• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/25

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

25 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hvad er fysiologisk respiration? Hvad er de fire faser? Hvad drives den af?

Den ydre transport af O2 fraatmosfærisk luft ind i organismens celler (ikke åndedræt). De fire stadier: Ventilation, pulmonal gasudveksling, gas transport, perifær gasudveksling. Drives af konvektion og diffusion. Konvektion: Luftmolekyler bevæger sig i enretning med samme hastighed. Diffusion: Molekyler opdelt mellem to rum af enpermeabel membran, hvor der kan ske en udveksling. Der vil ske en udligning ide koncentrationer der findes på hver side af membranen

Hvad er biokemisk respiration?

Den indre cellulære forbrænding hvorved der opnåsenergi (ATP) ved reaktion mellem O2 og glucose under produktion afCO2 og vand.

Ventilation siges af blive udført af en luftpumpe, men hvad består denne luftpumpe af?

Respirationsmusklerne, thoraxhulen og lungerne

Hvordan kan respirationsmusklernes arbejde danne inspiration og ekspiration?

Ved at skabe ændringer i pleuratrykket. Der findes et konstant undertryk mellem de to pleura, som sørger for at lungen holdes udspilet. ved forceret inspiration øges volumen, og hermed pleuratrykket, hvorved der trækkes luft ned i lungerne. Ved forceret ekspirationbenyttes muskelenergien til at modstå luftflowets modstand ud gennem luftvejene. Der skabes et øget pleuratryk som presser luften ud af lungerne.

Beskriv det transpulmonale tryk, og hvordan det kan udtrykkes som formel.

Det er det transpulmonale tryk holderlungerne oppustet og forhindrer at de kollapser. Det udtrykkes som trykdifferencen overlungevæggen, og beskriver differencen mellem det alveolære trykog det pleurale tryk i lungerne og måles ved at trække det pleurale tryk fradet alveolære tryk. Lungerne holdes udspilet af det subatmosfærisketryk i pleurahulen. Hulen fyldt med et tyndt (5-35 μm) lagpleuravæske.

Hvad sker der med den alveolære diameter under en inspiration og hvordan påvirker det det alveolære tryk?

Under inflationen af lungerne ved en inspiration øges den alveolære diameter og det alveolære tryk falder under det atmosfæreiske tryk. Det skaber en trykforskel mellem munden og alveolerne, som får luften til at strømme ned i alveolerne. Luftflowet stopper ved slutningen af en inspiration fordi det alveolære tryk er lig det atmosfæriske tryk.

Hvad sker der med den alveolære diameter under en ekspiration og hvordan påvirker det det alveolære tryk?

Under ekspirationen afslappes inspirationsmusklerne. Det pleurale tryk bliver mindre negativt, det transpulmonale tryk falder og lungerne deflateres. Dette sænker den alveolære diameter, hvilket betyder at det alveolære tryk bliver større end det atmosfæriske tryk, hvorved luften skubbes ud af lungerne. Luftflowet ud af lungerne stoppes når det alveolære tryk igen er lig det atmosfæriske tryk.

Hvad er barometertrykket ved havoverfladen i mmHg?

760mmHg

Hvilken lov benyttes til at berette om de forskellige atmosfæriske gasses indvirken på barometertrykket?

Daltons lov, som siger at det totale barometrisk tryk er lig summen af de individuelle gassers partialtryk.

Hvad sker der med den luft der bliver inspireret før den når lungerne?

Den bliver opvarmetog fugtgjort. Luften bliver mætte med vanddamp ved 37 grader celcius.

Hvilke lungevolumina kan ikke måles ved spriometri, og hvordan kan de så måles?

Residual volumen (RV), funktionel residualkapacitet (FRC) og totalt lunge kapacitet (TLC), kan ikke måles ved spriometri. Måling af RV (og dermed FRC eller TLC) kanforetages ved helium-dilution teknik, Nitrogen-washout metode eller vedplethysmografi

Definer minutventilation og alveolær ventilation, og hvilken af disse der angiver den mængde der indgår i gasudvekslingen.

minutventilation = den ventilation der foregår pr minut. alveolær ventilation = Den luftmængde som per tidsenhed indåndes ellerudåndes af lungernes respiratoriske afsnit. Den volumen frisk luft som perminut når alveolerne. Kun alveolær ventilation repræsenterer denmængde frisk luft som når alveolerne, og er det eneste luft som deltager i gasudveksling

Definer kompliance

Defineret somvolumenændring delt med trykændring over den struktur manbetragter ved statiske forhold. Kompliance er et mål for udspilingsevne. Det beskriver hvor let lungerne kanstrækkes eller oppustes. Lunge udspilingsevne og elastisk recoil kanbestemmes ud fra en tryk-volumen kurve. Kompliance er kurvens hældning ved ethvertpunkt og er altså ikke ens ved alle lungevolumina.

Definer statisk kompliance og hvordan det måles

Når man foretager målinger for at kunne danne entryk-volumen kurve, bruges et spirometer til at bestemme ændringer ilungevolumen, og ændringer i pleural trykket findes med en tryk måler(ballonkateter i oesophagus). Pt trækker vejret ind til TLC og udånder langsomt. Under udånding bliver luftflowet periodisk afbrudt, således atalveolær trykket er 0, og lungevolumen og pleural tryk måles. Under disse betingelser, når der intet luftflowsker, er volumenændringen pr trykenhed kaldet statisk kompliance.

Definer elastisk recoil med fokus på elastisk recoil for lungen

Elastance=stivhed=1/C og er et mål for den elastiskerecoil.Det er evnen for en strukket eller oppustet lunge tilat vende tilbage til sin hvile volumen (FRC). Elastisk recoil for en lunge er direkterelateret til lungestivhed. Jo stivere lunge, dets større elastisk recoil. Elasticitet i lungen skyldes hovedsageligtoverfladespændingen i lungen og i mindre grad vævet (kollagen/elastin)

Forklar effekten af pulmonal surfaktant, herunder angiv effekter vedsurfaktant mangel ved infant respiratorisk distress syndrom

Surfaktant nedsætter overflade spændingen ogforhindrer alveolerne i at kollapse. Infant respiratorisk distress syndrom: Manglende eller utilstrækkelig produktion af sufraktant, gerne set hos præmature. Tilstanden er præget af øgetmuskelarbejde ved vejrtrækning og ved kollaps af små alveoler. Tilstanden er associeret tachycardi, tachypnø ogcyanose, og kan også være associeret med væskeakkumulering i alveoler, idet luftbobler i alveoler kollapser grundet væskensoverfladespænding og derved trækkes væske ind i alveolen i stedet.

Definer regional alveolær hypoxi, generaliseret alviolær hypoxi og hypoxæmi

Regional alveolær hypoxi: Område i lungen får ikke nok ilt. Generaliseret alveolær hypoxi: Hele lungen for ikke nok ilt, fx vedophold i højder eller under dykning. Hypoxæmi: Nedsatindhold af oxygen i det systemiske arterielle blod (lavt partialtryk af ilt)

Hvad ernormalværdier for hhv. oxygenoptagelse og kuldioxidudskillelse hos en raskvoksen i hvile? Hvad er den normale R-værdi for steady state?

250 mL O2 bliver optaget og transporteret til den pulmonære cirkulation prmin.


200 mL CO2 bliver udskilt pr min.


R = 0,8 i steady state

Definer og angiv normalværdien for et residualvolumen for en rask ung mand

Det luft derstår tilbage i det døde rum efter en ekspiration. Ca. 1,2 L(for mænd) lidt mindre for kvinder da de har mindre lunger.

Hvorfor udvikler en astmapatient hypoxi under et anfald?

Den øgede modstand i luftvejene gør det svære for PT at ventilere, hvormed partialtrykket af O2 i alveolerne falder og partialtrykket af CO2 i alveolerne stiger. det samme vil ske i det arterielle blod, hvormed der er en utilstrækkelig koncentration af ilt i blodet til at forsyne vævet i kroppen

Definer obstruktive og restriktive lungelidelser

Obstruktivved fx astma, når man forhindrer luften i at komme ud (der er noget glat medluftvejene).


Restriktiv,fx emfusem hvor lungerne er ude af funktion (man har svært ved at udvidelungerne)

Hvad er lungeemboli og hvorfor medfører det hypoxi?

En blodpropeller blokering i kat til lungen, som medfører nedsat perfusion. Den ilt derkommer ned i lungen under ventilationen kommer ikke rundt i kroppen grundet dennedsatte perfusion. Lungen vilblive en del af dead space (alveolært). Blodet villøbe til den anden lunge. Der er endel af lungen der får lige så meget ventilation som den plejer, men har øgetperfusion. Blodet vil ikke blive tilstrækkeligt iltet til at kunne forsyne vævet i kroppen.

Hvad erforskellen på anatomisk, alveolært og fysiologisk dead space?

Anatomisk =der hvor der ikke sker gasudveksling grundet anatiomien (trachea, broncher).


Alveolært =alveoler som ikke kommer i kontakt med de tilhæftede kapillære. Ingenperfusion.


Fysiologisk= de to lagt sammen, og dermed den samlede luft der ikke går med i kredsløbet

Hvad er anæmi og hvorfor udvikles der hypoxi som følge af anæmi?

Anæmi = nedsat hæmoglobin-niveau,


Der udvikles hypoxi fordi der ikke er nok hæmoglobin i blodet til at transportere ilt rund til vævet i kroppen.

Sand/ falsk: Hvilke tilstande hvorventilation perfusions mismatch kan øge A-a O2 gradienten.


a. Øget alveolært dødrumsventilation.


b. Tilstedeværelse af en shunt.


c. Generaliseret hypoventilation.


d. Nedsat diffusions kapacitet


e. Ophold ved lavt barometertryk, fx i 3000 meters højde


f. Anæmi

a = sandt


b = sandt


c = falsk


d = sandt


e = falsk


f = falsk