• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/5

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

5 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hvad forstår man ved immunitet?

Legemet er konstant truet af invasion af skadevoldende mikroorganismer (bakterier, vira, protozoer, svampe, og større parasitter).




Til at modstå denne trussel, har der udviklet sig en lang række forsvarsmekanismer, som tilsammen giver individet en høj grad uimodtagelighed over for infektion med de fleste mikroorganismer.




Hvad forstår man ved specifikke forsvarsmekanismer ?

Innative (medfødte) immunitet


Udgør organismens frontlinjeforsvar mod infektioner og omfatter uspecifikke mekanismer som fx uigennemtrængelige epitheler (hud), cilier (fejrer partikler ud af luftvejene), stærk saltsyre i mavesækken.

Hvad forstår man ved specifikke forsvarsmekanismer?

Forsvarsmekanismerne rettet mod hele grupper eller undergrupper af mikroorganismer, der som fællestræk har bestemte molekylære strukturer (patogen associated molecular patterns, PAMP), der genkendes af makrofager og neutrofile granulocytter.




Makrofager og neutrofile granulocytter udløser fagocytose og sekretion af cytokiner, der fremkalder inflammatoriske reaktioner, som lokalt forstærker det innative immunberedskab.




Herunder kommer adaptiv (erhvervet) immunitet, der formidles af lymfocytter og omfatter dannelsen af antistoffer og aktiverede lymfocytter, som dræber eller neutraliserer mikroorganismer og deres toksiner, der genkendes på ganske små molekylære detaljer som ikke findes i værtsorganismen.

Hvad forstår man ved selvtolerence?

At organismen ikke reagerer på med et immunrespons over for sine egne bestanddele.

Hvad forstås ved immunsystemets hukommelse?

Mennesker der overlever et angreb af en bestemt smitsom sygdom, fx kopper, er langt mindre modtagelige for sygdommen ved en senere epidemi, mens deres modtagelighed for andre smitsomme sygdomme er uændret.




Dette forhold udnyttes ved vaccination, hvor enten en udskadelig variant af en patogen mikroorganisme eller en uskadeliggjort mikroorganisme eller dele heraf indføres i organismen, hvorefter der udvikles en specifik adaptiv immunitet ligesom efter et overstået sygdomsangreb.