Beach House Analysis

1654 Words 7 Pages
Located south of Sydney, Australia, the beach town of Austinmer is home to some unique and beautiful beach homes. The Austinmer Beach House designed by Alexander Symes of Australia, is an incredible beach home that sits up high on the coast of the Tasman Sea. The family beach home consists of: a “floating box” living space that sits on top of concrete pillars, a ground floor that contains the majority of the community space, and an underground loggia that opens out to a beautiful sub-terranian courtyard. From low energy LED lighting systems to a bedroom with the most envy inspiring ocean view, the Austinmer Beach House is an architectural and environmental masterpiece. View from Southwest
Being that the Beach House sits right along the ocean,
…show more content…
The beach house is to function as an energy efficient structure that absorbs water, heat, energy and reuses and disperses them. The form of the building allows for this function to happen. The form provides three elements of the house, which, as stated earlier is prefect for a family home. The house’s form allows for the family lifestyle to be maximized with comfortable living/kitchen space on the ground floor and tons of cozy outdoor spaces for spending quality family time. The form of the house allows for the structure to absorb solar radiation in any month of the season, and adjust its interior temperature accordingly. The function of the house was also to be built as a sustainable structure that will last for many years, and the form of the building follows that confirmed by archdaily.com’s feature of the Austinmer House, which cites the use of recycled brick throughout the house, recycled and PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certified) timber …show more content…
Since the beach house is located in a residential area where there are existing homes, the natural factors were not too difficult to work around. However, when building adjacent to existing structures, it is common practice to attempt to design your structure so that it fits in to the neighborhood and does not stick out like a big ugly thumb. In the case of the Austinmer Beach House, the existing structures adjacent to the beach house allowed for the design of the beach house to be more creative and provide a different, but positive aesthetic experience. Even though it is common practice, it is not always followed, and the design of the Austinmer house is definitely unique and stands out, but it does so in the most successful way possible. The landscaping of the beach house integrates vegetation from the immediate beach environment surrounding the house, as well as plants and flowers indigenous to the Australian rainforest. Having a sense of “biodiversity” helps the structure become a part of its surrounding environment, and does not follow a generic landscaping style

Related Documents