• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/18

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

18 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Redegør for forekomst af astma

7-11% af befolkningen har astma. Opstår især hos børn og unge voksen.

Redegør for patogenesen og ætiologien til astma

Patogenese: Astma er inflammation i de små luftveje, hvor der ses en øget følsomhed i glatte muskelceller, hvilket gør, at de lettere kontraheres. Luftvejene bliver såkaldt hyperreagerende. Immunsystemet stimuleres af et allergen -> akutreaktion med frigivelse af signalstoffer fra mastceller, som udløser det akutte astmatilfælde. Eosinofile og andre inflammatoriske celler infiltrerer lungevævet og forårsager senallergiske reaktioner og kroniske forandringer i vævet.


Ætiologi: Genetiske årsager og eksposition for allergen. Arvelighed fra forældre og livsstilsfaktorer (overvægt, rygning) samt miljøfaktorer spiller også en rolle.

Redegør for symptomer/fund og diagnostik af astma

Symptomer/fund: Pibende og hvæsende vejrtrækning om natten eller ved fysisk anstrengelse. Træthed og brystsmerter kan også forekomme. Sværhedsgraden svinger meget individuelt.


Diagnostik: Stilles ud fra symptomer og anamnese (f.eks. allergi øger risikoen for astma). Spirometri med måling af FEV og FEV1 samt peakflowmåling er vigtig. Hvis peakflow svinder mere end 15% er det en indikator for astma.

Redegør for følgesygdomme og behandling af astma

Følgesygdomme: Akutte forværringer hos patienten og KOL.


Behandling: Inhalation af binyrebarkhormon og bronkodilatorer (omfanget afhænger meget af sværhedsgrad). Astmaskole kan komme på tale, så personen kan opnå kontrol over sygdommen.

Redegør for forebyggelse, prognose og byrde for patient og samfund ved astma

Forebyggelse: Tidlig identifikation af sygdommen, så man undgår kronisk lungefunktionsnedsættelse (KOL).


Prognose: God prognose, men astma svinder kun hos 1-2% om året.


Byrde: Flere sygedage og dårligere livskvalitet, som leder til nedsat arbejdsdygtighed og tabte leveår. Store omkostninger for samfundet.

Redegør for forekomsten af KOL

400.000 (8%) har sygdommen. Tallet udgøres mest af kvinder, da de ryger mest og er mest modtagelige over for tobaksskader.

Redegør for patogenesen og ætiologien ved KOL

Patogenesen: Ikke klarlagt. Giftige tobaksstoffer -> inflammation og aktivering af leukocytter i lungevævet -> nedbrydning af lungevæv (irreversibelt). Ved eksponeringsstop falder hastigheden af lungevævsnedbrydning.


Ætiologi: Tobaksrygning er skyld i 85-90% af tilfældene. Ca. 25 pakkeår medfører symptomer, og ca. 3/10 storrygere vil udvikle KOL. Køn og genetiske faktorer spiller også ind.

Redegør for symtpomer/fund og diagnostik af KOL

Symptomer/fund: Kommer snigende over mange år, hvor patienten udvikler åndenød, hoste, slim og hyppigere luftvejsinfektioner. Vægttab, smerter, perifere ødemer, træthed, dårlig søvn, depression og social isolation kan også forekomme.


Diagnostik: FEV1/FEV ratio på under 70% efter inhalation af korttidsvirkende bronkodilatorer (der kræves altså en lungefunktionsundersøgelse). Anamnese med informationer og rygehistorie og arbejdsmiljø bruges også.

Redegør for følgesygdomme og behandling af KOL

Følgesygdomme: Depression og angst er psykiske følgesygdomme, mens iskæmisk hjertesygdom, lungekræft og osteoporose (samt andre sygdomme i bevægeapparatet) er fysiske.


Behandling: Fokus på rygestop, så man forhindrer sygdomsprogression. Fokus på at mindske symptomer, forhindre infektioner, forbedre livskvalitet og nedsætte mortalitet. Rehabilitering med fysisk træning, patienteuddannelse og medicinsk behandling anvendes også.

Redegør for forebyggelse, prognose og byrde for patient og samfund ved KOL

Forebyggelse: Tidlig opsporing og behandling. Rygestop og arbejdsmiljøændring.


Prognose: Mortaliteten er faldende over de senere år, en tidligere døde 1/3 af KOL-patienter inden for et år. Prognosen er bedre ved rygestop. Komorbiditet er skyld i 30% af mortaliteten.


Byrde: Mindsker livskvalitet og fører til indlæggelse og død. 4000 dør årligt og endnu flere skal have behandling, hvilket får samfundsudgifterne til at være højere end indtjeningen på tobaksafgifter.

Redegør for forekomsten af lungekræft

Mere end 4200 personer får det hvert år. Flere kvinder end mænd.

Redegør for ætiologi og symptomer/fund ved lungekræft

Ætiologi: Over 90% skyldes tobak. Risikoen øges jo mere man ryger.


Symptomer/fund: Vedvarene hoste, opspyt, hyppige lungebetændelser, vejrtrækningsbesvær, hæshed, smerte i brystet. Træthed og vægttab forekommer også som ved andre cancere.

Redegør for diagnostik, behandling og prognose ved lungekræft

Diagnostik: CT-scanning af brysthulen og den øverste del af bughulen. Der inddeles i småcellet og ikke-småcellet lungekræft.


Behandling: Ved ikke-småcellet bruges kirurgi evt. i en kombination med kemoterapi. Ved småcellet bruges kemoterapi og strålebehandling.


Prognose: Stort set alle med sygdomme dør af den (overlevelse på 10-11%).

Redegør for forekomsten af pneumoni

60.000-70.000 tilfælde i Danmark om året, især i vinterhalvåret. En del af disse fører til indlæggelse, mens 5% af alle indlagte får pneumoni (det spreder sig på afdelingen).

Redegør for patogenese og ætiologi ved pneumoni

Patogenese: Mikroorganismer (primært pneumokokker) trænger ind i lungevævet ved inhalering, aspiration af sekret fra næse/svælg eller ved transport fra andre infektionsområder.


Ætiologi: Ofte ikke muligt at påvise årsag, men hvor det er muligt, er det især pneumokokker, som er skyld i infektionen.

Redegær for symptomer/fund og diagnostik af pneumoni

Symptomer/fund: Pludselig feber, kulderystelser og ubehag. Tør hoste, smerter i brystkassen ved dyb vejrtrækning og åndenød. Hurtig vejrtrækning (takkikolgi) ses også, og et blåligt skær på læberne.


Diagnostik: Lungestetoskopi, røntgen og blodprøver. Man dyrker et ekspektorat for at se, om mikroorganismen vokser op.

Redegør for følgesygdomme, behandling og forebyggelsen ved pneumoni

Følgesygdomme: Betændelse i lungehinderne eller byld i lungerne.


Behandling: Antibiotika. Evt. respirationsbehandling ved vejtrækningsproblemer.


Forebyggelse: Vaccination af højrisikogrupper og god hygiejne. Især folk med andre sygdomme er i høj risiko.

Redegør for prognose og byrde for patient og samfund ved pneumoni

Prognose: Godartet forløb, men kan være dødeligt (især ved komorbiditet)


Byrde: Den hyppigste dødsårsag på globalt plan. I Danmark medfører det mange indlæggelser og sygemeldinger, hvilket rammer samfundsøkonomien hårdt.