• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

De mondholte is het begin van het spijsverteringskanaal. De mondholte bestaat uit het gehemelte, de tong, de boven- en onderkaak, het gebit en de speekselklieren. In de mondholte wordt voedsel met je tanden en de tong fijn gemalen en met speeksel vermengd. Dit noem je ook wel mechanische vertering.


Speeksel

De slokdarm loopt van de keelholte tot de maag.
Voedsel wordt door de slokdarm geperst met peristaltische bewegingen. Twee spierlagen zorgen voor de peristaltiek van de slokdarm: een buitenste laag (kringspieren) en een binnenste laag (lengtespieren).


Speeksel en maagsap


De maag is een gespierde, kromme zak bovenin de buikholte. In de maag wordt een deel van het voedsel verteert.
De maag heeft ook een beschermende functie: het zure maagsap doodt micro-organismen.


Maagsap

De lever is na de huid het grootste orgaan en weegt 1,4 – 1,8 kilo. De lever ligt direct onder het middenrif boven in de buikholte en wordt volledig door de borstkas bedekt. De lever is rood-bruin van kleur. De lever bestaat uit een grotere rechterkwab en een kleinere linkerkwab. De lever is de “chemische fabriek” van het lichaam, met een groot aantal taken.


Gal

De alvleesklier ligt in de buikholte achter de maag. De alvleesklier is 12 tot 15 cm lang en weegt zo’n 80 gram.
De alvleesklier scheidt verteringsappen af. Via een afvoerkanaal gaan deze verteringssappen naar de twaalfvingerige darm.


Maagsap


Het eerste gedeelte van de dunne darm heet twaalfvingerige darm. Hij is 30 centimeter lang, ligt in de linker helft van het lichaam tussen de eerste en de derde lendenwervel en is vergroeid met de achterwand van de buikholte. De twaalfvingerige darm omgeeft van boven, van rechts en van onder de alvleesklier en lijkt daarbij op een hoefijzer of een ring. Men onderscheidt vier delen. Het kortste gedeelte is het horizontale bovendeel. Het loopt van de uitgang van de maag tot aan de eerste lendenwervel rechts naar achter en gaat over in het afdalende deel van de twaalfvingerige darm.


Alvleessap

De dunne darm kan 6 tot 7 meter lang zijn. Hij begint na de maagportier en eindigt in de dikke darm. Het eerste deel van de dunne darm heet twaalfvingerige darm. In de dunne darm wordt het voedsel vermengd met darmsap uit de darmsapklieren. In de dunne darm worden de voedingsstoffen verder verteerd.


Darmsap

De functie van de dikke darm is het opnemen van water en zouten uit het verteerde voedsel. De spieren in de wand van de dikke darm kunnen de inhoud kneden om de vochtopname te verbeteren.


Darmsap

De functie van de dikke darm is het opnemen van water en zouten uit het verteerde voedsel. De spieren in de wand van de dikke darm kunnen de inhoud kneden om de vochtopname te verbeteren.


Darmsap

De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm. In de endeldarm worden onverteerde voedselresten (ontlasting) verzameld en tijdelijk opgeslagen. De anus sluit de endeldarm af. De anus gaat alleen open als vanuit de hersenen het signaal wordt gegeven. Het is een bewuste reactie. Zo kun je je ontlasting regelen.


Darmsap