• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Ge ett exempel på en typ av maktanvändning inom organisationer och beskriv kort detta.

Övertala - med argumentationens kraft kan man övertala människor. Övertalningsförmågan ökar beroende på vilken status man har, är man högt uppe i hierarkin eller anses som en expert blir det enklare att övertala.

Vad står ERP för och vad är ERP?

Enterprise Resource Planning.


ERP - Enterprise Resource Planning ; IT-system för att ta hand om ett företags informationshantering, till exempel lön, reskontra, fakturering, personaladministration och inköp. ERP system benämns ofta som Affärssystem.



En av de huvudsakliga funktionerna med ERP är att systemet tillämpar sig för sådan användning att den kan täcka alla basfunktioner i olika organisationer. ERP är alltså en kombination av företagsadministration och teknologi. Till ERP hör att företaget använder sig av endast en databas som är kopplat så att alla delar i företaget kan ta del av informationen.



Detta möjliggör att informationen hela tiden är i realtid, vilket gör att informationsflödet löper smidigare. T.ex kan tillverkningsavdelningen alltid få uppdaterad information om lagret.


ERP är en mjukvara som är lätt att anpassa till olika slag av företag, och den är enkel att skräddarsy enligt företagets behov. Mest nytta av ERP har tillverkande företag, som exemplet ovan visar.


Vad står BPR för? Vad är BPR?

Business Process Re-engeneering,


är ett sätt att beskriva hur ett företag fungerar och effektivisera den utifrån arbetsprocesserna. En definition är "nyutformning av organisationen utmed horisontella processer".



Arbetsprocesserna stöds, när så behövs, av lämpliga dataapplikationer och datatekonologi inom företaget.



Horisontella processer syftar inom BPR på arbetsuppgifter som är beroende av varandra på så sätt att de måste koordineras för att omvandla organisationens resurser till produkter som är nyttiga för kunden. Om de olika uppgifterna i en process är uppdelade i olika delar av organisationen splittras processerna och ingen har helhetsansvar för processen och det resultat som levereras. För att förhindra detta förändrar man organistionsstrukturen utifrån de horisontella processerna.


Istället för specialiserade enheter använder man sig av processteam som samarbetar genom hela processer. Enskilda anställda förväntas utföra flera på varandra följande uppgifter och ta ansvar för processen som helhet. Kontrollen av medarbetarna fokuserar mer på att kontrollera resultatet än att kontrollera hur de utför uppgifterna. Organisationen blir mer platt och mindre byråkratisk; ledare inom organisationen förväntas motivera och inspirera de anställda.


Vad står CRM för och beskriv kortfattat vad det innebär.

Customer Relationship management, för att behandla relationer med kunder som man redan har, haft och kommer ha.

Beskriv tre olika omständigheter (kritiska framgångsfaktorer) som är förenade med framgångsrikt införande av ERP-system.

National culture


Uppsättningen av normer, beteenden , övertygelser och seder som finns inom befolkningen i en suverän nation . Internationella företag utvecklar ledningen och andra metoder i enlighet med den nationella kulturen som de är verksamma i .



Top management support


The ERP project must receive approval and support from top management before it can be implemented. Top management must be willing to become involved and to allocate valuable resources to the implementation effort.



As ERP projects span divisional boundaries and affect many stakeholders in an organization, senior executives need to mediate between various interest groups to resolve political conflicts when necessary



ERP teamwork and composition


ERP projects typically require a balanced combination of implementation teams. Both technical and business competence must be available in a team [3,6,10,31,69]. In addition, the decision maker in the project team should be empowered to make quick and effective decisions [53,54]. In the articles examined in this study, the sub-factors under ‘ERP teamwork and composition’ were the most frequently cited. This indicates that teamwork and the composition of the project teams such as the availability of skilled project members and how to manage them, including external consultants, are essential for ERP success.


Förklara innebörden av single-loop learning och double-loop learning.

Single loop learning
problemlösning, innebär att man kopplar en handlingsstrategi med ett resultat. Till exempel, om en åtgärd resulterar i något annorlunda än vad vi förväntat oss, kommer vi att observera resultatet, ta in feedback för att sedan pröva en ny approach tills vi lyckas.



Double loop learning


Ett mer sofistikerat och komplext förhållningssätt till att bearbeta information på. Till skillnad från single-loop utvärderar man resultatet, omvärderar och formar om mål för på så vis få en djupare förståelse varför resultatet blev som det blev. Ett djupare förhållningssätt till lärande.

Kunskapssynen har ett viktigt ramverk bestående av fyra steg. Namnge och beskriv dessa.

Socialisation – från tyst till tyst kunskap


Externalisering – från tyst till explicit kunskap


Kombinering – från explicit till explicit kunskap


Internalisering – från explicit till tyst kunskap

Utifrån kurslitteraturen, redogör för hur införandet av ett IS som tillåter löpande övervakning och realtidsuppdatering över när och hur de anställda genomför sina arbetsuppgifter kan tänkas påverka de anställdas och organisationens produktivitet/kvalitet på det utförda arbetet.

digitala fotspår, "känsla av ett osynligt allvetande"


Kan CSF och BPR samverka för att effektivisera implementationen av ett EPR-system? Utveckla! Critical Success Factors

Användandet av BPR tillsammans med CSF kan underlätta implementering av ett ERP-system. Detta delvis för att BPR ger de anställda en bredare och lika delad kunskap. Dessutom kan ett företag använda BPR som ett tillvägagångssätt för att se till att företagsprocesserna är fullt optimerade innan implementering av ett ERP sker.



Detta för att förhindra tillämpning av onödig mjukvara och för att systemet ska vara skräddarsytt för företaget. För att programvara skall kunna konfigureras och installeras korrekt vid implementering av ett ERP krävs det att företaget antingen anpassar arbetsflödet till mjukvaran, eller mjukvaran till arbetsflödet menar Ngai och Law

Vilka är de tre steg som ingår i ledningens kontrollprocess (enligt Curry, Flett & Hollingsworth, p.74-76)? Förklara kort varje steg med hjälp av exempel.

1. measuring actual performance


Personal observation, vilket ger förstahands intim kunskap om en verksamhet
Statistiska rapporter,


Muntliga rapporter,



2. comparing actual performance against desired performance, i.e. a standard;


Chefer har att förvänta sig en viss grad av variation mellan prestanda och standard i alla verksamheter ; De måste därför bestämma ett acceptabelt utbud av variation.



3. En chefs korrigerande åtgärder för att eliminera avvikelser eller korrigera brister


Chefer kan välja mellan att göra ingenting , korrigera den verkliga prestandan eller ändra processen eller standard på något sätt . Olika chefs åtgärder leda till olika resultat .