China - O Tara, Doua Sisteme Essay

1841 Words Jan 19th, 2014 8 Pages
Economia de piaţă socialistă sau economia de piaţă socialista cu caracteristici chineze este termenul oficial folosit pentru a se referi la sistemul economic al Republicii Populare Chineze, după reformele lui Deng Xiaoping . De asemenea, este menţionată ca socialism cu caracteristici chineze. Similare, deşi mai puţin ample, astfel de reforme au fost întreprinse în Vietnam, în cazul în care sistemul economic este numit Mới Đổi (lit. "New Age). Se compune dintr-un amestec de socialism de planificare , cu o economie de piaţă .
Deng Xiaoping, care a studiat şi a trăit în vest , a fost atras de ceea ce a vazut ca potenţial de dezvoltare a unei sistem capitalist / economie de piaţă
Economia de piaţă socialistă este un concept propus pentru
…show more content…
Sectorul de stat
Până în 2005 reformele orientate de piaţă, inclusiv privatizarea, au fost practic oprite. În 2006, guvernul chinez a anunţat că armamentul, producerea de energie şi de distribuţie, petrol şi produse petrochimice, cărbune, telecomunicaţii, aviaţie şi industria de transport maritim trebuie să rămână sub "control de stat absolut" şi proprietate publică prin lege. Statul îşi menţine controlul indirect în conducerea economiei private prin intermediul sistemului financiar, care imprumuta în funcţie de priorităţile de stat. Liberalizarea continuă să fie trasa înapoi, în sectorul de stat, de consolidarea a întreprinderilor de stat în mari "campionilor naţionali", cu scopul de a consolida eforturile şi crearea de industrii naţionale competitive pe plan internaţional.
Sectorul de stat este concentrat în "înălţimile de comandă" ale economiei, cu un sector privat, “angajat” în producţia de mărfuri şi industria uşoară.
Intreprinderi de stat au o autonomie ridicata, în măsura în care pot alege propriul lor CEO, pot să isi păstreze profiturile proprii, insa diferenta este ca firmele private pot avea un plan de salvare in cazul in care ceva nu merge bine. Acest tip de sistem economic este apărat din punct de vedere stalinist, care prevede faptul că o economie socialistă planificată poate fi posibilă numai după prima stabilire a necesarului global de

Related Documents