• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Uitleggen waarom er nog steeds nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld moeten worden
Om ziektes te genezen en te voorkomen, de kwaliteit van leven te verbeteren en om bestaande geneesmiddelen te verbeteren zoals minder bijwerkingen.
Beschrijven via welke wegen nieuwe stoffen verkregen kunnen worden
Uit planten en dieren, via chemische syntheses en biotechnologie.
De verschillen noemen tussen nieuwe stoffen verkregen via chemische synthese en nieuwe stoffen verkregen via biotechnologie
met chemische synthese worden veel nieuwe simpele stoffen gemaakt waarvan maar enkele bruikbaar zijn als medicijn. Met biotechnologie wordt gebruik gemaakt van aangepaste micro-organismen zoals bacteriën om nieuwe stoffen maken. Deze stoffen zijn vaak complexer dan synthetische verkregen stoffen.
Beschrijven op welke wijzen nieuwe stoffen uit natuurlijke materialen worden verkregen
met extractie en opschaling.
De diverse soorten onderzoek (farmacologisch, toxicologisch, toedieningsvorm, klinisch) in de juiste volgorde noemen en beschrijven
Farmacologisch onderzoek, werking van de stof bepalen op proefdieren of lichaamscellen. Toxicologisch onderzoek, onderzoeken of de nieuwe stoffen niet te giftig zijn en welke bijwerkingen ze hebben. Klinisch onderzoek, fase 1 onderzoek op gezonde vrijwilligers, fase 2 op kleine groepen patiënten, fase 3 een dubbelblind onderzoek op een grotere groep patiënten met echte en een placebo. Met dubbelblind weten de onderzoekers en de patiënten niet wat de placebo is om zo bias te voorkomen. Toedieningsvorm onderzoek, op welke wijze het geneesmiddel gebruikt kan worden zoals tablet, injectie of zalf.
Beschrijven welke gegevens in een registratiedossier staan
gegevens over werking, bijwerkingen uit farmacologisch en klinisch onderzoek, alle chemische en fysische gegevens over de werkzame stof en toedieningsvorm en de tekst van de bijsluiter.
Aangeven dat er na registratie van een geneesmiddel nog steeds gegevens over bijwerkingen verzameld moeten worden en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn
omdat na registratie veel meer mensen een geneesmiddel gaan gebruiken komen de zeldzamere bijwerkingen pas aan het licht. Hierdoor moet de bijsluiter ook aangepast worden of kan het zelfs zijn dat een geneesmiddel van de markt gehaald moet worden.
De soorten onderzoek noemen die specifiek op diergeneesmiddelen worden gedaan ten behoeve van registratie
invloed van het geneesmiddel op de natuur, hoeveel wachttijd er nodig is bij het geneesmiddel, welk geneesmiddel geschikt is voor welk dier en welke dosis nodig is voor verschillende gewichten van dieren.
Beschrijven waarom deze specifieke onderzoeken nodig zijn
omdat werkzame stoffen in de ontlasting makkelijker in het milieu kunnen terecht komen bij dieren is het van belang te weten of dit schadelijk is voor het milieu. Ook moet de wachttijd voordat een product van een dier gebruikt kan worden onderzocht worden zodat er geen of weinig geneesmiddel in het product terecht komt.
Beschrijven wat onder het begrip wachttijd wordt verstaan
Hoelang het duurt voordat bijvoorbeeld de melk van een koe gedronken kan worden, zonder dat dit schadelijk is, nadat een koe een geneesmiddel heeft gekregen.