• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/77

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

77 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Hur vidmakthålls vilomembranpotentialen i tex. En nervcell?

Utanför cellen finns ett överskott av natrium joner (na+) och innanför ett överskott av kalium joner (k+). Kombinationen av detta gör att en spänningsskillnad uppstår mellan cellens in och utsida och det kallas vilopotential. Denna spänning bibehålls utav Na+-K+ -pumpen som pumpar in exakt rätt antal joner in och ut ur cellen. Nästan inga Na+ joner tar sig in i cellen och en del K+ läcker UT ur cellen. (-70mV)


I cellen: många negativa organiska joner samt många positiva K+ joner


Utanför cellen: Många negativa Cl -joner och många positiva Na+ joner.

Na+ eller K+ finns inuti eller utanför cellen.

Vad är en mutation?

En förändring i kvävebasernas ordningsföljd i DNA-molekylerna. Förändringen kan bero på fel besparing under replikationen, några baser har försvunnit och några har tillkommit. En mutations effekt på en cell är att cellen dör, cellen påverkas ej, cellens funktion förändras men kan förutsätta växa och dela sig eller att cellens funktion inte påverkas alls.

4 saker kan hända

Vad är skillnaden mellan aktiv respektive passiv transport över ett cellmembran?

Passiv = ämnen transporteras från en högre koncentration till en lägre koncentration, ingen energi krävs.


Aktiv = kräver energi, ämnen transporteras från en lägre koncentration till en högre. (ATP)

en kräver energi en gör det inte

Vad består en kromosom av och vad händer med en kromosom under en mitotisk celldelning?

Genom mitosen får vi två identiska celler som den ursprungliga. Kromosomen packas ihop och delar upp sig och dras isär till varsin cellpool.


Vad skiljer mitosen från meiosen?

Mitos är ett annat namn för vanlig celldelning. I mitos sker indelning av en cell och dess kärna till två identiska dotterceller. Mitos är ansvarig för tillverkning av nya celler, när organismen växer eller när en skadad cell ska ersättas.Meios eller reduktionsdelning är den celldelning som sker när det bildas könsceller.En människa har 46 kromosomer. Dessa är kopior av de 46 kromosomer som ingick i den befruktade äggcell som en människa utvecklas av. 23 kromosomer härstammar från modern (ägget) och 23 från fadern (spermien)


Vilka är de ingående delarna i den extracellulära matrixen och hur definierar de vävnadens egenskaper, ge två exempel?

Cellen producerar vävnadsvätska. Kollagen=draghållfast. Elastin=elasticitet. Grundsynernas= stötdämpande och innehåller mycket vatten.


Exempel: hyalint brosk, fibröst brosk, fast fibrös bindväv, lucker fibrös bindväv.

Kollagen, elastin och grundsubstans som återfinns i bindväv. Beroende på hur tätt kollagenet ligger påverkar det vävnadens egenskaper. Ju tätare desto mer draghållfast. Kollagen finns bland annat i stödjevävnad som ben, senor och blodkärlsväggar. Elastin gör det mer elastiskt ju tätare det ligger. Elastin finns bland annat i örat.

ge exempel påa) ett enskilt plattepitelb) en bindvävstyp

a) endotel i kapillärerb) fibrös bindväv


Hur kan DNA:ta genetiska kod som är uppbyggt av de fyra baserna A,T,C,G bestämma vilken ordning aminosyrorna ska ha i ett protein? Beskriv hur proteinsyntesen tillgår där denna översättning av DNA kod till aminosyra sker?

De 4 baserna kodar för en aminosyra, aminosyran bildar ett protein. M-RNA går till ribosomerna och ger information om vilka aminosyror som ska bilda ett visst protein. t-RNA transporterat aminosyrorna som flyttas till rätt ställe på m-RNA kedjan. Protein bildas och skickas ut via golgiaapparaten och ut i kroppen till det stället som vill ha just det proteinet.


Hur påverkar osmosen en cell som befinner sig i en hyperton miljö?

I en hyperton miljö har det lösta ämnet hög koncentration utanför cellen, de lösta ämnet i cellen har låg koncentration, detta leder till att vattnet i det semi-permeabla membranet och späda ut lösningen utanför, detta kan leda till att cellen torkar ut.


Hur styr DNA-ts genetiska kod proteinsyntesen i cellen? Beskriv processen i sin helhet.

Adenin, Tynin, guanin och cytocin är det genetiska alfabetet och det är ordningen på dessa som avgör vilken aminosyra som som ska bildas och som kodar för ett protein. Detta är vår genetiska kod. I cytoplasman översätta den genetiska informationen i m-RNA till ett protein. Denna process kallas proteinsyntes eller translation. Översättningen sker med hjälp av r-RNA och t-RNA . DNA molekylerna består av proteinkodade och icke kodade gener.


Vilka viktiga funktioner styrs utav hypotalamus?
den sköter kontrollmekanismer för bl.a blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn.
kontrollstation för....
Vilken sida av kroppen påverkas av en skada på höger hjärnhalva? Förklara varför.
På väg till och från hjärnan korsas de flesta nervimpulser över till den motsatta sidan. De flesta funktioner i vänster kroppshalva styrs därför av höger hjärnhalva och vänster hjärnhalva styr höger kroppshalva.

Redogör för hjärnbarkens (cortex) funktioner i stort? beskriv också var i centrum för upplevelsen av sensorisk stimuli är beläget samt var informationen från synen tolkas och var de motoriska centrumet är beläget.
Cortex ansvarar för medvetna sinnesförnimmelser, medveten reglering av kroppsrörelser och olika intellektuella aktiviteter. Exakt bakom centralfåran ligger centrumet för sensorisk stimuli. Precis framför centralfåran ligger de motoriska centret och i bakre delen av hjärnbarken tolkas synen.

Talamus och hypotalamus hottar man i ett område som kallas diencephalon. Vad har dessa kärnområden för olika funktioner?

Talamus = omkopplingsstation för sensorisk information


Hypotalamus = överordnat centrum för endokrina systemet, ex. törst, hunger, sexlust och reglerar temperaturen.


Vad har de basala ganglierna för funktion?
att bearbeta information från hjärnbarken och på så sätt styra start och utförande av våra rörelser.

Samordnar, koordinerar och reglerar rörelser. De tar emot signalflöde från hjärnbarken, bearbetar detta för att sedan sända det vidare till talamus och därifrån åter till hjärnbarken. Har en filtreringsfunktion som gör att rörelseimpulser som inte när tröskelvärdet för initiering sorteras bort.


Parkinson

Vad har följande strukturer för funktioner i CNS? a) lillhjärnan
a) lillhjärnan ligger alldeles bakom hjärnstammen och tar emot information om kroppens läge och rörelser från bl.a örats balansorgan, muskelspolarna och sinnesceller i senor och leder och samordnar den informationen med den order om viljestyrda rörelser som kommer från storhjärnan. På så sätt blir rörelserna mer finstämda.

Vad har följande strukturer för funktioner i CNS? b) extrapyramidala systemet
bildar tillsammans med de pyramidala systemet de sk. "motoriska systemet". De extrapyramidala banorna går via egna extrapyramidala banor ner till ryggmärgen, men når sedan ut till muskulaturen via ryggmärgens framhorn och perifiera nerver.

varför drabbas ofta talförmågan eller talförståelsen (afasi) när man får en skada i vänster hjärnhemisfär? tex. stroke? förklara.
Afasi beror på att de delar av hjärnan som behandlar språk har blivit skadade och hos de flesta finns de språkliga funktionerna i vänster halva.

Beskriv vad som kan orsaka en böjreflex och hur nervimpulserna fortplantas
När vi drar tillbaka en smärtande hand eller fot aktiveras en skyddsreflex som har ett stort överlevnadsvärde genom att hindra oss från att bli skadade. Reflexen kallas böjreflexen och förmedlas helt via ryggmärgen. Den kan endast i begränsad omfattning påverkas av det vi kallar "vilja". I huden registreras smärtan av sensoriska nervceller. Nervändarna fungerar som receptorer (mottagare av sinnesstimuli). Retningen av receptorerna utlöser elektriska aktionspotentialer (nervimpulser) som transporteras längs med cellernas nervfibrer via en nerv och når ryggmärgen. Där bildar de sensoriska nervcellerna synapser med andra nervceller. Synapserna är kontakter som överför information mellan nervceller på kemisk väg, med så kallade transmittorsubstanser. Aktionspotentialer skickas längs med korta axoner inne i ryggmärgen till nya synapser. I dessa synapser aktiveras nervceller vars nervfibrer lämnar ryggmärgen och synapsar på skelettmuskelceller.

Förklara hur en nervimpuls uppkommer i ett neuron. Förklara begrepp som vilopotential, depolarisering, hyperpolarisering och aktionspotential.
i cellen råder vilopotential (negativt laddad). Vid en depolarisering strömmar Na+ in och cellen blir mindre negativ, den kommer över tröskelvärdet och nervimpulsen kommer iväg. Vid en hyperpolarisering blir cellen för negativt laddad och den kommer inte över tröskelvärdet, det blir ingen aktionspotential (urladdning). Hyperpolarisering = när membranpotentialen blir med negativDepolarisering = membranpotentialen blir mer positivVilomembranpotential = Positiv utsida och negativ insida. Detta pga. ständigt K+ läckage, och insidan blir negativ eftersom det blir ett överskott av org- som inte kan komma ut. (-70mV)Aktionspotential = allt eller inget reaktionRepolarisering = en aktionspotential slutar alltid med att K+ strömmar ut så att cellmembranet repolariseras.

Bryter ljuset så att det fokuseras på näthinnan
linsen, hornhinna

bryts loss från stavar vid ljusexponering?
retinal

hur bidrar en infektion till att öka kroppstemperaturen (feber mao)?
pyrogen är en substans som "framkallar" feber. Cox enzym?. pyrogener leder till att kroppen utsöndrar prostaglandin E2 som binder till kemoreceptorer på hypotalamus som ändrar setpoint och får kroppen att reagera genom att skaka (shivering) och vi får en förhöjd kroppstemperatur.

hur kan vi uppfatta så många olika dofter trots att vi bara har några hundra olika doftreceptorer?
Hjärnan tolkar olika kombinationer av doftsignaler som olika dofter. Luktcellernas nervfibrer passerar genom hål i näshålans tak och in i kraniet, där de har synapser med andra nervceller i luktloben och därifrån går det nervfibrer direkt till storhjärnans luktbark.

reagerar på rött, blått och grönt ljus?
tappar

redogör för den anatomiska uppbyggnaden av ögat.

Hornhinna (ytterst), kammarvatten, regnbågshinna, pupill, lins, ciliarkropp, glaskropp, synnerven. Innersta hinnan=näthinna, mellan=åderhinna, ytterst=senhinnan


redogör för den anatomiska byggnaden av hörselsinnet och beskriv dess funktioner i stora drag.
örat fungerar som ljudupptagare som via sinnescellerna skickar en aktionspotential via kranialnerv V111 till talamus och vidare till storhjärnsbarken där vi tolkar ljudintryck. Ytteröra: (luftfylld) - trumhinna, örontrumpet (vanligtvis stängd) . Mellanöra: hammare, städ,stigbygel =hörselmuskler som förstärker trycket´i mellanörat till snäckan. Mellanöra (luftfylld) utvinner kraft av ljudvågorna med hjälp av hörselmusklerna till cochlea. Ovala fönstret. Snäckan = (otolitorgan och båggångar - balansorganen). Cochlea är vätskefylld, 2 vågkanaler, runda fönstret.
Ljud passerar i luft in i ytterörat och får trumhinnan att vibrera. När trumhinnan vibrerar överförs vibrationerna till hammare, städ och stigbygeln och membranet i ovala fönstret. När stigbygeln pressas in i den övre kanalen förskjuts vätskan på basilarmembranets ovansida. Vätskeförskjutningen leder till att basilarmembranet buktar nedåt och membranet i det runda fönstret buktar ut. Basilarmembranets buktning rör sig som en vandrande våg mot snäckans spets. När denna våg sätter basilarmembranet i rörelse förskjuts hårcellerna i förhållande till tektorialmembranet och sinneshåren böjs. Detta leder till att sinnescellerna (mekanoreceptorerna) stimuleras. Sensorisk signal går via vestibulocochlearnerven (VIII) till Medulla oblongata (för bl.a avgöra ljudets riktning) och därefter till hörselcentrum i temporalloben.
redogör för de olika typer av sinnesceller som finns i ögat, hur de reagerar på ljus samt hur dessa sinnesceller är organiserade på näthinnan
stavar och tappar. stavarna ger inget färgseende men de är mycket känsliga och gör att vi kan se i svagt ljus. Tapparna ger oss ett utmärkt färgseende men i bra ljusförhållanden, dessa ligger ytterst på näthinnan, längst bort från glaskroppen.

vad reglerar mängden ljus som släpps in i ögat
av regnbågshinnan som har en radiärmuskel och en ringmuskel. ljusinsläppet regleras genom att pupillen vidgas när radiärmuskeln drar ihop sig och diametern minskar ringmuskeln drar ihop sig.

varför upplever vi rotation åt motsatt håll när vi kliver av en karusell?
vid långvarig rotation av huvudet övervinns trögheten hos vätskan i båggångskanalerna så den får samma rörelse som kanalväggen. Gelémassan svänger då tillbaka till ursprungsläget och stimuleringen av hårcellerna upphör. Så när karusellen stannat fortsätter kanalvätskan att rotera pga. sin tröghet, gelémassan svänger då ut igen men i motsatt riktning mot det håll där rotationen startade, därför känns det som det fortfarande snurrar. Dennas sinnesillusion kallas yrsel.

Beskriv den principiella uppbyggnaden av våra långa ben (diafys, epifys, periost, rödbenmärg, kompakt & spongiös benvävnad)?
epifys = ändarna på benet som består av ett yttre tunt lager med kompakt envävnad som omger den spongiösa benvävnaden i mitten. Diafys = mitten av benet, här finns märghålan, den består mest av kompakt benvävnad som är tät och tjock packad. Periost = benhinnan som omger skaftet och är ett skydd, benhinna med blodkärl och nerver. Rödbenmärg = producerar blodkroppar. finns i märghålan i fosterstadiet men i puberteten byts den ut mot gul benmärg och finns sedan kvar i den spongiösa vävnaden. kompakt&spongiös benvävnad= den svampliknande vävnaden som består av ett nätverk av väggar och hålrum

beskriv en synovialled?
äkta leder, stor rörlighet, ex. kulled, gångjärnsled och vridled. Uppbyggnaden är ledhuvudet, ledbråsk, ledskål, synvialhinna och ytterst ledkapseln

Förändringar i ett bens täthet sker ständigt och högst täthet ses vid 20-30års ålder. Från ca. 40års åldern sker en åldersrelaterad benförlust och är särkskilt uttalad hos kvinnor efter menopaus. Orsaken är en ökad aktivitet hos de celler som bryter ned benvävnad. Vad heter denna celltyp och på vilka sätt kan risken för benskörhet motverkas av fysisk aktivitet under uppväxtåren och resterande delen av livet?
osteoklaster. Att äta kalciumberikad mat under hela livet samt se till att få i sig D-vit. Att vara fysisk aktiv under hela livet, i vuxen ålder bör man avstå rökning, för mycket kortisonmedicin om möjligt och att undvika ihållande intag av alkohol.

hur tillgår en muskelsammandragning? beskriv med acetylkolins bindning till receptorer på muskelfibrernas membran. / Beskriv nervimpulsens koppling till mekaniskt svar i tvärstrimmig muskulatur
När acetylkolin har frisätts från sina vesiklar och vandrat ut genom cellmembranet genom exocytos binder det till en nikotin receptor som sitter på muskeln. Na+ strömmar in i muskelcellen, aktionspotential sprids ner längs t-tubuli -> sarkoplasmatiskt retikulum (SR) därifrån frisätts Ca2+ som binder till troponin T. Troponin i sin tur drar undan tropomyosin och gör så att bindningsstället blottas på aktinfilamenten. Då kan myocinfilamenten genom att ändra vinkel på sitt ”huvud” gripa tag i aktinfilamenten och dra dem mot sarkomerens mitt. (ATP spjälkas till ADP+Pi och myocinhuvudena drar i aktinfilamenten och sarkomererna förkortas).= muskelsammandragning.

vad är en motorisk enhet?
För att muskeln över huvud taget skall kunna utföra en kontraktion måste en signal från hjärnan skickas via ryggmärgens nervceller och ner till en nervtråd som i sin tur förgrenar sig och når ner till muskelceller. Den här funktionella enheten kallas "motorisk enhet" och består av en nervcell med alla muskelceller som den innerverar. Om få celler ingår i de motoriska enheterna kallas den muskeln finmotorisk och många enheter grovmotorisk.

Ge exempel på någon funktion som styrs av:a) Hypotalamusb) Limbiska systemetc) Hjärnstammen
a) använder eget hormon för att kommunicera med hypofysen. Har effekter på törst, hunger, sömn mm.b) Har hand om våra känslorc) reglerar icke viljestyrda funktioner

hur kontrolleras en större muskelrörelse? ange de ingående områden i CNS och deras respektive bidrag till rörelsens utförande
Somatomotoriska barken i bakre delen av pannloben, sänder kommandosignaler via extrapyramidala banan, lillhjärnan är med och reglerar balans och kopplar in i hjärnstammen. Motoriska nerver kopplas om i perifiera motoriska nerver i ryggmärgen och skickar signalen till en/flera stora motoriska enheter. Automatisk korrigering sker med hjälp av lillhjärnan

Adenohypofysen kontrollerar frisättning av hormon från flera olika körtlar. Ange två körtlar som är kontrollerade på detta vis samt de hormon dessa körtlar då frisätter och vilka funktioner de i sin tur styr.
Sköldkörteln - producerar hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), Produktionen av dessa regleras av TSH från hypofysens framlob, TSH utsöndringen regleras från hypotalamus som producerar det TSH-stimulerande hormonet TRH (tyroidea releasing hormon). Den fria koncentrationen av T3 och T4 i blodet har negativ återkopplingseffekt på både TSH-utsöndringen från hypofysen och TRH-sekretionen från hypotalamus. T3 binds huvudsakligen till receptorerna i cellkärnan, receptorerna är fästa till DNA. T4 produceras bara i follikelcellerna. Tyroideahormonerna ökar metabolismen, bl.a normal utveckling i CNS, normal längdtillväxt är tecken på en normalproduktion av dessa hormoner.Binjurebarken – ACTH ökar produktionen av (framförallt kortisol och aldosteron) sk. Kortikoider och dessa är livsviktiga. Binjurebarkens yttersta skikt producerar aldosteron som stimulerar reabsorptionen av Na+ i njurarna. Binjurebarkens inre skikt producerar kortisol och binjuremärgen producerar adrenalin och noradrenalin. Kortisol stimulerar nedbrytning av proteiner och fett och adrenalin och noradrenalin ökar glukoskoncentrationen i blodet, ökar hjärtats minutvolym, höjer blodtrycket, ökar blodflödet till skelettmuskulaturen. Minskar blodflödet till inre organ och hud. Follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) som har betydelse för produktionen av könshormoner hos båda könen och reglerar kvinnans menstruationscykel. Prolaktin som medverkar till mjölkproduktionen i kvinnans bröstkörtlar, generellt tillväxthormon (GH) som har en central betydelse för tillväxten av ny vävnad i kroppens olika organ

beskriv den hormonella regleringen av kroppens fria calciumnivåer fungerar.
Paratyroidea utsöndrar parathormon (PTH) vid låga Ca2+-halter. PTH verkar så att 1) det frigörs Ca2+ (och fosfat) från skelettet (osteoklastaktivitet). 2)Det tas upp mer Ca2+ från tarmen (via födan) med hjälp av Vit D som ombildas till kalcitriol. 3)Det utsöndras mer Ca2+ via njurarna/urinen. Kalcitonin utsöndras från tyroidea vid höga Ca2+ halter. Har motsatt effekt och hämmar nedbrytningen av benvävnad och ökar Ca2+ förlusten via njurarna. Effekten blir lägre Ca2+-koncentration i extracellulärvätskan, binder Ca2+ till skelettet och ett minskat upptag av kalcium från föda. Kalcitonin har relativt liten effekt gentemot parathormonet.

Förklara varför på vilket sätt det endokrina systemet är intimt förknippat med nervsystemet. Exemplifiera!
Båda systemen påverkar processer i målorgan som ligger en bit bort från kontrollcentra i endokrina och nervsystemet. Informationen som de sänder styrs genom återkoppling från målorganen till kontrollcentra. Bådas aktiviteter samordnas i hypotalamus.

Ge två exempel på funktioner som påverkas av tyroideahormon

1. effekten på sympatiska nervsystemet kan förstärkas av tyroideahormonerna genom antalet receptorer för adrenali och noradrenalin.


2. normal längdtillväxt är beroende av en normal produktion av tyroideahormoner. Brist på detta leder till att man för en förkortad längdtillväxt, de ökar celldelningshastigheten, proteinsyntesen.


Stress får ACTH från hypofysen att påverka hormonproduktion i binjurebarken. Vilket hormon är det som då avsöndras från binjurebarken och vad har det för effekt?
Kortisol minskar syntesen av proteiner och DNA. Ökar nybildningen av glukos, höjer plasmakoncentrationen av glukos (som bidrar till att säkra energitillförseln till vävnaderna, inflammation & immunförsvarshämmande)

Vad är det som reglerar bisköldkörtlarnas insöndring av parathormon (PTH)? vilka effekter har PTH?
Receptorer på körteln som mäter om nivån av kalcium är hög respektive låg. Vid hög koncentration så minskas utsöndringen av PTH och vid låg koncentration av kalcium så frisätts PTH. Hormonet verkar genom att skelettet ökar antalet osteoblaster och njurarna att återuppta kalcium och frisätta vitamin D.

Vår muskulatur delas in i 3 grupper, ge exempel var du kan hitta dessa och vad som är utmärkande för dessa?

1. skelettmuskulatur påverkas av viljan och är tvärstrimmig. Fäster vid skelettet eller bindväv, arbetar snabbt men inte så uthållig.


2. glatt muskulatur kan EJ styras av viljan, är uthållig men långsam. Finns i blodkärlens väggar, urinblåsan, luftrör och m-t-kanalen.


3. hjärtmuskulatur kan EJ styras av viljan, är uthållig och snabb. bygger upp vårt hjärta.


vilka faktorer påverkar längdtillväxten för rörben? ange även benämning på de tillväxande cellerna samt var denna tillväxt sker.

Osteoblaster = producerar bensubstansen.


Osteocyter = bildas av osteoblaster, dem underhåller bensubstansen. Osteoklaster=bryter ner bensubstansen. Tillväxtzonen är i epifysskivan i epifysändarna på rörbenet.


Reglerar mängden ljus som släpps in i ögat
iris (regnbågshinnan)

många hormon som frisätts från hypofysen regleras genom "negativ feedback". Vad menas med detta - ge exempel!
Låga halter hormon känns av i hypotalamus och regleras därifrån genom frisättnings-/inhiberings-hormon. Ex. tyroidea. Fritt T4/T3 registreras vid hypotalamus. Låga nivåer gör att hypotalamus frisätter TRH, hypofysens adenolob frisätter då TSH som leder till att tyroidea producerar mer av T4-T3, vid höga halter inhiberas frisättningen av TSH från hypofysens framlob via hypotalamus.

grundsubstans, elastin och kollagena) i vilken vävnadstyp återfinner vi dessa ämnen?b) Hur är de arrangerade i förhållande till cellen?c) Hur påverkar olika proportioner av kollagen och elastin vävnadens egenskaper?
a) bindvävb) fibroblasterna producerar proteinfibrer som utgörs av kollagen och elastinc) De olika proportionerna påverkar egenskaper beroende på hur de är uppbyggda. Tex. kollagen kan ligga ”tätt ihop” och blir då mer draghållfast (tex i senor) ligger de längre ifrån blir det mjukare. Samma sak blir det med elastin fast mer och mindre elastiskt. Elastin finns i bland annat struplock och örat.

Förklara överskådligt hur DNA replikationen tillgår inför en mitos och vad syftet med en mitos är.
1. DNA avkodas och blir DNA polymeras2. Det leder till metafas3. spindeln drar åt motsatt håll → anafas4. Nya celler bildas (dotterceller)

Hur hänger begreppen kromosom, gen och DNA ihop?
Kromosom kan betraktas som den mest tätpackade formen av själva DNA. Gen är en bit DNA som kodar för ett protein (börjar ofta efter TATA)

Na-k pumpen är central för uppträdandet av cellens vilomembranpotential. Hur skapas denna vilomembranpotential?
Innanför cellen finns en massa K joner och org joner. Utanför cellen finns massa na joner. K kanaler öppnas vilket leder till att lite k joner läcker ut från cellen. När k joner läcker ut blir det ett överskott av negativ laddning innanför cellen. Org försöker då följa samma väg och drar sig mot den positiva laddningen. Org jonerna kan inte läcka ut utan lägger sig som en vägg längst med cellkanten som leder till att en vilomembranpotential skapas.

cellmembranet är gjort av dubbla lager fosfolipider. Vad får detta för konsekvenser vad gäller transport av fettlösliga respektive icke-fettlösliga ämnen?
Fettlösliga ämnen (hormon) till exempel från binjuremärgen har lättare att transporteras via diffusion, medan icke fettlösliga ämnen (joner) behöver en kanal för att kunna diffundera. Lika löser lika. (se bild)

Vår muskulatur delas in i tre huvudgrupper. Ge exempel på var du kan hitta dessa i kroppen och vad som är utmärkande för respektive muskel.
Den tvärstrimmiga hjärtmuskulaturen - finns endast i hjärtat. Det är en väldigt uthållig muskel som slår cirka 90 000 slag varje dygn hos en tränad person. Vid konditionsträning blir hjärtmuskeln starkare vilket gör att hjärtat kan pumpa ut mer blod för varje slag och behöver således slå färre slag.Skelettmuskulaturen- är de muskler vi vanligtvis menar när vi pratar om muskler. Det är dessa som vi tränar på gym och kan styra med viljan.Den glatta muskulaturen -består av kroppens minsta muskelceller. Du hittar denna muskulatur i de inre organens väggar och i hudens hårresarmuskler. Den glatta muskulaturen går inte att styra med viljan utan kontrolleras av det så kallade autonoma nervsystemet.

Vilka faktorer påverkar längdtillväxt av rörben? Ange även benämning på de tillväxande cellerna samt var denna tillväxt sker.
Faktorer som kan påverka är tex arv, hormoner, insulin och näringsämnen (D och C vitamin) De tillväxande cellerna kallas broskceller. Rörben kallas de långa och smala skelettdelar som finns i armar och ben. Stora rörben är delvis ihåliga inuti. Ändarna är täckta av broskvävnad så att benen lätt kan röra sig mot varandra i lederna. Tvärstrimmig skelettmuskulatur fäster vid rörbenen. När musklerna spänns uppstår rörelser i leden. Den kraft som utvecklas förstärks tack vare hävstångseffekten. Tillväxten sker mellan diafys och epifys.

vad gör att muskeln förkortas när det sker en kontraktion?
Aktin och myosinfilamentNär muskeln förkortas(kontraheras) dras aktinet in mellan myosinet. Detta får till följd att fibrillerna förkortas och förtjockas och de elastiska trådarna runt muskelcellen och bindvävslagret, som omger muskeln och har sin förlängning ut i muskelns sena att ge upphov till en kraft. Kraften påverkar muskelns fäste och ursprung och rörelser uppstår i skelettet.

Vad har följande funktioner i CSN för funktioner?a) Lillhjärnanb) Extrapyramidala systemet
a) Lillhjärnan, cerebellum, är framförallt den del av hjärnan som har hand om motorkoordination, kroppsställning och balans.b) Styra rörelser

Varför är avsöndring av adrenalin så intimt förknippat med det sympatiska nervsystemet?
Adrenalin är ett stresshormon och en neurotransmittor som insöndras från binjuremärgen som svar på stimulering från sympatiska nervsystemet. Adrenalin insöndras kontinuerligt, men extra utsöndring sker vid exempelvis hårt fysiskt arbete, psykisk stress och ilska. Adrenalinet försätter kroppen i "alarmberedskap", bereder kroppen på att fly eller slåss, människans flykt- och kamprespons (fight or flight)

Förklara hur en aktionspotential uppkommer i en nervcell samt hur den kan motverkas av hyperpolarisering.
Acetylkolin kan öppna natriumportar vilket gör att natrium når in i nervcellen, vilket i sin tur leder till depolarisering (mer eller mindre kraftig). När Na rusar in kan de spänningsstyrda na portarna öppnas så att mer natrium kan komma in. Om depolariseringen är tillräckligt stor och når tröskelvärdet vid axonhalsen, bildas en aktionspotential. Lite k+ kan läcka ut ur cellen och lite ca- in. Detta leder till hyperpolarisering med minskad tendens till nervsignalering. Vilomembranpotential sker när lite k+ läcker ut men org- inte kan och lägger sig precis intill ”kanten” (spänning 70 mv)

vilka viktiga funktioner styrs av hypotalamus?
Hypotalamus, hypothalamus, är en region i hjärnan, belägen under talamus på undersidan av mellanhjärnan. Den sköter kontrollmekanismer för bland annat blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn. Hypotalamus kopplar hjärnan till det endokrina systemet genom att avge hormoner via ett portådersystem till främre hypofysen. Hypotalamus ansvarar för aktiviteter i det autonoma nervsystemet som exempelvis vissa metaboliska processer.

varför drabbas ofta talförmågan eller talförståelsen när man drabbas av en stroke i vänster hjärnhemisfär?
För att dessa funktioner kontrolleras av vänstra hemisfären. Wernickes område är beläget där och skada där kan ge upphov till dålig språkförståelse. Även Brocas område är beläget där och en skada där kan leda till att man bara hittar nyckelord i meningarna.

ange var centrum för upplevelsen av sensorisk stimuli är beläget, var information från synen tolkas och var det motoriska centrumet är beläget.
Centrum för sensoriska stimuli är i sensoriska barken i parietalloben. Synen tolkas i occipitalloben. Motoriska centrum är i motoriska barken som ligger i frontalloben omedelbart framför centralfåran.

Vad har hypotalamus och thalamus för funktion?
Talamus har en viktig funktion då den framför allt fungerar som en integrerande kopplingsstation för hjärnans olika delar. Den hanterar bland annat inkommande sensoriska signaler.Hypotalamus använder eget hormon för att kommunicera med hypofysen. Har effekter på törst, hunger, sömn mm.

Redogör för den anatomiska uppbyggnaden av hörselsinnet och beskriv dess funktion i stora drag.
Ljudvågor når in i ytterörat (luft) och för vidare till trumhinnan där ljudvågorna börjar vibrera. Ljudvågorna förs vidare till mellanörat där hammaren, städet och stigbygeln och ovala fönstret finns som tar emot och för vidare ljudvågorna till innerörat (vätska) och cochlea. I cochlea finns ett taktorialmembran fästat och ett basilarmembran som inte är fästat. Där finns även hårceller. När ljudvågorna når dit kommer hårcellen som stämmer överens med frekvensen att böjas och en aktionspotential sker. Ljudet förs tillbaka till runda fönstret och mellanörat igen. I örat finns också en örontrumpet, om den ”täpper för” kan vi uppleva lock för öronen och hör då ljudet sämre än vanligt.

Redogör för hur de olika typerna av sinnesceller är organiserade på näthinnan samt hur de registrerar en ljussignal.
Inne i mitten och längst in i ögat finns tappar som är känsliga för färg. Runt om och bredvid tapparna finns stavar som är ljuskänsliga. Stavarna har retinaler som när de utsätts för fotoner släpper iväg den och en aktionspotential skickas. Det som reglerar mängden ljus som släpps in i ögat är regnbågshinnan (iris). Det som bryter ljuset så att det fokuseras på näthinnan är hornhinnan. I ögat vid näthinnan finns också gula fläcken. Om inte ljuset når ”rätt” behöver vi konkava eller konvexa linser.

Markera de delar som hör till balanssinnet.
Sacculus, otolitorganen, hårceller, båggångar och kalkkristaller.

vilken typ av receptorer medverkar i följande sinnen?
a) smak och luktsinnet - Kemoreceptorerb) hörselsinnet - Mekanoreceptorerc) balanssinnet - Mekanoreceptorerd) känselsinnet – Mekano, termo och nociceptorer.

vilka likheter och avgörande skillnader finner vi mellan luktsinnet och smaksinnet?
* Båda har kemorecepotrer* känner man inte lukten så försvinner oftast smaken också* lukt går ej via thalamus, det gör smaksinnet* kan identifiera betydligt mer dofter än smaker

Hur kan vi uppfatta tiotusentals olika dofter trots att vi bara har några hundra doftreceptorer?
Det beror på att vi inte bara använder en doftreceptor till en doft utan flera olika doftreceptorer kan användas samtidigt. För att ge ett exempel kan man ta doft a och b med olika doftreceptorer, om doftreceptorerna sedan arbetar tillsammans kan vi få en ny doft som då blir doft c. (rita bild)

Många hormon som frisätts från hypofysen regleras genom negativ feedback. Vad menas med detta?
Om det finns för lite av ett hormon känner den hormonbildande körteln av detta och ökar sin produktion. Även här används ofta ett mellanled i form av ett stimulerande hormon vars produktion först ökar. Mekanismen kallas återkoppling eller feedback. Tack vare detta finjusteras samspelet mellan de olika hormonerna. Exempel tyroidea som bildar T3 och T4. Om det är för lite t3 och t4 kommer de nå hypotalamus via blodet. Hypotalamus kommer frisätta TRH till hypofysen som i sin tur frisätter TSH till tyroidea som börjar tillverka mer T3 och T4. Målet är att hålla balansen mellan kroppens hormon.

var produceras hormonet tyroxin och vad har detta för effekter?
Tyroxin produceras i thyroidea (sköldkörteln). Tyroxin har effekter på styrning av ämnesomsättning, proteinomsättning, fettförbränning, värmeproduktion, könsmognad mm.

Vad är det som reglerar bisköldkörtlarnas produktion av och insöndring av PTH och vilka effekter har detta hormon?
PTH aktiverar osteoklasterna i benen så Ca2+ frisätts. Det gör även så att ca2+ tas upp av njurarna och byts ut mot fosfat. Orsaken till PTH frisättning är Ca2+ brist. Upptaget av ca2+ från tarmen ökar. Överproduktion kan leda till osteoporos.

stress får ACTH från hypofysen att påverka hormonproduktionen i binjurebarken. Vilka hormon är det som avsöndras från binjurebarken och vad har det för effekt?
I binjurebarken bildas flera olika hormoner som styr omsättningen av socker och salt i kroppen Ett av hormonerna är aldosteron. I binjurebarken bildas också könshormoner. Det är hormon från hypofysen som stimulerar binjurebarken att bilda hormonerna. Även kortisol bildas i binjurebarken, som bland annat reglerar omsättningen av socker, fett och protein i kroppen. Kortisol hämmar också inflammationer

sammanfoga körtel med hormon och funktion.
Binjurebark - aldosteron – na/ k pump i neuronbinjuremärgen – adrenalin - metabolism, hjärtfrekvensbisköldkörteln – parathormon – kalcium metabolismneurohypofysen – testosteron - spermiesyntessköldkörteln – t3 och t4 – Värmeproduktiontallkottkörteln – melatonin - mjölkutdrivningäggstockar – östrogen – ägglossning via LH

ge exempel på funktioner som påverkas av tyroideahormon.
Tyrodeahormoner bildas i sköldkörteln och har framförallt funktioner gällande ämnesomsättningen i kroppen. Bildar även T3 och T4. Hormonerna ifråga spelar stor roll för nybildning av hjärnceller, från fostertiden och livet ut.

på vilket sätt styr adenohypofysen andra körtlar?
Adenohypofysen styrs av hypotalamus som får feedback från blodet hur det står till i kroppen. TSH till tyroidea som frisätter T3 och T4 som aktiverar mitokondriernas ATP – produktion. ACTH som aktiverar binjurebarkens frisättning av kortisol.

Förklara vad ett anti-insulinergt hormon är och ge ett exempel på ett sådant.
Alla hormon som höjer blodsockret är anti insulinerga hormoner. Adrenalin är ett exempel. Alla med diabetes typ 1 får insulinspruta och även många med diabetes typ 2 (mer åldersrelaterat). Insulinspruta tas för att få ner blodsockret på dessa personer. Adrenalin utsöndras vid hård fysisk aktivitet och vid stress mm.

E9 beskriv hur den hormonella regleringen av kroppens fria calciumnivåer fungerar.
Har du för mycket kalcium i blodet kommer calciotenin frisättas från thyroidea. Det ökar utsöndring av kalcium i urinen, minskar upptagningen av kalcium i tarmen och ökar bindningen av kalcium i skelettet. Har du istället för lite kalcium i blodet kommer hormonet PTH frisättas från parathyroidea. PTH har motsatt effekt vad gäller kalcium.