• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/18

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

18 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vad är endocytos?
Endocytos – Cellen tar upp molekyler extracellulärt, tex:
• Virus
• Partiklar
• Bakterier som tas upp utifrån och transporterar in dessa intill cellen.

Endocytos sker i nästan alla eukaryota celler. (Bakterier, virus och partiklar -> större partiklar).
Vad är fagocytos?
Förmåga hos en cell att ta upp partiklar och större molekyler, t.ex. mikroorganismer, från omgivningen och bryta ned dessa till mindre molekyler.
Vid fagocytos, "cellätande", omsluter det yttre cellmembranet den främmande partikeln, för att sedan ta in denna i cellen i form av en blåsa. Bakterier och virus.
Vad är pinocytos?
Fungerar som endocytos, men istället gäller det upptag av vätska eller lösta ämnen.
Kunna ge exempel på celler vilka använder sig av fagocytos i sitt dagliga arbete ute i kroppen.
Omfattar fagocyterna även blodceller som makrofager och granulocyter.
I vardagen fagocyteras bakterier, död cellvävnad och små mineralpartiklar.
Det fungerar som ett försvar mot infektioner och byter ner skadad eller döende vävnad i den egna kroppen.
Vad är receptormedierad endocytos och när används denna process?
LDL-partiklar = low density lipoprotein partikel. Dessa partiklar innehåller kolesterol. Den kolesterol vi intar med födan tas in i våra celler med respektive medierad endocytos. Det behövs någon typ av plasmaprotein för att det ska fästa: adaptin proteinet fäster LDL-receptorerna i plasmamembranet och fäster sedan i clatrin-proteinet som coatar vesikeln med det som tagits upp i cellen. Dynamin lösgör vesikeln från plasmamembranet (snör åt, halsduk) -> vesikel med LDL kan komma in i cellen.
Transportvesikeln + kolesterolet lämnas kvar och adaptin och clatrin kan återanvändas till en ny endocytos.
Vad är clatrin-coating och när används denna process?
Clatrin coated vesikel: 3 tunga respektive 3 lätta kedjor -> tunnor som har fogats samman av clatriner. Ej vid fagocytos där är det antikroppar istället.
Endocytos från kompendiet
Endocytos innebär att cellen tar upp molekyler extracellulärt via en mekanism där cellmembranet omsluter den molekyl som ska transporteras in i cellen.
Via en invagination i en lipidflotte i plasmamembranet kan molekylen/partikeln tas in i cellen i en membran-omsluten vesikel. Vesikeln är coated med proteinet clatrin och kallas för en clatrin-coated vesikel. Transporten sker alltså ej via transport-protein.
Endocytos är samlingsbegreppet för alla typer av vesikelmedierad transport av molekyler in i cellen. Vid receptor- medierad endocytos binder den molekyl som ska tas in i cellen till speciella receptorer på cellens yta. Cellmembranet omsluter sedan molekylen och tar upp komplexet in i cellen
Nämn några exempel på molekyler vilka tas in i cellen via receptormedierad endocytos.
De molekyler som tas in via receptormedierad endocytos är bland annat:
• Insulin
• LDL
• Adenovirus
• Lipoproteiner
Kunna redogöra för lipoproteinpartiklars uppbyggnad och funktioner samt var de produceras.
De tas upp via endocytos, viktiga för kroppens välmående. Lipoproteiner är sfäriska lipidinnehållande partiklar. Det yttre skiktet består av fosfolipider, kolesterol och olika apolipoproteiner (Apo A,B,C,D,E). Kärnan i partikeln består av triglycerider och kolesterol. Olika typer av lipoprotein-partiklar är kylomikroner, VLDL, IDL, LDL, HDL.
Vad är kylomikroner?
Produceras i celler i tunntarmsepitelet, tas upp med lymfan till venvinkeln där de går över till blodet. De transporterar de lipider som vi tagit upp från födan.
Protein-innehållet i kylomikronernas yttre skikt består bl.a av ApoB48, Apo = apolipoprotein, ett apolipoprotein som interagerar med lipider dvs. kan binda till lipider. Lipidinnehållet hydrolyseras till fria fettsyror av liporoteinlipas (LPL) som finns i hög koncentration i muskulatur och fettväv.
Vad är VLDL?
Very low density lipoprotein partikel: Produceras i levern. Innehåller ApoB100 och ApoE. Transporterar triglycerider och kolesterol från levern till målorgan/celler.
VLDL kan binda till LPL, som finns på endotelcellernas yta där det binder till heparansulfat, kapillärer i muskulatur och fettväv. LPL produceras i hög grad i bl.a fettväv, hjärt och skelettmuskulatur. LPL hydrolyserar triglyceriderna till fria fettsyror och monoglycerider vilka kan tas upp i sina respektive målorgan/celler.
Vad är IDL?
Intermediär density lipoprotein partikel: Det som blir kvar av VLDL, efter det att LPL hydrolyserat lipidinnehållet och det har tagits upp av respektive målvävnad, kallas IDL. En del av IDL kan tas upp av levern. Andra IDL töms på mera lipider och omvandlas sedan till LDL.
Kan tas upp i t.ex. hepatocyter med endocytos.
Vad är LDL?
Low density lipoprotein partikel: Bildas både ute i blodet och i levern av IDL. LDL innehåller ca 50% kolesterol i form av kolesterol och kolesterylester. ApoB100 binder till LDL- receptorerna som finns på plasmamembranet.
Inne i cellen sammansmälter LDL med lysosomer och degraderas av proteaser och lipaser. LDL-receptorerna transporteras till plasmamembranet och återanvänds.
Vad är HDL?
High density lipoprotein partikel: transporterar kolesterol från perifera vävnader till levern för produktion av galla.
HDL transporteras även till organ som använder kolesterol för sin produktion av steroidhormoner. HDL tar upp överskotts kolesterol från cellen och transporterar sedan kolesterolen till celler som är i behov av denna -> tex levern och steroidhormoner. HDL kan stimulera produktion av NO i blodkärl -> dilatation och har antiinflammatoriska egenskaper. HDL kan ta upp kolesterol från celler via ett speciellt transportprotein som kallas ATP-bindande kassett transportör A1 (ABCA1). ABCA1 fungerar som ett flippase och är viktiga för rening av kolesterol i blodet. HDL kan tas upp i hepatocyter med endocytos. HDL kan också binda till SR-B1 receptorer på hepatocyterna via apoA1 och kan sedan föra över sitt lipidinnehåll till hepatocyterna. Den tömda HDL lossnar från hepatocyten och åker ut i cirkulationen igen.
Översiktligt kunna förklara orsakerna till hyperkolesterolemi samt dess konsekvenser.
Orsakerna till denna sjukdom kan vara ärftligt, för lite receptorer finns för att kunna ta upp kolesterol från blodet intill cellerna -> defekta receptorer. Statiner: blodfett sänkande läkemedel -> kolesterol produktion hämmas.
Vid defekta ABCA1-transportörer kan kolesterol lagras uppe inne i cellen.

”Är en ärftlig sjukdom. Mutationer i LDL-receptororganen kan leda till att inte tillräckligt mycket receptorer finns för att kunna ta upp kolesterol från blodet in till cellerna. Det kan även leda till att de receptorer som finns är defekta och inte kan binda kolesterol. Sjukdomen kan också bero på defekt apoB-protein. Inlagring av kolesterol ibland annat cirkulationssystemet xantom (hudsenor).
Satiner – blodfetter sänkande läkemedel. Kolesterol produktionen hämmas vid defekt ABCA1 – transportörer kan kolesterol lagras upp inne i cellen. ”
Vad är autofagi och när förekommer det?
När cellen bryter ner sina egna gamla organeller.
Vad är krinofagi och när förekommer det?
Nedbrytning av sekretkorn i den egna cellens lysosomer.
Detta kan ske för att reducera ett överskott av körtelcellens sekret.
Kunna redogöra för transcytos samt kunna ge ett exempel på transcytos.
Vid transcytos kan molekyler tas upp med endocytos i den basolaterala/apikala delen av cellen. Sedan transporteras molekylerna genom cellen i en endosom och frisätts i den apikala/basolaterala delen av cellen. Tar upp antikropp genom endocytos i ena delen av cellen -> endocytosvesiklar -> tidig endosom -> Antikroppen förs genom cellen och frisätts via exocytos i den andra delen av cellen.
Exempel på transcytos är transport av IgA (immunglobulin/antikropp) från tarmlumen till blodet. Transport av IgA från blodet och till tårvätska i tårkörteln samt bröstmjölk i mammarkörtlar.
Insulin transport till dom som behöver insulinet. Transferrin transport och Albumin transport.