• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/19

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

19 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Kan ett IS existera utan IT? Förklara och ge ett tydligt exempel

Ja det kan det. Exempel på det är namnskyltarna på EC, busstabellerna eller exempelvis skyltarna på ica där man ser vad som finns i varje gång. IS behöver alltså inte vara datoriserat för att existera.




Ett IS-system bygger på att den får en input, bearbetar den och sedan genererar en output

”Det börjar mulna till när det s.k molnet gör intåg i samhället”. Utifrån ett företagsperspektiv, ge ett par exempel på tydliga ”orosmoln” (risker) kopplade till deras möjliga molnanvändning.

1. Det kan handla om att det företag/moln du valt att lagra din information, går i konkurs och medför att det blir svårt att få ut företagets information ifrån molnet.


2. Förtroende för det företaget du samarbetar med skulle bli inblandad i någon skandal kan det även smutsa ner ditt företags rykte


3.Det kan också vara svårt att veta integriteten hos de anställda på de molnföretag du samarbetar med. Den personen kan sälja och använda din information.

Vad är skillnaden mellan en "big bang" implementering och en "roll out" implementering För- och nackdelar med varje?

En “big bang”-implementering är när man implementerar hela det nya systemet vid ett enda tillfälle och en “roll out”-implementering är när man implementerar delar av ett system vid olika tillfällen för att få mer kontroll över själva implementeringen, kan vidta snabbare åtgärd vid misstag tidigt i processen och slutanvändarna vänjer sig successivt vid det nya systemet.




Fördel med big bang är att det implementeras snabbt och ger hög vinning, nackdel då det ofta ger många problem vid den tidpunkt systemet ska börjas användas av personal.





Redogör för Moores lag. Ge ett exempel på en effekt av Moores lag.

Moores lag är kortfattat att något ökar exponentiellt. Som exempel att antal transistorer i ett chip fördubblas vid varje nytt chip. Moores lag är “uppfunnet” av Gordon E Moore, en av Intels grundare. I början skedde fördubblingen årligen, sedan reviderat till en 2 års period men nu gäller mer 18 månader som tumregel.



Förklara begreppet arbitrage och koppla betydelsen av arbitrage för oss i Västvärlden med avseende på arbetskompensation.

Är en term som beskriver utnyttjandet av obalanser mellan två eller fler marknader, en kombination av matchande handelsmöjligheter används för att utnyttja obalansen mellan marknaderna, som består av skillnader i marknadspriser.



Ett exempel är den pågående outsourcingen av arbetskraft till Filipinerna. Arbetskraften i Filipinerna är mycket billigare än i västvärlden samtidigt som kvalitën är likvärdig. Företag ser då en arbitragemöjlighet och flyttar sin produktion till Filipinerna. Framförallt handlar det om yrken kopplade till IT.

PEST-analys är ett vanligt analysverktyg. Vad betyder PEST, ge ett tydligt exempel på varje del

PEST = Politiska, Ekonomiska, Sociala och Teknologiska faktorer som påverkar ett företag.


P = Lagar/politisk stabilitet/arbetslöshetsprocent/skatter


E = Inflation/ekonomisk chock/ekonomisk historia


S = Utbildningar/trender/kultur/säkerhet


T = Internet/förändringshastighet/innovation

Under de senaste åren har man valt att lägga till LE till PEST, vad står L och E för och hur påverkar det analysen?

L = Legal/ diskrimineringslagar/konkurrens lagar/anställningsskyddE = Environmental/waste management/global warming/grönt företagande

Organisationer står i ett ständigt utväxlingsförhållande mot sin omgivning. Beskriv utifrån detta påstående betydelsen av en SWOT-analys.

Strength - företagets starka sidor


Weaknesses - svaga sidor


Opportunities - möjligheter


Threats - hot




Omvärlden förändras ständigt och att låsa sitt företag är sällan önskvärt. På samma sätt som i porters model kan det växa fram nya konkurenter med (S) som kan framstå som (T). Samtidigt kan konkursade konkurrenter leda till (O). SWOT-analysen är bara ett slags verktyg för att hålla koll på den utveckling som sker runt omkring ens organisation.

Förklara Milgramexperimentets syfte, utförande och utfall

Syfte - att förstå och bekräfta att “normala” personer kan utföra hemska handlingar under då ordrar kommer ifrån människor med stor aukoritet.




Utförande :Experimentledaren (E) (vilket var Milgram ibland) beordrar försökspersonen "läraren" (T) att ge vad han tror är en obehaglig elektrisk chock till eleven (L) (som är en skådespelare och invigd i försöket). Försökspersonen tror att för varje fel svar, utsätter han eleven för en elchock, men i verkligheten ges ingen stöt över huvud taget.




Efter att ha blivit separerad från försökspersonen sätter eleven upp en bandspelare kopplad till elchocksgeneratorn, vilken spelar upp förinspelade elchocksljud för varje chocknivå.Vuxna människors extrema villighet att med alla medel tillmötesgå en auktoritär persons befallning utgör studiens viktigaste resultat och är det faktum som mest pockar på förklaring.


65% maximala stöt, 450 volt

Förklara betydelsen av ”intelligent failure”.

Sitkins teori. Att företaget har en öppen attityd mot misstag. Att lära sig av sina misstag för att förbättras. Också att medvetet göra misstag för att kunna se hur man kan utvecklas. Varje misstag är lika värdefullt som varje framgång.

IT-utvecklingen har påverkat arbetsmarknaden ensidigt positivt. Stämmer detta? Problematisera detta påstående utifrån kursens innehåll.

Det kommer!

Vilken är skillnaden mellan ”inre och yttre effektivitet”?

Inre effektivitet = tillförda resurser och det som produceras. Göra rätt saker.


yttre effektivitet = producera de som fyller mottagarnas behov. Göra saker rätt.

Geert Hofstedt kulturstudie från 1983 beskrev 4 huvudfaktorer för organisatoriska kulturskillnader i olika länder.


A) Beskriv dessa 4 huvudfaktorer.


B) I efterhand tillkom två ytterligare faktorer, namnge och förklara även dessa faktorer.

Maktdistans (power distance)Maktdistansen speglar människors syn på det faktum att ojämlikhet existerar. Ojämlikhetexisterar i varierande grad i alla sociala institutioner. Vissa människor är större, starkare ochintelligentare än andra. Detta får till följd att vissa människor förvärvar mer makt, status,rikedom eller respekt än andra. I institutioner med stor maktdistans är respekten förhierarkiska skillnader stor. Detta märks inom skilda sociala grupperingar såsom familj, skola,organisation eller samhälle.




Graden av maktdistans ger en indikation på beroendeförhållande som råder mellanöverordnade och underordnade i en organisation. I kulturer som kännetecknas av högmaktdistans uppfattar underordnade och överordnade varandra som existentiellt ojämlika ochföretag är oftast hierarkiska och centraliserade till ett fåtal händer. Underordnade förväntasvara beordrade av sina chefer och statussymboler är viktiga. Detta är till skillnad mot ländermed en låg maktdistans där organisationer oftast är decentraliserade och platta. Underordnadeförväntas vara konsulterade istället för att motta order och statussymboler och privilegierbetraktas som något negativt.




Individualism/kollektivismEtt individualistiskt samhälle kännetecknas av lösa band mellan individer där var och enförväntas sköta sig själv. Ärlighet och uppriktighet ses som en god egenskap ochkonfrontationer som välmående för gruppen. En sund människa i denna typ av samhälle börinte vara beroende av en grupp, vare sig praktiskt eller psykiskt. I ett kollektivistiskt samhälleråder det istället en stark sammanhållning inom grupper där ”vi-känsla” utvecklas ochlojaliteten gentemot varandra fungerar som ett skydd för gruppmedlemmar. Ett beroende avbåde materiell och psykisk karaktär skapas mellan individen och gruppen.




Maskulinitet/femininitetI undersökningen kopplades en rad begrepp till maskulint respektive feminint. I maskulinakulturer värderas framgång, pengar, belöningar och ägodelar högst. I feminina län der ansesdäremot personliga relationer, livskvalitet, fysisk miljö och social service och omvårdnad somviktigare – alltså ett samhälle som tar hand om sina medlemmar.I maskulina samhällen är de sociala könsrollerna tydligt åtskilda; män förväntas varasjälvhävdande, tuffa och inriktade på materiell framgång. Kvinnor förutsätts vara meranspråkslösa, mjuka och inriktade på livskvalitet på ett bredare plan. Maskulina länder har,enligt Cullen (2002) sådana normer och värderingar som:




- män tar för sig och är dominanta


- överdriven manlighet hos män är bra


- människor – speciellt män – skall vara beslutsamma


- arbetet går före andra plikter/skyldigheter, sådana som familj


- befordringar, framgång och pengar är väldigt viktiga




OsäkerhetsundvikandeAlla människor måste hantera det faktum att de inte vet vad som kommer att ske imorgon.Extrem osäkerhet skapar ångest, och alla samhällen har skapat sätt att lindra denna ångestgenom teknologi, lagstiftning och/eller religion. Osäkerhetskänslorna är förvärvade och är endel av samhällets kulturella arv. De leder till kollektiva samhällsbeteendemönster som kanverka orimliga och obegripliga för medlemmar av andra samhällen.




Osäkra individer känner sig bäst till mods i strukturerade miljöer, och när så lite som möjligt är lämnat åt slumpen.




Långtidsorientering. Beskriver ett samhälles tidshorisont, den betydelsen som läggs vid framtiden i jämförelse med nutiden och det förflutna. I samhällen med lång tidsorientering värderas uthållighet, ordnade relationer genom status, sparsamhet och en känsla av skam. I samhällen med kort tidsorientering värderas normativa utsagor, personlig stabilitet, respekt för traditioner samt återgäldade av favörer och gåvor.




Tillfredsställelse mot återhållsamhet. Beskriver ett samhälle som tillåter relativt fritt tillfredsställande av grundläggande och naturliga mänskliga drifter som är relaterade till att njuta av livet och ha kul, som exempelvis det svenska samhället och andra länder i norra Europa. Återhållsamhet står för ett samhälle som undertrycker tillfredsställandet av behov och reglerar detta genom strikta sociala normer.

Vad är en extern chock?

Oförutsägbara yttre faktorer som kan komma att påverka ett företag. Kan vara både positivt och negativt.

Vad innebär ’Bring Your Own Device’ (BYOD)? Varför kan det ses som en utmaning för organisationers traditionella IT-avdelning?

Det innebär att personen i fråga, får ta med sig sin egen hårdvara och använda den för att jobba till exempel. Det kan vara allt ifrån en dator till en mobil.




Det kan bli ett problem eftersom arbetsplatsen måste anpassa sig efter flera operativsystem samt att det måste finnas kunskap om flera operativsystem ifall någon skulle få problem med sin hårdvara.

Vilka är de två vanligaste ISO-certifieringarna och på vilka områden gäller de?

9001 - Är en internationell standard i ISO 9000-serien för fastställandet av kvalitetsledning som organisationer kan certifiera sig mot.




14001 - Är en internationell accepterad standard, som utgör grunden för fastställande av miljöledning, och som kan användas i alla typer av industrier.

Vad är CSF en förkortning av och vad innebär termen?

CSF = Critical success factors




Det är kritiska faktorer som vissa forskare menar på är viktiga att utföra för att till exempel få en lyckad ERP implementation. CSF kan också användas på andra områden så som risk management.

Beskriv tre olika omständigheter (kritiska framgångsfaktorer) som är förenade med framgångsrikt införande av ERP-system.

National cultureUppsättningen av normer, beteenden , övertygelser och seder som finns inom befolkningen i en suverän nation . Internationella företag utvecklar ledningen och andra metoder i enlighet med den nationella kulturen som de är verksamma i .




Top management supportThe ERP project must receive approval and support from top management before it can be implemented. Top management must be willing to become involved and to allocate valuable resources to the implementation effort.


As ERP projects span divisional boundaries and affect many stakeholders in an organization, senior executives need to mediate between various interest groups to resolve political conflicts when necessary


ERP teamwork and compositionERP projects typically require a balanced combination of implementation teams. Both technical and business competence must be available in a team [3,6,10,31,69]. In addition, the decision maker in the project team should be empowered to make quick and effective decisions [53,54]. In the articles examined in this study, the sub-factors under ‘ERP teamwork and composition’ were the most frequently cited. This indicates that teamwork and the composition of the project teams such as the availability of skilled project members and how to manage them, including external consultants, are essential for ERP success.

Vi såg ett klipp på Googles väldigt kreativa arbetsplatser. Vad är för- och nackdelarna med detta arbetssätt jämfört med ett mer traditionellt kontor?

Det finns många anledningar till varför Google har blivit utsedda till världens bästa arbetsplats. När en så pass kreativ arbetsmiljö appliceras skapas högre arbetsmoral, det blir underhållande att gå till jobbet, kreativiteten ökar och anställdas välmående skjuter i höjden.Detta kan dock även ge en negativ effekt för framtiden, arbetarna blir för bekväma med sitt nya “arbetsliv”. Om ett företag med denna arbetsmiljö måste skära ner på personal/avvecklas eller dylikt så kommer personerna i fråga ha svårt att anpassa sig till en traditionell arbetsmiljö. Det kan alltså bli för mycket av det goda! anställda ställer för höga krav på framtida arbetsgivare och arbetsmoralen kan på så sätt sjunka då dem måste ta ett arbete med en mindre kreativ arbetsmiljö.