• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/33

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

33 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Hur kan man dela in utvecklingsstörningar hos barn?
-Generella
-Specifika
-genemgripande/autismspektrum
Vad innebär generell utvecklingsstörning?
Det är försenad eller bristande utveckling av mental förmåga och funktioner. Det ses vanligast tillsammans med andra former av psykiska och fysiska störningar. Man rubricerar det efter svårighetsgrad som bedöms utifrån ett frågeformulär. Man har ett IQ<70
Vad kan orsaka generell utvecklingsstörning?
Vanligaste orsaken är olika kromosomfel, men missbruk, alkoholintag och infektion under graviditet kan också orsaka det. Även för tidig fördsel och födselskomplikationer.
Hur är den kliniska bilden för ett barn med generell utvecklingsstörning?
En försenad utveckling på alla områden (lite beroende på graden av utvecklingsstörning). Försenad utveckling av språk, kognitiv kompetens och motoriska färdigheter. Barnet framträder oftast omoget och med dålig koncentrationsförmåga.
Vad är typiska hänvisningsorsaker?
Försenad utveckling (speciellt språket), kontakt-problem, beteendesymptom (oro, bristande impulskontroll, hyperaktivitet), emotionella symptom(ångest, depressiva symp. Självmordshot) och psykomotoriska symptom (huvudvärk, magont).
När uppstår vanligen hänvisningssymptomen?
Vid kvävande situationer i t.ex. skolan, när det förväntas högre om barnet, och krav till självständighet
Vilka är differentialdiagnoserna till generell utvecklingsstörning?
Genomgripande utvecklingsstörning och tillknytningsstörningar vilka kan vara präglade av en försenad kognitiv utveckling och bristande förmåga till känslomässig kontakt, vid dessa ses dock ofta hyperkinetiska sjukdomar.
Vad är behandlingen vid generell utvecklingsstörning?
Viktigaste är att föräldrarna är informerade och accepterar barnets handikapp. Barn kan få specialundervisning. Medicinsk behandling är endast inducerat i de tillfällen det ses komplicerade medicinska eller psykiatriska problem t.ex. epilepsi.
Vad menas med specifik utvecklingsstörning?
Det är när det är tal om störning av den psykiska utveckling i ett av områdena språk, inlärning och motorisk koordination. Den generella utvecklingen måste vara normal.
Vad karakteriseras den specifika utvecklingsstörningen av?
Manifesteras i barnålder, bristande eller försenad utveckling av funktioner som är relaterade till den biologiska utvecklingen av CNS och ett kontinuerligt förlopp utan de remissioner eller tillbakafall som ses vid andra typer av psykiska tillstånd.
Ge exempel på specifika utvecklingsstörningar
Dysartri, expressiv dysfasi, impressiv dysfasi, epileptisk afasi, inlärningsproblem och specifika störningar i utvecklingen av motoriska färdigheter.
Vad är karakteristiskt för genomgripande utvecklingsstörningar?
Kvalitativa störningar av det social samspelet, störningar i kommunikationsmönstret samt en begränsad, stereotyp och repetitiv repertoar av intressen och aktiviteter.
Vad kan vara kvalitativt avvikande i socialt samspel?
blickkontakt, mimik, kroppshållning, gestikulationer, utveckling av gemensamma intressen och känslor, känslomässig respons, situationskänsla, integration av sociala , emotionella och kommunikerande beteende.
Vad kan vara påverkat gällande kvalitativt avvikande kommunikation?
brist och tillbakahållande språkkunskaper, kompenserar inte genom mimik eller gester, förmåga till spontant samtal, ord och meningar som är stereotypa, repetetiva och ideosynkratiska
Vad finns det för genomgripande utvecklingstörningar?
Infantil autism, Aspergers syndrom och Retts syndrom.
Vad är definitionen på infantil autism?
Det är barn som är autistiska och visar försenad och avvikande utveckling i en rad psykologiska funktioner och det ses i tidig ålder.
Är infantil autism vanligare hos pojkar?
Ja med en ration på 4-5:1
Är det en ökad risk för att få ännu ett barn med autism om ett tidigare barn är autistisk?
Ja, risken ökar ca 100 gånger.
Vad kan vara tecken till infantil autism?
Barnet är ointresserat av sina föräldrar, utvecklar inte normalt ett impressivt och expressivt språk och har inga intressen av spontana dialoger.
När de blir äldre har de svårt att tolka människors mimik, kroppshållning och har bristande förståelse för sociala spelregler.
De har inskränkta stereotypa intressen och beteende, de kan t.ex vara upptagna av tal och ramsor och upprepa namn och födelsedata på människor. Bristande förmåga i att föreställa sig vad andra tänker och känner.
Är det möjligt för ett barn med infantil autism att utveckla ett språk?
ja det är det, ca hälften gör det. Men de kan inte använda språket på ett normalt sätt, de kan inte förmedla non-verbala signaler med kroppspråk, mimik och gester. De använder ord och meningar som förkommer stereotypt med en personlig innebörd.
Autistiska barn med språkkunskap utvecklar ofta ekkolali. Vad menas med det?
De upprepar frågor i stället för att svara på dem.
Vad är karakteristiskt för atypisk autism?
Det är en genomgripande utvecklingsstörning som avviker genom att den debuterar senare eller ses endast 2 av de 3 karakteristiska saker som finns för infantil autism.
Vad är viktiga differentialdiagnoser till atypisk autism?
Mental retardering (i många tillfällen ses både mental retardering och infantil autism), Aspergers syndrom (skilljer sig från infantil autism genom bättre funktionsnivå, oftast normal intelligens och intakt språkutveckling).
Vad är behandlingen vid infantil autism?
Det finns ingen medicinsk behandling som kan påverka kärnsymptomen, men man kan med medicinsk behandling lindra specifika symptom. Antiepileptika eller antipsykotika kan minska våldsam oro och ångest.
Clomipramin eller SSRi kan användas mot tvångspräglade stereotypier.
Benzodiazepiner är som regel kontraindicerat på grund av paradoxeffekten med oro och ångest.
Vad är differentialdiagnosen till infantil autism?
mental retardering, syn- och hörselskador och dålig omhändetagelse/uppfostran.
Hur kan man hjälpa de med infantil autism utan medicin?
Stöd till familjen och information är viktigt. För barnet är det viktigt med fasta, igenkännbara och förutsägbara rutiner i sin vardag.
Vad är definitionen för Asperger syndrom?
Har samma kvalitativa störningar i socialt samspel som ses vid infantil autism, samt ett begränsat stereotypt repetitivt mönster för intressen och aktiviteter. Dock ses det inte generella förseningar av språklig och kognitiv betydning.
Vad är förekomsten av Asperger?
inte känt helt exakt. Men tyder på ca 3-4/1000, vanligare bland pojkar än flickor.
Vad kan vara karakteristiskt vid asperger syndrom?
Barnet visar inte normalt intresse för lek med andra barn och föredrar aktiviteter på egen hand.
De har egenintressen som fyller en stor del av deras vardag, karakteristiskt för dessa särintressen är att de uppslukar barnet totalt och att de t.o.m kan dyrkas. Dessa pat. är också beroende av en regelbunden vardag.
Barn med asperger, hur är deras språkliga kommunikation?
Bristande förståelse för kommunikativ aspekt, tidigt utvecklat språk, monoton stämma, bristande förståelse för ironi och dubbelbetydningar.
Hur är deras ickespråkliga kommunikation?
Bristande förmåga att tolka andras mentala tillstånd, bristande förmåga att tolka andras känslor, svårt att tolka mimik och kroppsspråk och svårigheter att gradera fysisk kontakt.
Vilka är de diagnostiska kriterierna för asperger?
Ingen försening av impressiv eller expressivt språk, kvalitativt avvikande socialt samspel på samma sätt som infantil autism, inskränkt, repetitivt, stereotypt beteende som vid autism eller ovanligt intensiva särintressen,
Ska ha uteslutit möjligheten till andra orsaker.
Differential diagnoser till Asperger
Skizofreni (i ung ålder kan det förväxlas då asperger kan ha psykotiska perioder med vanföreställningar och hallucinationer)
personlighetsstörningar och OCD.
Vid sen diagnos av asperger kan det förväxlas med psykos.