• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/51

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

51 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Biverkningar av vaccin

Feber, svullnad eller trötthet.

Vanlig immunreaktion som bidrar till detta.

Flockimmunitet

Om många vaccineras minskar det risk för att icke vaccinerade individer blir smittade; de får ett automatiskt skydd.

Vaccinets funktion

Stimulerar immunförsvaret att syntetisera antikroppar och minnesceller utan att själv orsaka sjukdom.

Levande vaccin vs icke levande vaccin

Levande vacciner kan administreras en gång och ge livslångt skydd medan icke levande vaccin ofta kräver påfyllnadsdoser. Levande vacciner måste hållas kylda för att bevara stabiliteten.

Nackdelen med rekombinant vaccin

De har hög renhet vilket minskar deras immunogenicitet. Kräver tillsatts av immunförstärkare (adjuvant) såsom aluminiumsalt.

Bioteknik innefattar...

Produktion med hjälp av biologiska komponenter eller system och modifiering av arvsmassa inom medicin eller jordbruk.

Somatisk cellterapi

Sjukdomsbehandling med patientens egna celler eller en donators celler i syfte att förändra cellens funktion, egenskaper eller struktur för att ha effekt mot en sjukdom.

Bör alla genotypas om hanterbart?

Skulle kunna leda till global dokumentering av behandlingssvar som kan förbättra terapiregimer och användas i läkemedelsforskningssyfte.


Men vem ska få tillgång till informationen? Om försäkringsbolag eller arbetsplatser har denna information kan de diskriminera.


Är man skyldig att berätta om resultat för släktingar?


Vill man själv ha reda på informationen om vilken sjukdom som man kan komma att drabbas av?

Bioteknologi tillämpar...

Biologiska system såsom cellkulturer och levande organismer för att skapa en produkt eller process för ett särskilt syfte.

Rekombinant DNA-teknik

1. En gen (modifierad eller ej) isoleras genom att restriktionsenzymer klyver DNA på vissa specifika nukleotider.


2. Mängden DNA ökas genom att använda PCR.


3. DNA-biten innehållande genen förs in i en vektor (såsom plasmid) genom att använda sig av restriktionsenzymer som klyver och öppnar upp vektorn och ligaser som fäster DNA-biten i vektorn. Till vektorn kan det även tillsättas en promotor för att genen ska uttryckas i stor mängd. Resistens för antibiotika eller green fluorescent protein (GFP) kan också sättas in för att hjälpa senare i selekteringen. Slutligen kan affinitetstaggar (HIS/GST) tillsättas för att hjälpa i framreningen.


4. Vektorn förs in i en värdcell såsom en bakteriecell och bakteriecellen odlas så att en hel kultur uppstår.


5. Selektering görs av de bakterier som innehåller vektorer. Tar hjälp av antibiotikaresistens eller GFP.


6. Framrening görs av protein genom att lysera bakterier så att de frisätter sitt innehåll. Pellet separeras från supernatant med filtrering. Sedan används affinitetkromatografi där affinitetstaggarna bidrar till att proteinet stannar i kolonnen och allt annat elueras ut.


7. Proteinet elueras sist ut ur kolonnen.

Hela metoden!

Hybridomtekniken

Användes för framställning av mAbs. En mus immuniserades, dess mjälte togs ut och innehållet extraherades så att B-lymfocyter erhölls. B-lymfocyterna immortaliserades genom att fuseras med myelomceller (cancerceller) så att s.k. hybridom bildades. Särskilda hybridom selekterades och klonades. Varje hybridom ger upphov till en unik antikropp.

Produktion av chimära antikroppar

Görs genom rekombinant DNA-teknik. Börjar med att kombinera genen för de konstanta regionerna av människa med generna för de variabla delarna från möss.

Produktion av humaniserade antikroppar

Mänskliga gener för de lätta och tunga kedjorna från en antikropp väljs ut, men generna för de variabla looparna kommer från möss, och klonas med PCR. Sedan sätts generna in i en vektor såsom en bakteriofag alternativt en plasmid. Bakteriofagen förs in i en bakterie som får uttrycka proteinet. Plasmiden förs in i en jästcell som utsöndrar proteinet. För att välja ut den rätta antikroppen kan ELISA användas. Efter isolering analyseras potensen och den som är mest potent isoleras med affinitetskromatografi. Sedan klonas denna antikropp.

Fagdisplay eller jästcell

Genterapi definition

En muterad/defekt gen i arvsmassan ersätts med en ny gen med samma funktion i syfte att kompensera för eller komplettera den defekta genen. Men det kan också innebära att hela gensekvenser plockas bort.

Avancerade terapier inkluderar...

Genterapi, cellterapi, vävnadstekniska produkter och kombinationsterapi.

Vävnadstekniska produkter

Läkemedelsprodukter som innehåller vävnader bearbetade med hjälp av vävnadsteknik som förbättrat eller ersatt den biologiska funktionen. Kan också användas för att regenerera human vävnad.

CAR-T

CAR: artificiellt protein med en antikroppsdel som känner igen CD19 (ett cellyteprotein som finns på maligna och friska B-lymfocyter), en antigenspecifik receptor och en intracellulär del med cellsignaleringsprotein.


CAR-T: T-lymfocyter som tillförts gener av CAR. När dessa binder till antigen introduceras en intracellulär signal som inkluderar co-stimulering med CD3 och CD28 som aktiverar CAR-T-cellen. Detta leder till cytokinproduktion samt produktion av cytotoxiska föreningar.

GMO

Genetiskt modifierad organism = organism där det genetiska materialet ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt. Innebär samma sak som en transgen organism.

GMO motargument

Naturligt förekommande organismer kan missgynnas, resistens mot bekämpningsmedel kan spridas till ogräs, långvariga effekter hos människan är okänd.

GMO argument för

Grödor kan motstå insektsangrepp, kan producera spannmål/grödor med högre näringsinnehåll, produktionen av mat kan bli större och billigare så att svält minskas. Kan utnyttjas för att producera aktiva substanser för läkemedelsproduktion.

CRISPR/Cas9

Cas9 är ett endonukleas som kan introducera dubbelsträngsbrott i DNA. CRISPR RNA matchar DNA där dubbelsträngsbrott ska ske och tracrRNA binder ihop CRISPR RNA med Cas9. Cellens egna reparationssystem används för att redigera målsekvensen. Kan skapa punktmutationer i DNA på ett precist sätt. Kan också användas för att introducera nytt DNA.

Proteomik

Forskningsområde som studerar genernas proteinprodukter, deras struktur, uttryck, fysiologiska funktion och deras påverkan på varandra samt hur de påverkas av läkemedel.


Jämför även proteinnivåer i normala och sjuka celler.


Gelelektrofores används för separation av proteiner och masspektrometri används för identifiering (efter att de enzymatiskt fragmenterats).

Microarray

Används för genetiska studier för att analysera uttrycksnivåerna, upptäcka mutationer eller för att genotypa.


Består av DNA-spots bundna till en fast yta. Varje spot innehåller fler olika DNA-sekvenser men där bara en komplementär sekvens kan binda in; de andra sköljs bort. DNA-sekvenserna utgörs av de normala gensekvenserna samt av varianter av gener som är kända för att upptäcka vilka det är som faktiskt uttrycks. Det som bundit in mäts med en markör såsom radioaktivitet eller fluorescens.

Transkriptomik

Innefattar den fullständiga uppsättningen av RNA-sekvenser som finns i en cell. Används till att kartlägga gener för transkriptom.

Genomik

Studerar humana gener. Görs för att identifiera sjukdomstillstånd och behandla sjukdom med avseende på patientens gener.

Bispecifika antikroppar

Kan binda specifikt till två olika antigen. Kan utnyttjas för att sammanföra en tumörcell med en immuncell. Kan även utnyttjas för att blockera sjukdomsmediatorer genom att binda till två mediatorer och förhindra att de utövar sin effekt.

Immunokonjugat

Är specifika antikroppar som består av tre komponenter: en mAb med hög antigenbindande specificitet till en cancercell, en effektormolekyl med avdödande kapacitet samt en linker som binder samman dessa delar.

Möjliga användningsområden av oligonukleotider

Primer för PCR. Identifiering och screening av sjukdomar. Möjlig användning för behandling av cancer, neurologiska sjukdomar, bakterie-/virusinfektioner och ärftliga sjukdomar.

Oligonukleotiders mekanism

Binder in till komplementära nukleotidsekvenser med Watson-Crick basparning. Leder till blockering av proteintranslation då ribosomen steriskt hundras eller så klyvs mRNA (med RNase H) och bryts ned.

Fördelar med oligonukleotider

Kan anpassas efter målets sekvens vilket gör behandlingen specifik. Potensen är hög. Genetiska sjukdomar på DNA-nivå skulle kunna botas vid ett tillfälle.

Nackdelar/problem med oligonukleotider

Låg stabilitet och kort halveringstid (utsöndras via njurarna). Har svårt att penetrera celler och diffundera genom cytoplasman. Kan endast administreras genom injektion. Livshotande biverkningar har påvisats. Dyra och upprepade injektioner krävs oftast.

Antikropp

Antikroppar är Y-formade protein som ingår i det specifika immunförsvaret. Dessa produceras och utsöndras av B-celler. Det finns en övre antigenbindande region (fab) och en nedre del för överföring av information (fc).

Varför är antikroppar lämpliga som läkemedel?

De har hög specificitet och låg toxicitet. De kan enkelt modifieras för att binda till ett specifikt antigen.

Nackdelar med antikroppar

Om en sjukdom uppvisar flera antigen kan den höga specificiteten bli ett problem. Det är kostsamt att producera antikroppar och de kan inte administreras oralt.

Begränsningar med CRISPR och CAR-T

CRISPR: valet av målgen begränsas av en Cas-specifik sekvens (PAM) som måste finnas nedströms om målgenen. Finns risk för off target mutationer om fel DNA-sekvens klyvs. Metoden kan medföra toxicitet eller immunogenicitet.


CAR-T: kan endast identifiera extracellulära protein (men 90% av tumörassocierade antigener är intracellulära). Risk för cytokinstormar som är livshotande och vissa neurologiska biverkningar.

Genterapins fördelar och nackdelar

Fördelar: kan behandla ovanliga genetiska sjukdomar.


Nackdelar: försök som görs blir selektiva och dyra eftersom det handlar om forskning på ovanliga genetiska sjukdomar.

Två exempel på hur bioteknik kan användas i samhället

1. För att producera stora protein (m.h.a. djurceller, bakterieceller eller jästceller) som inte går att syntetisera på kemisk väg.


2. För att skapa grödor (m.h.a. genterapi) som tål hårdare klimatförhållanden, inte drabbas av sjukdom eller angrepp och som innehåller högre näringsinnehåll.

Farmaceutisk tillämpning av iPSC

Generering av iPSC från patienter för att upprätta en sjukdomsmodell för att screena läkemedel. Större chans att få en effekt in vivo senare om det testas på detta sätt istället för i djur.

Medicinsk tillämpning av iPSC

Cellterapi/regenerativ medicin. Stora mängder iPSC kan tas fram för att framställa många andra somatiska celler såsom dopaminerga neuron för att behandla Parkinsons sjukdom.

Riktad evolution

Molekylär optimeringsprocess där prestandan skall förändras. Enzymer kan med denna process reoptimeras för att utföra en ny funktion.

Antikroppars verkningsmekanism

1. ADC: antikroppen bär med sig en läkemedelssubstans via en linker till ett specifikt mål.


2. Antikroppen binder till ett antigen och aktiverar immunförsvaret.


3. Antikroppen binder upp och blockerar något som immunförsvaret annars reagerar på autoimmunt.

Finns 3 olika

Bioinformatik omfattar...

Insamling, lagring, arrangering, identifiering och analys av biologisk information. Använder sig av databaser, algoritmer, statistiska metoder och hypoteser för att ta fram information.

Shotgun sequencing

RNA bryts upp i små delar vilket ger upphov till contigs (sekvensbitar) av 100-1000 baspar. Contigs överlappar och kan pusslas ihop. Hela sekvensen fås fram genom ett assembly. Sist annoteras hela sekvensen; tillskriver den någon sorts funktion.

Peptidsyntes på fastfas

Första aminosyran kopplas in sin C-terminal till ett resin (fast underlag). Sedan tillsätts reagens i flytande form. Aminosyror som tillsätts är skyddade på N-terminalen så att de inte skall reagera på fel plats. Piperidin används för att avlägsna skyddsgruppen Fmoc medan TFA används för att avlägsna Boc om det istället används. När peptiden är av önskad längd kopplas den bort från resinet.

Stamcell definition

Celler som kan dela sig oerhört många gånger och som kan generera ett ofantligt antal olika celltyper. Den ultimata stamcellen är det befruktade ägget som är totipotent.

Embryonic bodies

Stamceller växer i frånvaro av stödjeceller. Medför att cellerna söker sig till varandra och bildar en klump. Klumpen inducerar då en mognadssignal. Differentiering sker när hämmande faktorer plockas bort.

Stamcellsodlingsprincip

Embryonic bodies

Stamceller växer i frånvaro av stödjeceller. Medför att cellerna söker sig till varandra och bildar en klump. Klumpen inducerar då en mognadssignal. Differentiering sker när hämmande faktorer plockas bort.

Stamcellsodlingsprincip

Adherent odling

Stamceller växer på stödjeceller vilket gör att cellerna växer mer utspritt. Vissa kan såklart klumpa ihop sig - men det är minimalt.

Stamcellsodlingsprincip

Auxiner

Reglerar tillväxt av växter. Stimulerar tillväxt på längden av stammen och har omvänd effekt på rötterna.

Auxiner

Reglerar tillväxt av växter. Stimulerar tillväxt på längden av stammen om koncentrationen är lägre än cytokininer och stimulerar tillväxt av rötterna om koncentrationen är högre än cytokininer.

Cytokininer

Startar celldelning i växter.