• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/8

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

8 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Vilket/vilka av alternativen är vanliga kännetecken för den arketypiska IT-experten?
Kommunicerar hellre elektroniskt än träffar andra fysisk. Disciplinerad, metodisk, systematisk./ Metodisk, disciplinerad, systematisk. Mer inåtriktad. Undviker risker.
Hur kan man aktivt verka för att skapa och förbättra partnerskap mellan olika grupper/enheter?
Genom att sträva efter att uttrycka sig så att den andra förstår vad man säger och menar. Genom att sätta sig in och öka förståelsen för den andras behov och de krav som ställs på den andra. Genom att bjuda in representanter från den andra gruppen/enheten för att ge och få information under grupp-/enhetsmöten. Anpassa organisationen så att samverkan och partnerskap underlättas och utforma belöningssystem som främjar beteende som stärker partnerskapet.
Vilket/vilka av alternativen stämmer in på en s.k. "hybrid"-affärs/IT-person?
En sådan förstår affärsbehov och hur de kan stödjas med hjälp av teknik. En sådan förstår teknik och kan utnyttja det för att hitta nya sätt att använda den för att stödja affärsbehov. Är en utmärkt överbryggare mellan affärssidan och IT-sidan i BI-projekt.
Vilket/vilka av alternativen är vanliga kännetecken för den arketypiska affärsexperten?
Mer social. Mer utåtriktad. Mer riskbenägen. Mindre regelstyrd.
Kursbokens författare tar upp möjligheten att en bättre balansering av antalet kvinnor och män som arbetar inom IT kan öka chanserna för ett starkt partnerskap. Varför?
Enligt en arketyp anses kvinnor ofta vara bättre lyssnare, mer empatiska, och ha bättre intuition, vilket skulle kunna vara en fördel för att bygga broar och fånga affärsbehov. Författaren anser att det rent generellt är en fördel att ha blandade BI-grupper/-enheter, i termer av kön, färdigheter, och arbetsstilar.
Vilket/vilka alternativ är sanna om begreppet alignment (ung. anpassning)?
Det innebär att enheter, var för sig, utformar sitt arbetssätt så att de verkar för att nå mål som man har gemensamt med andra enheter. Det är inte synonymt med, men relaterat till, partnerskap.
Hur många av respondenterna i kursbokens undersökning angav att det förelåg ett starkt partnerskap mellan affärssidan och IT-sidan i sina företag?
En fjärdedel
Hur kan man i allmänhet beskriva skillnaden mellan IT-sidan och affärssidan när det gäller hur medarbetare motiveras och belönas?
På IT-sidan motiveras och belönas man för kostnadsreduktion, stabila IT-lösningar, lågriskbeteende, på affärssidan för innovation, marknadsexpansion, risktagning.