• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/13

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

13 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hva er bioteknologi og genteknologi?

Bioteknologi er en samlebetegnelse på virksomhet og teknologi der man bruker mikroorganismer, planter eller dyr til å framstille produkter på en systematisk/kontrollert måte. Genteknologi er alle inngrep i en organismes arveanlegg for å teste eller endre (eller forske) på dette arvematerialet.
Hva er sammenhengen mellom bioteknologi og genteknologi?
Genteknologi er et viktig redskap innenfor bioteknologien

Hvilken nytte har vi av genmodifiserte mikroorganismer?

Kan dyrkes for å få lønnsom produksjon av ønskede stoffer. Produksjon av menneskehormoner, enzymer og andre proteiner. F.eks. insulin.

Hva kjennetegner genmodifiserte organismer til forskjell fra framavlede?
Ved avl eller kunstig utvalg velger vi ut foretrukne varianter av organismer og krysser dem med hverandre slik at bare deres avkom får vokse opp og gi opphav til en ny generasjon som bringer videre disse foretrukne egenskapene. Ved hjelp av genteknologi kan en art endres mer systematisk og på enda kortere tid.
Hva er et plasmid? Hvorfor er plasmider viktige i genteknologien?
Plasmider er små, ringformede DNA-stykker. Disse blir tatt ut av bakteriene og får innplantet nytt arvestoff.
Forklar ved tekst/figurer hvordan vi kan produsere menneskehormoner og enzymer ved hjelp av genmodifiserte bakterier
Plasmidringene åpnes ved bruk av klippe-enzymer som åpner DNAet på bestemte steder. Det tilførte genet settes inn i plasmidringen, som blir lukket igjen ved et lime-enzym. Etter innføringen av den endrede plasmidringen blir bakteriene formert opp og de produserer det nye proteinet som svarer til det nye arvestoffet. Slik kan vi få bakterier til å produsere proteiner: menneskehormoner og enzymer. F.eks. insulin.
Forklar hva som må til for å endre gensammensetningen til en organisme
Større organismer kan bli genmodifisert på tre måter. 1) DNA kan overføres fra en organisme til en annen ved hjelp av virus eller bakterier. Virus/bakteriet trenger seg inn i celler og infiserer dem. 2) Syltynne sprøyter kan brukes. Dette kalles mikroinjeksjon, hvor DNAet blir sprøytet rett inn i mottakercellen. 3) En slags ørsmå piler som inneholder DNA kan også bli brukt, og skytes inn i mottakercellen.
Hva slags genmanipulerte dyr er nå i bruk, og hva blir de brukt til?
Mus er blitt genmodifisert for å lettere utvikle kreft, slik at vi kan teste forskjellige kreftbehandlinger på dem. Genmodifiserte sauer kan gi melk med bestemte proteiner som kan brukes til medisinske formål, f.eks. Mot lungesykdommen cystisk fibrose.
Hva er kloning? Og hvordan foregår kloning av dyr vs. Planter?
Ved kloning utvikler en celle eller et vev fra en mororganisme seg til et individ som er genetisk identisk med mororganismen. Kloning av dyr kan foregå slik sauen Dolly ble klonet i 1997: Kjerneoverføring. De tok kjernen fra en eggcelle og satt inn kjernen fra en celle fra moren istedefor. Dette blir da som et befruktet egg, som setter inn i livmoren. I planter er det vanlig med ukjønnet befruktning, naturlig kloning, hvor cellene gjør mitose istedefor meiose og datteplanten blir genetisk lik morplanten. Vi kan klone planter ved å ta avleggere av de beste og plante dem.
Hvorfor klones dyr når denne metoden er så kostbar og komplisert?
Det kan bli aktuelt å klone dyr som er blitt genmodifisert for å ha bestemte egenskaper.
Forklar prøverørsteknikk og preimplantasjonsteknikk
Prøverrørsteknikk er når man tar eggcelle og kunstig tilfører sædcelle i en petriskål, og den befruktede eggcellen blir plassert i kvinnens livmor og resten foregår som vanlig. Preimplantasjonsteknikk vil si at befruktede egg blir gentestet og sortert før de blir satt inn i livmoren. Mange er kritiske til dette og mener det kan føre til et sorteringssamfunn.
Hva er stamceller?
Stamceller er celler som har evnen til å dele seg og utvikle seg til spesialiserte celler. Vi kaller dem gjerne opphavsceller. Viktige kilder til stamceller er befruktede eggceller fra fostre på tidlig utviklingstrinn eller aborterte fostre og stamceller fra beinmargen til en person.

Hva er forskjellen på en DNA-test og en diagnostisk gentest?

Ved gentesting blir arvematerialet undersøkt og kartlagt. Dette kan bli brukt til: 1) Tester som avslører identiteten til en person og 2) Diagnostiske gentester, der en leter etter gener som øker risikoen for arvelige sykdommer.