• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/17

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

17 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Egocentrisk,stoppar i munnen, skriker, ser inte saker som permanent (exemplet med mostern), lever inuet, löser uppgifter genom att se och göra inte bara med tankens kraft.
Den sensomotoriska perioden (0-2 år)
Förstårsymboler och så småningom siffror. Begrepp o ord förfinade (skillnad på katt,hund och häst), magiskt tänkande (besjälar ting ex.). Förmågaatt se två saker parallellt brister (ex: hur kan någon vara min mormor mensamtidigt min mammas mamma och hur kan hon vara farmor åt mina kusiner? Hur kannågon bo både i Sverige men också i Göteborg?)
Det preoperationella tänkandets period (2-6 år)
Tänkersom en vuxen men mindre avancerat (mer konkret), mer sociocentrisk (man sersaker hur andras perspektiv och ser inte sig själv som världens mittpunkt mer.)
De konkreta tankeoperationernas period (ca. 7-11 år)
Tänkermer avancerat och abstraktare, behöver inte längre ett konkret underlag för attkunna tänka, löser ekvationer och förstår ordspråk och ironi. Har i principsamma tankeförmåga som en vuxen.
Det abstrakta tänkandets period (ca. 11-16 år)
Barnetsmest erogena område är munnen. Barnet använder munnen för att amma, suga påsaker, smaka och för att skrika. Barnet styrs av detet, lustprincipen sominnebär att barnet vill ha omedelbar tillfredställelse.
Den orala fasen (ca. 0-1,5 år)
Barnetupptäcker att hen kan producera något själv. Detta väcker starkt intresse ochatt de själva kan bestämma över när de vill släppa ifrån sig det ger demtillfredställelse och en känsla av makt.
Den anala fasen (ca. 1,5-3)
Barnetupptäcker sitt könsorgan och de blir barnets erogena zon (detta ska dock inteförvecklas med vuxensexualiteten menar Freud).Barnetupplever sin första kärlek, den riktas ofta mot en förälder av motsatt kön.Barnet vill ha föräldern av motsatt kön för sig själv och känner rivalitetgentemot den andra föräldern, för att behålla båda föräldrarnas kärlek såbörjar barnet att identifiera sig med den av det lika könet (Freud kallar dettaför oidipuseffekt och han menar att överjaget utvecklas här när barnet kännerskuld gentemot föräldern av samma kön och då utvecklas samvetet).
Den tidiga genitala fasen (ca. 3-6 år)
Libidon(sex driften) är under latensen vilande, istället ligger fokusen på att vidareutveckla jaget och överjaget. Barnets utveckling är mer harmonisk än tidigaredå det inte är lika mänga konflikter som ska lösas.
Latensen (ca. 7-12 år)
Lustentillfredsställs framförallt genom könsorganen, som är den erogena zonen. Idenna fas rör det sig till skillnad från den tidiga genitala fasen om enutveckling av vuxensexualiteten. I och med detta är den psykosexuellautvecklingen avslutad enligt Freud.
Den genitala fasen (ca. 13-19 år)

Hjälplöst,fullständigt beroende av omgivning, närhet o värme, lär sig att modern är entrygg del av tillvaron, lär sig hantera de krav som kommer inifrån och lita påden egna kroppens förmåga, lär sig sitta, äta, krypa, ta sina första steg ochsäga sina första ord. Inga föräldrar kan tillfredsställa sitt barn till 100%,detta är dock nyttigt då barnet får enviss sund misstro som alla människor behöver.

Spädbarnsåldern, 0-1,5 år - Tillit

Intensivjagutveckling sker, första trotsåldern infinner sig. Testar gränser, vill göraallt själv (både sånt barnet klarar och sånt barnet inte klarar), ser inte sinaegen begränsningar. Barnet behöver få testa sina vingar till en viss gräns föratt kunna bli självständig, därför måste omgivningen låta barnet utvecklas utanskäll och tillsägelser.
Småbarnsåldern, 1,5-3 år - Självständighet, tviveloch skam
Leker,är fantasifulla, testar roller (som könsroller i mamma, pappa, barn), omkreativitet och fantasi uppmuntras utvecklas initiativförmågan. Överjagetutvecklas och skuldkänslorna kommer lättvindigt fram, exempelvis i skilsmässor.Om barnets viktiga personer inte lyssnar på barnet kan det bli rädd för attgöra fel och blir passivt.
Förskoleåldern, 3-6 år - Initiativförmåga,skuldkänslor och passivitet
Skolanbörjar och blir något av det första allvarliga ting som barnet kommer i kontaktmed. Barnet blir en del av en grupp och kamratskap blir viktigt, detta är dockinte en positiv händelse för alla. Om lärare och föräldrar visar uppmuntrandeinför lärande tycker också barnet oftast att det är kul. Om barnet känner sighånat när det gör fel och misstag i skolan kan den få svårt att tro att den kanklara av något.
Den tidiga skolåldern, cirka 7-12 år-Verksamhetslustoch känslor av underlägsenhet
Identitetssökande,mitt emellan barndomen och vuxenlivet. Tonåringar byter klädstil, umgänge ochåsikter ofta för att hitta sig själv. Om man hittar sig själv blir man trygg isig själv men om man inte lyckas med det kan få en känsla av att inte alla pusselbitarär på plats än (vilket försvårar en harmonisk övergång till vuxenlivet).
Tonåren, cirka 13-19 år- Identitet ochidentitetsförvirring
Detsom står i fokus i denna period är att knyta nära band med vänner och partners.Om vi tidigare utvecklats positivt i den tidiga vuxentiden får vi lätt för attkänna närhet, har vi däremot utvecklats negativt kan detta leda till isolering.
Den tidiga vuxenåldern, 20-40 år-Närhet
Vibörjar tänka på vår ålderdom och upptäcker att livet inte är oändligt. Utloppför skaparlust kan bidra till en känsla av meningsfullhet och som att vifortfarande har ett liv framför oss. För många känns det som att det bästa ilivet redan upplevt. Känner oro för att åldras.
Medelåldern, 40-60 år, Produktivitet ochStillastående
Tänkermer bakåt än framåt, går i pension och varvar ner, drabbas av krämpor ochbörjar känna åldern ta ut sin rätt, antigen är vi nöjda med livet ochaccepterar döden eller så är vi bittra och känner sig inte nöjd med det liv manlevt och kan därmed inte acceptera döden. Man känner sig avundsjuk på de yngresom har hela livet framför sig, i denna ålder får man enligt Erikson vishet.
Den sena vuxenåldern, från cirka 65 år- Integritet,förtvivlan och bitterhet