• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/14

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

14 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Jordens plattor

Jorden är uppdelad i sju stora plattor och ett tiotal små. De största heter Pasifiska plattan, Nordamerikanska plattan, Sydamerikanska plattan, afrikanska plattan, Eurasiska plattan, Indisk- Australiska plattan och Antarktis plattan.

7 & 10

Pangea

Panga fanns för 250 miljoner år sedan. Då satt alla jordens kontinenter ihop i en ända stor klump. Med ett enda stort hav emellan. Men sedan sprack panga upp ,och jordplattorna flyttades från varandra och bildade de kontinenter vi har idag. Man ser lättast att alla kontinenter suttit ihop på Nordamerikas östkust och Afrikas väst kust.

Super kontinenten

Jordens inre

Jorden har fyra olika lager i sig. Längst in är jordens kärna, där är det 4000°C. Sedan kommer jordens yttre kärna. Utanför det ligger manteln. Längst ut ligger jordskorpan som är väldigt tunn i jämförelse med hur stor världen är.

4

Europas största sjöar

Europas största sjö är Onega som ligger i västra Ryssland. Ladoga är Europas näst största sjö och ligger nästan precis bredvid Onega. Europas tredje största sjö är Vänern. Som ligger i Svealand i Sverige.

Bergskedjor

I europa finns många bergskedjor. Alperna är en av de största bergskedjorna i europa. I alperna ligger Mont blac som är Europas näst högsta berg. Ural bergen är också en stor bergskedja som delar av Rysslands europeiska del och den asiatiska delen. Norden har också en bergskedja som heter skanderna. Den bergskedjan ligger mellan Sverige och Norge.

Europas största floder.

Europas största flod är Volga, Volga rinner igenom hela Ryssland och genom Kazakstan. Volga rinner sedan ut i Kaspiska havet. Några andra floder i europa är Doneu, Dnepr, Elbe, Rhen och Rhône. Rhen och Rhônr rinner igenom Frankrike.

Europas största huvudstäder

Europas största huvudstad är Moskva som har 16 miljoner invånare. Några andra viktiga huvudstäder är Berlin, Madrid, Rom, Amsterdam och Bryssel.

Landets folkmängd (Tyskland, Spanien, Italien, Ryssland, Nederländerna, Belgien)

Tyskland ca 80 miljoner


Spanien ca 46 miljoner


Italien ca 60 miljoner


Ryssland ca 150 miljoner


Nederländerna ca 16 miljoner


Belgien ca 11 miljoner


Frankrike ca 66 miljoner

Polder

Polder är ett in vallat område som det egentligen skulle ha varit grunt vatten på som man vallar in för att kunna bo där, eller odla.

Vittring

Vittring är när Vind blåser bort lösa delar från berg så att bara det hårdaste av berget är kvar.

Erosion

Erosion är när vatten nöter på berget så att det försvinner lite hela tiden av berget.

Jordbävning

Det blir jordbävningar när två av jordens plattor bildar en kraft mot varandra, men sedan inte orkar hålla kvar, så då hoppar den ena plattan upp på den andra. Det trycket släpper då och marken börjar skaka på grund av förändringen. Jordbävningar kan förstöra hela städer.

Vulkanutbrott

Det blir vulkanutbrott när en vulkan inte kan hålla inne magma som inte kommer ut ur vulkanen utan samlas där som en överuppblåst ballong. Sedan spricker dunder "ballogen" och magma sprutar ut ur vulkanen.

Hur många bor i europa

Det bor 730 miljoner personer i europa.