• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

IoT

The Internet of Things (IoT) is the network of physical objects or "things" embedded with electronics, software, sensors, and network connectivity, which enables these objects to collect and exchange data.[1] The Internet of Things allows objects to be sensed and controlled remotely across existing network infrastructure,[2] creating opportunities for more direct integration between the physical world and computer-based systems, and resulting in improved efficiency, accuracy and economic benefit;[3][4][5][6][7][8] when IoT is augmented with sensors and actuators, the technology becomes an instance of the more general class of cyber-physical systems, which also encompasses technologies such as smart grids, smart homes, intelligent transportation and smart cities. Each thing is uniquely identifiable through its embedded computing system but is able to interoperate within the existingInternet infrastructure. Experts estimate that the IoT will consist of almost 50 billion objects by 2020.[9]

Semantisk webb

Den största delen av webben idag är till för oss människor att läsa, inte för maskiner att förstå. Den semantiska webben handlar om att skapa data till innehållet som gör att maskiner kan förstå och dra slutsatser kring informationen som finns. Exempelvis genom att använda en agent vid en sökning som väljer ut, sammanställer och kombinerar information från flera olika webbsidor och ger dig ett snabbt sökresultat. Detta bygger givetvis på att agenten kan förstå begrepp och sambanden mellan olika begrepp. Därför behöver man koppla information till informationen som ger maskinerna den semantik de behöver för att kunna dra dessa slutsatser.
För att kunna dra slutsatser utifrån olika webbsidor behöver agenten även förstå relationerna mellan olika begrepp. Inom datavetenskapen används begreppet ontologier för att beskriva dessa samband. En ontologi kan vara relationen mellan ort, postnummer och gatuadress. Platsen som du bor på kan betecknas på många olika sätt. För att sökagenten ska förstå att dessa betyder samma sak och kunna hitta de bilmekaniker som finns i din närhet behöver den en ontologi som förklarar sambanden agenten behöver utgå ifrån. Program som hjälper oss att ge maskinerna den semantik och de ontologier de behöver för att kunna förstå informationen som finns på webben idag har börjat poppa upp på marknaden.

Programmeringsspråk

Programmeringsspråk är ett sätt för människor att kunna skicka instruktioner till datorer. Programmeringsspråken är designad för att kunna tolkas och hanteras utav människor för att sedan översättas till binär kod som datorn bättre förstår.

C

C utvecklades av Dennis Ritchie 1972 och är ett imperativt programmeringsspråk, dvs datorn tolkar koden som en sekvens av instruktioner. C passar bra till att bygga spel och applikationer då det är snabbt och pålitligt. Till skillnad från många andra programmeringsspråk så innehåller C ett relativt litet inbyggt biliotek av funktioner vilket gör att man får skapa de funktioner man behöver på egen hand. C har använts bland annat till att koda olika Operativsystem så som Windows och Unix/Linux.

C++

C++ skapades för att kombinera kraftfullheten från C med objektorienterad programmering (vilket innebär att koden kan återanvändas). C++ innehåller en del inbyggda bibliotek och anses generellt vara ett något tyngre programmeringsspråk än C men fortfarande ett av de snabbare språken. Språket lämpar sig väl till simuleringar och används därför ofta till t ex spel och applikationer.

Java

Java utvecklades av Sun Microsystems som ett alternativ till C och C++. Språket fungerar bra till utveckling av applikationer på webben då den är plattformsoberoende. Till skillnad från många andra programmeringsspråk (T ex C och C++) så omvandlas Javakod inte direkt till maskinkod utan istället till bytekod som sedan körs i en virtuell maskin på datorn. Fördelen med detta är att koden inte behövs skrivas om för respektive system den ska köras på, däremot så har det orsakat en del prestandaproblem i form av att applikationer kan upplevas som långsamma. En av de stora fördelarna med Java är att de använder sig av automatisk ”garbage collection” vilket innebär att man som programmerare inte själv behöver skriva kod för hur applikationen ska göra sig av med data som inte längre behövs lagras.

C#

C# är ett programmeringsspråk utvecklat av Microsoft för att fylla ungefär samma funktion som Java. Det lämpar sig bäst för webapplikationer och trots att det ”egentligen” är platformsoberoende så fungerar det bäst på Windows. Precis som Java så använder det sig av en automatisk ”garbage collection”.

Obj-C

Obj-C utvecklades på 1980-talet och är en vidareutveckling av C som i dagsläget används i iOS och OS X. Obj-C är till väldigt stor del kompatibelt med C vilket gör koderna väldigt lätta att integrera med varandra. Språket lämpar sig bra till applikationer och spel i Apple-miljöer.

Swift

Swift är ett lätt och snabbt språk som togs fram av Apple som ett alternativ till Obj-C och används idag ofta för utveckling av spel och applikationer till iOS och OS X. Till skillnad från mer klassiska programmerinspråk (så som t ex C) så använder sig Swift inte av s k pekare i sin kod.

PHP

PHP eller PHP: Hypertext Preprocessor, är ett scriptspråk optimerat för att stödja dynamiskt innehåll på websidor. Koden går att bra att integrera med HTML vilket gör den väldigt populär hos webutvecklare. Själva koden körs vanligtvis direkt från servern och används idag på stor del av alla världens websidor.