• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/14

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

14 Cards in this Set

  • Front
  • Back
H8.1 De controle van beweging
Hersenen zonder spieren zouden niet meer zijn dan een computer zonder monitor of andere output. Hoe krachtig ze zou zijn, ze zou nutteloos zijn.

Spieren en hun beweging
Drie categorieën van spieren:
1) Gladde spieren:
bestuurt het verteringssysteem en anderen organen

2) Skelet, gestreepte, spieren:
besturen beweging van het lichaam in relatie tot de omgeving

3) Cardiale spieren:
eigenschappen tussen gladde en skelet spieren, vooral in het hart. Ze intermedieeren tussen gladde en skelet spieren.
Neuromuscular junction:
Een Neuromuscular junction is een Synaps tussen een motor neuron en een spiervezel, elke synaps laat hier acetylcholine vrij om een spiercontractie te maken.
Antagonistische spieren, flexor speren en extensor spieren

Antagonistische spieren:
arm of been bewegen, dus spieren die in tegenovergestelde richting bewegen
Je arm heeft bijvoorbeeld een flexor spier die het kan aanspannen of relaxen en een extensor spier: strekken of buigen
Myasthenia gravis:
autoimmune ziekte,

je immuunsysteem valt acetylcholine aan waardoor je spieren zich snel slap voelen. Het is dan ook een autoimun ziekte.

Het immuun systeem vormt antilichamen die de acetylcholoine receptoren aanvallen bij de Neuromuscular junctions, de punten van de Synaps tussen een motor neuron en een spiervezel.
Stop en check
1. Waarom kunnen de oog spieren zich met grotere precisie verplaatsen dan de biceps spieren?
1. Elke axon naar de biceps spieren stimuleerd over de honderd vezels; Daarom is het niet mogelijk om die te veranderen door slechts een paar vezels. In tegenstelling daarvan heeft een axon naar de oog spieren heeft slechts ongeveer drie vezels.
Snelle en langzame spieren

Mensen en andere zoogdieren spieren hebben verschillende soorten van spiervezels vermengd, niet in afzonderlijke bundels zoals in vis. Onze spieren variëren van fast-twitch vezels met snelle contracties en snelle vermoeidheid tot slow-twitch vezels met minder krachtige contracties met weinig vermoeidheid.

Onze spieren hebben
fast-twitch fibers: produceren snelle contracties maar zijn snel moe, omdat ze anaerobic zijn: gebruiken reacties die geen zuurstof nodig hebben

en slow-twitch fibers: produceren minder grote contracties zonder moe te worden, omdat ze aerobic zijn: gebruiken lucht tijdens de beweging
Stop en check
2. Op welke manier ondervinden beperkingen vis bewegingen in koud water?
2. Hoewel een vis zich snel in koud water verplaatsen kan, word hij snel moe.
3. Eendeborst spieren zijn rood ("donkere vlees"), overwegende dat kipfilet spieren wit zijn. Welke soorten kan waarschijnlijk voor een langere tijd zonder vermoeiend doorvliegen?
3. Eenden kunnen enorme afstanden aflegen zonder duidelijk vermoeidheid, zoals ze vaak tijdens de treke doen. De witte spier van een kippe-borst heeft de grote kracht die is noodzakelijk om hun zware lichaam van de grond te krijgen, maar wordt snel moe snel. Kippen vliegen zelden.
4. Waarom is een ultramarathoner zoals Bertil Järlaker waarschijnlijk niet indrukwekkend op korte afstand races?
4. Een ultramarathoner bouwt grote aantallen van slow-twitch fibers op ten koste van de fast-twitch vezels. Daarom, is hun uithoudingsvermogen groot, maar maximale snelheid is dat niet.
Spiercontrole door proprioceptoren

Proprioceptor:
receptor die de positie of beweging van een gedeelte van het lichaam detecteert, en zorgt ervoor dat zodra je been stuitert het weer op dezelfde plek komt te staan door een stretch reflex: veroorzaakt door de strekking en produceert het dus niet!
muscle spindle (spierspoeltje)
Een soort proprioceptor is de muscle spindle (spierspoeltje): een receptor parallel aan de spier die reageert om een strekking te maken.

De reflex gaat uit van negatieve feedback. Als het spierspoeltje gestrekt wordt, zend de sensorische zenuw een boodschap naar de motor neuron in de spinal cord (ruggegraat) die op zijn beurt weer een boodschap terug stuurt naar de spieren om de spindle en veroorzaken een samentrekking.
Golgi tendon orgaan
Golgi pees organen, ook proprioceptors, reageren op stijgingen van spierspanning. Gelegen in de pezen op tegenovergestelde uiteinden van een spier, fungeren ze als een rem tegen een uiterst krachtige contractie.

Sommige spieren zijn zo sterk dat ze zichzelf kunnen beschadigen zodra teveel er te veel vezels tegelijk aangespannen worden. Golgi pees organen detecteren de spanning die tijdens een spiercontractie resultaten. Hun impulsen reizen naar het ruggenmerg, waar zij interneuronen wekken die een remmende werking van de motor neuronen hebben. Kortom, een krachtige spiercontractie voorkomt verdere contractie door het activeren van het Golgi pees organen.

De proprioceptors controleren niet alleen belangrijke reflexen, maar voorzien ook de hersenen van informatie.
Stop en check
5. Als je je arm recht uit houdt en iemand trekt het iets neer, stuitert de arm terug. Welke proprioceptor is verantwoordelijk?
5. de spier spindle
6. Wat is de functie van het Golgi pees orgaan?
6. Golgi pees organen reageren op spierspanning om daarmee bovenmatig sterke spiersamentrekkingen te voorkomen.