• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/26

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

26 Cards in this Set

  • Front
  • Back
  • 3rd side (hint)
Fortæl hvilke af cellens organeller der ses på billedet.

Fortæl hvilke af cellens organeller der ses på billedet.

Her ses et elektronmikroskopisk billede afmitokondrier i mammalt væv (pattedyr). Som nævnt før kan mitokondriers form ogstørrelse variere alt efter celletype.

Udfyld de 4 hvide huller

Udfyld de 4 hvide huller

Hvad vises på billedet?

Hvad vises på billedet?

Her et billede af golgi apparatus.

Hvad er funktionen til cellemembranen?

Cellemembranen, eller med andre ord; plasmalemma, harbl.a. til funktion at afgrænse cellen fra omgivelserne. Cellemembranen fungerersom en selektiv barriere, der regulerer hvilke stoffer, der passerer ind og ud afcellen. Derudover har cellemembranen vigtige receptormolekyler(modtagermolekyler) på overfladen. Disse molekyler gør cellen i stand til atreagere på kemiske signalstoffer som fx hormoner ved signaltransduktion, mensf.eks. glycoproteiner på cellens overflade medvirker ved celle-cellegenkendelse.

Hvad er strukturen til cellemembranen?

Består af en dobbelt lipidmembran. Den genereltaccepterede opfattelse af cellemembranens molekylære struktur er den såkaldteflydende mosaikmodel, der beskriver membranen som bestående af bimolekylært lagaf lipider, hvori, der er fastholdt proteinmolekyler, som danner en flydendemosaik i lipiddobbeltlaget. Dette dobbeltlag af lipid, der relativt impermeabeltfor de fleste vandopløselige molekyler, udgør membranens grunstruktur.Membranlipiderne er for ca. halvdelens vedkommendefosfolipider. Derudover er der for resten cholesterol og sfingolipider.

Forklar Integrale proteiner.

Disse er amfifile molekyler, der har hydrofobe uladedeområder, som strækker sig igennem hele lipiddobbeltlaget (se billedet).Derudover har den også hydrofile polære områder, der er lokaliseret på denudvendige og indvendige overflade af membranen, hvor de befinder sig i vandigtmiljø. De integrale proteiner ertransmembrane og er det strukturelle grundlag for de fleste membrantilknyttedespecifikke transportmekanismer og receptorer.

Forklar Perifere membranproteiner

Disse erhydrofile molekyler, hvis polypeptidkæder er lokaliseret helt uden forlipiddobbeltlaget på enten den indvendige eller udvendige overflade afmembranen.

Hvad gør membranproteiner på cellemembranen?

Proteinmolekylerne udøver membranens merespecialiserede funktioner og opfattes som opløst i lipiddobbeltlaget. I cellemembranen sidder proteiner (transportproteiner) og sukkermolekyler "fast". Koblingen mellem proteinerdanner et "hul", som gør det muligt for ioner at gennemtrænge henovercellemembranen. Det er dog afhængigt af, om kanalen er åben eller lukket.Passagen gennem cellen erderfor styret af de proteiner, som er tilkoblet cellemembranen.

Forklar kulhydraters funktion (ift. cellemembran)

Har ligesom lipiderne bådefunktion som energikilde og som strukturel bestanddel i celler. Kulhydraterer med andre ord sakkarider, og kan inddeles i monosakkerider, disakkerider ogpolysakkaride, hvoraf de to første betegnes som sukkerarter, og den sidstebetegnes som ikke-sød stivelse. De to første sakkarider er letopløselige ivand, kan krystalisere og paserer let gennem dialysemembraner, i modsætning tilpolysakkerider, som hverken krystalliserer eller passerer gennem nævntemembraner.

Forklar monosakkeriders struktur. (nævn kemisk formel)

Monosakkarider er simple krystalliske sukkerarter.




Tresukkerformer: glukose, galaktose og fruktose, som deler samme molekylæreformel, nemlig C6H12O6. Dog er atomernes placering forskellige i hver af desukkerarter.

Forklar disakkeriders struktur. (nævn kemisk formel)

Disakkarider er sammensat af to monosakkarider - heraf også navnet disakkarider.




Demest almindelige sukkerformer er sakkarose, laktose og maltose.




Sakkaroseer et andet ord for dets navn Sukrose. Det er dannet af en glukose og enfruktose.




Laktoseer dannet af en glukose og en galaktose




Maltoseer dannet af to glukoser.




Ovenståendesukkerformer deler også molekylær formel, nemlig C12H22O11. Igen er detatomernes placering i de forskellige sukkerarter, der er gældende.

Forklar polysakkeriders struktur. (nævn kemisk formel)

Polysakkarider meget store molekyler, som er dannet af sammensætning afmange monosakkarider.




Erikke-søde stivelser og glykogener.




Stivelseomfatter to slags polymerer af glukose, hhv. amylose og amylopektin

Forklar simpel diffusions transport over cellemembran.

Som nævnt har molekyler, som er lipidopløseligt,lettere ved at passere membranen. Dette er det såkaldte simpel diffusion. Dvs.non-polære grupper med koncentrationsgradienten (fra højere til laverekoncentration) uden nogen form for assistance, fordi de let opløses idobbeltlaget.Dog kan helt små molekyler sagtens passere ved simpeldiffusion, og det kan de selvfølgelig pga. størrelsen.



Altså sker simpel diffusion når substanser bevæger sigover cellemembranen kun ved hjælp af en koncentration eller elektrisk forskelog ved kun at bruge “sin egen” kinetiske (bevægelsesenergi) energi. Denneenergi er væsentlig for at partikler kan bevæge sig. Dette kaldes for passivtransport.





Nævn nogle stoffer, som transporteres via simpel diffusionstransport vha "deres egen" kinestiske energi.

Substanser der gør dette er molekyler, der omfatter følgende:


oxygen, carbondioxid, nitrogen gasser, fedtsyrer, steroider og fedtopløselige vitaminer: A, D, E og K.




Små upolære elektrisk neutral molekyler:


vand, urea, små alkohol

Forklar Faciliteret diffusions transport over cellemembran.

Fungerer ad samme princip som simpel diffusion, hvorden drivende kraft er koncentrationsforskellen mellem membranens 2 sider.Hovedforskellen mellem simpel og faciliteret diffusioner, at sidstnævnte assisteres af kanalproteinmolekyler, hvorveddiffusionshastigheden for den pågældende substans bliver langt større end vedsimpel diffusion. Et integreret membran protein hjælper specifikkesubstanser med at blive transporteret hen over membranen. Membranproteinet kanenten være en kanal eller en “bærer”/transporter. De fleste membrankanaler er ionkanaler. TransporterFører en substans mod dens koncentrationsgradient.Substansen binder sig til en specifik bærer på den ene side af membranen ogbliver frigivet på den anden side af membranen ved at “bæreren” ændre sin form.

Nævn nogle stoffer, som transporteres via faciliteret diffusionstransport.

Substanserder gør dette er:


Glucose, fructose, galactose og nogle vitaminer.

Forklar overordnet om aktiv transport over cellemembran.

Aktiv transport adskiller sig fra faciliterettransport ved, at den benytter energi til at flytte et stof "opadbakke" på tværs af en membran, dvs. imod stoffets elektrokemiske gradient:fra lav til høj koncentration. Som ved faciliteret transport kræves der vedaktiv transport, at et stof binder sig til et transportprotein i membranen. Dadisse transportproteiner flytter stoffet op ad bakke kaldes de ofte for"pumper". Energien til den aktive transport kommer frastofskiftet i form af ATP. For at flytte molekyler fra en lav koncentration(lav energitilstand) til en højere koncentration(højere energitilstand) skalder tilføres energi. Det kan ske på to måder. Derfor skelnes der mellem primæraktiv transport og sekundær aktivtransport.

Beskriv primær aktiv transport. (evt. se hint)

Ved dennetransportform sker der et direkte forbrug af ATP, dvs hydrolyse af ATP af ettransportprotein leverer energien. Transportproteinet er et enzym (en ATPase),der katalyserer nedbrydningen af ATP, og under processen fosforylerer sig selv.I dette tilfælde er et enzym og et af dets substratmolekyler det sammemolekyle.

Beskriv sekundær aktiv transport. (evt. se hint)

Energiender her bruges til den aktive transport er energi som er gemt iion-koncentrationsgradienten. Natrium-kalium pumpen får Na+ ioner til at gemmenoget potential energi. Hvis Na+ ioner finder en rute hvor den kan kommetilbage til cytoplasmaet, vil den omdanne denne energi til kinetisk energi ogkan bruges til at transportere andre substrater mod deres koncentrationsgradient.Essensen i sekundær aktiv transport er, at denne transportform udnytterenergien i Na+ koncentrationsgradienten ved at sørge for ruter til Na+ ionernetil at komme ind i cytoplasmaet ved hjælp af et transportprotein. Et transportprotein binder sig til Na+ ionen og et andet substrat og herefter ændrer formenpå membranproteinet så alle substrater kan bevæge sig over membranen på sammetid.

Hvad er transportprotein?

Er et protein, hvis funktion er at hjælpe med at bevæge andre substraterind i cytoplasma.

Forklar uniport, symport og antiport. (evt. se hint)

UniportMembran proteiner der transporterer etsubstrat en vej. Findes ved faciliteret diffusion.




SymportMembranproteiner hvor der transporteres tosubstrater den samme vej




AntiportMembranproteiner,hvor der transporteres to substrater hver sin vej.

Forklar vesikulær transport over cellemembranen. (evt. se hint)

Cellendanner en vesikel som virker som om cellen kan folde membranen op og hive etsubstrat ind i cellen.

Forklar Receptor medieret endocytose transport over cellemembranen. (evt. se hint)

Der findes tre slags endocytoser og her iblandt findes receptor medieret endocytose. Denne transportform er megetselektiv, fordi celler binder sig til specifikke ligander. En vesikel formersig efter et receptorprotein og genkender og binder sig til en specifikmolekyle/ligand i den ekstracellulære væske.


Det sker som følgende (Se billederi hint):


1. Specifikke molekyler/ligander binder sig tiloverflade receptorer.


2. Områderaf membranen som er overtrukket med ligander former dybe “lommer” i membranen.


3. Yderliggendereceptorer flytter sig og former indvendig overtrukket vesikler.


4. Overtrukket(indvendig) vesikler fusionerer med lysosomer.


5. Ligander er fjernet.


6. Receptorersendes til membran hvor de “genbruges”.

Forklar pinocytose transport over cellemembranen. (evt. se hint)

Er cellerder optager vesikler (mikroskopiske væskebobler) indeholdende hormoner, neurotransmittereog andre proteiner eller lipider.

Forklar Natrium- kaliumpumpens funktion.

Natrium-kalium pumpen forekommer i cellemembranen istort set alle celler hos dyr og mennesker. Transportproteinet her er identiskmed ATPase (et ATP spaltende enzym) betegnet "natrium-kalium-ATPase".Natrium-kalium pumpen pumper aktivt natrium ud af cellen og kalium ind icellen. Begge imod den elektrokemiske gradient, og energien leveres vedspaltning af ATP inde i cellen, som katalyseres af pumpen. Herved pumper der sålens to natrium-ioner ud afcellen, og to kalium-ioner ind i cellen for hvert molekyle ATP, der spaltes.




Med andreord bevirker denne pumpe at koncentrationen af Na+ inde i cytosolen forbliverlav, ved at pumpe Na+ ionerne ud i den ekstracellulære væske mod denskoncentrationsgradient. På samme tid fører pumpen K+ ionerne ind i cellen moddennes koncentrationsgradient. K og Na passagerer langsomt cellemembranen pga.af den elektriske gradient vha. passiv eller sekundær aktiv transport. Derforer natrium-kalium pumpen i gang hele tiden uden stop for at beholde dissekoncentrationer i cytoplasmaet

Hvad sker der på billedet?

Hvad sker der på billedet?

Der sker følgende:


· 3Na bindes til pumpen inde i cytosolen.


· Bindingaf Na sætter hydrolysen af ATP til ADP i gang.


· Dennereaktion medfører at en fosfat gruppe sætter sig på pumpen


o ATP+ vand → ADP + protein + energi


· Dennekemiske reaktion ændrer formen på pumpeproteinet → medfører at de 3 natriumbliver ført ud i den ekstracellulære væske. (konformationsændring)


· Nuer formen på pumpen klar til at binde 2 K+ fra den ekstracellulære væske indtil cytosolen.


· Bindingenaf K+ gør at fosfat gruppen bliver frigjort fra pumpen → dette medfører atpumpens form ændrer sig.


· Nårpumpen vender tilbage til sin originale form, frigøre den K+ ind i cytosolen. Pumpen ernu klar til 3 Na+ igen, og sådan kører denne proces hele tiden.