• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/20

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

20 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Der er overordnet 2 former for kemiske forbidnelser. Hvilke?

Ionforbindelser


Kovalente bindinger

Hvordan dannes kovalente bindinger?

Dannesved at atomerne i et molekyle danner et eller flere elektronpar. Dvs, der gårto elektroner til én binding.

Hvordan dannes kovalente bindinger?

Kovalentebindinger forekommer mellem atomer (ikke-metaller) hviselektronegativitetsforskel er mindre end 2. Den kovalente binding dannes som nævnt af etelektronpar som deles mellem de to atomer.

Hvor får kovalentebindinger deres styrke fra?

Den kovalentebindings styrke kommer fra elektrondensiteten mellem de to atomer.




GUF: Styrkenaf kovalente bindinger varierer en del, men generelt er de relativt stabile.Der kræves ca. 200-450 kJ/mol for at bryde en kovalent binding

Hvilken funktion har elektronnegativiteten?

Kovalentebindinger kan være mere eller mindre polære - alt efterelektronegativitetsforskellen mellem de to atomer. Hviselektronegativitetsforskellen er 0 (som den er mellem ens atomer fx H2 ellerO2) er det en ren kovalent binding, hvis elektronegativitetsforskellen er stor,fx 2, så er der tale om en polær kovalent binding (fx H-Cl), hviselektronegativitetsforskellen er mindre en 0 er der tale om upolær kovalent.

Der er to typer af kovalente bindinger den ene er Upolær. Forklar og giv eksempel på dette.

I en upolær kovalent bindning er elektronerne lige fordelt. f.x to hydrogen bindinger. (hint) Altså er ladningen neutralt.

Der er to typer af kovalente bindinger den anden er Polær. Forklar og giv eksempel på dette.

Vedpolære bindinger kan den ene ende af molekylet have en negativ partielladningmens den anden ende af molekylet kan have en positiv partiel ladning. Det mereelektronegative atom "trækker" den negative ladning hen imod sig. Dennepolarisering skyldes forskel i elektronegativiteten mellem de forskelligekomponenter af molekylet samt asymmetrien i strukturen.




Eteksempel kunne være hydrogen-chlorid molekylet (saltsyre).Mankan se at elektronen har koncentreret sig omkring chloratomet. Chloratomet harnemlig en tendens til at tiltrække elektroner. Man siger derfor at Chlor har enhøj elektronegativitet.Elektronegativitetenangiver de forskellige atomers tendens til at trække "fælles" atomertil sig. Jo højere elektronegativitet, des mere tiltrækkes elektronerne overmod det pågældende atom.


Tagerman eksemplet med hydrogen-chlorid molekylet op igen:Denne ulige fordeling af elektroner resulterer i atmolekylet for en ladningsforskydelse. Dvs. at chlor er negativt ladet, menshydrogen er postivt ladet. Se billedet

Forklar princippet for Ionbindinger.

Er enikke-kovalent binding.Modsatrettede ladninger vil tiltrække hinanden, da metallerne har en positiv ladning(opnår ædelgastruktur ved at miste elektroner, og blive positive ioner) ogikke- metaller der danner negative ioner (Opfylder oktet reglen).



Eteksempel på en ionforbindelse kunne være NaCl (almindelig køkkensalt). Natriumer et metal, Chlor er et ikke-metal. Dette er selvfølgelig en ionforbindelse idet, denne forbindelse sker mellem et metal og et ikke-metal.Det der sker i ionforbindelsen er at chlor-atomettager et elektron fra natrium. Natrium bliver således positivt ladet, og chlornegativt ladet. De ligger nu umiddelbart ved siden af hinanden, og grunden tilde har en ionforbindelse er, at den positive ladning og den negative ladningtiltrækker hinanden.

Forklar princippet for Hydrogenbindinger. (evt. se hint)

- Dannes ml. forskellige molekyler eller atomer i det samme molekyle. fx i DNA holdes de to strenge samme vha. hydrogenbindingerne.




- Der er også tale om dipol-dipol binding, der dannes ml. 2 elektron negative grupper, som konkurrer om et hydrogenatom.


- O-H-ogN-H-grupper er hydrogendonorer, mens O-og N-grupper er hydrogen accepterer.De opstår som vekselvirkninger mellem elektropositivehydrogenatomer og elektronegative flour-, oxygen- og nitrogen atomer.




- Hydrogenbindingervarierer i styrke fra meget svage (1-2 kJ/mol) til ekstremt stærke (150kJ/mol), så stærke at de ikke kan skelnes fra en kovalent binding.

Et eksempel på hydrogenbindinger er bindinger i vand. 

De
grå kugler er brintatomer (H), de røde er iltatomer (O). Stregerne mellem H og
O er kovalente bindinger i samme molekyle, og de prikkede streger er
hydrogenbindinger mellem H og O ...

Et eksempel på hydrogenbindinger er bindinger i vand.




Degrå kugler er brintatomer (H), de røde er iltatomer (O). Stregerne mellem H ogO er kovalente bindinger i samme molekyle, og de prikkede streger erhydrogenbindinger mellem H og O i nabomolekyler.

Forklar princippet for Van der Waals kræfter.

- Kan både tiltrække og frastøde, pga. ulighed af elektroner i en kovalent binding.


- Det er den svageste binding ml. molekyler, for der kræves kun 2 kj/mol for at bryde den.


- Detsamlede resultat af de Van der Waalske kræfter er en tilbøjelighed til atindtage positioner, der giver den tættest mulige sammenpakning pga.tiltrækningen, men som samtidig opretholder minimumskravet om plads for deenkelte atomer, som følge af de frastødende kræfter.


- Doghar de Van der Waalske kræfter alligevel stor betydning i samvirke med deøvrige former for bindingskræfter for stabiliseringen af den 3-dimensionaleudformning af et molekyle.

Forklar den hydrofobe effekt.

Når upolære stoffer blandes med vand, vil de søge sammen iklumper, så de har mindst mulig overflade og derved mindst mulig kontakt medvandet.For lipider gælder, at de vil klumpe sammen såderes hydrofile ende vender ud mod vandet og den hydrofobe ende ligger i midten– som i cellemembraner.

Forklar den hydrofile effekt.

Her vil de hydrofile/ polære stoffer finde sammen og danne et mindre overflade areal, som kan komme i kontakt med det hydrofobe stof.

Hvilken type binding er stærkest og hvilken er svagest?

Kovalente bindinger er de stærkeste.




Van der Waals kræfter er de svageste bindinger.

Navngiv denne forbindelse.


=O. Dobbeltbundet O

Oxygruppe

Navngiv denne forbindelse.


C=O. Ctil dobbeltbundet O

Carbonyl

Navngiv denne forbindelse.


-OH

Hydroxyl

Navngiv denne forbindelse.


-OHgruppen sidder til et C-atom

Primæralkohol

Navngiv denne forbindelse.


-OHgruppen sidder til et C-atom med to C-atomer

Sekundæralkohol

Navngiv denne forbindelse.


-OH gruppen sidder til et C-atom med tre C-atomer

Tertiæralkohol

Navngiv denne forbindelse


-SH

Sulfhyd