Essay on Human Geo Ch. 12-13

2782 Words Jan 27th, 2014 12 Pages
The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e (Rubenstein)
Chapter 12 Services
1) The attraction of the call center industry to locate in India can best be explained by
A) low wages and wide use of English.
B) low wages and geographic situational factors.
C) wide use of English and the large number of working students.
D) Indian students' ability to work at night and geographic situational factors.
E) none of the above.
Answer: A
2) Which services constitute up to two-thirds of GDP in MDCs?
A) business
B) consumer
C) public
D) the combination of all three of the above
E) none of the above
Answer: D
3) Which of the following is considered to be an original hearth of urban settlement?
A) Mesopatamia
B)
…show more content…
E) broad avenues in residential districts.
Answer: B
23) The city-state is an example of
A) an early form of urban settlement.
B) a state dominated by its major city.
C) a functional region.
D) a local government of the Roman Empire.
E) diffuse political functions.
Answer: B
24) Which of the following is not primarily a consumer service?
A) professional services
B) retail services
C) education services
D) health services
E) hospitality services
Answer: A

25) Business services provide what kind of services?
A) diffusion and distribution of services
B) services to businesses
C) services for the wellbeing of individuals
D) security and protection
E) product sales
Answer: B
26) The area surrounding a service from which customers are attracted is the
A) hinterland.
B) range.
C) threshold.
D) median.
E) meridian
Answer: A
27) The maximum distance people are willing to travel for a service is
A) hinterland.
B) range.
C) threshold.
D) median.
E) meridian
Answer: B

28) The minimum number of people needed to support a service is
A) hinterland.
B) range.
C) threshold.
D) median.
E) meridian
Answer: C
29) According to the range concept of Central Place Theory, people should be willing to travel far distances for a(n) ________ and only willing to travel short distances for ________.
A) championship sporting event; a cup of coffee
B) flight out of an airport; groceries
C) wedding; a

Related Documents