• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/90

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

90 Cards in this Set

  • Front
  • Back

vad är skillnaden mellan idag och nu?

vi rör oss mindre än förr, förr jagade man och fiskade sedan arbetade man i jordbruket eller industrin för att leva.

vad är de fysiska faktorer som man behöver träna för hälsans skull?

kondition, styrka, koordination, rörlighet, spänst.

Vad tränar kondition?

Konditionsträning tränar hjärtats styrka och håller blodcirkulationoch blodtryck på en normal nivå. Det minskar risken för hjärt- ochkärlsjukdomar.

vad gör styrka?

Styrketräning gör att kroppen tål stora belastningar utan att ta skada.Risken för skador i muskler, senor, ben och leder minskar.

vad gör koordination?

Koordinationsträning gör att man rör kroppen på rätt sätt ochundviker skadliga och onödigt belastande rörelser.

vad gör rörlighet?

Rörlighetsträning gör att musklernas och senornas förmåga att töjaut sig ökar. Det ökar rörligheten i lederna vilket gör att risken för skador imuskler, senor och leder minskar.

vad är spänst?

Spänst är en kombination av styrka och snabbhet. Musklerna skaalltså inte bara vara starka utan också kunna röra sig snabbt.

vad får man ut för värden av att vara fysiskt aktiv?

Man får bättre hälsa och prestationsförmåga, man blir piggare, bättre koncentrations förmåga, bättre självförtroende, man får kommpisar inom sin idrott. får upplevelser av olika slag tex. tävlingens spänning eller fina naturrupplevelser. Helt enkelt roligt att idrotta.

Vilka huvudsakliga syften har man för att värma upp?

preseantationsförmågan ökar, Skaderisken minskar.

varför ökar preseantationsförmågan när man uppvärmer?

När kroppstemperaturen höjs fungerar andning,hjärtverksamhet och muskler bättre. Syretransporten går lättare ochmusklernas förmåga att ta upp syre förbättras. Rörligheten förbättraseftersom musklerna och senornas töjningsförmåga ökar.

varför minskar skaderisken när man värmer upp?

Lederna ”smörjs” genom att mera ledvätska bildas.Det minskar risken för skador inne i leden. När töjningsförmågan imuskler och senor ökar, så minskar risken för sträckningar och bristningari musklerna.

hur värmer man upp?

Man börjar i lugnt tempo och ökar det sedan efter hand. Man ska inte köra såhårt så att man blir direkt trött, bara uppvärmd. Man ska använda allsidigarörelser, som värmer upp hela kroppen. T.ex. jogga, hoppa svikthopp, göra storaallsidiga rörelser, hoppa hopprep osv. Den avslutande delen av uppvärmningenkan vara mera inriktad på den aktivitet som man ska göra sen. Ska man t.ex.hoppa höjdhopp bör man ha lite hoppövningar i slutet av uppvärmningen.Uppvärmningen bör pågå i minst 5-6 min. Gärna längre.Efter uppvärmningen kan man göra lite lätt rörlighetsträning genom töjningareller stretching. Observera dock att man måste värma upp ordentligt först. Det ärinte bra att sträcka kalla muskler och senor.

hur ska man göra efter träningen?

Efter träningen är det viktigt att man rörlighetstränar ordentligt genom t.ex.stretching. Då är musklerna ordentligt varma, men också spända efter träningen.Töjs de inte ut kan spänningen ligga kvar och ge onödig belastning på muskler,senor och senfästen.

vad är konditionsträning?

kondition är kroppens förmåga att arbeta under lång tid. När man sätter igång med någon konditionskrävande aktivtet, så märker du att man snart blir anfådd. Det beror på att musklerna behöver syre från luften för att kunna arbeta. JU hårdare man arbetar desto mer syre krävs

varför bör man träna kondition?

Syret går via lungorna ut iblodet, som hjärtat sedan pumpar ut till musklerna. Man tränar alltså bådelungor, hjärta, blod-omlopp och muskler när man tränar konditionsträning. Förhälsan är träningen av hjärtat särskilt viktig eftersom den förebygger hjärt- ochkärlsjukdomar.Det man tränar upp med konditionsträning är alltså hjärtats förmåga att pumpaut mycket blod till musklerna vid varje slag (slagvolym). Man tränar ocksåmusklernas förmåga att ta upp syret.

Hur anger man hur hårt man tränar (träningsintensiteten)?

man använder man pulsfrekvensen, den talar om hur många slag hjärtat slår på en minut.

hur är pulsen när man har just vaknat på morgonen?

ca 50 slag/min (vilopuls)

hur är maxpulsen?

strax över 200 slag/min för ungdomar.

Hur räknar man ut maxpulsen?

med formeln 220-åldern.

för att få konditions träning bör intensiteten ligga?

130-170 slag/min. 130- lågintensiv träning, 170- högintensiv träning.

vad är lagom att ligga när man tränar intensiteten?

30 min 2-3 ggr i veckan är lagom

hur tar man pulsen?

håll fingrarna på en pulsåder på halsen eller handleden och räkna slagen. Räkna i 15 sek och multiplicera med 4.

hur kan man träna kondition?

jogging, gymping ovh bollspel.

vilka är de träningsformerna vid systematiska konditionsträning som är viktigast?

Distansträning och intervallträning

vad är distans träning?

lungt, jämnt arbete under rätt lång tid (tex joggings runda)

vad är intervallträning?

konditionsträning där arbete och vila varvas, tex hinderbana där man kör ett varv i ganska högt tempo och sedan vilar medans en kompis kör sitt.

Hur kontrollerar man sitt konditionsförändring?

ett enkelt sätt är att ta vilopulsen i början och is slutet av en period med träning och sedan jämföra. ju färre slag desto starkare. ett annat sätt är att göra tester. Det finns flera olika sätt, men alla går ut på att beräkna syreupptagningsförmågan. då får vi också ett slags mått eller enhet på kondition.

Vad är enhetet eller måttet på kondition och vad kallas det?

maximal syreupptagning (i milliliter) per kilo kroppsvikt och minut eller max 02 (ml)/kg/min. Det kallas testvärde. (en person som vid maximal ansträngning kan ta upp 50 ml syre på en min med varje kilo av sin kropp har alltså testvärdet 50.

lungernas kapacitet brukar inte vara begränsade men det finns ett undantag?

Om man röker, då blir lungornas kapacitet så dålig att syret stoppas redan där.

Hur tränar man styrka?

Man tränar styrka genom att låta en muskel eller muskelgrupp arbeta mot någonform av motstånd. Motståndet kan vara den egna kroppsvikten eller vikter påt.ex. en skivstång. Träning med vikter ska man vara mycket försiktig med framtill gymnasieåldern.

Vad är bra med uthållig styrka?

att muskeln kan arbeta motmotstånd under lång tid. Det behövs i uthållighetsidrotter som t.ex. simning,kanot och längdskidåkning.

vad är maximal styrka eller snabbstyrka?

muskeln utför ett arbete med en snabb rörelse och stor kraft, t.ex. ett höjdhoppeller ett skott i handboll. Snabbstyrka i benen är detsamma som spänst.

vad är statisk styrka?

innebär att muskeln utvecklar kraft med bibehållen längd. T.ex.vinkelsittande mot vägg.

vad är dynamisk styrka?

innebär att muskeln utvecklar kraft under förlängning ellerförkortning. T.ex. armhävningar.

vilka är de 8 viktigaste övningar med kroppsvikten som belastning som tränar kroppens viktigaste muskelgruppen?

armböjningar i räck, tricepspress, armhävningar, situps, belly-back, ryggliggande höftsträckning, benböjningar, tåhävningar.

Hur gör man Armböjningar i räck?

Ligg pårygg under ett räck med raka armar och fatta med undertag om räcket.Häv dig upp genom att böja armarna maximalt. Vill man minskabelastningen flyttar man fötterna närmare baken. Höjer man räcket ochhänger raklång ökar belastningen kraftigt (bild).

hur gör man tricepspress?

Sitt på en stol eller bänk och fatta med händerna om kantenpå sitsen. Ha gärna fötterna på en annan stol. Höj och sänk kroppengenom att sträcka och böja armarna.

hur gör man Armhävningar?

Ligg framstupa på golvet med händerna i golvet någotbredare än axelbrett. Häv kroppen upp och ner genom att sträcka och böjaarmarna. Stöd med knäna ger lägre belastning än stöd med fötterna.

hur gör man situps?

Ligg på rygg med benen böjda. Res överkroppen upp mot knäna.

hur gör man belly-back?

Ligg med överkroppen framstupa över ett bord eller en plintoch benen hängande ner över kanten. Lyft benen till vågrätt läge. Om manvänder på det hela och lyfter överkroppen ökar belastningen

hur gör man ryggliggande höftsträckningar?

Ligg på rygg med ena benet böjt 90 gradermed foten i golvet, och andra benet sträckt. Höj och sänk höftenmaximalt. Byt ben.

hur gör man benböjningar?

Stå med ganska brett mellan fötterna och böj och sträckbenen till 90 grader i knäleden. Ett ben i taget ger ökad belastning

hur gör man tåhävningar?

Stå med fotbladet på ett trappsteg eller liknande och hälarnautanför. Sträck och böj maximalt i vristen. En fot i taget ökarbelastningen.

biceps?

Denmuskel som sitter på överarmens framsida och som böjer i armbågsleden,samt breda ryggmuskeln som sänker armen i axelleden. Tränar den i Armböjningar i räck.

triceps

Den muskel som sitterpå överarmens baksida och som sträcker i armbågsleden. tränar den i tricepspress mellan bänkar.

bröstmuskelsturen?

för armarna framåt-inåt framför bröstet. tränar den i Armhävningar.

magmuskelaturen?

Böjer bålen framåt. tränar den med situps.

ländryggens muskulaturen?

Sträcker bålen och böjer den bakåt, samtsätesmuskulaturen som sträcker i höften. Tränar den med Belly-back på plåt eller bord.

sätes och hamstrings-muskelaturen?

Sträcker i höftleden ochHamstrings-musklerna som sitter på lårets baksida och som böjer iknäleden. Tränas med ryggliggande höftsträckning.

Quadriceps, låretsfransida?

Sitter på lårets framsida och somsträcker i knäleden och sätesmuskulaturen som sträcker i höftleden. tränar den med benböjningar-sträckningar.

vadmuskelaturen?

Sträcker i fotleden. Tränas med tåhävningar.

vilka två anledningar finns det för att rörlighetsträna?

1. En töjd muskel arbetar bättre. Den är snabbare och kan göra ett störrerörelseutslag.


2. Det är mindre risk för skador i muskel, sena, senfäste och led om muskelnär töjd.

hur tränar man rörlighet?

Se till att du är ordentligt uppvärmd när du töjer. Töj ut muskeln i sitt ytterlägeoch håll den där i minst 15 sekunder.

hur töjer du lårets framsida (quadriceps)?

Stå upprätt eller ligg framstupa. Böj benetbakåt och fatta om foten och dra.

hur töjer du lårets baksida (hamstrings)?

Lägg upp foten på något stöd. Böjöverkroppen framåt med så rak rygg som möjligt.

hur töjer du vaden?

Två sätt. Sätt upp fotbladet mot en vägg, ribbstol eller liknandeoch drag kroppen inåt. Eller ta stöd mot väggen och sträck bakre foten sålångt bakåt som möjligt, med hela foten i golvet och tårna pekandeframåt.

hur töjer du sättesmuskelaturen?

Sitt på golvet. Böj ena benet och sätt foten utanfördet andra benet. Dra knäet på det böjda benet in mot kroppen.

hur töjer du höftböjerna?

Sitt på golvet. Böj ena benet och sätt foten utanfördet andra benet. Dra knäet på det böjda benet in mot kroppen.

hur töjer du magmuskelaturen?

Ligg på mage. Lyft överkroppen till raka armar menha höfterna kvar i golvet.

hur töjer du bröstmuskelaturen?

Håll handen mot ett stöd och vrid överkroppen så attbröstmuskeln sträcks.

hur töjer du biceps/ underarmen?

Sätt ner hela händerna med fingrarna mot dig. Pressaarmvecken framåt så att det sträcker i underarmarna och armvecket.

hur töjer du triceps?

Böj armen och lägg handen på ryggen mellan skulderbladen.Pressa armbågen nedåt med andra handen.

vilka näringsämnen är de energirika?

kolhydrater, fett (energirikast) och protein. Dock används bara protein som energi när det inte finns tillräckligt av övriga två. proteinets främsta uppgift är som byggsmaterial för nya celler.

vilka livsmedel är långsamma kolhydrater?

potatis, ris, pasta, bröd, grönsaker och rotfrukter.

vilka livsmedel är snabba kolhydrater?

läsk, godis och kakor.

vilka är bäst för dig, snabba- eller långsammakolhydrater?

långsamma för de bryts ner långsamt i koppen, då för man ett jämnt energitillskott. under längre tid. snabba påverkar den känsliga insulinbalansen vilket bla kan leda till ohälsosam viktökning och på lång sikt till diabetes.

vilket näringsämne är energirikast?

fett.

varför är fett nödvändigt?

för att vi ska kunna tillgodagöra oss vissa fettlösliga vitaminer behövs fett.

vilka fetter finns det och var finns de?

mättat fett och kolesterol: nästan alltid från animaliska livsmedel tex. smör, ost, grädde, kött och charkvaror.


omättat och flermättat fett: vegetabilier och fisk.

vilket är bäst omättat och fleromättet eller mättat och kolesterol?

omättat och fleromättat är bäst. Mättat och kolrsterol anses öka risken för höga blodfetthalter och hjärt- och kärlsjukdomar.

varför väljer kroppen att använda kolhydrater som en energikälla över fett när man tränar under relativt kort tid och relativt högt intensitet?

Det behövs mera syre för att föbränna fett. om man tränar under relativt kort tid och relativt högt intensitet så väljer kroppen därför kolhydrater om man är vältränad (hög syreupptagning) och om man tränar under längre tid och med lägre intensitet så förbränns mera fett.

Var finns proteiner?

kött, ägg, fisk, mjölk, ärtor, bönor.

varför är proteiner viktiga?

Protein ärbyggnadsmaterial för våra celler. De är alltså viktiga för uppbyggnaden av styrka och hållfasthet imuskler och andra vävnader.

vad behövs mineraler till?

kalcium för skelettets uppbyggnad (motverkar benskörhet) ochjärn till de röda blodkropparna (bättre syretransport, kondition).

vad är vitaminer viktiga för?

De är nödvändiga för kroppens olikaprocesser.

var finns mineraler?

nötter

var finns vitaminer?

finns i grönsaker, mjölk, fet fisk, bröd, frukt och bär.

varför är vatten bra?

Vatten är ett mycket viktigt näringsämne, inte minst när man tränar. Vatten är nödvändigt för allakroppens processer, finns i alla celler och fungerar som lösningsmedel för vitaminer ochtransportmedel för näring till cellerna och avfall från dem. Vi måste ständigt fylla på med nytt vatten.Utan vatten klarar man sig bara några dagar.Vatten fungerar också som kroppens temperaturreglerare vilket är viktigt vid träning. Temperaturenhålls på rätt nivå genom svettning.

hur bör man fördela sina måltider?

Regelbundenhet innebär att man normalt bör äta tre måltider (Frukost, Lunch, Middag) ochtvå till tre mellanmål jämt fördelade över dagen. Det är bäst att äta ofta och lite. Äter mansällan och mycket kan kroppen inte tillgodogöra sig all energi och kommer att lagraöverskottet som fett.

vad är insulin?

Insulin är ett livsnödvändigthormon som behövs för att energin, i form av blodsocker, ska kunna gå in i cellerna. Viddiabetes fungerar inte insulinproduktionen som den ska.

vad betyder att äta alsidigt?

att varje huvudmål ska innehålla något från alla kostcirkelns sju delar. Dåkan man vara säker på att kroppen får den näring den behöver och att man inte drabbas avnågon bristsjukdom. Proportionerna bör vara enligt tallriksmodellen

varför är frukost viktig?

Frukosten är mycket viktig för hälsan och prestationsförmågan i skolan, arbetet ochträningen. Undersökningar visar att en grupp elever som äter frukost presterar bättre påteoretiska prov, än kontrollgruppen som inte gjort det. Frukosten bör innehålla ¼ av dagensenergibehov.

hur stor del bör frukosten innehålla av dagens energi behov?

1/4

om man anpassar sig efter kostcirkeln och tarliksmodelen hur mycket ska luch och middag ge oss som energi behov under dagen?

1/3

hur ser talriksmodelen ut?

De två största delarna är:


1. Potatis, pasta, ris ochbröd som främst ger kolhydrater.


2. Rotfrukter, grönsaker,frukt och bär som ger kostfibrer,vitaminer och mineraler men liteenergi.


Den minsta delen är:


3. Kött, fisk, ägg, bönoroch linser som ger protein ochmineralämnen

talriksmodelen ändras beroende på vem du är, hur ändras den om är ungdom som tränar/ ungdom som mäst sitter still?

För ungdomar som tränar och dessutom växer krävs mera energi. Då ökar man delen med potatis, pasta, ris som ger mest energi och minskar delen med rotfrukter, grönsaker.


Om man däremot är inaktiv och mest sitter stilla måste man minska delen med potatis, ris, pasta och öka delen med rotfrukter, grönsaker för att inte öka i vikt.

om 2 pers tränar lika mycket som varandra och äter lika mycket, kommer och äter lika mycket, kommer de väga lika mycket?

nej, men de kan båda nå ett bar välbefinnande om de båda äter rätt och rör sig regelbundet.

om man känner sig ofta trött och hängig till vardags, vad kan det bero på?

det kan bero på att blodsockerhalten blivit för låg. All behöver en lagom nivå socker i blodet för att nervsystemet ska fungera.

vad händer om du äter snabba kolhydrater?

Då höjs blodsockerhalten snabbt. Du piggnar till, men bara en liten stund.Kroppen skickar snabbt ut insulin för att ta hand om överskottet av blodsocker. Då sjunkerhalten av blodsocker och blir till och med lägre än tidigare. Du blir ännu tröttare. Dessutombelastas insulinproduktionen hårt, vilket på längre sikt kan leda till diabetes. Eftersominsulinet dessutom anses omvandla överskottet av kolhydrater till fett så finns det alltså fleraskäl till att vara försiktig med snabba kolhydrater till vardags.

Ge exempel när det är bra att äta snabba kolhydrater?

När du tränar eller arbetar hårt kan det dock vara bra att fylla på med snabba kolhydrater,t.ex. druvsocker. Då har du ett stort energibehov, energin används direkt ochblodsockerkurvan hinner inte stiga så mycket.