• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/99

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

99 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Moeten alle mensen de christelijke leer kennen en onderhouden?
= Alle mensen moeten de christelijke leer kennen en onderhouden, want dit is de wil van God; anders kunnen zij niet zalig worden, en zelfs niet oprecht gelukkig zijn in dit leven.
Is het genoeg de christelijke leer ‚‚ns geleerd te hebben?
= Neen, het is niet genoeg de christelijke leer ‚‚ns geleerd te hebben; geheel ons leven moeten wij ze onthouden en altijd beter trachten te begrijpen.
Waarom is het kruisteken het teken van de christenmens?
= Het kruisteken is het teken van de christenmens, omdat men daardoor de voornaamste waarheden van het christelijk geloof belijdt, namelijk de heilige Drievuldigheid en de verlossing.
Hoe maakt men het kruisteken?
= Men maakt het kruisteken door de rechterhand aan het voorhoofd te brengen, terwijl men zegt: "In de naam des Vaders"; dan aan de borst, terwijl men zegt: "en des Zoons"; en ten slotte van de linker- aan de rechterschouder, terwijl men zegt: "en des heiligen Geestes. Amen".
Waarom maken wij het kruisteken?
= Wij maken het kruisteken om te tonen dat wij christen zijn, om onze werken aan God op te dragen, en om de bekoringen van ons af te weren.
Is het raadzaam de heilige Schrift te lezen?
= Het is zeer raadzaam de heilige Schrift, vooral het Evangelie te lezen; maar het is verboden niet-goedgekeurde bijbels te gebruiken.
Waarom zegt men dat God een zuivere geest is?
= Men zegt dat God een zuivere geest is, omdat Hij niets in zich heeft dat onder de zinnen valt, en omdat Hij op generlei wijze afhankelijk is van de stof.
Waarom zegt men dat God oneindig volmaakt is?
= Men zegt dat God oneindig volmaakt is, omdat Hij alle volmaaktheden bezit, en omdat zijn volmaaktheden zonder grenzen zijn.
In welke staat heeft God Adam en Eva geschapen?
= God heeft Adam en Eva geschapen in een staat van genade en van geluk naar ziel en lichaam, en Hij heeft hen geplaatst in het Aards Paradijs.
Welke bovennatuurlijke gave schonk God aan Adam?
= God schonk aan Adam de heiligmakende genade, waardoor hij kind was van God, bestemd om Hem eeuwig te aanschouwen en te genieten in de hemel.
Welke gaven schonk God nog aan Adam, buiten de heiligmakende genade?
= Buiten de heiligmakende genade schonk God nog aan Adam de vrijwaring van onwetendheid, van kwade begeerlijkheid, van lijden en dood.
Zijn er dan twee naturen in Jezus Christus?
= Ja, er zijn twee naturen in Jezus Christus: de goddelijke natuur sinds alle eeuwigheid, en de menselijke natuur sedert zijn menswording; daarom is hij de Godmens.
Zijn er ook twee personen in Jezus Christus?
= Neen, er is maar ‚‚n Persoon in Jezus Christus, te weten de Persoon van God de Zoon, die de menselijke natuur heeft aangenomen.
Waarom is God de Zoon mens geworden?
= God de Zoon is mens geworden om de mensen te verlossen van hun zonden, en om hun het leven der genade, de vriendschap van God en het recht op de hemel terug te schenken.
Wat is de heilige Kerk?
= De heilige Kerk is de zichtbare en bovennatuurlijke maatschappij van de gelovigen, die door Jezus Christus werd gesticht, om zijn werk van verlossing en zaligmaking onder de mensen voort te zetten.
Is de Paus onfeilbaar?
= Ja, de Paus in onfeilbaar, wanneer hij, als hoofd van de heilige Kerk, verklaart wat alle christenen, in zake geloof en zeden, verplicht zijn voor waarheid aan te nemen.
Aan welke kentekenen herkent men de ware Kerk?
= De ware Kerk herkent men aan deze vier kentekenen: zij is ee‚‚n, heilig, katholiek en apostolisch.
Is de rooms-katholieke Kerk ‚‚n?
= Ja, de rooms-katholieke Kerk is ee‚‚n, omdat al haar leden hetzelfde hoofd hebben, dezelfde leer, hetzelfde offer en dezelfde sacramenten.
Is de rooms-katholieke Kerk heilig?
= Ja, de rooms-katholieke Kerk is heilig, Ten 1ste omdat haar onzichtbaar hoofd Jezus Christus heilig is; Ten 2de omdat zij haar leden voortdurend, door haar leer en haar sacramenten, tot heiligheid opwekt; Ten 3de omdat zij er. velen tot heiligheid, ja zelfs tot heldhaftige heiligheid brengt.
Wat verstaat men onder de gemeenschap van de heiligen?
= Onder de gemeenschap van de heiligen verstaat men dat al de leden van de Kerk deel hebben aan dezelfde geestelijke schatten.
Welke gemeenschap bestaat er tussen ons en de heiligen in de hemel?
= De heiligen in de hemel kennen de gebeden die wij tot hen richten en de eredienst die wij hun bewijzen; wij genieten van hun voorspraak bij God en van hun overvloedige voldoeningen.
Welke gemeenschap bestaat er tussen ons en de zielen in het vagevuur?
= De zielen in het vagevuur worden geholpen door het Misoffer, door de goede werken, door de gebeden en de aflaten, die wij aan God voor hen opdragen; en wij mogen geloven dat de zielen ons bij God helpen door hun gebeden.
Wanneer heeft Jezus-Christus aan de heilige Kerk de macht gegeven om alle zonden te vergeven?
= Jezus Christus heeft aan de heilige Kerk de macht gegeven om alle zonden te vergeven, wanneer Hij na zijn verrijzenis tot zijn Apostelen zei de: "Ontvangt de heilige Geest. Wier zonden gij zult vergeven, hun zijn ze vergeven; en wier zonden gij zult wederhouden, hun zijn ze wederhouden."
Wat belijden wij door de woorden. ®Ik geloof het eeuwig leven¯ ?
= Door de woorden: "Ik geloof het eeuwig leven", belijden wij dat wij bestemd zijn om eeuwig met God te leven in de hemel.
Wat is de heiligmakende genade?
= De heiligmakende genade is een bovennatuurlijke en blijvende hoedanigheid, aan onze ziel zelf gegeven, die ons deelachtig maakt aan het goddelijk leven, ons aldus heiligt en ons verheft tot kinderen van God en erfgenamen van de hemel.
Welke zijn de voornaamste middelen om de heiligmakende genade te behouden en te vermeerderen?
= De voornaamste middelen om de heiligmakende genade te behouden en te vermeerderen zijn de sacramenten, het gebed en het beoefenen der deugden.
Wat is de dadelijke genade?
= De dadelijke genade is een bovennatuurlijke en voorbijgaande hulp, die ons verstand verlicht en onze wil versterkt om het goede te doen en het kwade te laten.
Geeft God aan iedereen voldoende genaden om zalig te worden?
= God geeft aan iedereen voldoende genaden om zalig te worden: degenen die verloren gaan, gaan verloren door hun eigen schuld.
Welke noemt men goddelijke deugden?
= Goddelijke deugden noemt men de bovennatuurlijke deugden die God zelf tot rechtstreekse beweegreden en tot voornaamste voorwerp hebben.
Wat is het geloof?
= Het geloof is een goddelijke deugd waardoor wij voor waar aannemen al wat God geopenbaard heeft en de heilige Kerk ons voorhoudt te geloven.
Wat is de hoop?
= De hoop is de goddelijke deugd waardoor wij met een vast vertrouwen van God verlangen en verwachten de eeuwige zaligheid en de genade om ze te verdienen.
Wat is God beminnen om Hemzelf?
= God beminnen om Hemzelf, is God beminðnen omdat Hij oneindig volmaakt is en alle liefde waardig.
Wat is God beminnen boven alles?
= God beminnen boven alles, is God meer beminnen dan alle schepselen, en daarom bereid zijn alles te verliezen, zelfs het leven, liever dan Hem door ‚‚n doodzonde te beledigen.
Wat is onze naaste beminnen om God?
= Onze naaste beminnen om God, is hem beminnen om te behagen aan God, die hem bemint als geschapen naar zijn beeld, ja als zijn kind, en hem bestemt tot de eeuwige zaligheid.
Wat is onze naaste beminnen zoals onszelf?
= Onze naaste beminnen zoals onszelf, is hem geen kwaad willen, maar hem het goede wensen en het goede doen dat wij redelijkerwijze voor onszelf verlangen.
Wat is een goed werk?
= Een goed werk is een deugdzame daad die wij met Gods genade verrichten, ter ere van God en tot welzijn van onszelf of van de naaste.
Wat verdienen wij door de goede werken die wij in staat van genade doen?
= Door de goede werken die wij in staat van genade doen, verdienen wij:ten 1ste vermeerdering van de heiligmakende genade en van de hemelse glorie; ten 2de dadelijke genaden om christelijk te leven; ten 3de vergiffenis van onze dagelijkse zonden; ten 4de voldoening voor onze tijdelijke straffen.
Wat is de christelijke volmaaktheid?
= De christelijke volmaaktheid is niets anders dan het volmaakte christelijk of bovennatuurlijk leven.
Welke zijn de drie voornaamste evangelische raden?
= De drie voornaamste evangelische raden zijn: de vrijwillige armoede, de volmaakte zuiverheid en de volkomen gehoorzaamheid.
Waarom wordt een zware zonde doodzonde genoemd?
= Een zware zonde wordt doodzonde genoemd, omdat ze het bovennatuurlijk leven der genade in ons doodt, en ons de eeuwige straffen der hel verdient.
Wat zal men doen, wanneer men het ongeluk gehad heeft in doodzonde te vallen?
= Wanneer men het ongeluk gehad heeft in doodzonde te vallen, moet men onmiddellijk aan God vergiffenis vragen door een volmaakt berouw te verwekken, en zo spoedig mogelijk een goede biecht te spreken.
Waarom moeten wij de zonde boven alle kwaad verfoeien?
= We moeten de zonde boven alle kwaad verfoeien, omdat elke zonde, ook de dagelijkse zonde, een, daad is van opstand tegen God, een belediging jegens zijn opperste majesteit en een ondankbaarheid jegens zijn oneindige liefde.
Moet men de gelegenheden tot zonde vermijden?
= Men moet zoveel mogelijk vermijden al wat ons tot zonde brengt, zoals slechte gezelschappen, slechte lezingen, gevaarlijke vertoningen en vermaken.
Welk is een der krachtigste middelen om ons op te wekken tot het vermijden van de zonde en het beoefenen van de deugd?
= Een der krachtigste middelen om ons op te wekken tot het vermijden van de zonde en het beoefenen van de deugd, is aan onze uitersten te denken: want de heilige Schrift zegt: "In al wat ge doet, denk aan uw uitersten, en in eeuwigheid zult ge niet zondigen."
Wat verstaat men door de uitersten van de mens?
= Door de uitersten van de mens verstaat men het laatste dat de mens overkomt, dat is: de dood, het oordeel, de hel of de hemelse glorie.
Wat lijden de verdoemden in de hel?
= De verdoemden in de hel zijn beroofd van het onuitsprekelijk geluk God te aanschouwen, en worden gefolterd door de knaging van het geweten, door het onblusbaar vuur en door het vooruitzicht van een eeuwig lijden.
Hoe kennen wij de geboden van God?
= Wij kennen de geboden van God door de stem van ons geweten, en door de openbaring van God die ons door de heilige Kerk wordt voorgehouden.
Hoe heeft Jezus-Christus de geboden van God samengevat?
= Jezus-Christus heeft de geboden van God samengevat in deze woorden: "Gij zult de Heer uw God beminnen uit geheel uw hart, uit geheel uw ziel en uit al uw krachten, en uw naaste zoals uzelf."
Hoe zijn de tien geboden van God ingedeeld?
= De tien geboden van God zijn zo ingedeeld, dat de eerste drie betrekking hebben op God, en de zeven andere op onszelf en de naaste.
Welke is de opperste akte en het middelpunt van de eredienst tot God?
= De opperste akte en het middelpunt van de eredienst tot God is het Misoffer.
Wanneer bedrijft men heiligschennis?
= Men bedrijft heiligschennis, wanneer men aan God toegewijde personen, zaken of plaatsen onteert of oneerbiedig behandelt, zoals de sacramenten, de kerken en de priesters.
Wie heeft de heiligdagen bepaald?
= God heeft in de Nieuwe Wet aan de heilige Kerk de macht gegeven om te bepalen welke de heiligdagen zijn en hoe ze moeten gevierd worden.
Welke zijn de plichten van de onderdanen jegens hun oversten?
= De onderdanen moeten hun oversten eerbiedigen, hun gehoorzamen, en hun billijke belangen behartigen.
Welke zijn de plichten van de oversten jegens hun onderdanen?
= De oversten moeten, ieder volgens zijn ambt, het geestelijk en het tijdelijk welzijn van hun onderdanen behartigen.
Wanneer geeft men ergernis?
= Men geeft ergernis, wanneer men iemand tot zonde aanzet of op schuldige wijze tot zonde aanleiding geeft.
Heeft de christenmens een bijzondere reden om de kuisheid en de zedigheid te beoefenen?
= Ja, de christenmens heeft een bijzondere reden om de kuisheid en de zedigheid te beoefenen, omdat hij lidmaat is van Jezus. Christus en tempel van de heilige Geest.
Wat verbiedt het negende gebod van God?
= Het negende gebod van God verbiedt alle inwendige zonde van onkuisheid, namelijk onkuise begeerten en vrijwillig behagen in onkuise gedachten.
Wat moet men doen om kuis te leven?
= Om kuis te leven moet men vooral de gevaarlijke gelegenheden vermijden, de versterving beoefenen, dikwijls biechten en communiceren, en een grote godsvrucht onderhouden tot de heilige Maagd Maria.
Wie nemen onrechtvaardig het goed van de naaste?
= Diegenen nemen onrechtvaardig het goed van de naaste, die stelen, die bedrog plegen in koophandel, de woekeraars, de werkgevers die het rechtvaardig dagloon niet betalen, de oneerlijke arbeiders, en al degenen die iemand beroven van hetgeen hem toekomt.
Wie behouden onrechtvaardig het goed van de naaste?
= Diegenen behouden onrechtvaardig het goed van de naaste, die hun schulden niet betalen, die niet teruggeven hetgeen zij genomen hebben of hetgeen hun werd toevertrouwd.
Wat verbiedt het tiende gebod van God?
= Het tiende gebod van God verbiedt de wil of de begeerte om de naaste onrecht aan te doen in zijn tijdelijke goederen.
Wat is liegen?
= Liegen is opzettelijk onwaarheid spreken met het inzicht te bedriegen.
Wat is kwaadspreken?
= Kwaadspreken is de fouten of gebreken van de naaste zonder noodzakelijkheid bekendmaken.
Wat is de naaste belasteren?
= De naaste belasteren is hem beschuldigen van een gebrek dat hij niet heeft, of van een fout die hij niet heeft bedreven.
Zijn wij verplicht het onrecht te herstellen, dat wij de naaste hebben aangedaan?
= Ja, wij zijn verplicht, zo goed en zohaast mogelijk, het onrecht te herstellen, dat wij de naaste hebben aangedaan in zijn gezondheid, zijn tijdelijke goederen of zijn goede naam.
Wat behoort men te doen om zondagen en feestdagen godvruchtig door te brengen?
= Om zondagen en feestdagen godvruchtig door te brengen, behoort men, buiten de Mis, ook andere kerkelijke diensten en de godsdienstige onderrichtingen bij te wonen, zich bezig te houden met godvruchtige of liefdadige werken, en enkel in eerlijk vermaak zijn ontspanning te zoeken.
Wat gebiedt het derde gebod van de heilige Kerk?
= Het derde gebod van de heilige Kerk gebiedt te vasten op de dagen die door de heilige Kerk worden bepaald.
Waarom zijn we verplicht te bidden?
= We zijn verplicht te bidden: ten 1ste omdat we, door het gebed, onze volkomen afhankelijkheid van God erkennen; ten 2de omdat Jezus-Christus het ons uitdrukkelijk heeft geboden; ten 3de omdat het gebed een gewoon middel is om van God de genaden en weldaden te bekomen die we nodig hebben.
Wat vooral moeten we aan God vragen?
= Vooral moeten we aan God vragen de geestelijke goederen en alles wat nodig of nuttig is voor onze eigen zaligheid en voor die van onze naaste.
Is het voldoende alleen voor onszelf te bidden?
= Het is niet voldoende alleen voor onszelf te bidden; wij moeten ook bidden voor onze naaste, dit is voor al degenen die de eeuwige zaligheid kunnen verwerven: de levenden op aarde en de zielen in het vagevuur.
Waarom bidden wij het weesgegroet?
= Wij bidden het weesgegroet om Maria geluk te wensen met de uitzonderlijke voorrechten en gunsten die God haar boven alle andere schepselen heeft verleend, en om haar almachtige voorspraak voor ons af te smeken.
Waarom is Maria onze moeder?
= Maria is onze moeder, omdat zij door haar goddelijk moederschap ons het genadeleven heeft helpen schenken, en omdat Jezus aan zijn kruis haar heeft aangewezen tot onze moeder.
Is het goed de relikwie‰n en de beelden van de heiligen te vereren?
= Het is zeer goed de relikwie‰n en de beelden van de heiligen te vereren, want daardoor vereren wij de heiligen zelf en bekomen wij hun bijstand.
Waarom noemt men sommige beelden miraculeuze beelden?
= Sommige beelden noemt men miraculeuze beelden, omdat God, bij gelegenheid der verering van die beelden, wonderen of mirakelen gedaan heeft.
Wat zijn sacramenten?
= Sacramenten zijn heilige handelingen en woorden, door Jezus Christus ingesteld, om in onze ziel de bijzondere genaden voort te brengen die zij betekenen.
Wat is het Doopsel?
= Het Doopsel is het sacrament dat, door de wassing en de aanroeping van de drie goddelijke Personen, ons doet geboren worden tot het bovennatuurlijk leven van de genade.
Wat is de uitwerking van het Doopsel?
= Ten 1e, het Doopsel vergeeft de erfzonde en alle andere zonden en zondestraffen; ten 2e, het schenkt de heiligmakende genade en bezorgt dadelijke genaden om christelijk te leven; ten 3e, het prent in onze ziel een onuitwisbaar merkteken, en maakt ons tot leden van de heilige Kerk.
Waarom geeft de Kerk aan de dopeling de naam van ‚‚n of meer heiligen ?
= De Kerk geeft aan de dopeling de naam van ee‚‚n of meer heiligen, opdat hij bijzondere beschermers en voorbeelden zou hebben in de hemel.
Wat is het Vormsel?
= Het Vormsel is het sacrament dat ons de heilige Geest geeft met zijn genaden en gaven, vooral de sterkte om ons geloof kloekmoedig te belijden
Wanneer hebben we de genade van het Vormsel vooral nodig?
= De genade van het Vormsel hebben we vooral nodig, als het geloof wordt bestreden of vervolgd, als we verplicht zijn ons geloof in het openbaar te belijden, als we tegen het geloof bekoord of er om bespot worden.
Wat is de heilige Eucharistie?
= De heilige Eucharistie is het offer en het sacrament waarin Jezus Christus zelf, onder de gedaante van brood en wijn, tegenwoordig is, geofferd wordt en genuttigd.
Wie is tegenwoordig in de heilige Eucharistie?
= In de heilige Eucharistie is Jezus-Christus zelf waarlijk en wezenlijk tegenwoordig, met zijn godheid en zijn mensheid, met zijn ziel en zijn lichaam, zoals Hij nu verheerlijkt in de hemel is.
Waardoor wordt Jezus Christus tegenwoordig gesteld in de heilige Eucharistie?
= Jezus Christus wordt tegenwoordig gesteld in de heilige Eucharistie door de woorden van de Consecratie, die het brood veranderen in het lichaam van Jezus Christus, en de wijn in zijn bloed.
Wat is de Mis?
= De Mis is het onbloedig offer van het Nieuw Verbond, waarin Jezus Christus, door de bediening van de priester, zichzelf slachtoffert aan God de Vader en Hem zijn lichaam en zijn bloed onder de gedaanten van brood en wijn, opdraagt.
Waarom heeft Jezus Christus het Misoffer ingesteld?
= Jezus-Christus heeft het Misoffer ingesteld: ten 1ste om het kruisoffer voortdurend te hernieuwen; ten 2de om de gedachtenis van zijn lijden onder ons levendig te houden; ten 3de om ons de verdiensten van het kruisoffer toe te passen.
Tot welke doeleinden wordt het Misoffer opgedragen?
= Het Misoffer wordt opgedragen: ten 1ste om God te aanbidden; ten 2de om Hem voor de ontvangen weldaden te danken; ten 3de om voor onze zonden en zondestraffen vergiffenis te bekomen; ten 4de om nieuwe genaden en weldaden af te smeken.
Welke is de beste manier om Mis te horen?
= De beste manier om Mis te horen is, aandachtig te volgen wat er aan het altaar geschiedt, samen met de priester het goddelijk offerlam op te dragen, en zich te verenigen met Jezus Christus door een sacramentele of ten minste een geestelijke communie.
Wat is het heilig Sacrament des Altaars?
= Het heilig Sacrament des Altaars is het sacrament waarin Jezus-Christus, onder de gedaanten van brood en wijn, waarlijk tegenwoordig is, en door ons genuttigd wordt als een waarachtige Spijs voor onze ziel.
Wat is communiceren met een zuivere en godvruchtige mening?
= Communiceren met een zuivere en godvruchtige mening, is te communie gaan om aan het verlangen van God te beantwoorden, om zich inniger met Hem te verenigen, om zich van zijn gebreken te beteren.
Wat is er vereist opdat de kinderen die tot de jaren van verstand gekomen zijn, mogen en moeten communiceren?
= De kinderen, die tot de jaren van verstand gekomen zijn, mogen en moeten communiceren, zodra ze de vier voornaamste geloofswaarheden kennen, en voldoende het eucharistische brood van het gewone brood kunnen onderscheiden om het heilig Sacrament godvruchtig te ontvangen.
Welke zijn de vruchten van een waardige Communie?
= Ten 1ste een waardige Communie verenigt ons inniger met Jezus-Christus en zijn Mystiek Lichaam; ten 2de zij vermeerdert in ons de heiligmakende genade; ten 3de zij verzwakt onze boze neigingen en helpt ons de deugd te beoefenen; ten 4de zij is een onderpand van onze glorierijke verrijzenis.
Wanneer hebben wij een volmaakt berouw?
= Wij hebben een volmaakt berouw, wanneer wij onze zonden verfoeien uit zuivere liefde tot God, namelijk omdat ze mishagen aan God, die oneindig volmaakt en alle liefde waardig is.
Wanneer hebben wij een onvolmaakt berouw?
= Wij hebben een onvolmaakt berouw, wanneer wij onze zonden verfoeien vooral uit vrees voor de straffen van God of uit schaamte God beledigd te hebben.
Welk berouw is voldoende tot de Biecht?
= Het onvolmaakt berouw is voldoende tot de Biecht, maar het volmaakt berouw is beter.
Wat is de uitwerking van het volmaakt berouw?
= Het volmaakt berouw vergeeft de doodzonden, ook buiten de Biecht, maar men moet de wil hebben om die zonden te biechten.
Wat is de uitwerking van de Biecht?
= Ten 1ste de Biecht vergeeft de zonden en de eeuwige straf; ten 2de zij schenkt de heiligmakende genade of vermeerdering ervan; ten 3de zij bezorgt dadelijke genade om niet meer te zondigen en om voor de bedreven zonden te voldoen.
Wat is het Priesterschap?
= Het Priesterschap is het sacrament dat aan de bedienaars van de hei1ige Kerk macht geeft hun geestelijk ambt uit te oefenen, en genade om het te vervullen.
Wat is het Huwelijk?
= Het Huwelijk is het sacrament waardoor man en vrouw zich als echtgenoten voor God en geweten tot aan de dood verbinden, en genade bekomen om met elkander christelijk te leven en hun kinderen tot Gods eer op te brengen.
Hoe bereidt zich een goed christen voor tot het sacrament van het Huwelijk?
= Een goed christen bereidt zich voor tot het sacrament van het Huwelijk door een deugdzaam en kuis leven, door gebed, en door een goede biecht.