• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/31

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

31 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad betyder ordet demokrati och varifrån kommer iden om demokrati?
Demokrati betyder folkstyre och kom från Aten under antiken.
Hur fungerade den första demokratin och vilka brister hade den?
Alla fria män hade rätt att rösta. Kvinnor och invandrare tilläts inte.
Ge några exempel på kriterier som ett land måste uppfylla för att få kalla sig demokrati?
Allmän och lika rösträtt, fler än ett parti, rättsäkerhet, mänskliga fri- och rättigheter.
Det inte räcker med att det finns en demokratisk författning. Författningen måste också tillämpas. Vad menas med detta?
En demokrati som inte tillämpas är meningslös. Människor kan fråntas rättigheter som de borde haft.
Var i världen finns flest demokratier respektive diktaturer?
Generellt sett finns flest demokratier i europa och i amerika respektive flest diktaturer i afrika och asien.
En demokrati inte bara har rättigheter utan också skyldigheter. Ge exempel på dessa skyldigheter?
Rösta, engagera sig i samhällsproblem, lyssna och respektera sina medmänniskor. Acceptera lagar som finns. Sätter sig in i politiska frågor.
Motsatsen till demokrati är diktatur. Ge några exempel på kännetecken hos en diktatur?
En eller några få personer har makten. Medier är ofta censurerade. Nedtystade motståndare. Opålitlig rättssäkerhet (de styrande styr domstolen).
Historiskt sett har en kunnat se att det är svårt att gå ifrån en diktatur till en väl fungerande demokrati. Varför är detta så svårt?
Demokratiska institutioner (myndigheter, lagstifting, polis, domstol) måste införas parallellt med diktaturens avveckling, det har hänt att en avsatt diktator har blivit följt av kaos och krig när avsikten varit att införa demokrati. Det behövs även en demokratisk kultur, där medborgarna förstår värdet av demokratin. Accepterar att majoriteten styr, demokrati lärs ut i skolor.
Ur ett historiskt perspektiv har en också kunnat se att många diktaturer körs i botten för att slutligen kollapsa medan demokratier har en tendens att anpassa sig till förändringar och på så sätt överleva. Hur kan en förklara detta?
Diktaturer har svårt att reparera sig själva när de faller i kaos. En anledning är att det blir en “ja-sägar-kultur” bland befolkningen eftersom det kan finnas rädsla för att bli bestraffad om en kritiserar makthavarna. Demokratier har en politisk diskussion innan förslag blir verklighet. Demokratier kan även ta bort förslagen om det blir tokigt.
Hur fungerar en direktdemokrati?
Medborgarna får själva delta i beslutsfattandet, oftast genom folkomröstningar. (Schweiz)
Hur fungerar en indirekt demokrati?
Medborgarna väljer in representanter för att göra alla beslut åt dem. (Som Sverige)
Vad menar en när en säger att ett land är en monarki?
Landet leds av en monark, kung/drottning. Platsen ärvs oftast genom familjen.
Vad menar en när en säger att ett land är en republik?
Landet leds av en politisk ledare, som valts av folket, en president.
Vad är en ideologi för något?
En beskrivning av världen och hur en vill förändra den (eller inte förändra den).
Var kommer ordet konservatism ifrån och vad betyder det?
En säger att det uppkom vid 1790-talet efter den franska revolutionen. Betyder att bevara.
Namnge en person som var med och grundade konservatismen?
Edmund Burke.
Beskriv grundtankarna inom konservatismen?
Visa respekt för det som tidigare generationer byggt upp. Om förändring ska ske ska det vara långsamt.
Hur har konservatismen utvecklats?
Den uppstod som en protest mot förändringarna under franska revolutionen (De ville ha kvar adeln, kyrkan, kungahuset, militären). De vill bevara - konservera - det gamla. Samhället ska utvecklas utan snabba förändringar. Idag är de inte längre emot demokrati eller jämställdhet.
Nämn exempel på konservativa åsikter
Tveksamhet till homosexuellas rättighet till adoption och äktenskap, motstånd till EU kan motiveras genom att nationen förlorar sin kultur/makt. Även abort är en känslig fråga. Kungahuset är bra enligt konservativa.
Vad betyder liberalismen? Var kommer ordet liberalism ifrån?
Liber är latin och betyder fri, liberalismen värnar om individens frihet mot kollektivet, alla ska få samma möjlighet utan begränsningar av traditioner, stater, religioner eller annat. Liberalismen kommer från upplysningstiden, som influerade franska revolutionen.
Ange en person som var med och grundade liberalismen
Engelsennen John Stuart Mill lade grunden till liberalismen. Han var kritisk till kungaväldet och ville att makten skulle ligga hos folket.
Beskriv grundtankarna inom liberalismen
Liberaler vill ha så mycket personlig frihet som möjligt, de är kritiska kring statlig makt för den hotar individens frihet. Kan samenfattas i yttrandefrihet, religionsfrihet, människors lika värde, näringsfrihet, frihandel, privat äganderätt, marknadsekonomi och valfrihet för individen.
Vad finns det för liberala åsikter i dagens sverige?
Idag är det främst nyliberalism som påverkar Sverige, som att privatisera offentlig verksamhet, skatteavdrag och liknande.
Beskriv grundtankarna inom socialliberalismen
Dåliga arbetsförhållanden tycker socialliberaler inte är förenliga med ideén om allas lika värde och individens frihet samt att om individen ansvarar för sitt liv så måste staten ibland gripa in. Ett välfärdssamhälle behövs som huvudsakligen finansierades med skatter, det skulle möjliggöra ett tryggt samhälle för alla.
Beskriv grundtankarna inom nyliberalismen
Ursprungliga liberala tankarna, låga skatter, staten tar inte ansvar. Det kallas nyliberalism för att det kommer igen efter socialliberalismperioden.
Var kommer ordet socialism ifrån och vad betyder det
Socius betyder kamrat, latin.
Beskriv grundtanken inom socialismen
Karl Marx tankar la grunden till socialismen. Han ville att fabrikerna skulle ägas av arbetarna, han tyckte det var fel att kapitalisterna fick så mycket pengar och arbetarna så lite. Privat äganderätt är fel, staten ska äga all verksamhet, det ska övergå i ett drömsamhälle präglat av solidaritet. Idag arbetar socialister främst med att göra samhället mer jämlikt och jämställt. De vill ha mindre skillnader mellan folken i samhället. De accepterar även privat äganderätt. De vill ha höga skatter för att finansiera en bra sjukvård, skola, äldrevård, barnvård osv.
Vad är skillnaden mellan socialism och kommunism gällande förändring i samhälle samt ekonomin?
Kommunister vill ha revolution medans socialister vill ha långsam förändring av samhället genom demokratiska principer, socialister är idag accepterande av marknadsekonomi (där företag styr ekonomin) och fri marknad medans kommunister är emot privat ägande och vill att allt ägs av staten, de vill ha planekonomi där staten styr ekonomin (de bestämmer priser osv (planekonomi slutar alltid dåligt)). Båda vill ha höga skatter, stor offentlig sektor.
Jämför nazityskland med länder som styrts av kommunistiska länder som Kina och Sovjet. Vilka likheter finns? Hur behandlades medborgarna?
Det finns ofta arbetsläger; inga demokratiska och mänskliga rättigheter; politiska motståndare avrättas eller får mycket svårt; informationen till befolkningen begränsas; mycket propaganda förekommer.
Ge exempel på fler än de tre stora ideologierna som även de tas upp i boken. Redogör kortfattat för de ideologierna.
Feminism - jämställdhet; Ekologism - miljön är i fokus; Fascism - stark ledare, ej demokrati; och Nazism som är fascism och rasism.
Varför höger-vänster? Varför är vissa partier svåra att dela in i höger-vänster?
Höger-vänsterskalan är tvåhundra år gammal, efter franska revolutionen, när riksdagen delades upp i höger och vänster. De som ville förändra samhället snabbt satt till vänster, de som satt till höger ville bromsa revolutionen och backa tillbaks till det som det var innan. Vissa partier har tillkommit nyligen och är svåra att placera efter detta gamla system, miljöpartiet är det bästa exemplet där de passar in lite på både höger och vänster.