• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/8

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

8 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Vad är fotosyntes?

Fotosyntes är en process där levande organismer tar hand om energi från solljus och lagrar den i kemiska bindningar.

Vad händer under ljusfasen?

Då sker fotofosforyleringen och det innebär att ADP omvandlas till ATP (energi).

Både citronsyracykeln och andningskedjan utförs i mitokondrien. Beskriv citronsyracykeln (inga kemiska formler) och vad som bildas under denna process.

I citronsyracykeln sker oxidationen av de organiska ämnena, och koldioxid avges. Ättiksyreresten i acetyl-coA kopplas fast på en syra (oxalättiksyra) med 4 kolatomer så citronsyra (6C) bildas. Citronsyran oxideras av vätebärare och dekarboxyleras i flera enzymsteg så den ursprungliga 4C-syran återbildas, och kan ta emot en ny ättiksyrerest, etc, etc.
Under processen avgår naturligtvis två koldioxid; dessutom reduceras fyra vätebärare, och en ATP bildas. Per glukos blir detta åtta vätebärare och två ATP.
Även deaminerade rester av aminosyror från proteinnedbrytningen kan gå in på olika ställen i citronsyracykeln, liksom acetyl-coA från fettsyranedbrytningen.

Vilka celler har mitokondrie och vilka har kloroplaster av följande celler: bagerijästcell, däggdjurscell, växtcell, bakteriecell, cyanobakterier, bananflugecell ?

Mitokondrie : Bagerijäst, däggdjur, växtcell, bananfluga.


Kloroplast: Växtcell och cyanobakterier

DNA innehåller information i cellen. Vad är kopplingen mellan DNA och en kromosom?

Kromosomer är gjorda av DNA. På varje kromosom finns det olika Locus som innehåller gener, t.ex. ögonfärg. Locus för t.ex. ögonfärg sitter på samma ställe på kromosomerna. Generna "berättar" för kroppen hur cellen som ska skapas, ska se ut. Man får sina gener som sina föräldrar (mutationer kan ske). När ett ägg blir befruktat letar kromosomerna upp sin "partner". Därefter bestäms t.ex. ögonfärg genom att cellen ser vad det finns för gener. Om det bara finns gener för blåa ögon, får fostret blå ögon om ingen mutation sker.

Den genetiska koden beskriver betydelsen av en DNA-sekvens. Beskriv den genetiska koden, vad den består av och vad den kodar för.

Den genetiska koden beskriver hur en sekvens av nukleotid-baser i en RNA-molekyl skall översättas till en sekvens av aminosyror i ett protein. Man använder sig av en kodon-tabell (kodon är 3 nukleotider) så ex. 3 st Adenin bildar aminosyran Lysin i ribosomen.

Gener är ett funktionellt segment i DNA-kedjan. Vad är en gen?

En gen är den grundläggande fysiska och funktionella enheten av ärftlighet. Gener, som utgörs av DNA, fungerar som instruktioner för att göra molekyler som kallas proteiner. Hos människor, varierar gener i storlek från några hundra DNA-baser till mer än 2 miljoner baser.

Hur startas avläsning av gener?

Avläsningen startar med en promotor som kallas TATA-box.