• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/18

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

18 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Redegør for den humane karyotype

- Den humane karyotype består af 23 kromosomsæt hos det raske menneske.


- Kromosomer består af DNA-strenge, som er rullet op omkring proteiner, kaldet histoner.


- Mennesket har 46 kromosomer i alt, hvori der er 22 autosomale par og 2kønskromosomer.


- Menneskets kromosom ligger inde i cellekernen (som hos alle andre eukaryote organismer).

Udfyld hullet og navngiv tallene.

Udfyld hullet og navngiv tallene.

Definer begrebet Plymorfier

Polymorfier er forskelle i alleler

Definer begrebet Mikrosatelit

Mikrosatelit-DNA er repeterede DNA-sekvenser, ogudgøres hovedsageligt af gentagede DNA-sekvenser på 4 baser

Definer begrebet Genetisk kobling

Genetiskkobling ifølge Mendels 2. lov vil to gener nedarves uafhængigt af hinanden, mengener der ligger tæt på hinanden, rekombinerer med en frekvens afhængigt afafstanden og overkrydsningstendensen i regionen.

Hvordan påvirker Mutation menneskets arvemasse?

Ved mutation forstås der en ændring iarvematerialet, dvs. en ændring i DNA-sekvensen. Er der forskellige alleler igenerne, så skyldes det mutation. Der findes forskellige typer af mutationer.Nogle mutationer er store, hvor der fx kan være tabt eller tilført så mangebasepar af DNA-molekylet i et kromosom, at det kan ses på et lysmikroskop.Andre mutationer er mindre, hvor det kun involverer få basepar. Denne typemutation kaldes basepar-substitution, og er hvor ét basepar er udskiftet med etandet. Er der en eller flere basepar, der er forsvundet er der tale ommutationen Deletion (huskeregel: to delete = fjerne). Er der tale om et ellerflere basepar, der er blevet tilført er der tale om mutationen Insertion(huskeregel: to insert = at indsætte). Derudover er der også spontane mutationer,hvor mutationen “sker af sig selv” og sker som regel under celledelingen, nårarvemateriale kopieres. En række forskellige udefrakommende påvirkninger afkroppen er mutagene - dvs de fremkalder mutationer. Faktorer som stråling,kemiske stoffer, tobaksrøg er mutagene påvirkninger.

Hvordan påvirker Selektion menneskets arvemasse?

Er en udvælgelsesproces, der er med til atforårsage forandringer i de samlede egenskaber hos en gruppe organismer ved atsortere de individer fra, der er mindre egnede til at få afkom (pgaoverlevelsesevne og/eller parringsevne).Altsåskal individernes nedarvede egenskaber påvirke deres evne til at reproduceresig selv, enten ved overlevelse (økologiske selektion), deres evne til at parresig (seksuel selektion) eller ved indgribende forædling af arten (kunstigselektion).

Hvordan påvirker Migration menneskets arvemesse?

Når der er tale om migration er der tale om en population, der migrerer.Denne migration kan forårsage variationer. Dette sker ved den førnævntemigration, samt rekombination af gener gennem seksuel reproduktion.

Kan mutationer i arvemassen afspejles fænotypisk?

Enmutation i arvematerialet vil ikke nødvendigvis afspejles i fænotypen. Dettevil kun ske, hvis mutationen er dominant over for det parallelle kromosom ellerhvis mutationen forefindes på begge kromosomer.

Giv to eksempler på genetiske sygdomme, der har associationer med race og etnicitet.

- Seglcelleanæmi


- Asian flush

Hvad er seglcelleanæmi?

- Ses hyppigst hos afrikanere.


- Eneste fordel ved sygdom -> hjælper mod malaria.


- Forårsaget af punktmutation i DNA-sekvensen, der ændre et kodon fra GAG til GTG (denne aminosyre kodon koder vil blive ændret fra glutamat (polær, positivt ladet) til valin (upolær, ingen ladning).


- Ændringen gør at der ikke kan dannes samme bindinger i den sekundære og tertiære struktur og hele hæmoglobin-molekylet ændre form.


- Molekylet bliver seglformet og mindre elastisk og kan derfor blokere i de små kapillære.

Hvad er Asien flush?

- Er en reaktion, forårsaget af manglende evne til at metabolisere alkohol.


- En mutation af enzym, som er ansvarlig for nedbrydning af acetaldehyd.


- Ophobning af dette føre til alkoholpåvirkning svarer til indtagelse af antabus.


- Navnet er grundet de fleste der har sygdommen er asiater.

Hvad betyder mutation?

Mutation forstås ved en ændring i en celles arvemateriale, som kanvidereføres til dattercellerne. Man skelner mellem somatisk mutation ogkøncellemutation. En mutation kan være begrænset til bare et enkelt gen, ellerder kan være tale om en ændring i kromosomstrukturer eller antal af kromosomer(dette er dog kromosommutation).

Hvad er somatisk mutation?

Somatisk mutation: er en mutation inde i kropscellerne. Altså enmutation i alle andre celler end kønscellerne, hvoraf denne form for mutationikke kan nedarves.

Hvad er køncelle mutation?

Kønscellemutation:er en mutation inde i kønscellerne. Dvs. en mutation udelukkende ikønscellerne. Denne mutation kan nedarves, hvilket betyder at den kan føresvidere til embryonet. Denne mutation sker ofte ved fejl i meiosen - f.eks.kromosomtalsmutation.

Forklar mitose faserne: G0-, S-, G1-, M- og G2 fase. (evt. se hint)

G0-fasen: hvis en celle befinder sig i denne fase, kan den ikke undergå mitose. Det kaldes også “hvilefasen”. Cellen skal påvirkes af ydre stimuli for at komme ud af denne fase.


G1-fasen: cellen vokser - antallet aforganeller forøges.


S-fasen: DNA-replikation


G2-fasen: yderligere cellevækst


M-fasen:den egentlige deling opdelt i 5 faser (IPMAT).



M-fasen under mitose er den egentlige deling indelt i 5 faser. Hvilke?


(evt. se hint)

Interfase· Fasenhvor der endnu ikke sker celledeling.


Profase· Kromatiderneruller sig sammen og kromosomerne bliver synlige i cellekernen. Kromosomernebestår her af to søster kromatider holdt sammen af centromeren. Centriolernedeles i to og bevæger sig mod hver deres pol.


Metafase· Tentrådedannes fra centriolerne og bindes til centromeren og centralisererkromosomerne. Kernemembranen nedbrydes.


Anafase· Centromerenspaltes og kromatiderne trækkes til hver sin pol af tentrådene.


Telofasen · Kromatidernevikles ud igen samtidig med at kernemembranen gendannes og cytoplasmaet delesved at cellemembranen vokser ned imellem cellen og deler den i to.

HUSKEREGLEN: “I Produce Myself A Twin”(IPMAT)

Forklar meiose (evt. se hint)

Meiose, eller kønscelledeling, foregårnæsten på samme måde som mitose, bortset fra et par punkter.Kromosomerne samler sig, ligesom imitosen. Herefter lægger de sig tæt op ad hinanden, hvorfor der kan skeudveksling af DNA-sekvenser imellem de to sæt af kromosomer. Dette kaldesrekombination (se hint).Efter rekombinationen er fundet stedbliver de to kromosompar hevet fra hinanden, og to nye celler opstår. Hereftersker der igen en deling, hvor det enkelte kromosompar bliver delt i de tosøsterkromatider, og hvert søsterkromatid bliver omsluttet i sin egen lillecelle.Resulatetbliver altså fire nye celler, hver med en kromatid i, der kan have undergåetrekombination.