• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/7

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

7 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är graderade potentialer?
Graderade potentialer är små förändringar i membranpotentialen, Vm, som sker när jonkanaler öppnar eller stänger som en respons på ett stimulus som verkar på en cell. Graderade potentialer kan skapas som ett resultat av att neurotransmittormolekyler binder till receptorer på en dendrit eller en cellkropp hos ett neuron. Graderade potentialer kan också vara ett resultat av ett sensoriskt stimulus, t ex ljus eller tryck, som verkar på en sensorisk receptor i den perifera änden av en afferent neuron. Storleken av ändringen i membranpotentialen varierar med – graderas – beroende på stimulusstyrkan: ett svagt stimulus skapar en liten förändring i membranpotential, medan ett starkare stimulus skapar en större ändring i membranpotential. Graderade potentialer verkar över korta avstånd då de minskar i storlek med avståndet.
Finns det olika typer av graderade potentialer? Vad beror detta på?
Vissa graderade potentialer är depolariseringar medan andra är hyperpolariseringar. Riktningen av ändringen beror på det specifika neuronen i fråga, stimulus som verkar på den, och specifika jonkanalerna som öppnas eller stängs som en respons på stimuluset. T ex om en typ av neurotransmittor binder till dess receptor orsakar att natriumkanaler öppnas, flödar natriumjoner in i cellen och det resulterar i en depolarisering. Om en annan typ av neurotransmittor binder till dess receptorer orsakar att kaliumkanaler öppnas, flödar kaliumjoner ut ur cellen, och den resulterande graderade potentialen blir en hyperpolarisation.
Vad är den främsta betydelsen av en graderad potential?
Den främsta betydelsen av graderade potentialer är att de avgör om en cell kommer att generera en aktionspotential. Graderade potentialer genererar aktionspotentialer om de depolariserar ett neuron till en särskild nivå hos membranpotentialen kallad tröskelvärde.
Hur defineras tröskelvärdet?
Ett kritiskt värde hos membranpotentialen som måste nås eller överskridas om en aktionspotential ska genereras.
Är en graderad potential tillräcklig för att generera en aktionspotential?
En ensam graderad potential är generellt inte av tillräcklig styrka för att framkalla en aktionspotential.
Vad är temporal summation?
I temporal summation, appliceras ett stimulus upprepat i snabb åtföljd så att den graderade potentialen från den första appliceringen inte upplöses innan nästa graderade potential sker. Då summeras potentialernas effekt. Ju större överlappning i tiden, desto större summation.
Vad är spatial summation?
I spatial summation, summeras effekterna av stimuli från olika källor nära i tid. Summation av en hyperpolariserande graderad potential och den depolariserande graderad potential tar ut varandra.