• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/27

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

27 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Den gyllene medelvägen

Det är en medelväg mellan ytterligheterna överflöd och självförnekelse. En medelväg innehållande kärlek till allt levande, medlidande med sina medmänniskor inre harmoni och strävan efter nirvana, det slutliga målet.

'Buddha' ordagrannt

'Den upplyste'

Var finns Buddhismen huvudsakligen?



Sri Lanka, Burma, Thailand, Kambodja, Laos, Vietnam, Kina, Korea, Japan, Tibet, Mongoliet.

Buddhas historia

Buddha, eller Siddharta Guatama, föddes år 558 fkr på gränsen mellan Nepal och Indien. Han är hindu till en början. En spåman säger att Siddharta kommer dra sig undan världen på grund av fyra tecken: en gammal, en sjuk, en död och en munk. På grund av detta hindrar Siddhartas far honom från att möta världen.




Vid 20 års ålder tar han sig ändå utanför palatsets dörrar. Han ser då en gammal, en sjuk, en död och en munk. På grund av detta ger han sig ut för att finna insikt i livet.




Han spenderar sex år på att förbättra sig själv med sträng självdisciplin och yogaövningar. Till slut lever han på ett sesamfrö om dagen. Han inser dock att detta inte ger honom någon insikt om tillvaron och beger sig vidare.




I byn Bodhgaya sätter sig Siddharta under ett bodhiträd. Efter att ha kämpat mot demonen Mara som vill hindra honom i sökandet efter sanning, så når han till sist den totala insikten på den tredje natten. Han är nu upplyst, han är nu en Buddha. Han kommer senare att kännas som DEN Buddhan, eftersom att han var den första och största.

Theravada

De äldstas skola. En inriktning inom buddhismen. Fokuserar på Buddhas ursprungliga lära. De menar att endast munkar har möjlighet att nå nirvana, eftersom att det är så svårt att nå dit. Endast munkarna kan nå dit med all den tid och disciplin de har utvecklat. Här beskrivs nirvana som ett totalt utslocknande och Buddha ses mer som en lärare än en gudomlig frälsare. Theravada dominerar i Syd- och Sydostasien.

Mahayana

Den stora farkosten. Är mer folklig och mer allmänt öppen än Theravadainriktningen. Därav namnet den stora farkosten, alla kan stiga på. Här kan alla nå nirvana. Nirvana beskrivs som ett paradistillstånd. Lycka, glädje, harmoni. Man tillber också så kallade bodhisattvas: människor som nekat nirvana och beslutat sig för att stanna kvar i samsara för att hjälpa sina medmänniskor i sin strävan efter frälsning. Finns främst i Ost- och Centralasien.

Bodhisattva

En person som nekat ingången till nirvana och istället valt att stanna kvar i samsara för att hjälpa sina medmänniskor i sin strävan efter nirvana.

Dharmas

Små ständigt rörliga partiklar. Allt, exakt allt, består av dharmas. Om alla dharmas upphör att verka kommer världen sluta existera. Men så småningom kommer nya dharmas att verka, och en ny värld skapas.

Vad består människan av?

Människan är uppbyggd av fem olika dharmas:


1. kroppsliga, ex kött och blod


2. känslor


3. föreställningar som våra sinnesintryck skapar


4. drivkrafter som utlöser våra handlingar


5. medvetande




Dessa dharmas är i konstant rörelse, vilket innebär att vi som människor alltid kommer att förändras. Jag kan bygga mer muskler, jag kan ändra åsikt, jag kan ha humörsvängningar. Det är mina dharmas som är i rörelse.

Anatta-principen

Icke-själ eller icke-själv. Att vi människor består av rörliga dharmas är en stor del av Buddhismen. Att vi BARA består av dharmas innebär att vi inte består av någon själ, som då inte heller kan reinkarneras i en annan varelse genom samsara. Vår själ återföds alltså inte enligt buddhismen. Istället återföds en annan person med antingen bra eller dåliga förutsättningar, beroende på den dödes karma (+/-). Många lekmän förstår dock inte anattaprincipen och handlar själviskt trots att "jag"-et är inget mer än en illusion, enligt Buddha.

Kärnan i buddhismen

Kärnan av buddhismen är det Buddha predikade i Benarespredikan. Detta kom han fram till när han blev 'uppvaknad' under bodhiträdet. Det är de fyra ädla sanningarna.



Den första ädla sanningen

Sanningen om att allt liv är ledande


Buddha menade att allt liv är 'dukkha' (lidande, eller trögt). Med detta menade han mentalt lidande. Buddha menade inte att människan hela tiden går runt och lider, utan han menade att runt varje hörne sitter sorgen och väntar. Bakom varje stund av glädje finns förtvivlan. Efter varje leende kommer tårarna. Människan fäster sig vid saker som går sönder och människor som dör.

Den andra ädla sanningen

Sanningen om att lidandet beror på livstörsten


Denna sanning förklarar orsaken bakom människornas lidande. Vi törstar hela tiden efter det som livet innehåller. Eftersom inget är för evigt så törstar vi helt enkelt efter sådant vi inte kan behålla, eller till och med aldrig få över huvud taget.

Den tredje ädla sanningen

Sanningen om att lidandet upphör när livstörsten utplånas


För att utplåna lidandet behöver människan helt enkelt utplåna sina begär. Han menade att lycka inte är lyx och överflöd, utan lycka är frihet från begär efter allt som är förgängligt.

Den fjärde ädla sanningen

Sanningen om att livstörsten upphör om man följer den åttafaldiga vägen


Här ger Buddha förslag för människan hur hon kan göra för att få sina begär att försvinna. Den åttafaldiga vägen. Innehållet kan sammanfattas som: moral, mental disciplin och kunskap.

Den åttafaldiga vägen

En teknik för att arbeta bort okunskap, hat och begär från individen. Denna teknik delas in i tre strävansmål:




1) Strävan efter altruism och medlidande


2) Strävan efter mental styrka och harmoni


3) Strävan efter kunskap och visdom

Hjulet (buddhismens symbol)

Hjulet används som symbolen för buddhism. Hjulets åtta ekrar symboliserar de åtta vägar för att nå nirvana. I mitten, origo, är själva nirvana.

Fyra viktiga moraliska egenskaper

1. Allkärlek


2. Medlidande


3. Medglädje


4. Jämnmod

Ahimsa

Ickevåldsprincipen

Altruism

Välvilja mot och medlidande med allt levande.

Dalai lama

Titeln för den högsta religiösa ledaren inom den tibetanska buddhismen. Fram tills 1950-talet var han också en avsevärd politisk ledare. Dalai lama anses vara en bodhisattva.

Regler som alla buddhister för följa

För alla:


Inte döda, inte själa, inte ljuga, inte använda berusningsmedel, inte leva sexuellt utsvävande




Plus för munkar och nunnor:


Inte äta efter kl 12 på dagen, inte ägna sig åt nöjen som dans och teater, inte använda lyxartiklar, inte sova i hög och bred säng, inte ta emot pengar.

Bhikku och bhikkuni

Munk respektive nunna

De tre juvelerna

'Tri ratna'. Trosbekännelsen.


Jag tar min tillflykt till Buddha


Jag tar min tillflykt till Dharma


Jag tar min tillflykt till Sangha

Sangha

Buddhismens munkförsamling. Deras huvudsakliga ansvar är att bevara och förmedla Buddhas lära.

En bhikkus ägodelar

Tre klädnader, en matskål, en rakkniv, en nål, en sil och ett bälte.

Buddhismens skrifter

1. Tipitaka - De tre korgarna


Här finns regler för munkarna, Buddhas predikningar samt diskussioner om dessa predikningar.




2. Lotussutra


I denna står det att alla kan bli buddhor (upplysta).