Why I Love Football Essay

1457 Words May 2nd, 2013 6 Pages
Šta nas, šta mene, toliko privlači posmatranju igre dvadeset dvojice odraslih ljudi koji jure za kožnim mehurom? Zašto toliko energije žrtvujemo u rasprave, sukobe, svađe u vezi sa tom neobičnom delatnošću?
Pretpostavljam da ima više odgovora. Neko se prazni kroz posmatranje igre, izbacuje svoje dnevne frustracije, kod kuće i na poslu ga ne vole i ne poštuju, pa, bar, negde da bude svoj, jak, autoritativan; može da se nadgornjava, svađa i prepisuje po novinama, raspravlja po kafanama, objavljuje svoje misli na blogovima. Neko se kladi, i tako popravlja kućni budžet. Neko beži u snove, kao kad gleda film ili čita knjigu.
Evo moj slučaj: ja, recimo, više volim da gledam loš fudbal nego loš film. Loš film nikad ne postaje bolji. A rđava
…show more content…
Bilo je to majstorstvo bez viška, bilo je to tačno i lepo. I ja sam pomislio kako je red, zbog tog poteza, da Mančester dobije utakmicu. Onda su dali gol.
Bio sam, dakle, na strani budućeg šampiona, pun prezira prema Abramovičevoj igrački, ovoj koju će uskoro napustiti zbog kolekcionarstva umetnina koje ne poznaje i ne razume, kao što nije poznavao i razumevao fudbal, pre nego što ga je otkrio napustivši interes za hokej.
Onda su došli penali.
Kristijano Ronaldo je promašio, znao sam da će promašiti, zato što je bio siguran da neće, zato što je arogantan, uglavnom bez pokrića. Nije mi bilo žao Kristijana Ronalda, čoveka koji je dao četrdeset dva gola ove sezone, i koji je verovatno najbolji igrač na svetu.
Mislio sam da Čelsi treba da pobedi, a nadao sam se da će to ipak biti Mančester.
Zato volim fudbal. Menja se igra, menjaju se sudbine. Menjam se ja. Ali eto to je bilo, “Zašto volim fudbal” iz aspekta, mog posmatranja fudbala, a sada malo i o mojoj igri fudbala. Dakle nalazim se na travi, na terenu u toku jedne od važnijih utakmica u mom životu, utakmica koja me je ojačala, i evo kako je to izgledalo: I tako ja gledam u loptu, zatim u go. Opet lopta, pa go. Počeo sam da sprintam ka toj sarenoj lopti. Šutnuo sam je perfektno. Savršen ispraćaj. Dok sam gledao loptu kako proleće kroz vazduh, sunce je obasjalo loptu i postavilo neki sjaj na nju. Izgubio sam je na trenutak, sunce

Related Documents