• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/100

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

100 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Hva menes med begrepet "kjøpssenter"?
1. Den gruppen av personer i kjøperbedriften som tar beslutninger om valg av leverandør? 2. Den gruppen av personer i kjøperbedriften som har innflytelse på valget av leverandør.3. Den grupper personer i bedriften som har formelt ansvar for innkjøp. 4. Den gruppen personer i bedriften som ordner det praktiske ved gjennomføring av kjøp.
Hva menes med kognitiv dissonans?
a. Det ubehaget man føler når man samtidig erfarer to tanker eller følelser som er i konflikt

b. Konflikten en kjøper opplever mellom lysten på produktet og holdningen om at man bør la være.


c. Negative reaksjoner på reklamebudskapet som følger av behovet for å ta frie, selvstendige beslutninger.


d. Tendensen til å overvurdere egen evne til å ta gode beslutninger.

I strategisk planlegging brukes gjerne et strategisk kart. Hva består det av?
a. Sammenhengen mellom økonomiske resultater og merkets posisjonering.b. Årsak-virkningskjeder.c. Visjon, posisjonering og kjerneverdier.d. Veien fra bedriftens nåværende posisjonering til den framtidige.
Hva menes med begrepet strategiske ressurser?
a. Ressurser og fredrigheter bedriften har tilgang på for å drive kjerneaktivitetene.b. Relasjoner til eksterne aktører som har kompetanse eller andre ressurser bedriften trenger for å lykkes.c. Kompetansen og ferdighetene i bedriften på strategisk planlegging.d. Viktige og sjeldene ressurser bedriften har tilgang på som det er mulig å kontrollere og vanskelig for konkurrentene å kopiere.
Hva er viktigst å kommunisere når man skal lansere et nytt produkt for markedet?
a. Produktets annvendelses området og hvor man får tak i produktet.b. Merkets diffrensieringsfaktor.c. Hvilken kategori produktet tilhører og den viktigste diffrensieringsfaktoren.d. Prisen og hvor produktet kan kjøpes.
Kåre har nettopp kjøpt bil. Hvilken teori er mest relevant for å forklare hans vurdering av kjøpet?
a.Fishbein og Ajzenz utvidede holdningsmodell.b. Theori of trying - teorien om prøving.c. Heiders balanseteori.d. Teori om retrospektiv inferens.e. Teori om prosumpsjon
Når konsumenter tar beslutninger, kan de bruke ulike regler. Hva kjennetegner en konjuktiv beslutningsregel?
a. At konsumenten har "enten - eller" regel. Bilen skal være svart eller blå.b. At konsumente han rangert produkt egenskapen fra mest viktig til minst viktig.c. At konsumenten har "både og" regler. Bilen skal være svart og ha skinnseter.d. At konsumenten vurderer alle relevante egenskaper i sammenheng.
En produsent av brus skal kjøre en reklamekampansje på TV i den hensikt å øke salget. For å måle effektene har de gjennomført en undersøkelse som sammenligner holdningene til merket blant dem som har sett reklamen med holdningene til dem som ikke har sett den (1k respondenter). Resultatene viser signifikant høyere salg blandt dem som har sett reklamen. Kan vi da konkludere at kampanjen har hatt positiv effekt?
a. Nei, på grunn av mulige historieeffekter og seleksjonseffekter i utvalget av respondenter.b. Ja, fordi forskjellene er signifikante og utvalget stort.c. Nei, på grunn av seleksjonseffekter i utvalget.d. Hvis effektene er store, har reklamen sannsynligvis hatt en stor effekt, selv om vi ikke kan utelukke at andre faktorer også har spilt en rolle.
Før en reklamekampanje gjennomfører en brusprodusent en test av fire forskjellige varianter av reklamen. Fire ulike grupper eksponeres for hver sin reklamevariant før man bruker et skjema til å måle kjøpsintensjoner og merkeholdninger. Hvilke(n) analyse(r) bør brukes for å finne ut hvilken reklame som er mest effektiv?
a. Korrelasjonsanalyse.b. Regresjonsanalyse.c. Korrelasjon eller regresjons analyse.d. Variansanalyse (ANOVA)e. Clusteranalysef. Faktoranalyse.
Hva menes med ekstern validitet?
a. I hvilken fra undersøkelsen vill gi samme resultat dersom den ble gjennomført på nytt.b. I hvilken grad spørsmålene som brukes for å måle et begrep i en undersøkelse er forståelige for andre enn dem som gjennomfører undersøkelsen.c. I hvilken grad resultatene i en undersøkelse kan generaliseres.d. I hvilken grad resultatene i en undersøkelse er statistisk holdbare.e. I hvilken grad undersøkelsen har forankring i teori.
Hvordan kan markedsførere skape endringer (læring) i assosiasjonsnettverk?
a. Ved at nye linker skapes, etablerte linker forsterkes eller fjernes eller nye assiosasjoner legges til.b. Ved at nye linker skapes.c. Ved at nye assiosasjoner legges til eller gamle fjernes.d. Ved at nye linker skapes, etablerte linker forsterkes eller nye assiosasjoner legges til.
Merket MOJOMO ble lansert av bedriften N i januar 2013. Det viser seg at konkurrenten K tidligere har registrert dette merkenavnet og brukt det på sine produkter frem til desember 2007. Etter dette har konkurrenten benyttet et annet navn på sine produkter, men eier fortsatt merkenavnet. K går til sak for å stoppe N i å bruke MOJOMO som kerkenavn. Vil K vinne frem?
a. Jab. Det kommer an på om K kan dokumentere at kundenje forveksler tilbudene fra de to produsentene. c. Neid. Det kommer an på om N bruker samme fonte og farge som K.
Når er det mest aktuelt for en bedrift å øke kanalbredden for distribusjonen av et produkt?
a.Når produktet blir mer standardisert.b. Når produktet blir mer avansert.c. Når produktet blir dyrered. Når produktet blir mer spesialisert.
Conjoint er en metode som kan benyttes for flere formål, blant annet testing av nye produktkonsepter. Hvilken type stimuli/input benyttes i conjoint-analyser?
a. Spørreskjema med lister av produktegenskaperb. Profiler med flere produktegenskaper.c. Profiler som beskriver ulike måter å bruke produkter på og hvor stor andel av brukstiden som knytter seg til hver brukstype.d. Kvalitative responser på alternative konseptbeskrivelser.
Hva menes med "oppsalg"?
a. Å selge mer enn ett produkt til kunden.b. Å selge kunden et dyrere produkt enn han hadde i tankene da han ankom butikken.c. Å selge kunden flere produkter over tid.d. Å selge kunden komplementære tileggsprodukter.
Mange produkter forutsetter at kunden involveres i produksjonsprosessen (f.eks Toro). Hvilken effeter kan forventes av en slik involvering hvis resultatet er positivt?
a. Kunden vil ta æren for resultatet, med ingen effekt for merkevaren.b. Både kndens selvoppfatning og merkevaren vil kunne påvirkes positivt dersom kunden har en positiv holdning til å bidra.c. Det har ingen betydning om kunden bidrar selv eller ikke.d. Kundens involvering vil normalt gi en positiv effekt for merkevaren, men bare dersom kunden har en positiv holdning til merket i utgangspunktet.e. At kunden må bidra selv, svekker holdningen til merket.
Hva menes med en "ikke-kompensatorisk produktegenskap" ?
a. En egenskap som merket scorer like bra som konkurrentene.b. En egenskap som forbrukeren har absolutte krav til i form av klare grenseverdier for hva han kan akseptere.c. En egenskap som forbrukeren ikke har absolutte krav til.d. En egenskap som kundene alltid tar med i vurderingene.
Hva menes med begrepet "komsumentoverskudd"?
a. Differansen mellom prisen og enhetskostnaden ved å produsere produktet.b. Kundens opplevde verdi av produktet.c. Differansen mellom konsumentens budjsett og forbruk.d. Differansen mellom etterspurte og tilbudte produktenheter.e. Differansen mellom opplevd verdi av produktet og prisen.
Hva kjennetegner perifer prosessering av reklame i følge Tellis?
a. At sansesystemet fanger opp og prosesserer lett gjenkjennelige elementer i reklamen uten at forbrukeren bruker bevisste kognitive ressurser på reklamen.b. Prosessering av fremtredende kjennetegn i reklamen, som kjendiser, merkenavn etc.c. At reklamen prosesseres på avstand, uten at man kan se detaljene.d. Prosessering av perifere budksap i reklamen.
Hva menes med perseptuelt klimaks i reklame?
a. Høydepunktet i historen som fortelles i reklamen.b. Det punktet i reklamen hvor merket eksponeres.c. Sterke sanseinntrykk i reklamen.d. Reklames konklusjone. Sanseinntrykk i reklamen som seere reagerer positivt på og derfor huskes godt.
En bedrift skal lansere et nytt produkt og har laget en liste med 500 epost-adresser til potensielle kunder. Planen er å sende ut en reklame til alle på listen. Hva er din juridsiek vurdering av denne markedsføringen?
a. Reklamen er i strid med markedsføringsloven.b. Reklamen er bare ulovelig hvis den eksponeres for barn.c. Reklamen er bare ulovelig hvis den er aggressiv.d. Rekalmen er fullt lovlig.e. Reklamen er lovlig dersom produktet ikke kjøpes på impuls.
Hvilke egenskaper er viktigst for en leder av kreative produktutviklingsteam?
a. god evne til å inspirere og bygge relasjoner internt i teamet og til eksterne ressurspersoner b. kreativitet og evne til å holde budsjettet c. god evne til å inspirere og bygge relasjoner internt i gruppen
Hva menes med strategisk innovasjon?
a. at innovasjons-arbeidet baseres på bedriftens strategiske ressurser b. at innovasjons-arbeidet er inspirert av bedriftens strategi og merkeposisjonering(er) c. at innovasjons-arbeidet ledes av strategi-eksperter
Hva bør være fokus i ide-genererings-arbeidet?
a.Fokus bør hele tiden rettes mot å utvikle et fåtall ideer av høy kvalitet som er konsistente med posisjoneringen b. Målet bør i første omgang være å frikoble tankevirksomheten og generere maksimalt antall ideer. c. Målet bør i første omgang være å finne 2-3 gode ideer og dernest generere flest mulig forbedringsideer av disse.
Hvordan bør ide-genereringen legges opp?
a.intensiv innsats i ca 60 min. Etter dette er det lite sannsynlig at noe nytt vil komme opp. b. Gjentagne, intensive økter med pauser mellom. c. enkelte økter på flere timer.
Hvilken organisering av ide-genereringen gir flest ideer?
a. først individuell ide-generering, deretter i gruppe, med basis i de individuelle responsene b. gruppe-sesjoner c. individuell ide-genering
Hvordan bør kreative team være sammensatt?
a. av folk som har den relevante tekniske kompetansen og av folk med markedsinnsikt b. av folk som representerer alle sentrale funksjoner i bedriften c. av folk som er kjent for å være kreative
Hvilke(n) kategori(er) bør defineres som merkets konkurransearena?
a. behovskategorier som merket har etablerte fortrinn i b. de største behovskategoriene c. behovskategorier som merket har etablerte eller potensielle fortrinn i, og som er store nok til å gi god lønnsomhet/ vekst
Hva menes med strategisk posisjonering?
a. differensiering av et merke i målgruppenes bevissthet b. et målbilde som viser hvordan merket skal differensiere seg positivt fra konkurrentene i målgruppenes bevissthet. c. et målbilde som viser hvilke produkt-egenskaper som skal føre til at produktet foretrekkes og bygger lojalitet
Hva menes med en differensieringsfaktor (POD)?
a. en merke-assosiasjon, eller kombinasjon av slike, som er relatert til sentrale valgkriterier og skiller merket fra konkurrenter. b. en merke-assosiasjon, eller kombinasjon av slike, som skiller merket fra konkurrentene c. en merkeassosiasjon som er relatert til sentrale valgkriterier og skiller merket fra konkurrentene
Hvilke typer innsikt er nødvendig for å definere en god strategisk posisjonering?
a. innsikt i mål-gruppenes behov og valgkriterier, eksisterende posisjon for eget merke og konkurrerende merker, innsikt internt i bedriftens strategi, kultur og ferdigheter, og innsikt i fakta om merket og bedriften b. innsikt i målgruppenes behov og valgkriterier, eksisterende posisjon for eget merke og konkurrerende merker, samt innsikt internt i bedriftens strategi, kultur og ferdigheter c. innsikt i målgruppenes behov og valgkriterier, eksisterende posisjon for eget merke og konkurrerende merker, innsikt internt i bedriftens strategi, kultur og ferdigheter, og innsikt i differensierende produktegenskaper
Hva menes med kjennskapsbredde?
a. At merket er best kjent i den aktuelle kategorien b. at merket har høy kjennskap i mange valgsituasjoner c. Kombinasjonen av a og b.
I følge Tellis kan en målgruppe påvirkes av et reklamebudskap på tre ulike måter. Hvilke?
a. via sentral prosessering, perifer prosessering og kombinert prosessering b. via sentral prosessering, perifer prosessering og subliminal prosessering c. via sentral prosessering, perifer prosessering og passiv prosessering
Hva menes med integrert markeds-kommunikasjon?.
a. at man tar hensyn til alle kontaktpunkter og forsøker å få til gode rollefordelinger slik at totaleffekten blir størst mulig b. At man tar hensyn til alle kontaktpunker og at man forsøker å få til synergier/kombinasjonseffekter og rollefordelinger slik at total effekten blir størst mulig. c. at kunden integreres i kommunikasjons-planleggingen
Hva menes med ”kryssalg?”
a. at man selger flere produkter til kunden i tillegg til det han opprinnelig er opptatt av å kjøpe b. at man selger et dyrere produkt til kunden enn det produktet han opprinnelig er interessert i c. at man selger et produkt som dekker flere behov hos kunden
Hvorfor er det ofte vanskelig å markedsorientere kulturen i bedrifter?
a. Fordi de ansatte tror de er eksperter på hva kunden vil ha b. fordi kjerneverdiene som regel handler om andre ting c. fordi bedriftskulturer er basert på virkelighets-oppfatninger det tar tid å endre
Hva menes med ”holdninger”?
a. totalvurderinger av objekter eller personer b. antagelser om objekter eller personer c. antagelser om andres oppfatning
Når er det relevant å bruke Fisbein & Ajzens utvidede modell – TORA?
a. når beslutnings-takeren er svært interessert i den aktuelle produktkategorien b. når det tas kjappe, overfladiske beslutninger – Heiders balanseteori c. når det tas gjennomtenkte beslutninger
Hvilke variabler gir opphav til kjøps-intensjoner i følge TORA?
a. konsumentens antagelser om hva produktet kan utrette b. egne holdninger og sosiale normer til kjøpet c. umiddelbare følelser for kjøpsobjektet
Hvilke andre variabler enn kjøpsintensjon påvirker faktisk atferd i følge TORA?
a. Vaner b. ingen andre variabler enn kjøpsintensjon c. vaner, personlighet og situasjonsvariabler
Hva menes med en ”kompensatorisk” beslutningsregel?
a. konsumenten bruker sin kunnskap om kjente egenskaper til å vurdere beskaffen-heten til egenskaper han ikke kjenner b. vurderingen av ulike egenskaper summeres slik at svake egenskaper kan oppveies av sterke egenskaper i totalvurderingen c. konsumenten kompenserer for manglende kunnskap om enkelte egenskaper ved å legge større vekt på de egenskapene han kjenner
Hvordan foregår aktivitetsspredning i assosiasjonsnettverk?
a. alle assosiasjoner i nettverket aktiveres simultant og ubevisst b. aktiveringen skjer gradvis og sprer seg fra node til node i nettverket med utgangspunkt i den først aktiverte noden c. aktiveringen skjer gradvis og bevisst fra node til node i nettverket
Hvordan kan markedsførere skape endringer (læring) i assosiasjonsnettverk?
a. ved at nye assosiasjoner legges til eller gamle fjernes b. ved at nye linker skapes, etablerte linker forsterkes eller fjernes, eller nye assosiasjoner legges til c. ved at nye linker skapes, etablerte linker forsterkes, eller nye assosiasjoner legges til
Hvordan kan markedsførere forsterke sammenhengen mellom kjøpsintensjoner og faktisk kjøp?
a. ved å gjøre produktet mer tilgjengelig, gi et godt informasjonsgrunnlag, skape produkt-engasjement og la kunden prøve produktet b. ved å repetere grunnlaget for kjøpsintensjonene i reklamen (hovedargumentene for kjøp) c. ved å gjøre produktet mer tilgjengelig og kommunisere tydelig produktets fortrinn
Hva menes med kognitiv dissonans?
a. opplevd ubehag når konsekvensene av egen atferd ikke stemmer med forventningene b. tendensen til å overvurdere egen evne til å ta gode beslutninger c. negative reaksjoner på reklamebudskap som følge av behovet for å ta frie, selvstendige beslutninger
Hva er forskjellen på vaner og lojalitet?
a. lojaliteter er bevisste b. unike, positive assosiasjoner,- det trenger ikke vaner være c. erfaringer med flere produkter enn vaner
Hva menes med begrepet ”prosument”
a. at kunden er proaktiv og foreslår endringer i produktene b. at kunden er proaktiv i sin søken etter produkter forut for kjøpet c. at kunden er både produsent og konsument
Hva menes med begrepet ”kjøpssenter”
a. den gruppen av personer i kjøperbedriften som har innflytelse på valget av leverandør b. den gruppen av personer i kjøperbedriften som tar beslutning om valg av leverandør c. den gruppen av personer i kjøperbedriften som ordner med den praktiske gjennomføringen av kjøpet
Hvor mange roller finnes typisk i et kjøpssenter?
a. 9-roller b. 5-roller c. 7-roller
Hva menes med begrepet “differensieringsfaktor” ( “point-of-differentiation”)?
a. En egenskap ved en merkevare som er spesiell for den produktkategorien merket tilhører. b. En egenskap ved en merkevare som den scorer bedre enn konkurrentene på. c. En egenskap ved en merkevare som er viktig for valg og som merkevaren scorer bedre enn konkurrentene på. d. En egenskap ved en merkevare som er viktig for valg og som merkevaren scorer omtrent like bra som konkurrentene på.
Eieren av et selskap som driver med eiendomsmegling hevder at «våre meglere er vår fremste strategiske ressurs». Oppfyller meglerne de teoretiske kravene til strategiske ressurser?
a. Bare de beste meglerne fordi de er sjeldne, viktige og vanskelige å kopiere b. Nei, fordi alle meglere har omtrent samme utdanning og bakgrunn c. Ja, fordi meglerne spiller en viktig rolle i strategien d. Nei, fordi meglerne representerer en ikke-approprierbar ressurs.
Hvilke tre typer variabler bør inngå i et system for markedsovervåking?
a. Variabler om merkekjennskap, merkeassosiasjoner og merkelojalitet b. Variabler som dekker hele markedsmiksen c. Markedsvariabler, psykologiske variabler og kontrollvariabler d. Markedsvariabler og kontrollvariabler
En student har tilberedet Jegergryte fra Toro etter oppskriften. Hun synes det smaker bra. Hvilken effekt vil denne erfaringen sannsynlig vis få for studentens holdning til Jegergryten fra Toro?
a. Holdningen til Jegergryten fra Toro vil bli styrket. b. På grunn av «self-serving bias» vil studentens holdning til egne kokkeferdigheter styrkes, men holdningen til Toros Jegergryte endres ikke. c. Både holdningen til Jegergryten fra Toro og til egne kokkeferdigheter styrkes. d. Holdningen til Toro vil styrkes, men ikke holdningen til Jegergryten.
Hva menes med «aktivering» av CSR (Corporate Social Responsibility)-aktiviteter?
a. At tiltakene kommuniseres internt og/eller eksternt b. At bedriftens potensial for å bidra positivt til samfunnet realiseres c. At de ansatte bevisstgjøres på bedriftens samfunnsansvar d. At CSR-aktivitetene markedsføres internt slik at de ansatte engasjerer seg
Ikke alle konsumenter som har negative erfaringer med produkter eller tjenester klager. Hvilke faktorer har størst betydning for beslutningen om å klage eller ikke?
a. Graden av misnøye, graden av anger, forventet respons på klagen, hvor lett det er å klage b. Hvor mye produktet eller tjenesten kostet og hvor lett det er å klage c. Hvor mye produktet eller tjenesten kostet, konsumentens personlighet og kjønn d. Graden av misnøye, forventet respons på klagen og konsumentens utdanningsnivå
Lars har stor interesse for og kunnskap om slalåm og skal kjøpe seg nytt utstyr før jul. Hvilken teori er mest relevant for å beskrive hvordan Lars vil forme holdninger til alternativene han vurderer?Lars har stor interesse for og kunnskap om slalåm og skal kjøpe seg nytt utstyr før jul. Hvilken teori er mest relevant for å beskrive hvordan Lars vil forme holdninger til alternativene han vurderer?
a. Fishbein & Ajzens utvidede holdningsmodell b. Theory of trying – teorien om prøving c. Heiders balanseteori d. Teori om retrospektiv inferens
Det viser seg at de slalåmstøvlene Lars kjøpte fungerer dårlig i stor fart. Hvilke av følgende reaksjoner er mest sannsynlige?
a. Han vil tenke at han burde tatt seg bedre tid til å vurdere flere alternativer. b. Han vil tenke at både produktbeskrivelsen og personalet i sportsbutikken burde opplyst bedre om at skoene ikke fungerer godt ved høy fart. c. Han vil ikke henge seg opp i problemet, men kjøpe et annet par som kan brukes i høy fart. d. Fordi han kan mye om slalåm, vil han tenke at det er hans skyld.
Når er strategisk partnerskap en god innkjøpsstrategi?
a. Når både innkjøpets økonomiske risiko og forsyningsrisikoen er høy b. Når bedriften som skal foreta innkjøpet er liten i forhold til leverandøren c. Når forsyningsrisikoen er høy d. Når det er mange aktører i kjøps-senteret og den økonomiske risikoen er høy
Du har målt effekten av ulike produktegenskaper på holdningen til merket ved hjelp av regresjonsanalyse. For egenskap H er effektenβ= 0.03, og p <. 05. Hva forteller dette om egenskapens betydning?
a. Denne egenskapen har ingen betydning for holdningen til merket. b. Denne egenskapen har stor betydning for holdningen til merket. c. Denne egenskapen har minimal betydning for holdningen til merket. d. Denne egenskapen har ikke signifikant effekt på holdningen.
Hva menes med intern validitet?
a. I hvilken grad spørsmålene som brukes for å måle et begrep virkelig representerer det teoretiske begrepet de er ment å måle b. I hvilken grad resultatene av en undersøkelse kan generaliseres c. I hvilken grad effektene man observerer kan knyttes til de variablene en har målt. d. I hvilken grad man kan trekke konklusjoner om årsakene til observerte effekter i en undersøkelse.
Hva bruker markedsførere cluster-analyse til?
a. Til å analyser hvilken effekt ulike variabler har på holdning til merkevarer b. Til å gruppere variabler i undersøkelser c. Til å gruppere respondenter i undersøkelser d. Til å sammenligne gjennomsnitt i ulike grupper av respondenter
Hva menes med at merkenavn har symbolsk nytte i følge Keller?
a. At kjente merkenavn gjør det lettere for forbrukeren å velge b. At merkenavn symboliserer løsninger på bestemte problemer c. At merkenavn symboliserer bestemte former for sansemessig nytelse eller stimulans d. At bruken av et merke knytter brukeren til bestemtesosiale grupper eller livsstiler.
Ole og Oline har begge vært på jakt etter en ny bil i noen uker. De har sett på annonser, snakket med venner og besøkt flere forhandlere. Begge har etter hvert bestemt seg for Audi og har like sterke intensjoner om å kjøpe seg en Audi A4. I neste måned, juni, kommer feriepengene og da har begge planer om å gjennomføre kjøpet. Ole har vært bilinteressert hele livet. Det har ikke Oline, men hun trenger en bil siden den nye bedriften hun skal jobbe for til høsten holder til noen mil unna bostedet. Hvem av dem vil med høyest sannsynlighet faktisk kjøpe seg en Audi A4?
a. Ole fordi han har størst bilinteresse og den best forankrede holdningen b. De har like stor sannsynlighet for å kjøpe Audi A4 c. Oline fordi hun vil være mindre kritisk i kjøpsprosessen enn Ole d. Oline fordi hun har mindre kunnskap om alternative bilmerker
En bedrift har utviklet en rekke nye fiskeprodukter som selges gjennom COOP, Meny og Spar. Bedriften vil bruke navnet «Stolte Norske Tradisjoner» og vil nå søke om rettslig beskyttelse. En undersøkelse viser at ingen andre bruker dette navnet. Vil bedriften vinne frem med denne søknaden og oppnå beskyttelse for merkenavnet?
a. Ja, fordi ingen andre bruker det b. Nei, sannsynlig vis ikke fordi navnet er for generisk. c. Nei, sannsynlig vis ikke i første omgang, men beskyttelse kan oppnås over tid gjennom innarbeiding d. Ja, dersom man i tillegg bruker en unik logo
Merkekjennskap er viktig for at merkevarer skal delta i vurderings- og valgprosesser. Det finnes flere typer merkekjennskap. Hva menes med ”kjennskapsbredde”?
a. I hvilken grad et merke har høy score på merkekjennskap i mange behovssituasjoner b. I hvilken grad et merke har høy kjennskap i sin kategori c. I hvilken grad et merke er kjent av mange personer i målgruppen d. I hvilken grad en bedrift har flere merker som til sammen dekker hele markedet
d. I hvilken grad en bedrift har flere merker som til sammen dekker hele markedet
a. Fordi mange benytter denne metodikken, gir den muligheter for å sammenligne med andre kampanjer. Derfor kan den anbefales, selv om den ikke er perfekt. b. Den vil gi et godt bilde av effekten c. Den er lite egnet til å teste effekten d. Det kommer an på hvordan undersøkelsen analyseres
Hvorfor er det mer lønnsomt å bruke noe tid på å forstå kundens behov i personlige salgsprosesser i stedet for å gå rett i gang med å selge det første produktet han viser interesse for?
a. Fordi du ellers risikerer å selge et produkt til kunden som han siden klager på b. Fordi innsikt i kundes behov skaper muligheter for kryssalg c. Fordi innsikt i kundens behov skaper kryss- og oppsalgsmuligheter d. Fordi innsikt i kundens behov gjør det lettere å finne det riktige produktet for kunden
Hva menes med en ”kompensatorisk egenskap”?
a. En egenskap som merket scorer like bra som konkurrentene på b. En egenskap som forbrukeren har absolutte krav til i form av klare grenseverdier for hva hun/han kan akseptere c. En egenskap som forbrukeren ikke har absolutte krav til d. En egenskap som forbrukeren ikke er villig til å betale for
I verdibasert prising benyttes begrepet «differanseverdi». Hvilke av alternativene nedenfor uttrykker differanseverdien?
a. Potensiell verdi minus referanseverdien b. Prisen på vårt produkt minus referanseverdien c. Prisen på vårt produkt minus prisen på rimeligste produkt i kategorien d. Prisen på dyreste produkt i kategorien minus prisen på vårt produkt
Hvorfor er narrative klimaks i TV-reklamer viktige?
a. Fordi kunder som eksponeres for reklamen vil huske disse klimaksene b. Fordi kunder som prosesserer reklamen perifert vil huske disse klimaksene c. Fordi kunder som prosesserer reklamen sentralt vil huske disse klimaksene d. Fordi slike klimaks fanger oppmerksomheten til dem som ikke følger med på reklamen i utgangspunktet
Knorr planlegger en TV-kampanje i Norge for sin standard bernaise-saus. Dette produktet er markedsleder i mange land, men i Norge er det Toros produkt som er best kjent og dominerer markedet. Kampanjen har til hensikt å ta markedsandeler fra Toro. For å spare penger, har Knorr besluttet å bruke en kort reklamefilm de allerede har tilgjengelig som fokuserer på selve sausen og emballasjen. Det eneste som endres er tekst og tale, som oversettes til norsk. Toro har ingen reklame for sitt produkt i den perioden Knorr har kampanje. Hvilken effekt vil reklamefilmen for Knorr sannsynlig vis ha på salget?
a. Økt salg for både Knorr og Toro, men størst økning for Knorr b. Økt salg for både Knorr og Toro, men størst økning for Toro c. Økt salg for både Knorr og Toro, uten at markedsandelene endres d. Sannsynlig vis ingen effekt på salget. e. Økt salg for Knorr
Tillit har tre hovedkilder. Hvilke?
a. Ferdigheter, åpenhet og omtanke b. Kompetanse, innsatsvilje og konsistent atferd c. Ferdigheter, integritet og omtanke d. Omtanke, klokskap og vennlighet
Hvordan kan vi legge til rette for at en reklamefilm har effekt også på dem som prosesserer den passivt?
a. Ved å bruke humor i reklamen b. Gjennom tydelig eksponering av merke-elementer, både visuelt og audielt (lydmessig) c. Ved å inkludere unike narrative klimaks i reklamefilmen. d. Ved å lage historier som underholder
G-Sport planlegger en reklamekampanje rettet mot barn i Norge. Det oppstår en diskusjon i markedsledelsen om det er lov å henvende seg til denne målgruppen i reklamen. Det er ulike synspunkter på saken. Hvilke av synspunktene nedenfor er mest korrekte i følge markedsføringsloven?
a. Man kan bare henvende seg til foreldrene, ikke direkte til barna. b. Man kan henvende seg til barna dersom reklamen ikke oppfordrer direkte til kjøp. c. Man kan henvende seg til barna dersom man tar hensyn til at barna er godtroende og lett påvirkelige. d. Man kan henvende seg til barna, men bare på andre kanaler enn TV.
Hva menes med begrepet «differensieringsfaktor» («point-of-differentiation»)?
a. En egenskap ved produktkategorien som skiller den fra andre kategorier. b. En ressurs eller ferdighet som representerer en styrke for bedriften sammenlignet med konkurrentene. c. En egenskap ved bedriftskulturen som er relevant for konkurransekraften, og som differensierer bedriften fra konkurrentene. d. En egenskap ved en merkevare som er viktig for valg og som merkevaren scorer bedre på enn konkurrentene.
Hva kjennetegner implisitte produktholdninger?
a. Implisitte holdninger er de egentlige, «sanne» holdningene – til forskjell fra de eksplisitte som konsumenten gir åpent uttrykk for i undersøkelser. b. Implisitte holdninger oppstår ikke som resultat av bevisste vurderingsprosesser, men som følge av at produktet blir assosiert med bestemte objekter, personer, egenskaper eller hendelser. c. Implisitte holdninger er holdninger som konsumenten «låner» fra venner og kjente som han/hun stoler på. d. Implisitte holdninger dannes gjennom retrospektiv inferens – til forskjell fra eksplisitte holdninger som dannes gjennom prospektiv inferens.
Ikke alle konsumenter som har negative erfaringer med produkter eller tjenester klager. Hvilke faktorer har størst betydning for beslutningen om å klage eller ikke?
a. Hvor mye produktet eller tjenesten kostet og hvor lett det er å klage. b. Graden av misnøye, forventet respons på klagen og konsumentens utdanningsnivå. c. Graden av misnøye, graden av anger, forventet respons på klagen, hvor lett det er å klage.
I en rapport står det at det er en viktig sammenheng mellom kundenes vurdering av fargen på emballasjen for et produkt og kjøpsintensjonen. Bakgrunnen for påstanden er en undersøkelse blant 5000 kunder, som viser at korrelasjonen mellom vurderingen av fargen på emballasjen og kjøpsintensjonen er signifikant (signifikansnivå: 5%). Korrelasjons-koeffisienten er 0,014. Hvilken tolkning av denne analysen er du mest enig i?
a. Sammenhengen mellom vurderingene av fargen på emballasjen og kjøpsintensjonen er ubetydelig. b. Analysen viser at fargen på emballasjen er viktig for valg av produktet. c. Analysen viser at fargen på emballasjen bør prioriteres i det videre arbeidet med å øke salget. d. Sammenhengen mellom vurderingene av fargen på emballasjen og kjøpsintensjonene er viktige fordi analysen er basert på et stort utvalg.
Hva menes med begrepsvaliditet?
a. I hvilken grad begrepene i en undersøkelse er brukt i tidligere undersøkelser. b. I hvilken grad begrepene I en undersøkelse er tydelig definert. c. I hvilken grad spørsmålene som brukes i en undersøkelse representerer det teoretiske begrepet de er ment å måle. d. I hvilken grad begrepene i en undersøkelse er lett forståelige for respondentene.
Hva menes med intern validitet?
a. I hvilken grad undersøkelsens relevans er internt forankret i bedriften. b. Hvorvidt man er i stand til å isolere årsaken(e) til observerte effekter i en undersøkelse. c. I hvilken grad observerte effekter i en undersøkelse er statistisk signifikante. d. I hvilken grad undersøkelsens resultater brukes aktivt og får konsekvenser for beslutninger internt i bedriften.
Når er det mest aktuelt for en bedrift å øke kanalbredden for distribusjonen av et produkt?Når er det mest aktuelt for en bedrift å øke kanalbredden for distribusjonen av et produkt?
a. Når produktet blir mer spesialisert. b. Når produktet blir mer spesialisert og høyner kvaliteten. c. Når produktet blir dyrere. d. Når produktet blir mer standardisert.
Geir sitter på hurtigbåten og forbereder seg intenst til et møte i Bergen. Han må komme seg gjennom skaspapirene før møtet begynner om 40 minutter. Han er i tvil om han rekker det. Mens han leser dokumentene, kommer det en reklame for BMW på TV-skjermen på veggen rett foran han. Geir er interessert i biler, men siden han er så opptatt av å forberede seg, legger han ikke merke til reklamen. Hvilken effekt, om noen, vil denne reklamen kunne ha på Geir?
a. Reklamen vil ikke ha noen effekt på Geir. b. Kjennskapen til merkenavnet BMW, og de mest sentrale merkeassosiasjonene, vil kunne styrkes noe. c. Han vil huske hva reklamen handlet om, selv om han ikke prosesserer bevisst. d. Han vil bli overbevist av budskapet i reklamen, selv om han ikke prosesserer bevisst.
Hva menes med deontologiske vurderinger i etikken?
a. Pliktetiske vurderinger. b. Konsekvensetiske vurderinger. c. Vurderinger av etiske grunnproblemer. d. Vurderinger som bryter med allment aksepterte etiske prinsipper.
En bedrift har hatt en reklame for et merke på TV2 i tre dager. Et analysebyrå er engasjert for å teste effektene av reklamen på assosiasjonene til merket. Byrået vil sammenligne assosiasjonene til dem som har sett reklamen med assosiasjonene til dem som ikke har lagt merke til reklamen. Hva er din vurdering av denne metodikken?
a. Metoden er ikke egnet til å teste effekten. b. Metoden vil gi et godt bilde av effekten. c. Det kommer an på hvordan undersøkelsen analyseres. d. Fordi mange benytter denne metodikken, gir den muligheter for å sammenligne med andre kampanjer. Derfor kan den brukes.
Hvorfor er det mer lønnsomt å bruke noe tid på å forstå kundens behov i personlige salgsprosesser i stedet for å gå rett i gang med å selge det første produktet kunden viser interesse for?
a. Fordi man da vil kunne lykkes med å bygge en langvarig relasjon til kunden. b. Fordi innsikt i kundens behov gjør det lettere å unngå at kunden blir misfornøyd. c. Fordi innsikt i kundens behov skaper kryss- og oppsalgsmuligheter. d. Fordi innsikt i kundens behov gjør det lettere å finne det riktige produktet for kunden.
Hva er det første som bør gjøres når en bedriftskultur skal endres?
a. Innføre en ny visjon for bedriften. b. Innføre nye kjerneverdier og en ny visjon. c. Forandre virkelighetsoppfatningen blant de ansatte. d. Gjøre synlige endringer i systemer og infrastruktur for å vise at man mener alvor.
Hva menes med «kompensatorisk egenskap»?
a. En egenskap som merket scorer like bra som konkurrentene på. b. En egenskap som forbrukeren har absolutte krav til i form av klare grenseverdier for hva hun/han kan akseptere (nivå-krav). c. En egenskap som forbrukeren ikke har absolutte nivå-krav til. d. En egenskap som forbrukeren ikke er villig til å betale for.
Hvilket av alternativene beskriver best hva innovasjon er:
a. En oppfinnelse. b. Et nytt produkt eller ny tjeneste. c. Et vesentlig nytt produkt eller ny tjeneste som er tatt i bruk.
Åpen innovasjon innebærer:
a. At bedriften deler ideene sine med konkurrentene. b. At bedriften henter ideer fra leverandører og kunder i sin produkt- og tjenesteutvikling. c. At bedriften henter ideer fra mange ulike kilder men også kommersialiserer sine ideer i samarbeid med andre.
Tjenesteinnovasjon er en type innovasjon som kan foregå i:
a. Tjenestebedrifter. b. Tjenestebedrifter og vareprodusenter. c. Alle bedrifter og offentlige tjenesteytere.
Når vi snakker om samskapning i forbindelse med produkt- og tjenesteutvikling, tenker vi på at:
a. Kundene bruker produkter eller tjenester sammen. b. Kunden og bedriften produserer produkter eller tjenester sammen. c. Kundene og bedriftene skaper nye produkter eller tjenester sammen.
Hvilke av følgende faktorer er sentrale når du skal estimere økonomisk verdi som utgangspunkt for prising?
a. Referanseverdi og differanseverdi. b. Prissensitivitet og referanseverdi. c. Prissensitivitet og faste kostnader.
Hvilke av følgende strategier kan bidra til at kunden fokuserer mindre på pris?
a. Bruk av prisstruktur for å kommunisere verdi og bevisst overprising. b. Bruk av prisstruktur for å kommunisere verdi og sammenligning med konkurrent. c. Sammenligning med konkurrent og enhetsprising.
Verdikjedenes tjenesteytelser består av følgende fem dimensjoner:
a. Enhetsstørrelse, tilgjengelighet, ventetid, produktvariasjon og informasjon. b. Enhetsstørrelse, transport, ventetid, kundegrupper og informasjon. c. Enhetsstørrelse, transport, pris, kundegrupper og betalingsbetingelser.
De tre sentrale dimensjonene ved utforming av verdikjeder er:
a. Verdikjedelengde, verdikjedebredde og verdikjedeintegrasjon. b. Verdikjedelengde, verdikjedefunksjon og verdikjedeintegrasjon. c. Verdikjedelengde, verdikjedefunksjon og verdikjedeautonomi.
Følgende to faktorer er viktige for å forstå en produsents behov for kontroll over hele verdikjeden frem til kunden:
a. (1) Omfanget av relasjonsspesifikke investeringer og (2) i hvilken grad verdien av en merkevare (brand) påvirkes av hvordan produktet distribueres gjennom verdikjeden. b. (1) Omfanget av relasjonsspesifikke investeringer og (2) antall mellomledd mellom produsent og kunde. c. (1) Kundegruppene man ønsker å nå gjennom verdikjeden og (2) antall mellomledd mellom produsent og kunde.
Det er forbudt i markedsføring å:
a. Bruke «før og nå»-priser. b. Bruke «før og nå»-priser der varen aldri har vært solgt til «før»-prisen. c. Bruke «før og nå»-priser der kun et fåtall varer er tilbudt til «før»-prisen.
Markedsføring er ulovlig dersom den er:
a. Egnet til å påvirke forbrukerens valg. b. Inneholder uriktige opplysninger som er egnet til å påvirke forbrukerens valg. c. Inneholder uriktige opplysninger, eller mangler opplysninger, som er egnet til å påvirke forbrukerens valg.
25. Beskyttelse for et varemerke får man ved:
a. Registrering i Patentstyrets varemerkeregister eller ved innarbeidelse. b. Søknad til foretaksregisteret. c. Registrering i Patentstyrets varemerkeregister.
Et varemerke er egnet til å forveksles med et annet dersom:
a. Varemerkene visuelt er like. b. Forbrukeren kan komme til å tro at det er varer fra samme produsent eller at produsentene er i samme konsern eller på annen måte har et kommersielt fellesskap. c. Forbrukeren kan komme til å tro at det er varer fra samme produsent.