• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/8

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

8 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Cartesiaans theater (CT)

Dennett: Houdt in dat we het gevoel hebben dat ons 'ik' zich ergens in ons hoofd bevindt. Op dit plaats komen ook bewuste beelden binnen als als zij samenkomen, dan is er sprake van bewustzijn.


-> Aanhanger: Als je gelooft dat er een ruimte, plaats of fase bestaat waarin bewuste ervaringen zich uiten

Cartesiaans Materialisme (CM)

Dennett stelt ook dat materialisten (die het dualisme afwijzen) soms toch geloven dat er een plaats bestaat waar het bewustzijn zich afspeelt en dat er iemand is (het 'ik') die dit overkomt. Zo is een visie essentie toch wel dualistisch


-> Aanhanger: Als je gelooft dat het bewustzijn niet afzonderlijk van de hersenen bestaat en dat er een soort van theater in het hoofd bestaat waar alles samenkomt. Als het cartesiaanse theater bestaat, dan zouden we dat moeten kunnen lokaliseren in het hoofd

Contrastive analysis

Baars ziet bewustzijn als een variabele met verschillende waarden. Hij vindt dat we daarom moeten denken in termen van 'meer' bewust of 'minder' bewust ipv 'bewust' en 'onbewust'.


-> Er is geen vaste plaats waar het bewustzijn in de hersenen gelokaliseerd is. Hij stelt wel dat ergens in de hersenen de informatie samenkomt vanuit gebieden die met het werkgeheugen te maken hebben. Zijn theorie gaat er wel van uit dat dingen in of uit het bewustzijn kunnen bevinden.


-> Baars stelt met zijn theorie dat beschikbaarheid van informatie in het werkgeheugen het gevoel van bewustzijn verklaart. Hij kan echter niet uitleggen hoe en waarom dat gebeurt.

Neuronal global workspace

Model van Dehaene


-> Stelt dat er door onbewuste processen wordt gestreden om toegang tot de beperkte capaciteit van de global workspace, het werkgeheugen. Dit werkgeheugen werkt waarschijnlijk dankzij een uitgebreid netwerk van verschillende hersengebieden. Informatie die toegang heeft gekregen kan dus uitgebreid worden doorgegeven aan andere hersengebieden


-> De beschikbaarheid van informatie (global availability) die zo ontstaat, biedt de mogelijkheid tot (non) verbaal uiten.

Neuronal adequacy

Theory van Libet: Hij stelt dat we ons bewust worden van een gebeurtenis wanneer neuronen voor een bepaalde periode vuren. Veel gebeurtenissen blijven onbewust, omdat deze drempelwaarde niet door neuronen wordt bereikt.

Astonishing hypothesis

Theory van Crick: Theorie stelt dat je blijdschap, zorgen, ambities, je gevoel van persoonlijke identiteit en vrije wil niet meer zijn dan het samenkomen van zenuwcellen. Bewuste ervaringen staan gelijk aan de werking van neuronen. Bewuste ervaring wordt dus niet veroorzaakt door neuronen en het bewustzijn heeft ook geen interactie met neuronen

Eliminative materialisme

Theory van Paul en Pat Churchland: Stelt dat bewuste ervaringen gelijk staan aan hersenactiviteit. Neurale processen en subjectieve ervaringen zijn hetzelfde.

Multiple drafts model

Model van Dennett: Model stelt dat alle mentale activiteiten (percepties, emoties en gedachten) in de hersenen ontstaan door parallelle processen in verschillende hersenroutes. Deze processen zorgen ervoor dat zintuiglijke input geinterpreteerd kan worden. Deze processen zouden constant herzien worden. Om deze reden worden onze percepties en gedachten constant herzien en omgevormd.