• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/4

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

4 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

tevriye

iki anlamlılık

Bu kadar letafet çünkü sende varBeyaz gerdanında bir de ben gerek”İkinci dizede “ben” tevriyeli kullanılmıştır. Yakın anlamı,vücuttaki siyah kabartı; uzak anlamı ise, I. Tekil kişi.

kinaye

değinmece

Bir sözün, benzetme amacı güdülmeden, hem gerçek hem de mecaz anlamını düşündürecek biçimde kullanılmasına kinaye denir.Kinayede asıl kastedilen, mecaz anlamdır.




Deyim ve atasözlerimizde kinayeye çok rastlanır.UYGULAMAÖrnekler:* “Arkadaşın dayısı güçlüdür, halleder.”* “Bırak onu, burnu büyük adamdan hayır gelmez.”

tariz

sitem, iğneleme

Tariz (Dokundurma, Sitem, İğneleme) Söz Sanatı: Sözcük anlamıyla dokundurma”, “taşlama”, “taş atma” demektir. Terim olarak; bir sözün görünürdeki anlamının tam tersi amaçlanarak kullanılmasıyla gerçekleştirilen mecazlı anlatımdır. Kinayedekinden daha keskin alay ve eleştiri içerir. Yazıda tariz, bazen parantez içerisinde ünlem ( ! ) işaretiyle belli edilir.Tariz Örnekleri* “Bazı sevgili dostlarımın ( ! ) benim için karpuz kabuklarının en kayganlarını hazırladıklarını biliyorum.”* “Adamınız, Allah için, gerçekten ustaymış; onun eli değeli bizim makine kararsızlığı bıraktı; artık hiç çalışmıyor.

tedric

derecelendirme

Tedric” sözcük anlamıyla “derecelendirme” demektir.Edebiyatta ise bir düşünceyi derece derece yükselten veya indiren bir düzen içinde sıralamaya tedric denir.Tedric iki türlüdür:a) Yükselen Dereceleme:Anlatımda, kavramların küçükten büyüğe, azdan çoğa doğru sıralanmasıdır.Örnek:Geçsin günler, haftalar, aylar, mevsimler, yıllarZaman sanki bir rüzgâr ve bir su gibi aksın