• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/69

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

69 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Wat verstaat men door de heilige Schrift?
= Door de heilige Schrift verstaat men de boeken van het Oude en het Nieuwe Testament, die geschreven zijn onder de ingeving van de heilige Geest; de heilige Schrift is dus het geschreven woord van God.
Wat verstaat men door de Overlevering of Traditie?
= Door de Overlevering of Traditie verstaat men het onfeilbare voortleren, door het kerkelijk gezag van geopenbaarde waarheden die in de heilige Schrift niet geschreven staan, maar door de Apostelen mondeling werden gepredikt.
Heeft God zelf zijn bestaan geopenbaard?
= God zelf heeft zijn bestaan geopenbaard aan Adam en Eva, aan Mozes en aan de profeten, en vooral in de persoon van zijn Zoon Jezus Christus. .
Heeft elk van de drie goddelijke Personen al de goddelijke volmaaktheden of eigenschappen?
= Ja, elk van de drie goddelijke Personen heeft al de volmaaktheden of eigenschappen der godheid.
Waarom wordt de schepping toegeschreven aan God de Vader?
= De schepping wordt toegeschreven aan God de Vader, omdat ze een werk is van Gods almacht.
Hoe is de ziel geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God?
= De ziel is geschapen naar het beeld en de gelijkenis van God, doordat ze begaafd is met verstand en wil, en geroepen tot het bovennatuurlijk leven van de genade.
Heeft Adam deze uitmuntende gaven alleen voor zichzelf ontvangen?
= Neen, niet alleen voor zichzelf heeft Adam deze uitmuntende gaven ontvangen: hij moest ze op al zijn nakomelingen overdragen, als een voorrecht door God aan de menselijke natuur geschonken.
Hoe heeft Jezus Christus bewezen dat Hij God is?
= Op verscheidene wijzen heeft Jezus Christus bewezen dat Hij God is: namelijk door de voorspellingen te vervullen die nopens Hem waren gedaan, door zelf voorspellingen te doen, door mirakelen te verrichten, vooral door zelf te verrijzen uit de doden.
Worden dus alle mensen zalig?
= Neen, niet alle mensen worden zalig, maar alleen zij die de middelen gebruiken om aan de verdiensten van Jezus' lijden en dood deelachtig te worden.
Waarom heeft Jezus Christus een zo bitter lijden en een zo smadelijke dood willen ondergaan?
= Jezus-Christus heeft een zo bitter lijden en een zo smadelijke dood willen ondergaan: Ten 1ste om overvloedig aan de goddelijke rechtvaardigheid te voldoen! Ten 2de om ons zijn oneindige liefde duidelijker te tonen; Ten 3de om ons de boosheid van de zonde beter te doen begrijpen;Ten 4de om ons de lasten en kwellingen van het leven te leren verdragen.
Wat is het mysterie van de verlossing?
= Het mysterie van de verlossing is het mysterie van Jezus Christus die op het kruis gestorven is om alle mensen vrij te kopen.
Wat is de hel waarin de ziel van Jezus Christus is nedergedaald?
= De hel waarin de ziel van Jezus Christus is nedergedaald, is de plaats waar de zielen van de rechtvaardigen verbleven in afwachting van de verlossing.
Hoe werd Jezus Christus verheerlijkt na zijn dood?
= Na zijn dood is Jezus Christus verrezen en opgeklommen ten hemel, waar Hij zit aan de rechterhand van God, zijn almachtige Vader.
Welke tekenen van zijn lijden heeft Jezus Christus in zijn verheerlijkt lichaam behouden?
= Jezus-Christus heeft in zijn verheerlijkt lichaam de vijf wonden behouden, om daarmede zijn verrijzenis te bevestigen en om ze te tonen aan alle mensen in het laatste oordeel en aan de gelukzaligen in de hemel.
Wat heeft Jezus Christus gedaan na zijn verrijzenis?
= Na zijn verrijzenis is Jezus Christus meermalen verschenen aan zijn leerlingen en vooral aan zijn Apostelen. Hij heeft hen verder onderricht en aan Petrus het oppergezag over geheel de Kerk gegeven.
Wat wil zeggen dat Jezus aan de rechterhand zit van God de Vader?
= Dat Jezus aan de rechterhand zit van God de Vader, wil zeggen dat Hij, ook als mens, boven alle engelen en alle heiligen verheven is, en met zijn Vader het opperste geluk en de allerhoogste eer geniet.
Wat wordt in het bijzonder toegeschreven aan de heilige Geest?
= Aan de heilige Geest wordt in het bijzonder de heiligheid, alsook onze heiligmaking toegeschreven.
Wat bewerkt de heilige Geest in de heilige Kerk?
= De heilige Geest verlevendigt de heilige Kerk en geleidt haar onfeilbaar op de weg van waarheid en heiligheid; Hij is als de ziel der heilige Kerk.
Wat bewerkt de heilige Geest in de gelovigen?
= De heilige Geest woont in de zielen van de gelovigen; Hij verlicht, sterkt, geleidt en heiligt ze door zijn genaden en gaven.
Is de rooms-katholieke Kerk katholiek of algemeen?
= Ja, de rooms-katholieke Kerk is katholiek of algemeen, omdat ze gesticht is voor alle mensen en alle volkeren; en omdat ze inderdaad verspreid is over geheel de wereld.
Is de rooms-katholieke Kerk apostolisch?
= Ja, de rooms-katholieke Kerk is apostolisch, Ten 1ste omdat ze gegrondvest is op de Apostelen; Ten 2de omdat ze door de wettige opvolgers van de Apostelen wordt bestuurd; Ten 3de omdat ze de leer van de Apostelen gelooft en belijdt.
Welke zijn de geestelijke schatten waaraan de leden van de Kerk deelhebben?
= De geestelijke schatten waaraan de leden van de Kerk deel hebben, zijn de verdiensten en de voldoeningen van Jezus-Christus, van de Moeder Gods en van de andere heiligen, de vruchten van het Misoffer en van de sacramenten, de gebeden en de goede werken van de gelovigen.
Wat noemt men het Mystieke Lichaam van Christus?
= Men noemt het Mystieke Lichaam van Christus de Kerk zelf, doordat een innige en geheimenisvolle eenheid al haar leden met Christus en onder elkander verbindt.
Wie maken deel uit van de gemeenschap van de heiligen?
= Maken deel uit van de gemeenschap van de heiligen al de leden der strijdende, der lijdende, en der zegevierende Kerk, dat is, de gelovigen op aarde, de zielen in het vagevuur en de gelukzaligen in de hemel.
Hoe vergeeft de heilige Kerk de zonden?
= De heilige Kerk vergeeft de zonden voornamelijk door de sacramenten van het Doopsel en van de Biecht.
Hoe stelt men zich bloot aan het gevaar zijn geloof te verliezen?
= Men stelt zich bloot aan het gevaar zijn geloof te verliezen: ten 1ste door de kennis van zijn geloof te verwaarlozen; ten 2de door te luisteren naar degenen die het geloof aanvallen; ten 3de door boeken of dagbladen te lezen die het geloof bestrijden.
Waarom moeten wij hopen met een vast vertrouwen?
= Wij moeten hopen met een vast vertrouwen omdat God oneindig goed is voor ons, almachtig en getrouw in zijn beloften.
Moeten wij zelfs onze vijanden beminnen?
= Ja, zelfs onze vijanden moeten wij beminnen, want ook zij zijn onze naasten, en Jezus Christus heeft ons het bevel en het voorbeeld van de liefde tot de vijanden gegeven.
Welke zijn de zeven gaven van de heilige, Geest?
= De zeven gaven van de heilige Geest zijn: de wijsheid, het verstand, de raad, de sterkte, de wetenschap, de vroomheid en de vreze Gods.
Welke noemt men zedelijke deugden?
= Zedelijke deugden noemt men de deugden die onze daden en onze zeden regelen naar de rede en het geloof.
Welke zijn de zedelijke hoofddeugden?
= De zedelijke hoofddeugden zijn deze vier: de voorzichtigheid, de rechtvaardigheid, de sterkte en de matigheid.
Kan men in staat van doodzonde goede werken doen?
= In staat van doodzonde kan men goede werken doen, maar die zijn niet verdienstelijk voor de hemel; toch zijn ze zeer nuttig om van de goddelijke barmhartigheid de genade van bekering te bekomen.
Noem enige middelen die ieder christenmens moet aanwenden om tot de christelijke volmaaktheid te komen?
= Om tot de christelijke volmaaktheid te komen, moet ieder christenmens veel bidden, dikwijls biechten en communiceren, het woord Gods gaarne aanhoren, zichzelf verloochenen en getrouw zijn ook in het kleine.
Wat zijn evangelische raden?
= Evangelische raden zijn middelen die Jezus Christus in het Evangelie bijzonder aanraadt om de christelijke volmaaktheid gemakkelijker en vollediger te bereiken.
Wanneer is men medeschuldig aan de zonden van anderen?
= Men is medeschuldig aan de zonden van anderen, wanneer men op een of andere wijze daaraan medehelpt.
Wat zijn wraakroepende zonden?
= Wraakroepende zonden zijn zonden die, om hun bijzondere boosheid, de rechtvaardige wraak van God ook in deze wereld eisen.
Welke zijn de wraakroepende zonden?
= De wraakroepende zonden zijn deze vier: vrijwillige doodslag, onkuisheid tegen de natuur, verdrukking van armen, weduwen en wezen, onrechtvaardig achterhouden van het loon der werklieden.
Wat zijn ondeugden?
= Ondeugden zijn slechte gesteltenissen die er ons toe leiden om de zonde te bedrijven.
Wat zijn hoofdzonden?
= Hoofdzonden zijn ondeugden of zonden die oorsprong zijn van vele andere zonden.
Welke zijn de hoofdzonden?
= De hoofdzonden zijn deze zeven: hoogmoed, gierigheid, nijd, gramschap, onkuisheid, gulzigheid, traagheid.
Wat zult ge doen in stervensgevaar?
= In stervensgevaar zal ik zonder uitstel mijn zonden biechten, en, indien mijn biechtvader het goedvindt, een algemene biecht spreken over geheel mijn leven; zodra ik mag berecht worden, zal ik godvruchtig de heilige Communie en het heilig Oliesel ontvangen, alsook de pauselijke zegen.
Hoe wit gij trachten te sterven?
= Ik zal trachten te sterven zoals mijn goddelijke Zaligmaker: ik zal mij ootmoedig onderwerpen aan de wil van God en met betrouwen en liefde mijn ziel in zijn handen bevelen.
Waarin bestaat het opperste geluk van de gelukzaligen in de hemel?
= Het opperste geluk van de gelukzaligen in de hemel bestaat in het aanschouwen van God van aanschijn tot aanschijn, en in het genieten van alle goed in God; dit geluk noemt men de zalige Godsaanschouwing.
Wat is God aanbidden?
= God aanbidden is Hem erkennen en vereren als onze Schepper en opperste Heer, van wie wij geheel en gans afhangen.
Hoe zondigt men tegen het geloof?
= Men zondigt tegen het geloof vooral door ongeloof en ketterij, door vrijwillig aan zijn geloof te twijfelen of het in gevaar te brengen.
Hoe zondigt men tegen de liefde tot God?
= Men zondigt tegen de liefde tot God door onverschilligheid, door ondankbaarheid en door haat tegen God.
Wat is afgoderij?
= Afgoderij is een ingebeelde godheid of een schepsel aanbidden in plaats van de Schepper.
Wanneer bedrijft men ongodsdienstigheid?
= Men bedrijft ongodsdienstigheid, wanneer men de godsdienst bestrijdt of zijn godsdienstige plichten verzuimt.
Wat is God lasteren?
= God lasteren is kwaad spreken van God, van zijn heiligen of van heilige zaken, bijvoorbeeld zeggen of schrijven dat God niet rechtvaardig of niet barmhartig is, dat Hij zich niet om de wereld bekommert, dat de godsdienst of de Kerk de oorzaak is van alle kwaad op aarde.
Wat is een gelofte doen?
= Een gelofte doen is zich tegenover God op zonde verbinden een goede daad te verrichten.
Is het zonde een gelofte niet te houden?
= Een gelofte niet te houden is zonde; ja, zelfs doodzonde, wanneer men zich tot een gewichtige daad verplicht heeft op straffe van zware zonde; daarom moet men, alvorens een gelofte te doen, eerst goed nadenken en om raad vragen.
Wat is een eed doen of zweren?
= Een eed doen of zweren is God tot getuige nemen van hetgeen men bevestigt of van hetgeen men belooft.
Welke zijn de voornaamste plichten van de burgers jegens hun vaderland?
= De burgers moeten hun vaderland beminnen, dienen en zo nodig, ten koste van hun leven verdedigen; zij moeten het burgerlijk gezag eerbiedigen en aan de rechtvaardige wetten gehoorzamen.
Waarom zijn wij verplicht de geboden van de heilige Kerk te onderhouden?
= Wij zijn verplicht de geboden van de heilige Kerk te onderhouden, omdat ze gegeven worden door de Paus en de Bisschoppen, die ons in Christus' naam besturen.
Wat is vasten?
= Vasten is maar ‚‚ns per dag een volle maaltijd nemen; het is evenwel toegelaten 's morgens en 's avonds enig voedsel te gebruiken volgens de goedgekeurde gewoonte in het land.
Moet de verplichting om te biechten enkel verstaan worden van de doodzonden?
= De verplichting om te biechten moet enkel verstaan worden van de doodzonden; maar dikwijls is het niet gemakkelijk onderscheid te maken tussen doodzonde en dagelijkse zonden, en daarom is het altijd zeer geraden te biechten.
Mogen wij aan God de gezondheid en andere tijdelijke goederen vragen?
= Ja, wij mogen aan God de gezondheid en andere tijdelijke goederen vragen, doch met volle onderwerping aan de goddelijke wil.
Verhoort God altijd onze gebeden?
= God verhoort altijd onze gebeden, als wij bidden zoals het behoort, ofwel door te geven wat wij vragen, ofwel door een ander goed te verlenen dat meer zalig is.
Zijn er gebeden die een bijzondere kracht hebben bij God?
= Ja, er zijn gebeden die een bijzondere kracht hebben bij God: de liturgische gebeden, de gezamenlijke gebeden, de gebeden van deugdzame en heilige zielen, de gebeden die worden opgedragen in naam van onze Heer Jezus-Christus of door de voorspraak van onze Moeder Maria.
Waarom noemen wij God ®onze Vader¯ ?
= Wij noemen God "onze Vader" : ten 1e, omdat Hij ons geschapen heeft naar zijn beeld en gelijkenis; ten 2e, omdat Hij ons door zijn genade tot zijn kinderen heeft aangenomen; ten 3e, omdat Hij ons meer dan een beste vader liefheeft.
Wat verstaat men door de beloften van het Doopsel?
= Door de beloften van het Doopsel verstaat men de verzaking aan de duivel, aan de zonde en aan de verlokkingen tot zonde, alsook de belijdenis van het geloof.
Welk is de plicht van de peters en de meters?
= De peters en de meters moeten waken over de geestelijke belangen van hun doopkinderen en in het bijzonder hun een christelijke opvoeding verzekeren, vooral wanneer de ouders die plicht verwaarlozen.
Wanneer moet de priester bij de zieke geroepen worden?
= De priester moet bij de zieke geroepen worden, zodra de ziekte ernstig wordt, en zeker mag men nooit wachten tot de zieke buiten kennis is.
Moet het Huwelijk in staat van genade aangegaan worden?
= Het Huwelijk moet in staat van genade aangegaan worden, want het is een sacrament der levenden.
Wat wordt er van de katholieken vereist om een geldig Huwelijk aan te gaan?
= Om een geldig Huwelijk aan te gaan, wordt er van de katholieken vereist: ten 1ste dat geen beletsel hun Huwelijk ongeldig make; ten 2de dat zij vrijwillig hun toestemming geven; ten 3de dat zij het Huwelijk aangaan voor de pastoor der parochie waar het geschiedt of voor een priester daartoe gemachtigd. en voor twee getuigen.
Wat verstaat men door huwelijksbeletselen?
= Huwelijksbeletselen zijn omstandigheden die, krachtens de wet van God of van de heilige Kerk, het Huwelijk ofwel ongeldig, ofwel ongeoorloofd maken.
Moeten de gelovigen de huwelijksbeletselen aan de kerkelijke overheid bekend maken?
= De gelovigen die beletselen tegen het Huwelijk kennen, zijn verplicht deze aan de kerkelijke overheid bekend te maken, vooral wanneer de huwelijksroepen worden gedaan.
Is een verbintenis, alleen v¢¢r de burgerlijke overheid aangegaan, een waar Huwelijk?
= Voor de katholieke gedoopten, is een verbintenis, alleen voor de burgerlijke overheid aangegaan, geen waar Huwelijk, maar een vereniging die zondig is voor God en het christelijk geweten.
Heeft de burgerlijke overheid de macht om een geldig Huwelijk te ontbinden?
= De burgerlijke overheid heeft de macht niet om een geldig Huwelijk te ontbinden; want Jezus Christus heeft gezegd: "Wat God heeft verbonden, dat scheide de mens niet."