• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/15

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

15 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Nevn to radioaktive stoffer og ett stoff som er et stabilt sluttprodukt etter mange radioaktive nedbrytninger.

Uran-234, Thorium-230. Stabilt sluttprodukt: Bly-214 (50 nøytroner "til overs").

Forklar hva som menes med alfastråling α, betastråling β og gammastråling γ.

En alfapartikkel består av to protoner og to nøytroner. Betastråling består av bare elektroner. Gammastråling er elektromagnetisk stråling med svært kort bølgelengde
Velg et grunnstoff i spaltingsserien og skriv/forklar reaksjonslikningen for spalting av grunnstoffet når det sender ut alfastråling.
Uran-234 -> Thorium-230 + α-partikkel (to protoner, to nøytroner)
Gi eksempel på teknologi der en kan dra nytte av kunstig radioaktivitet
Atomvåpen- og atomkraftteknologi bygger på bruk av kunstig radioaktivitet hvor man skyter nøytroner inn i kjernene på f.eks. Uran, som gjør det mer ustabilt, mer radioaktivt.
Hvordan vil du forklare forskjellene i den evnen de tre radioaktive strålingsstypene har til å trenge inn i stoff?
Alfastråling kan stoppes av et papir, betastråling av tykk aluminiumsfolie og det meste av gammastrålingen av noen cm med bly. De største partiklene blir stoppet lettest. Alfa-og betastråling består av partikler, gamma av fotoner.
Forklar hva vi mener med halveringstida til et radioaktivt stoff
Halveringstida for en radioaktiv isotop av et grunnstoff er den tida det tar før halvparten av en gitt mengde av dette grunnstoffet er omdannet til et annet stoff ved stråling fra atomkjernene.
Hva er bakgrunnstråling og hvilke stoffer er hovedkildene til bakgrunnsstrålingen på jorda?
Det er radioaktiv stråling i alle stoffer rundt oss men stammer på jorda hovedsaklig fra uran (radon, en gass som kommer av naturlige fremkomster av uranmalm), thorium og radioaktivt kalium.
Hva er ionisering?
Ionisering vil si at det blir dannet ioner. Ioniserende stråling, stråling med høy energi som slår løs elektroner slik at atomer i organiske molekyler blir ioniske. Da reagerer molekylene annerledes enn normalt og klarer ikke å oppfylle funksjonen sin. Det er særlig stråling med elektrisk ladde partikler som fører til ionisering.
Forklar hvilke typer stråling som er ioniserende
Radioaktiv stråling og noen former for elektromagnetisk stråling (UV-stråling med kortere bølgelengder enn 124nm)
Hvilken virkning har ioniserende stråling på atomer i organiske molekyler?
De slår løs elektroner slik at atomene blir ioniske og danner ioner. Dette gjør at de reagerer annerledes og ikke oppfyller funksjonen de originalt hadde.
Er UV-stråling ioniserende?
UV-stråling med kortere bølgelengde enn 124nm er ioniserende
Hvordan kan UV-stråling skade DNA?
UV-stråler med bølgelengde lengre enn 124nm, som altså ikke er ioniserende, kan skade DNA ved at det oppstår feil under kopieringen av DNA-et (mutasjoner)
Hva menes med energirik stråling med biologisk virkning?
Energirik stråling med biologisk virkning er energirik stråling som påvirker organiske molekyler. UV, røngten, gamma, alfa, beta, nøytron og proton-stråling
Hvordan kan partikkelakseleratorer brukes til å lage ioniserende stråling?
Til å lage partikkelstråling kan vi bruke partikkelakseleratorer. Elementærpartikler blir da utsatt for elektromagnetiske krefter i lange rør. De elektromagnetiske kreftene får partiklene til å bevege seg raskere og raskere, og når farten blir stor nok, skytes de ut som stråling.
Forklar med egne ord hvordan vi kan bruke C14-isotopen til å bestemme alderen på et gammelt skjelett eller en gammel trestamme

Plants fix atmospheric carbon during photosynthesis, so the level of 14C in plants and animals when they die approximately equals the level of 14C in the atmosphere at that time. However, it decreases thereafter from radioactive decay, allowing the date of death or fixation to be estimated. The initial 14C level for the calculation can either be estimated, or else directly compared with known year-by-year data from tree-ring data (dendrochronology) up to 10,000 years ago