• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/30

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

30 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hva er stråling?

Stråling består av fotoner eller partikler som frakter energi
Hva er forskjellen på partikkelstråling og fotoner?
Fotoner består av lys og har ikke masse. Partikler har masse.
Forklar bølge, bølgetopp, bølgebunn og bølgelengde
Bølgelengde er lengden fra bølgetopp til bølgetopp
Hvilke egenskaper har elektromagnetiske bølger?
Elektromagnetisk stråling er bevegelse av energi i form av bølger. Elektromagnetiske bølger stammer fra elektroner som svinger i atomer og molekyler. Jo flere bølgetopper som beveger seg per sekund, jo høyere frekvens, Hertz, Hz, jo mer energi.
Gi eksempler på typer elektromagnetiske bølger
Gamma, røngten, UV, IR, mikro, radio
Hvordan er det elektromagnetiske spekteret inndelt?
Vi deler det inn i forskjellige typer av bølger etter bølgelengdene, frekvensen, altså hvor mye energi de beveger. Gamma, Røngten, UV, IR, mikro, Radio
Hvilke bølgelengder har det synlige lyset?
fra 400nm til 800nm
Hva er mest energirikt av ultrafiolett stråling og infrarød stråling?
Ultrafiolett
Hva er et energisprang?
Atomer får tilført energi, som fører til at elektroner blir sparket opp på ett høyere energinivå, de blir eksitert. De går raskt tilbake til et lavere energinivå igjen og da gir de fra seg energi i form av EM-stråling
Hva betyr ordet absorpsjon?
Oppsugning, brukes om opptak av stråling, energi eller partikler (og fuktighet)
Hva menes med emisjon?
Det å sende ut stråling
Forklar med egne ord hva som skjer når et hydrogenatom sender ut elektromagnetisk stråling
Det blir tilført energi, et elektron hopper til et høyere energinivå. Hvilket energinivå det hopper til (hvor mye energi som er tilført) bestemmer hvilken type EM-stråling det utgir. Elektroner som går tilbake til E1, sender ut UV-bølger. E2, synlige delen av spekteret. E3 og E4 sender ut infrarød stråling.
Hvilke typer elektromagnetisk stråling kan komme fra et eksitert hydrogenatom?
UV, synlig lys, infrarød
Hvilke to viktige beskyttende fenomener kan vi takke atmosfæren for?
Drivhuseffekten stopper langbølget varmestråling som er på vei fra jorda og ut i verdensrommet. Dette holdet jorda varm. Ozonlaget stopper UV-stråling på vei ned mot jorda
Forklar med egne ord hva drivhuseffekten på jorda er og hvordan den virker
Drivhuseffekten stopper langbølget varmestråling som er på vei fra jorda og ut i verdensrommet. Dette holdet jorda varm. Klimagassene (H2O, CO2, CH4 og N2O) danner ett varmeskjold rundt jorda som reflekterer stråling og stopper varmestrålingen slik at jorda ligger på rundt 14 grader istedefor -18.
Hva er ultrafiolett stråling?
UV-stråling har kortere bølgelengde enn synlig lys og er derfor mer energirik. Vi har tre typer: A, B, og C. C (mest energi, er med på å spalte O2 i atmosfæren) blir stoppet opp i atmosfæren, 50% av B slippes gjennom og nesten all A slippes igjennom. UV-A trenger lengst ned i huden.
Forklar forskjellen på UV-A, UV-B, og UV-C stråling
UV-A har lengst bølgelengde, C har kortest og blir stoppet i atmosfæren.
Skriv reaksjonslikningen som viser hvordan ozonmolekyler kan bli dannet og spaltet i atmosfæren
1) O2 + energi fra UV-stråling -> O +O. 2) O+O2 -> O3 + energi. 3) O3 + energi fra UV-stråling -> O + O2
Forklar hva solflekker er
Kjøligere deler av solas overflate som ser mørke ut, hvor solen stråler mindre.
Hvordan oppstår solflekker på solen?
Ionisert gass (plasma) og store gassbevegelser opp og ned i de ytre lagene sammen med solas langsomme rotasjon fører til at det noen steder blir dannet kraftige magnetfelt. Magnetfeltene holder på plasmaen og hindrer varme gassbobler fra solas indre å komme opp, sånn at deler av overflaten blir kjøligere og den stråler mindre sterkt. Dette ser ut som mørke flekker.
Forklar hva solvind er og hvordan det oppstår
Solflekker er ustabile og kan utløse kraftige eksplosjoner hvor det sendes ut store mengder partikler og fotoner fra sola. Dette er solvind. Dette kan gi nordlys på jorda.
Forklar hvordan jordas magnetfelt påvirker solvinden slik at vi får nordlys/sørlys i polområdene
Solvindene sender ut elektrisk ladde partikler som blir tatt opp i jordas magnetfelt (som er innskrumpet ved nord- og sørpolen, ser ut som et eple) og partiklene farer frem og tilbake mellom polene. Det oppstår partikkelstormer hvor partiklene virvles ned i atmosfæren og kolliderer med molekylene i lufta, mest nitrogen og oksygen. Kollisjonene frigjør energi som molekylene tar opp og eksiterer og sender ut fotoner med en bestemt bølgelengde. Gulgrønt: Oksygen. Rødt/fiolett: Nitrogen.
Hva er et emisjonsspekter og hvordan oppstår det?
Lyset fra planeter, galakser, stjerner osv i universet kan bli forstørret og vi får ett linjespekter som forteller oss hva slags grunnstoff lyskilden består av eller hvilke stoffer som er i rommet mellom lyskilden og oss. Når ett stoff i gassform sender ut lys, kaller vi linjespekteret emisjonsspekter, og linjene som blir dannet er lyse. Smale linjer.
Hva er et absorpsjonsspekter og hvordan oppstår det?
Dersom hvitt lys blir sendt gjennom en gasssky av et bestemt grunnstoff, vil gassatomene i skyen absorbere/ta opp lys med bestemte bølgelengder. Denne absorpsjonen gjør at spekteret inneholder mørke linjer, absorpsjonslinjer.
Hvordan kan vi bruke absorpsjons- og emisjonsspektre til å bestemme hvordan himmellegemer er satt sammen?
Når vi studerer sammensatte absorpsjonsspektre fra flere grunnstoffer kan vi ved å sammenligne med spektrene for ett og ett grunnstoff finne ut hvilke stoffer det er i gassskyen. Linjespektrene kan også fortelle oss hvor mye det er av de forskjellige stoffene.
Forklar hvordan vi kan beregne temperaturen til en stjerne ved hjelp av EM-stråling
Den elektromagnetiske strålingen følger ofte en spesiell fordeling som avhenger av temperaturen til lysskiilden, og fordelingen følger vanligvis en såkalt PLANCKKURVE. Når temperaturen til lyskilden øker, blir kurven høyere og forskjøvet til venstre.
Hva er overflatetemperaturen til sola vår?
Overflatetemperaturen til sola vår er 5500 grader C
Hva er dopplereffekten?
Doppler effekten er når en lyd/lyskilde nærmer seg oss så passerer flere bølgetopper enn når kilden er i ro. Hvis den beveger seg vekk fra oss passerer den færre bølgetopper enn hvis den var i ro. Dette fører til at kilder som beveger seg mot oss blir blåforskjøvet og vekk fra oss rødforskjøvet.
Hva er rødforskyvning og blåforskyvning?
Blåforskyvning er når himmellegemer beveger seg mot oss og bølgelengden blir kortere, og legemet sender ut blått lys. Rødforskyvning er når legemer beveger seg fra oss, får lengre bølgelengde og sender ut rødt lys.
Hva går big bang teorien ut på?

Ved å tolke lyset fra himmellegemer har astronomer funnet ut at universet ekspanderer, noe som støtter big bang teorien. Big bang teorien går kort sagt ut på at universet ble startet ved en stor eksplosjon, hvor alt ble slynget utover.