• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/19

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

19 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Vad betyder socialisation?

"Kulturell inlärning", dvs. den process där normer, kultur, seder och språk införlivas i oss. Det är det sätt som vi lär oss hur vi ska fungera i det samhälle där vi växer upp.

Vad är en (socialisations-) agent?

En människa, en grupp eller även ett visst sammanhang i vår omgivning, som påverkar oss och "ger" oss vår socialisation. Det finns primära socialisationsagenter: det är de människor vi har närmast oss. De sekundära socialisationsagenterna är människor utanför familjen.

Vad menas med dubbel socialisation?

När en människa i sin socialisations-process möts av två motsatta budskap om vad som är rätt och fel, sant och falskt. Detta skapar en konflikt/ "krock" inom personen, om hur den ska tänka och bete sig.

Vad är symbolisk interaktionism?

Man försöker att förstå hur människors beteende formas genom interaktion med symboler (språk, kroppsspråk, symboler av olika slag et c).

Vad menas med "definition av situationen"?

Att försöka förstå hur en individ själv ("subjektivt") upplever och tolkar/ beskriver en specifik situation. Vi upplever aldrig verkligheten objektivt! Saker, kläder, sätt att bete sig/ stil, ord, bilder och allt annat runt omkring oss kan uppfattas på olika sätt - de är en slags symboler, som måste tolkas. Min uppfattning av en viss situation blir min "definition", mitt sätt att se på saken. Denna uppfattning får vi ofta genom att vi påverkas av andra människor (i social interaktion), och detta formar vår världsbild.

Vad menas en (social) roll?

Att andra individers och gruppers förväntningar på hur vi ska bete oss skapar en sort "social" roll, ett beteende som vi "tar på oss" och följer. I olika situationer, med olika människor, har vi olika sådana roller som vi "spelar".

Vad innebär en rollkonflikt?

Att två olika roller (som samma person har) "krockar", hamnar i konflikt, t.ex. när ens föräldrar har vissa förväntningar i en viss situation, och ens kompisgäng har helt andra krav.

Vad innebär det dramaturgiska perspektivet?

När social interaktion jämförs med och beskrivs som en slags teater. Vi vill spela våra roller på ett trovärdigt sätt inför andra människor - när vi umgås med andra är det därför ofta som att stå på en teater-scen.

Vad menas med intrycksstyrning?

När vi spelar våra sociala roller försöker vi att bete oss på ett sätt, vi väljer att framställa oss på ett visst sätt, för att styra vilket intryck andra får av oss. Det handlar om sätt att prata, gester, kläder och andra saker.

Vad menas med spegeljaget?

Att vi ser oss själva genom andras ögon. Vi tolkar deras reaktioner på vårt beteende och vad vi säger, och det formar vår egen självbild.

primär, sekundär och tertiär socialisation

Primär : den närmaste och första socialisationen vi får i vår uppväxt, oftast inom familjen; Sekundär: det senare stadiet av socialisation som sker utanför familjen; Tertiär: det yttersta lagret av socialisation (parallellt med de två andra), som innebär att vi påverkas av media (bilder, tidningar, internet, film, musik m.m.).

social interaktion

Samspel och möten mellan människor. Det är där som socialisationen sker.

internalisering

att som person ta in (lära sig) ett sätt att tänka, och att lära sig tolka kulturella symboler i samhället.

social identitet

En sorts kombination av en individs sociala position och roll.

position

Den status eller plats vi har i en grupp. Vi behåller vår position i en grupp genom att leva upp till gruppens förväntningar.

sanktion

En sorts konsekvens eller "reaktion" (både positiv och negativ) som ges i en grupp beroende på en individs beteende i gruppen: om individen motsvarar förväntningarna som gruppen har, ger gruppen positiva sanktioner - annars negativa.

inramning

Detta är ordet för den "scen" (både plats och tid) som vi spelar en viss social roll på, t.ex. skolan på dagtid, hemmet på kvällen, eller träningen på lördagseftermiddagar.

region

Det finns två regioner när vi spelar våra sociala roller: en främre region, där vi spelar en viss roll så gott som vi kan (t.ex. som elev, eller lärare) och sedan en bakre region, där vi "tar av oss masken", kopplar av och är privata. Dessa två regioner brukar finnas i varje inramning (plats och tid) där vi har en särskild social roll.

stämplingsteori

Genom hur andra människor uppfattar oss får vi en "etikett" eller "stämpel" på oss: människor omkring oss "definierar" oss, dvs. talar om för oss vilka vi är, genom att antingen ha positiva eller negativa förväntningar på oss. När vi får en stämpling, påverkas vi i vårt beteende så att vi mer och mer "blir vår stämpel".