• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/8

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

8 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad sker omedelbart efter en aktionspotential?
Omedelbart efter en aktionspotential är membranet mindre excitabelt än i vila. Denna period av reducerad excitabilitet kallas refraktärperiod.
Vilka två faser kan refraktärperioden delas in i?
Refraktärperioden kan delas in i två faser, den absoluta refraktärperioden och den relativa refraktärperioden.
När och vad sker under den absoluta refraktärperioden?
Den absoluta refraktärperioden sträcker sig över hela depolarisationsfasen plus mesta delen av repolarisationsfasen hos en aktionspotential (1-2 ms). Under denna tid kan inte en ny aktionspotential genereras, oavsett styrkan hos stimuluset.
Vilka är de två orsakerna till den absoluta refraktär perioden?
Det finns två anledningar till den absoluta refraktärperioden: (1) Under den snabba depolarisationsfasen hos en aktionspotential, kommer det regenerativa öppnandet av natriumkanaler som satts i rörelse att fortlöpa till dess slut och påverkas inte av ett ny stimulus. (2) Under början av repolarisationsfasen är de flesta inaktiva portarna stängda och kan inte öppnas av ett ny stimulus. En ny aktionspotential kan inte genereras innan majoriteten av natriumkanalerna har återgått till deras vilotillstånd, vilket sker mot slutet av repolarisationsfasen.
När och vad sker under den relativa refraktärperioden?
Den relativa refraktärperioden sker omedelbart efter den absoluta refraktärperioden och varar 5-15 ms. Under denna period, är det möjligt att generera en ny aktionspotential, men bara som en respons på ett stimulus som är starkare än det som behövs för att nå tröskelvärdet under viloförhållanden.
Vad beror den relativa refraktärperioden på?
Den relativa refraktärperioden beror främst på den ökade permeabiliteten för kalium som fortsätter efter repolariseringsfasen (under efter-hyperpolarisation).
Vilka egenskaper hos aktionspotentialer säkerställer refaktärperioder?
Refraktärperioder säkerställer flera egenskaper hos aktionspotentialer, däribland ”allt eller inget”-principen, frekvensen med vilken en aktionspotential kan genereras av en neuron, och den enkelriktade fortledningen längs ett axon.
Hur kan aktionspotentialer överföra information om intensiteten hos ett stimulus (t ex styrkan av ett ljud)?
Information gällande ett stimulus intensitet kodas genom förändringar i frekvensen av aktionspotentialer förändringar i antalet aktionspotentialer som sker under en given tidsperiod. Då graderade potentialer vanligtvis varar mycket längre än aktionspotentialer, kan starkare och långvariga graderade potentialer generera en ström av aktionspotentialer. Beroende på storlek av den graderade potentialen, kan dessa aktionspotentialer ske längre ifrån eller närmare varandra.