• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/72

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

72 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vilka är de typiska motiven och teman (innehåll, händelser och poänger) i de forntida berättelserna?
Hjältedåd, nederlag, gudar i konflikt med varandra och gudars relation till människor
Vad betyder litteratur?
Det är ett latinskt ord som från början betyder bokstav. idag betyder ordet ungefär "talad eller skriven planerad text".
Var hittar vi de äldsta berättelserna?
I området runt floderna Eufrat och Tigris, Persiska viken, nuvarande Irak
Vad är Gilgamesh och Ràmayàna?
Två exempel på riktigt gamla texter, dvs. två exempel på forntida texter. De är båda äventyrsberättelser. Gilgamesh kommer från nuvarande Irak och Ràmayàna kommer från nuvarande Indien.
Vad är ett epos?
En hjälteberättelse eller hjältedikt, förr alltid skriven på vers, texttypen kallar vi epik. Idag kan ett epos vara t.ex. en storslagen film (med hjältar och äventyr) eller ett lika storslaget datorspelsupplägg (med samma jädrans hjältar och berättelser).
Vad är Illiaden och Odysséen?
Två antika grekiska Epos. Illiaden berättar om kriget i Troja och Odysséen om en av krigshjältarnas resa hem efter kriget.
När tror man att de skapades och av vem?
De har berättats muntligt sedan 1300-talet fKr och skrevs troligen ned under 700-talet. Det sägs att greken Homeros ska ha skrivit dem.
Vilken händelse satte igång hela händelseförloppet i Illiaden?
Trojas härskares son, Paris, rövar bort spartanernas drottning, Helena. Hennes make inleder därför krig mot Troja, tillsammans med Agamemnon från Mykene.
Vilken verklig ort är central för Illiaden?
Troja
Vad heter den mest kände hjälten i Illiaden?
Akilles
Vad heter huvudpersonen i Odysséen?
Odysseus
Vad heter den grekiska ö där han är kung och till vilken han vill hem igen?
Ithaka
Vad är en cyklop?
En enögd jätte (i Odysséen beskrivs cykloperna som ett folkslag), en av de gestalter som Odyesseus möter och lurar på sin långa resa hem
Vad är hexameter?
Ett versmått, ungefär som en takt i musiken, just hexametern är sextaktig vilket innebär att sex stavelser ska vara betonade i varje versrad. Den första stavelsen är alltid betonad, sedan brukar det lösa sig av sig själv när man läser.
Illiaden och Odyssén är från början berättade. Hur märks det?
Dels innehåller texterna flera minnesknep: versmåttet hexameter hjälper berättaren att hålla upp takten (ungefär som rap), enskilda karaktärer har en slags smeknamn, stående epitet, som hjälper berättaren att hålla koll på dem (t.ex. beskrivs Odysseus som "den mångförslagne") och berättarna kunde använda kända liknelser eller metaforer för att fylla ut texten (t.ex. beskrivs soluppgången som en gud med många rosa fingrar), dels är berättelserna inte så sammanhängande utan det finns en del som är rörigt eller motsägelsefullt i dem.
Vad är en rapsod?
En kringvandrande berättare, ungefär som en slags underhållare, i en tid då det inte fanns böcker eller andra kanaler för underhållning.
Ungefär när skrivs de mest kända grekiska antika dramerna?
400-300 fKr
Hur förklarar läroboken de grekiska dramernas uppkomst, hur de uppstod?
Det började med fester till guden Dionysos ära (vinguden, dvs. en slags skördefest). Som en del av festerna fanns ett slags framträdande med körer och solister som sjunger i dialog med varandra, vilket utvecklas till längre och talade texter.
Vad är en tragedi?
Ordet betyder från början "getsång" men den grekiska tragedin är kan beskrivas som en mix av familjedrama och maktkamp inom kungafamiljer. De makthavare eller deras barn som tror sig kunna utmana sitt öde straffas, går under.
Vad är en triologi?
Litteratur i tre sammanhängande delar, t.ex. tre pjäser, tre böcker eller tre filmer som hänger ihop kronologiskt, genom personerna det handlar om eller genom de platser där allt utspelas.
Vad betyder hybris?
Övermod, en synd i det antika grekiska samhället; ifrågasätt inte ditt öde utan var ödmjuk.
Vad betyder katharsis?
Rening, den känsloupplevelse som publiken får när den betraktar ett drama, en sorts själslig genomsköljning. Ungefär som när man vinglar nöjd men ändå skärrad ut från en riktigt bra biofilm.
Vem skrev triologin Orestien?
Aiskylos
Vem skrev Oidipus?
Sofokles
Vad handlar Oidipus om?
En kung och en drottning får veta att deras son ska döda sin pappa och gifta sig med sin mamma, varför de lämnar bort honom. Samma öde får sonen veta som vuxen varför han lämnar sina fosterföräldrar (som han tror är hans biologiska föräldrar). På vägen bort från sin uppväxtort kommer han i bråk med en främling, vilken han dödar, och sedan kommer han till den staden där han är född. Där räddar han staden från ett monster och får som belöning gifta sig med stadens änkedrottning. Därmed har spådomen gått i uppfyllelse vilket gör att staden hemsöks. Själva pjäsen handlar egentligen om hur Oidipus, i syfte att åter rädda staden, tar reda på vem som dödade den gamla kungen. När alla bitar faller på plats begår drottningen självmord och Oidipus sticker ut sina ögon.
Vem skrev Medea och Fedra?
Euripides
Vad handlar Medea om?
Medea, som har magiska krafter, gifter sig med sin älskade Jason och tillsammans får de två barn. Medea är en främling i Jasons värld och hans familj leder honom till en annan kvinna, en kvinna av fin släkt. När han också gifter sig med denna andra kvinna, dödar Medea deras barn och försvinner.
Vad är en komedi?
Ett lustspel, en fars, en teaterpjäs som ska väcka skratt och förväntas ha ett lyckligt eller gott slut.
Vem har skrivit Lysistrate?
Aristofanes
Vad handlar Lysistrate om?
Kvinnorna i Aten är trötta på kriget och Lysistrate kommer då på idén att de ska kärleksstrejka när deras män kommer hem. När strejken också sprider sig till fienden, Sparta, tvingas männen att skapa fred.
Tre av de mest kända grekiska filosoferna förhåller sig till varandra nästan som generationer, varför och i vilken ordning ska vi räkna dem?
Sokrates, Platon och Aristoteles. Platon är Sokrates lärjunge och Aristoteles är Platons lärjunge.
Vad är en "idévärld" enligt Platon?
Kort: han tänker att den världen som vi upplever som verklig bara en en blek kopia av idéernas värld. Lite som Matrix.
Vem betraktas som läkekonstens fader?
Hippokrates
Vilka legender känner vi till om Arkimedes?
Han ska dels ha kommit på en viktig princip om volymer och kroppar när han klev ner i badkaret (varpå han naken ska ha rusat ut på gatorna och vrålat Heureka, jag har det!), dels ha upptäckt hävstångsprincipen varpå han ska ha sagt: "Ge mig en fast punkt och jag ska rubba jorden". Han kom för övrigt också på hur man använder PI för att räkna ut omkrets och yta på en cirkel.
Vem var Herodotos?
Han anses vara historieskrivningens fader, dvs. något av en första "historieboksförfattare".
Varför är Aristoteles så viktig för oss?
Han anses vara en av de första som mer systematiskt betraktade hur världen fungerar, dvs. en slags första vetenskapsman. Flera av hans iakttagelser håller fortfarande, t.ex. hans dramaturgi, dvs. vad som gör en pjäs spännande. Andra iakttagelser föll platt när Newton gjorde sina upptäckter om mekanik (vilket var ganska många hundra år senare).
Vilka två andra kulturer utgör bryggan mellan grekisk antik och europeisk medeltid? (Återigen, en förenkling, t.ex. var det bysantinska riket, Östrom, också en viktig brygga.)
Romersk och arabisk kultur
Vad betyder riddarväsen?
Riddarväsen är ett annat ord för feodalism, ett system där en kung delade ut mark till dem som t.ex. stött honom i ett krig. Dessa länsherrar kallas också vasaller eller så kunde de ha egna vasaller vilka fick höga poster i samhället.
Vad är alltså en riddare?
En riddare är en vasall, dvs. en slags högt uppsatt militär som skyddades av sin kung eller länsherre mot att han, riddaren, i sin tur ställde upp för kungen eller länsherren vid krig.
Varför kallas medeltiden motsatsernas tid i kurslitteraturen (läroboken)?
När vi tittar bakåt på medeltiden ser vi mycket som är paradoxalt eller motsägelsefullt. Många texter handlar om döden, men lika många om livet. Många människor dog unga, men många kunde också bli mycket gamla. Många deltog i krig, men många stannade hemma och odlade sin mark hela sitt liv. Många blev kristna och levde ett strängt liv i kloster, men många texter handlar om starka känslor mellan män och kvinnor.
Vilka olika typer av sagor omnämns i kurslitteraturen (läroboken)?
Riddarsagor, t.ex. sagorna om kung Arthur.
Isländska sagor, släktberättelser
Folksagor (som inte nämns mer än i förbifarten i det här avsnittet), sagor som uppstod under medeltiden eller tidigare och som fram till för 150-300 år sedan berättades muntligt.
Vilken roll kan man tänka sig att en riddarsaga hade vid hovet?
Att stärka riddaren, att lära ut hur en riddare skulle förhålla sig till sin herre, att piska upp krigsstämningar
Vilket är det huvudsakliga temat i Tristan och Isolde?
Förbjuden kärlek, kärlek med förhinder
Vad menas med trubadurlyrik eller trubadurdiktning?
Tonsatta dikter om kärlek, framförda till ackompanjemang av luta, en slags underhållning vid hovet
Vad är typiskt för teaterformen commedia dell’arte?
Det är en sorts pjäser med fasta roller och handlingar. Teaterformen uppstod på marknadsplatser och ofta driver pjäserna med äldre, snåla eller fåfänga personer. Teaterformen lever idag kvar som improvisationsteater och på cirkusen, t.ex. clownerna.
Vem var François Villon?
En fransk diktare och rumlare som dömdes till döden minst en gång. Trots ett liv i lagens utkant, skrev han dikter som fortfarande läses och anses ha hög kvalitet. Han är ett bra exempel på det där med "motsatsernas tid".
Hur gamla är, ungefär, de äldsta fynden av ett nordiskt språk?
Från 400-talet eKr
Vilka tre källor till de isländska texterna beskrivs eller antyds i litteraturen?
Maktstrider i Norge och på Island, berättelser från de brittiska öarna (keltiska berättelser), berättelser från folkvandringstid, t.ex. germanska stammar. Dessutom tillkommer självklart en hel del religiöst präglat stoff.
Vad heter den äldsta isländska textsamlingen?
Den äldre Eddan
Vilka texter finns i Den äldre Eddan?
Voluspá, som t.ex. innehåller beskrivningarna av jordens skapelse och undergång, Havamal, om den högstes (Odens) råd till människorna, och berättelser om gudarna, t.ex. Trymskvida
Varför heter det skaldediktning?
Isländska dikter skrivna av kända författare, skalder (till skillnad från texterna i Den äldre Eddan som inte har några författare, dvs. de har berättats muntligt från generation till generation innan de skrevs ned).
Vem var Egil Skallagrimsson?
En av de isländska skalderna. Han skrev dikten Sonatorrek, sonförlusten, om sorgen efter sonen som drunknat.
Vilket är det huvudsakliga innehållet i den klassiska isländska sagadiktningen?
Strider mellan olika familjer eller ätter
Vem nedtecknade de isländska sagorna?
Snorre Sturlason
Vad heter själva sagosamlingen?
Heimskringla
Vad betyder saga i det här sammanhanget?
Det som är sagt, dvs. det som är berättat. Det ska tolkas som att det är något som är sant, inte påhittat.
Vad är typiskt för en hjälte i en isländsk saga?
Hjälten är stark, fåordig och handlingskraftig. Hjälten gnäller inte utan tar sina motgångar utan tjafs. Hjälten uttrycker sig hellre med understatements än överdrifter.
Hur gamla är de äldsta kända texterna på kinesisk mark?
Från 1000-talet fKr
Vilket är samlingsnamnet för de äldsta kinesiska dikterna?
Sångernas bok
Hur många år skiljer mellan att berättelserna om Kung Markatta berättas de första gångerna och att de skrivs ned?
Omkring 900 år
Vad handlar berättelserna om Kung Markatta om?
Äventyr med Kung Markatta i huvudrollen.
Vilken är, ur ett berättartekniskt perspektiv, den största skillnaden mellan berättelserna om Kung Markatta och romanen Genji?
Markatta är ursprungligen en muntligt framförd berättelse medan Genji är en roman, ett skrivet arbete från början.
När skrevs romanen Genji?
Omkring 1000 eKr
Vad handlar romanen Genji om?
En vacker prins och hans kärleksäventyr
Från vilket kulturområde kommer sagosamlingen Tusen och en natt?
Arabisk kultur
Ungefär hur gamla tror man att sagorna i Tusen och en natt är?
En del av dem är äldre än islam, andra är från 700-1000 eKr.
Vilken är ramberättelsen i Tusen och en natt?
En grym härskare dödar de kvinnor han gifter sig med, men en av dem, Scheherazade, överlistar honom genom att varje natt påbörja en ny spännande saga.
Vilka två sagor från Tusen och en natt nämner läromedlet?
Berättelsen om Alladin och hans magiska lampa och berättelsen om Ali Baba och den 40 rövarna
Som sagogestalt är kalifen Harun ar-Rashid speciell, varför?
Han har funnits på riktigt!
Vad heter den största muslimska religiösa textsamlingen?
Koranen
En persisk diktsamling nämns i läromedlet, vad heter den och vem är författare?
Rubáiyát av Omar Tältmakaren (Khayyám)
Vilka skäl antyds i läromedlet till att vi i Europa känner till de texter som nämns i kapitlet?
De bidrar fortfarande med innehåll till moderna filmer och TV-serier. De är släkt med många av de berättelser som har berättats i Europa allt sedan antiken. Från 1700-talet och framåt har det i perioder varit modernt med arabisk och asiatisk kultur i Europa.