• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/7

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

7 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Beskriv knäreflexen med ord och en enkel bild.

Ett slag på knäet träffar en sena som fäster vid en muskel på lårets översida. Slaget registreras och sensoriska nerver skickar en signal till ryggmärgen. Där överförs signalen till motornerver som signalerar till muskeln att dra ihop sig. Det resulterar i att benets sträcks ut.

Vad menas med a) centrala och perifera nervsystemet, b) sensoriska och motoriska nerver, c) somatiska respektive autonoma nervsystemet. d) sympatiska respektive parasympatiska nervsystemet.

a) Centrala: hjärnan och ryggmärgen; perifera: Resten.


b) Sensoriska: Leder impulser från sinnesceller till CNS. Motoriska: Leder impulser från CNS till muskler.


c) Somatiska: De motoriska nerver vi kan styra med viljan. Autonoma: Det vi inte kan styra med viljan.


d) Två delar av det autonoma nervsystemet: Sympatiska: För kamp eller flykt: aktivt hjärta, aktiva lungor, inaktiv tarm, inaktiva urinvägar.


Parasympatiska: lugna förhållanden. Dämpar hjärta och andning, stimulerar tarm och urinvägar. Båda systemen har motoriska nerver till alla viktiga inre organ, och de har alltså motsatt verkan på varje enskilt organ.

Ge exempel på situationer där de parasympatiska signaler dominerar och hur de påverkar kroppen.

Det parasympatiska är aktiv när kroppen befinner sig i vila och går på lågvarv. Det sympatiska är aktiv när kroppen anstränger sig fysiskt, och vid stress.




När en björn anfaller, eller när du springer maraton, är det sympatiska systemet högaktivt. Det som sker är bla att hjärtfrekvensen ökar adrenalin och noradrenalin frisätts pupillerna vidgas och mag och tarmaktiviteten minskar.

Vad menas med dendrit, axon, myelinskida respektive ganglie?



Dendrit: kort inåtledande utskott på en nervcell.


Axon: långt utåtledande utskott på en nervcell.


Myelinskida: ''Fodral'' av hoprullade gliaceller.


Ganglier: Ansamlingar av nervceller.

Vilken uppgift har gliacellerna

Service åt nervcellerna, med bla näringsämnen. Även skydd och isolering.

Beskriv hur en nervimpuls förs fram genom en nervcell.

Fortskridande '' störning i jonbalansen''. Natrium strömmar in och det påverkar då natriumkanaler längre fram att också öppna sig. När det kommer in natrium ändras jonbalansen och därmed den elektriska spänningen över cellmembranet. Kanalerna för natrium stängs då, medan kanaler för kaliumjoner öppnas. Kalium strömmar ut, och då återställs den elektriska spänningen. Även kaliumkanalerna stängs. Sedan måste jonpumparna för aktiv transport arbeta så att halterna natrium och kaliumjoner inuti resp. Utanför cellen återställs. Tiden för detta är refraktärperioden, då ingen ny nervimpuls kan komma fram.

Beskriv hur en impuls förs över från en nervcell till nästa.

När ''jonstörningen'' kommer fram till synapsen, förbindelsen mot nästa nervcell, öppnas blåsor med transmittorsubstans. Detta ämnes molekyler rör sig över till nästa nervcell, och sätter sig på receptorproteiner, som sätter sig på receptorproteiner, som samtidigt är jonkanaler för natrium, som då öppnas. Då strömmar natrium in, och det kan bly ny fortgående störning i jonbalansen. Sedan bryts trasmittorsubstansen ner, men delarna förs tillbaka in i den första nervcellen och återanvänds.