• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/30

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

30 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Hvad kaldes den levende substans der dels omgiver cellekernen (nukleus) og dels det omgivende cytoplasma?

Protoplasma

Hvad kaldes den tynde hinde, der omgiver hele cellen og afgrænser cellen som en strukturel enhed?

Cellemembran/ plasmalemma

En membran der adskiller nukleoplasma fra cytoplasma kaldes..?

kernenmembran/ nukleolemma

Navngiv 1 på figur

Navngiv 1 på figur

Nucleolus

Navngiv 2 på figur

Navngiv 2 på figur

Nucleus

Navngiv 3 på figur (små prikker)

Navngiv 3 på figur (små prikker)

Ribosomer

Navngiv 4 på figur

Navngiv 4 på figur

Vesikel

Navngiv 5 på figur

Navngiv 5 på figur

Ru enduplasmatisk reticulum

Navngiv 6 på figur

Navngiv 6 på figur

Golgi apparatet

Navngiv 7 på figur

Navngiv 7 på figur

Cytoskellet

Navngiv 8 på figur

Navngiv 8 på figur

Glas endoplasmatisk reticulum

Navngiv 9 på figur

Navngiv 9 på figur

Mitochondrie

Navngiv 10 på figur

Navngiv 10 på figur

Vakuole

Navngiv 11 på figur

Navngiv 11 på figur

Cytosol

Navngiv 12 på figur

Navngiv 12 på figur

Lysosom

Navngiv 13 på figur

Navngiv 13 på figur

Centrioler

Navngiv 14 på figur

Navngiv 14 på figur

Cellemembran

Hvad bestemmer den eukaryote celles struktur?

Bestemmes tit af hvilken funktion de forskellige celler speciale i.




Dog i flydende medium forekommer celler af afrundet form.




I epitheler eller fedtvæv påvirkes deres form af nabocellers tryk (fx ligesom sæbebobbelskum)

Forklar nukleus' funktion og struktur

Funktion: Cellekernen rummer cellens deoxyribonucleinsyremolekyler (DNA), hvis basesekvens indeholder det samlede sæt af informationer (genom), der styrer udviklingen og regulationen af den enkelte celles og af hele organismens struktur og basale funktioner.




Struktur: Formen variere mellem forkellige celletyper. Den er sfærisk (formet som en kugle; som vedrører eller befinder sig på en kugle) i afrundede eller kubiske celler, men i cynderiske og tenformede celler har den en aflang kerne.


Nukleus' membran (kernemembran, nukleolemma) er opbygget på næsten samme måde som cellemembranen. Der er et dobbelt lag rundt om nukleus. Nogle steder er dobbelt membranen smeltet sammen og danner porer (Se hint).

Her viser nukleus med nukleolus inden i. Billedet
viser dobbeltmembranen, hvor der nogle steder er dannet porer som følge af
sammensmeltning af dobbeltmembranen.

Her viser nukleus med nukleolus inden i. Billedetviser dobbeltmembranen, hvor der nogle steder er dannet porer som følge afsammensmeltning af dobbeltmembranen.

Forklar nukleolus' funktion og struktur

Funktion: Det er kernelegemet (flertal nukleoli). Denne befinder sig inde i cellekernen, nukleus. I kernelegemet produceres dele til cellens ribosomer, som skal benyttes under syntesen af rRNS.




Struktur: Nukleoli varierer i str. mellem forskellige celletyper. De kan være helt op til 1 µm. Særligt store nukleoli ses i celler med stor proteinsyntese (fx i proteinsecernerende kirtelceller).


I nogle tilfælder kan nucleoli helt mangle i celler, men det sker kun i celler, der ikke syntetiserer protein.


Derudover er de mere eller mindre omgivet af basofil ring.

Forklar kernemembranens funktion og struktur.

Funktion: Kernemembranen er en tolaget lipidmembran, og denne dobbeltmembran kan nogle steder smelte sig sammen og danne porer, hvor der tillades transport af mRNA til cytosolen og transkriptionsfaktorer til kernen.




Struktur: Den tolaget kernemembran er adskilt af et snævert ca. 15 nm bredt perinukleært rum, hvoraf den ydre membran er besat med ribosomer. Den perinucleære cisterne (væskebeholdere) kan i proteinsyntetiserende celler indeholder nysyntetiseret protein.


Den indvendige overflade af nucleolemmas indre membran er beklædt med laminfilamenter, der danner et tyndt, tæt og stærkt gitter =nukleære lamina.


De to membraner i nucleolemma er forbundne og begrænser en kernepore, der indeholder et nukleært porekompleks med typisk 3000 - 4000 kerneporer i nucleolemma.

Forklar ribosomers funktion og struktur.

Funktion: Står for syntese af proteiner, der forekommer i cytosolen, cellekernen og visse mitokondrieproteiner. Ribosomer forekommer i polyribosomer, som er en kæde af ribosomer sammenbundet af en tråd, der består af mRNA




Struktur: De ribosomer, der deltager i proteinsyntesen, sidder tæt på overfladen af det endoplasmatiske retikulum, der ses som flade sække, og synes lyst grynede af nydannet protein til senere udskillelse. Hvert ribosom er 0,25 mm på den lange led.

Forklar ru endoplasmatisk retikulums funktion og struktur.

Funktion: Har ribosomer på overfladen. Står for proteindannelse, hvor proteinerne skal eksporteres. Sørger også for syntetisering af proteinmolekyler og lipidsubstanser.


Struktur: Består af rør der er forbundet med hindanden. Rør og blærer er opbygget af membraner, som er næsten magen til cellemembranen.


Har et system af membranafgrænsede hulrum, der har fået betegnelsen endoplasmatisk reticulum.


Disse hulrum danner et anastomoserende net (net af åbne forbindelser) af forgrenede tubuli eller cisterner.


Cisterne er hyppigst arrangeret parallelt, men kan findes enkeltvis.

Forklar glat endoplasmatisk ritikulums funktion og struktur.

Funktion: Det ru og det glatte endoplasmatiske reticulum er oftesammenhængende men forskellen er ikke kun et spørgsmål om tilstedeværelse afribosomer.I endokrine celler, der producerersteroidhormoner fx. testis, overium og binyrebark er glat endoplasmatiskreticulum meget veludvilket, idet det er involveret i syntesen afsteroidhormonerne ud fra cholesterol. Glatendoplasmatisk reticulum syntetiserer også fosfolipider til indbygning imembraner både omkring organeller og i plasmalemma. Glatte endoplasmatiskeretikulum er i stand til at opbygge koncentrationsgradienter for calciumionerhvilket bl.a. spiller en vigtig rolle i forbindelse medcellesignaleringsprocesser.




Struktur: Danner netværk af anastomoserende tubuli, mencisterner ses sjældent. Har ikke ribosomer på overfladen.

Forklar Golgiapperatets funktion og struktur.

Funktion: Findes i allecelletyper. Lokaliseret nær kernen. Under passagengennem golgiapparatet undergår proteinerne (dannet i rER) forskellige kemiskemodifikationer. Syntese af polysakkarider. Sortering af proteiner, da de skaltil forskellige destinationer. Dannelse af lysosomer.




Struktur: Der ses talrige membranafgrænsedeaffladede cisterner, der er arrangeret i form af en stak. En stak indeholder somregel 3-10 cisterner, hvoraf hver enkelt ofte er lidt dilateret i periferien ogtillige en smule krum, således at stakken får en konveks overflade i retning afcellekernen betegnet cis-fladen og en konkav overflade ud mod cellens overfladebetegnet trans-fladen.

Forklar mitokondriernes funktion og struktur.

Funktion: Mitokondrierneshovedfunktion er at producere adenosintrifosfat (ATP), der forsyner cellen medenergi.




Struktur: Mitokondrier er omsluttet af en ydre og indre membran, der begge beståraf et dobbeltlag af fosfolipider og proteiner. De to membranerhar forskellige egenskaber. På grund af de to membraner kan mitokondrietopdeles i fem områder. Mitkondrier har form af korn, stave ellerfilamenter. Størrelsen af de granulære fomer er op til 1 µm, mens de filmentøsemitkondrier varierer i længde op til 10 µm. De forekommer i næsten alle celletyper.

Hvilke 5 områder kan mitokondrier (pga. dobbelt membranen) opdeles i?

1. Ydermembranen


2. Det intermembranøse rum (mellemrummetmellem yder- og indermembranen)


3. Indermembranen


4. Cristae (fingerlignende indfoldninger iindermembranen)


5. Matrix(området inden for indermembranen)

Forklar lysosomers funktion og struktur.

Funktion: Er membranafgrænsede organeller, der indeholder sure hydrolaser, dvs. at de erhydrolytiske enzymer, der er aktive ved sur pH. Forekommer i næsten alleanimalske celler, men antallet varierer med celletypens funktion. Essentiel del af fordøjelsessystemet. Nøje sammenknyttet med cellensendocytossystem. Surt pH miljø i lysosom. Forekommer i næsten alle animalskeceller. Nedbrydning af bakterier og substanser.




Struktur: De ses som mere eller mindre afrundede vesikler, derbegrænses af en trilaminær membran. Diameteren er gennemsnitlig 0,5 µm, mendenne størrelse varierer meget, og det samme gælder for udseendet. Nogle har en glat og afrundet form og et tæt homogentindre, andre er mere uregelmæssige og har et uensartet indhold. Den omgivende membran erden eneste fælles strukturelle bestanddel for alle lysosomer.

Forklar peroxisomers funktion og struktur.

Funktion: Har flere funktioner. De menes at være i stand til atafgifte en række toksiske substanser bl.a. metanol, ethanol, fenoler,formaldehyd. Dette svarer til den rigelige forekomst af peroxisomer i lever og nyrer,der jo begge har afgiftende funktioner. Derudover er de involveret i lipidnedbrydning.Peroxisomer dannesudelukkende ud fra allerede eksisterende peroxisomer ved vækst og deling.




Struktur: Er membranafgrænsede afrundede cytoplasmatiskeorganeller, der har en diameter på ca. 05 µm. Disse peroxisomer indeholderenzymer, som er involveret i diverse processer. De forekommer i næsten alle celetyper, men deresudseende varierer fra celletype til celletype (og fra dyreart til dyreart). De har et mere eller mindregranuleret indhold.

Forklar cytoskeletale komponenters funktion og struktur.

Funktion: Fungerer som et internt cellulært skelet, der afstiver og organiserercellens indre, men også at medvirke til bevægelse dels af intracellulærekomponenter, dels af cellen som helhed.




Struktur: Trådformede strukturer kaldet fibriller, som består afbundter af endnu finere trådformede strukturer - filamenter. Derudover findesder accesoriske proteiner, som sammenbinder komponenterne og er af afgørendebetydning for cytoskelettets funktioner.