• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Vad krävs det för att ett företag ska lyckas med en ERP implementering? Vad skulle kunna gå fel?

Det som krävs för en lyckad implementering är en utbildad personal, med intresse för användning, god kommunikation så systemet kan förstås av alla, tydlig planering och målsättning. Det krävs även att de anställda involveras i processen under gott ledarskap.



Det som kan gå fel är kommunikation mellan it-avdelning och brukare är mindre bra, vilket leder till att gränssnittet blir mindre användarvänligt. Mindre god planering kan leda till fördröjd deadline, som leder till högre kostnader. Samt i värsta fall att arbetsprocesser kan stagnera. Gott ledarskap behövs för tydlig målsättning, samt för att hålla arbetsklimatet stabilt.



Det som krävs för en lyckad ERP implementering är: Till en början god planering och strategier för att uppnå dess mål. Gott ledarskap som involverar systemets framtida brukare, så de har möjlighet att ge feedback (användas som ett bollplank). Genom att involvera användarna så ökas intresset samt användargränssnittet förbättras. Detta är viktigt då de är användarna som sitter och arbetar med systemet i slutändan. Gäller även att det råder god kommunikation mellan de olika avdelningarna inom organisationen ( t ex it avdelning och produktionsavdelning), då de annars finns risk att de uppstår sprickor i de implementerade systemet.



Vid bristande planering är det stor risk att deadlinen går över för implementering, vilket leder till kostsamma moment, samt i värsta fall att arbetsprocesser avstannar. Vid bristande ledarskap, finns det möjlighet att målen och strategier blir oklara, som skapar sprickor i organisationsstruktur och försämrat arbetsklimat. Vid bristande involvering av användare, finns det risk för att intresset för det nya systemet minskar då systmet inte är format enligt brukarnas behov.

PEST-analys är ett vanligt analysverktyg. Under de senaste åren har man valt att lägga till LE till PEST, vad står L och E för och hur påverkar det analysen?

Legal factors include discrimination law, consumer law, antitrust law, employment law, and health and safety law. These factors can affect how a company operates, its costs, and the demand for its products.


Environmental factors include ecological and environmental aspects such as weather, climate, and climate change, which may especially affect industries such as tourism, farming, and insurance. Furthermore, growing awareness of the potential impacts of climate change is affecting how companies operate and the products they offer, both creating new markets and diminishing or destroying existing ones.



L = legal factors , som involverar lagar om diskriminering, konsumenträtt, arbetsrättlagar, förtroenderätt och hälsa och säkerhetslagar.


E = enviromental factors, som innebär eko samt miljö aspekter som väder, klimat, klimatändringar. Detta påverkar företags miljötänk.

Organisationer står i ett ständigt utväxlingsförhållande mot sin omgivning. Beskriv utifrån detta påstående betydelsen av en SWOT-analys.

Strength - företagets starka sidor


Weaknesses - svaga sidor


Opportunities - möjligheter


Threats - hot



Omvärlden förändras ständigt och att låsa sitt företag är sällan önskvärt. På samma sätt som i porters model kan det växa fram nya konkurenter med (S) som kan framstå som (T). Samtidigt kan konkursade konkurrenter leda till (O). SWOT-analysen är bara ett slags verktyg för att hålla koll på den utveckling som sker runt omkring ens organisation.


Förklara Milgramexperimentets syfte, utförande och utfall.

Syfte - att förstå och bekräfta att “normala” personer kan utföra hemska handlingar under då ordrar kommer ifrån människor med stor aukoritet.



Utförande :


Experimentledaren (E) (vilket var Milgram ibland) beordrar försökspersonen "läraren" (T) att ge vad han tror är en obehaglig elektrisk chock till eleven (L) (som är en skådespelare och invigd i försöket). Försökspersonen tror att för varje fel svar, utsätter han eleven för en elchock, men i verkligheten ges ingen stöt över huvud taget. Efter att ha blivit separerad från försökspersonen sätter eleven upp en bandspelare kopplad till elchocksgeneratorn, vilken spelar upp förinspelade elchocksljud för varje chocknivå.



Vuxna människors extrema villighet att med alla medel tillmötesgå en auktoritär persons befallning utgör studiens viktigaste resultat och är det faktum som mest pockar på förklaring.



65% maximala stöt, 450 volt






Förklara begreppet ”Learning from failure”.

Sitkins teori. Att ha en öppen attityd mot (intelligenta) misslyckande. Företagskulturen bör vara formad för att små misstag skall uppstå, som organisationen sedan tar lärdom av. Varje misstag är lika värdefullt som varje framgång. Att lära sig av sina misstag.



IT-utvecklingen har påverkat arbetsmarknaden ensidigt positivt. Stämmer detta? Problematisera detta påstående utifrån kursens innehåll.

It-utvecklingen har effektiviserat mycket, men samtidigt är det många arbetare som har förlorat jobbet då dom har ersatts av en dator. Implementering av IT i verksamhetsprocesser kan även ändra det till negativa aspekter som brist i kommunikation mellan avdelningar o.s.v.



Vilken är skillnaden mellan ”inre och yttre effektivitet”?

Inre effektivitet = tillförda resurser och det som produceras. Göra rätt saker.


yttre effektivitet = producera de som fyller mottagarnas behov. Göra saker rätt.


Kultur är ett begrepp som oftast används och är något missvisande. Beskriv vad som kan definiera kultur på ett företag och vad det är man vanligtvis menar på vad som oftast avses när ordet företagskultur nämns.

Innebär de formella och informella vanor och attityder som finns inom företaget. Företagskultur byggs upp av företagets anställda. Detta används oftast för att synliggöra organisationen, samt göra organisationen mer attraktiv. Hur man skapar värde av de mänskliga resurser företaget ansvarar för.



Företagskulturen påverkar vilka människor som kan komma att trivas i företaget, alltså en viktig parameter att ta hänsyn till vid rekrytering.


Företagskultur innehåller mycket av förklaringen till hur ett företag skapar värden av de resurser man förfogar över.

Vi såg ett klipp på Googles väldigt kreativa arbetsplatser. Vad är för- och nackdelarna med detta arbetssätt jämfört med ett mer traditionellt kontor?

Det finns många anledningar till varför Google har blivit utsedda till världens bästa arbetsplats. När en så pass kreativ arbetsmiljö appliceras skapas högre arbetsmoral, det blir underhållande att gå till jobbet, kreativiteten ökar och anställdas välmående skjuter i höjden.


Detta kan dock även ge en negativ effekt för framtiden, arbetarna blir för bekväma med sitt nya “arbetsliv”. Om ett företag med denna arbetsmiljö måste skära ner på personal/avvecklas eller dylikt så kommer personerna i fråga ha svårt att anpassa sig till en traditionell arbetsmiljö. Det kan alltså bli för mycket av det goda! anställda ställer för höga krav på framtida arbetsgivare och arbetsmoralen kan på så sätt sjunka då dem måste ta ett arbete med en mindre kreativ arbetsmiljö.

Vad menas med ”Best Practices”? Ange en risk kopplad till företags applicerande av ”best practices”.

Att det finns en viss standard (praxis) . IT är i ständigt rullning, nya metoder kan vara bättre