• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/35

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

35 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Prezentizmas-istorizmas
(L.Furumoto)
Konfucianizmas
žmogaus prigimties – jo veiklos ir elgesio motyvų pažinimas. Kilnus žmogus.
Taoizmas
pasiekti harmoniją su Tao (esminiu pasaulio principu, „kelias“), praktikuojant užuojautą, saiką ir kuklumą. Wu Wei (veikla neveikiant). Lao Tze.
Natūralizmas
Visata yra gyva, siela atsakinga už visus Visatos judėjimus. Visata turi sielą. Talis. Uertė.
Formalizmas
forma aukščiau už materiją. Nėra jokios kitos kūrinio prasmės negu ta, kurią autorius jai suteikė.
Sofizmas
moko vertybių (arete), reikalingų atėniečiui. Protagoras, Hipijus.
Humanistinis racionalizmas
vertybes žmogus turi atrasti. „Žinojimas yra svarbiausia vertybė“. Mokytis pažinti yra svarbiausia, o mokytis pažinti reikia nuo savęs. Sokratas
Silogizmas
Silogizmas yra įrodymas, kuriame, priėmus tam tikrus dalykus, iš jų buvimo tuo būdu būtinai plaukia kažkas kita, negu priimtieji dalykai.
Hilomorfizmas
Visi daiktai/objektai/reiškiniai yra materijos (hyle) ir formos (morphe) derinys.
Stoicizmas
destruktyvios emocijos kyla iš nežinojimo, išminčius („morališkai ir intelektualiai tobulas žmogus“) nepatiria destruktyvių emocijų. Žinios įgaunamos protaujant.
Hedonizmas
malonumas yra aukščiausia vertybė, pagrindinis tikslas – didinti bendrą malonumą (malonumą atmetus kančią). Epikūro hedonizmas siekia dvasinės ramybės (ataraxia) ir skausmo nebuvimo (aponia).
Skepticizmas
Tikslus žinojimas yra neįmanomas iš esmės. Tikslus žinojimas tėra sentimentai. Turime neadekvačius duomenis, iš kurių galėtume spręsti, egzistuoja žinios, ar ne. Nėra kito pasirinkimo – tik atsisakyti pažinimo pastangų.
Asketizmas
susilaikymas nuo žemiškų tikslų ir materialių vertybių, siekiant religinių ar dvasinių tikslų.
Kosmopolitizmas
when he was asked where he came from, Diogenes replied that he was "a citizen of the world, (kosmopolitês)
Neoplatonizmas (vidurinysis platonizmas)
nauja Platono minčių interpretacija. Vienis, demiurgas, nejudanti pasaulio dvasia, judanti dvasia – fenomenų pasaulis, Logos. Filonas, Plotinas, Porfirijus.
Idealizmas
aiškinant pasaulį idėjos, dvasiniai elementai užima pagrindinę vietą. Plotinas.
Kraštutinis determinizmas
gnosis (žinios) prieinamos tik keliems išrinktiesiems. Jeigu žmogus apdovanotas žiniomis, tai jis visuomenėje turi užimti aukštesnį statusą, kurie neturi – neverti dėmesio.
Manicheizmas
- Shuraic Cubricus (Manio) sekėjai. Dviejų antagonistinių savarankiškų pasaulių – šviesos ir tamsos – idėja. Tamsos pasauliui užpuolus šviesos pasaulį, buvo pavergta dalis šviesos, tolesnės raidos prasmė – išlaisvinti pavergtąją šviesos pasaulį. Žmogus taip pat dvilypis: nors žmogus yra tamsos viešpaties kūrinys, jis turi ir pagrobtos šviesos dalelių, kurios jam dauginantis turi dauginti šviesos dalelių kiekį pasaulyje. Žmogus gali išsigelbėti teisingai pažindamas ir teisingai gyvendamas. Mirties akimirką juose slypinčios šviesos dalelės pakyla į dangų ir susilieja su Šviesos Absoliutu.
Averoizmas
Visagalybės paradoksas – paradoksas, atsirandantis pasitelkus logiką siekiant suprasti visagalio egzistavimą. Ar visagalis gali sukurti tokį sunkų akmenį, kad pats negalėtų jo pakelti? (Iš Visagalio negalima reikalauti to, kas logiškai neįmanoma)
Sensualizmas
nieko nėra prote, ko anksčiau nebuvo juslėse. Protas gali pažinti daug ką, tačiau pažinime dalyvauja ir intuicija – betarpiška įžvalga protu. Pažinimas yra jutiminis – visas žinias gauname per jusles.
Voliuntarizmas
abstraktaus proto veikla irgi apribota valios. Pažinime dalyvauja ir valia – ji net persveria – gali nepriklausyti nuo proto.
Nominalizmas.
Pažinimo teorijos bei pažinimo ekonomijos dėsnis, neigiantis bendrybių realumą „Be būtinybės nedera tarti daugis“. Okamas.
Empirizmas
žinios pasiekiamos tik/daugiausia per jutimus.
Renesanso humanizmas
siekė sukurti universalų žmogų (i luomo unversal), intelektualiai ir fiziškai tobulą, kuris galėtų būti garbingas bet kokioje padėtyje. Į pomirtinį pasaulį svarbu patekti su tobula siela ir kūnu, tobulybė pasiekiama per švietimą.
Hilozoizmas
(hyle – materija, zoe - gyvybė) – filosofinės idėjos, kurios sudvasina materiją. Gamta turi sielą ar jos apraiškų.
Dualizmas
kūnas, materija (res extensa) negali būti supaprastintas iki sielos (res cogitans), siela negali būti supaprastinta iki kūno. Abu egzistuoja atskirai ir yra susiję vienas su kitu priežastiniais ryšiais. Daiktų savybes pažįstame protu; antrines daiktų savybes – vaizdinių savybes – pažįstame juslėmis. Proto pažinimas yra tikras (tiesa), juslinio patyrimo pažinimas yra įsivaizduojamas, nuomonė.
Racionalizmas
viskas privalo paklusti proto balsui. Kai argumentų nebėra, prieinama absoliučiai akivaizdi tiesa. Analitinis matematinis metodas. Paprastumą galime pasiekti analizės keliu. nelaikyti tikru jokio dalyko, kol akivaizdžiai įsitikinsi, kad jis toks tikrai yra. Kiekvieną analizuojamą keblų dalyką skaidyti į tiek dalių, kiek tai įmanoma ir būtina jam įveikti. Pradėti nuo pačių paprasčiausių ir lengviausiai pažįstamų dalykų ir palaipsniui pereiti prie sudėtingiausių pažinimo.
Mechanicizmas
gyvos būtybės yra panašios į mašinas, sudarytas iš tarpusavyje nesusijusių elementų, pagal išoriškai nulemtą tvarką. (Hobbes, Dekartas, Niutonas, Lametri)
Okazionalizmas
sukurtieji dalykai negali būti įvykių priežastimis. Visų įvykių priežastis yra Dievas.
Asociacionizmas
asociacijų teorija (Platonas, Aristotelis, Alhazenas, Markas Aurelijus, Vives, Dekartas, Hobbsas, Wolffas, Locke)
Mentalizmas (imanentinė filosofija)
Žinios tėra psichinių reiškinių funkcija, visas pažinimas priklauso nuo pasaulį patiriančio žmogaus. Mėginimai spręsti kūno ir sielos santykio klausimą virto mėginimais tą skirtumą neigti. Džordžas Berklis.
Epifenomenalizmas
dvasinės būsenos neveikia kūniškų būsenų (Lametri, Leibnicas, Spinoza).
Monizmas
visatos dalys pasižymi vientisumu, vieningumu (o ne dualizmu). Ir idealizmas, ir materializmas yra monizmo koncepcijos. Neoplatonizmo Vienis, stoikų monados.
Izomorfizmas
geštalt psichologijoje nusako atitikimą tarp organizmą veikiančių stimulų visumos ir nuo jos priklausančios smegenų būklės
Natyvizmas
tam tikros žmogaus savybės ir sugebėjimai yra įgimti.