om miljön förändras.
Nämn någon viktig skillnad mellan Bibelns skapelseberättlse och utvecklingsläran?
En viktig skillnad är hur lång tid det har tagit för dagens djur och växter att utvecklas. En annan skillnad är att biologer ser utvecklingen som en process som pågår hela tiden och att utvecklingen av nya arter är en del av denna process.
Beskriv med ett exempel hur en art kan bli till.
Nya arter kan exempelvis bildas när några djur inom en grupp isoleras och avkomman efter ett antal generationer blir alltmer specialiserad för en annan livsmiljö. När de inte längre kan para sig och få barnbarn med den ursprungliga gruppen har det bildats en ny art. Ett exempel på hur arter bildas är Galapagosöarnas finkar.
Bland en grupp skadeinsekter finns det två olika genetiska varianter. Den ena dör om den får i sig insektsgift medan den andra inte skadas. Förklara med hjälp av Darwins teorier vad som kan hända om man använder insektsgifter under lång tid.
I en miljö med mycket insektsgifter är det en stor fördel att inte dö av gifterna. Om det hos några insekter uppstått en mutation som ger denna en förmåga, har de muterade individerna större chanser än andra insekter än andra insekter att leva vidare och fortplanta sig. De kan därmed föra genen för denna unika förmåga vidare. De motståndskraftiga insekterna blir på så sätt med tiden fler och fler. Så småningom kommer insektsgiftet inte längre att göra nytta eftersom insekterna i alla fall överlever. Man talar då om att insekterna blivit resistenta.