• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)

Forklare ordene:


•Demografi


•Naturlig tilvekst


•Fødselsrate


•Dødsrate


•Fødselsoverskudd


•Samlet fruktbarhetstall


•Reproduksjonsnivå

Betydning:


Demografi er en vitenskap. Demografene studerer befolkningsutvikling. Vi får opplysninger om fødsler og dødelighet i verden.



Naturlig tilvekst er forskjellen mellom antall fødte og døde i et land - hvor mange flere eller færre mennesker det har blitt i landet i løpet av en viss tid.



Fødselsrate vil si antall fødte per 1000 innbyggere per år i landet



Dødsrate vil si antall døde per 1000 innbyggere per år i landet.



Fødselsoverskuddet er differansen mellom antall fødte og døde i landet.



Samlet fruktbarhetstall forteller hvor mange barn hver kvinne i gjennomsnitt kommer til å få i løpet av sin fruktbare alder (15-49 år). Siden en del kvinner dør før de fyller 49 år, regner en med at samlet fruktbarhetstall må være 2,1, for at en befolkning skal holde seg like stor.



Reproduksjonsnivået er det antallet barn hver kvinne må føde i gjennomsnitt, for at folketallet skal være stabilt.

Hvordan beregner man den totale befolkningsendringen i et land, lag regnestykket.

Antall fødte - antall døde + antall innvandrere - antall utvandrere

Differanse + differanse

Hva er spedbarnsdødelighet, hva forteller det tallet noe om?

Demografene bruker begrepet spedbarnsdødelighet om det antallet barn som dør i løpet av det første leveåret. Spedbarnsdødelighet måles i promille eller prosent av alle levendefødte. Tallet sier oss noe om levekårene i et land. I fattige land er spedbarnsdødeligheten høy, i rike land er den lav.

Første leveåret

Hva er forventet levealder, hvorfor er det så store forskjeller fra land til land?

Demografene beregner hvor gamle folk i ulike land kan regne med å bli. De snakker om forventet levealder. I Norge lever kvinner lenger enn menn. Både nyfødte jenter og gutter kan forvente å leve lenger enn tidligere generasjoner. Levealderen i Norge er 82,7 år for kvinner og 78,1 år for menn. Det blir født omtrent like mange gutter som jenter hvert år. Japanske kvinner blir eldst i verden, i gjennomsnitt 85 år gamle. I Europa har Spania og Sveits høyest levealder for kvinner med 83,9 år. Island har høyest forventet levealder for menn med 79,2 år. I rike land lever folk i gjennomsnitt lenger enn i fattige land.

Si noe om befolkningsfasene.

Fase 1:


I fase 1 hadde landene dårlig økonomi, og spedbarnsdødeligheten var høy. I tillegg var det mye smittsomme sykdommer, lite mat og de hadde dårlige levekår. Folk fikk flere barn fordi de ville ha en garanti for at noen vokste opp. Fase 1 var preget av en høy fødselsrate og dødsrate, noe som ga lav befolkningsvekst.



Fase 2:


Fase 2 var preget av høy fødselsrate, og lav dødsrate ettersom at mange av de farlige sykdommene hadde blitt utryddet. I tillegg ble det lettere å skaffe mat, folk fikk bedre boliger, helsevesenet utviklet seg og det ble bedre økonomi.



Fase 3:


I fase 3 begynner fødselsraten å synke, mens dødsraten stabiliserer seg på et lavt nivå. Folk får bedre rå, å de trenger ikke lenger mange barn som en livsgaranti. Barna har større sjanse for å vokse opp. Land i fase 3 har stor befolkningsvekst, men veksten er mindre enn tidligere. Fødselsraten synker, og befolkningveksten avtar.



Fase 4:


I fase 4 er både fødselsraten og dødsraten lav og befolkningsveksten liten. Folk får barn i en høyere alder. Noen velger å bare få ett barn. Folk lever lenger enn før. Lav fødsels- og dødsrate gir lav befolkningsvekst.




Typiske befolkningspyramider for fattige og for rike land. Beskriv hvordan de ser ut, forklar hva de kan fortelle oss.

En befolkningspyramide for et rikt land, som f.eks Norge ser vi at de fleste er eldre mennesker. Det ser vi ikke på en befolkningspyramide i et fattig land som f.eks Kenya, der mesteparten av befolkningen er barn. Dette kan skyldes de forskjellige fasene. Norge f.eks er i en fase der fødselsraten ikke er så høy lenger fordi det er større sjanse for at barna overlever i motsetning til et land som Kenya, der fødselsraten er høyere. Grunnen til det er at de skal ha en garanti for at flere av barna vokser opp.



Pyramiden for et fattig land er smalere og smalere jo høyere alder du kommer opp i.


I pyramiden er for et rikt land vil det variere, men pyramiden vil være på sitt bredeste når du kommer i alderen 30-45 år(I Norge f.eks).

Hva er urbanisering? Hva er typisk ved urbanisering i rike og fattige land?

Urbanisering er når folk flytter fra f.eks landsbygder til storbyer, men det meste skyldes ikke lenger tilflytning, befolkningsveksten skjer i selve byene. I dag er urbaniseringen sterk i fattige land, der flytter stadig flere mennesker til storbyene. Urbaniseringen er likevel annerledes i fattige land i vårt århundre enn den var i Europa på 1800-tallet. I fattige land flytter folk fra landsbygda, fordi den er overbefolket og fattig. De fleste som kommer fra fattigdom der, kommer til ny fattigdom i byen.



I de rike landene har myndighetene klart å bygge leiligheter til mange av innbyggerne, men til tross for det finnes det fortsatt slumområder, tiggere og uteliggere.

Storbyer er miljøbomber, hvorfor?

Byene påvirker miljøet på jorda. Naturlandskap omdannes til kulturlandskap, som blant annet er preget av luftforurensninger. Biler forurenser mye, og det finnes det mye av i storbyer. Fattige innbyggere har ikke tilgang til rent vann. Det er heller ikke utbygd kloakksystemer i de fattige områdene, så folk må tømme kloakk og annet avfall rett ut i elvene som renner gjennom byene, det fører også til at vannet forurenses.

Flytting, flyktninger og migrasjon (immigrasjon og emmigrasjon) forklar begrepene og pek på de viktigste årsakene til dette.

Det er mange som flytter på seg på grunn av krig, sult, kriminalitet, lite arbeid å få og på grunn av overbefolkede områder. Det er også noen som flytter på seg på grunn av myndighetene i landet, de er redde for å bli forfulgt. Disse kaller vi for flyktninger. Folk som forlater hjemmelandet sitt kaller vi får emigranter. I landet de kommer til er de immigranter. Migrasjon er når folk søker mot nye steder av ulike årsaker. Mange forlater hjemmet sitt for å finne bedre levekår.

Hva menes med begrepet "bærekraftig befolkningsvekst"?

En "bærekraftig befolkningsvekst" innebærer at folk i dag og i framtida må få tilfredsstilt behovene sine. Landene er enige i det, men uenige i hvilke veier de skal gå for å nå dette målet.