Enron Essay

680 Words Jan 16th, 2016 3 Pages
Shkëlqimi dhe rëlqimi dhe rënia e Enron

Origjina e Enron daton në vitin 1985, kur ajo filloi jetën si një kompani ndërshtetërore tubacionesh nëpërmjet bashkimit të Houston Natural Gas dhe Omaha-based InterNorth. Kenneth Lay, ish shefi ekzekutiv officerof i Houston Natural Gas, u bë CEO, dhe vitin e ardhshëm fitoi postin e kryetarit të bordit(chairman).

Nga sektori i tubacionit, Enron filloi të lëvizë në fusha të reja. Në vitin 1999, kompania filloi të ofrojë shërbimet broadband dhe Enron Online, faqen e internetit të kompanisë për shkëmbime tregëtare, i cili së shpejti u bë site më i madh i biznesit në botë. Rreth 90 për qind e të ardhurave të saj, erdhën nga shkëmbimet tregëtare të Enron Online.

Rritja për Enron ishte e shpejtë.
…show more content…
Muajin e ardhshëm, Departamenti Amerikan i Drejtësisë hapi hetimin e veprimeve të kompanisë, dhe Ken Lay dha dorëheqjen si kryetar bordi dhe CEO.

Në janar të vitit 2004, Fastow ra dakord për një ujdie dhe një dënim 10-vjeçar. Ai e pranoi fajin për një akuzë për konspiracion të kryer, i tipit mashtrim me anë të komunikimeve me telegram dhe një akuzë për konspiracion të kryer, mashtrim sigurie. Ai gjithashtu ra dakord për të bashkëpunuar me prokurorët federalë.

Në shkurt, Skilling deklaroi veten të pafajshëm mbi 40 akuza, duke përfshirë mashtrim me anë të të telegramit, mashtrim sigurie, konspiracion, mashtrim ku blihen dhe riblihen aksionet e kompanisë(insider trading) dhe të bërit deklarata të rreme në raportet financiare.

Lay u akuzua për mashtrim dhe bërjen e deklaratave mashtruese në korrik. Ai u vetdeklarua i pafajshëm ndaj 11 akuzave.

Lay, Skilling shkojnë në gjyq

Gjyqi i Lay dhe Skilling filloi në janar të vitit 2006. Lay dhe Skilling, të dy dëshmuan për më shumë se një javë në mbrojtjen e tyre. Disa nga akuzat kundrejt tyre u hoqën.

Prokurorët pretenduan se Lay dhe Skilling kanë përdorur "truket e kontabilitetit, fiction, marifete, dredhi, deklarata mashtruese, gjysmë të vërteta, lëshimet dhe gënjeshtra të drejta të plota" për të kryer krimet e tyre.

Avokatët e dy të akuzuarve thanë se klientët e tyre mund të jetë fajtor për gjykim të keq të biznesit në Enron, por ata kurrë nuk e thyen ligjin. "Kompania ra, por

Related Documents