• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/117

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

117 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Waar gaan opportunity costs over?

the opportunity cost of a choice is the value of the best alternative forgone, in a situation in which a choice needs to be made between several mutually exclusive alternatives given limited resources.

Waar gaat micro economie voornamelijk over?

Over het bestuderen van individuele producenten en consumenten.

Waar gaat macro economie over?

Over het bestuderen van de nationale economie. branch of economics dealing with the performance, structure, behavior, and decision-making of an economy as a whole, rather than individual markets

De macro economie maakt gebruik van welke concepten uit de micro economie ?

Gedrag van consumenten en bedrijven, Gestreefd naar een gehele analyse - waarbij invloed van andere economische variabelen zo volledig mogelijk wordt bestudeerd

Wat is hier het probleem mee?

Dit soort variabelen maken het vaak te ingewikkeld voor een algemeen plaatje.

Wat is Ceterus Paribus?

Als een variabel veranderd blijft de rest hetzelfde. Bijvoorbeeld de prijs van een goed veranderd maar de inkomens van de communicatie blijven hetzelfde.

Wat zijn Transactiekosten?

Dit zijn de kosten die de consument betaald, daarbij worden dus alle kosten berekend, ook transport bijv, liggen vaak velen malen hoger zijn dan de productiekosten en de winst

Hoe kan de overheid prijzen en vraag en aanbod beinvloeden?

Door het vaststellen van regels over handel en eigendom.

Wat wordt er met behoeftes bedoelt?

Dingen die mensen nodig hebben - bijvoorbeeld eten.

Wat wordt er met Rationaliteit bedoelt?

Een belangrijke aanname bij de gemaakte keuzes is dat mensen rationeel handelen. Heel globaal komt het er op neer dat ze het beste proberen te maken van hun situatie. Meer formeel betekent dit dat ieder mens zal proberen met een bepaalde hoeveelheid middelen zo veel mogelijk behoefte te bevredigen.

Wat bedoelt men met Schaarste?

Dat er niet genoeg is van een product. This drives up demand.

Wat begrijpt men onder de term Welvaart?

Dat je veel geld kan uitgeven. Welvaart is de mate waarin mensen met de beschikbare schaarse middelen in hun behoeften kunnen voorzien.

Wat wordt er bedoelt met Welzijn?

Dat je tevreden bent met wat je hebt. Welzijn is de mate van tevredenheid over de behoeftebevrediging die al dan niet uit het beschikbaar stellen van middelen wordt verkregen

Wat is vraag en wat is aanbod?

Supply is simpelweg wat er is, Demand is wat er nodig is.

Teken de aanbodcurve

:)

Teken de vraagcurve. Wat geeft de vraagcurve aan? Wat maakt de vraagcurve mogelijk?


Vraagfunctie.


De vraagcurve maakt het mogelijk om af te lezen hoeveel er van een bepaald product (van een bepaald "goed") door kopers wordt gekocht bij een bepaalde prijs.

Wat bedoelen we met de term 'de Markt' ? Wat is een abstracte markt? Wat is een concrete markt?

Het geheel van vraag en aanbod naar een goed noemen we in de economie de markt. Op de markt worden goederen of diensten verhandeld, dat wil zeggen, door de producent verkocht en door de consument gekocht. We kunnen hierbij onderscheid maken tussen een concretemarkt en een abstracte markt. Met een concrete markt bedoelen de fysieke plaats waar kopers en verkopers elkaar ontmoeten om bepaalde goederen te verhandelen. Voorbeelden hiervan zijn de weekmarkt, de veemarkt en de vlooienmarkt. Met abstracte markt bedoelen we het netwerk van relaties tussen kopers en verkopers van goederen en diensten. Voorbeelden hiervan zijn de arbeidsmarkt en de oliemarkt.

Noem vier ceteris paribus voorwaarden bij de vraag

A. De behoeftenschema's van de consumenten


B. De inkomens van de consumenten


C. De prijzen van andere goederen (waaronder substitutie-goederen en complementaire goederen)


D. Het aantal consumenten

Noem drie ceteris paribus voorwaarden bij het aanbod

A. De kosten van de productiefactoren


B. Stand van de techniek


C. Het aantal producenten

Wat zijn de vier voorwaarden bij volkomen concurrentie?

Er is sprake van een homogeen goed (een goed van dezelfde kwaliteit), De markt is transparant, Er is een groot aantal vragers en aanbieders, De markt is vrij toegankelijk

Wat zijn de vijf verschillende marktvormen en wat houden ze in ?

Volkomen concurrentie - er zijn veel aanbieders die een homogeen product aanbieden, Monopolistische concurrentie - veel aanbieders die een heterogeen goed aanbieden, Homogeen oligopolie - weinig aanbieders die een homogeen product aanbieden, Heterogeen oligopolie - weinig aanbieders die heterogene producten produceren, Monopolie - een bedrijf heeft alles in de handen.

Wat is de prijselasticiteit van de vraag?

De elasticiteit van de vraag is vooral van belang voor die ondernemers die zelf hun prijs kunnen bepalen. De elasticiteit geeft namelijk inzicht in de stijging of daling van de totale opbrengst (prijs * hoeveelheid) bij prijsverandering

Wat is de Elastische/Inelastische vraagcurve?

x

Wat is Marginale Opbrengst?

De marginale opbrengst of grensopbrengst is een term uit de micro-economie die aangeeft hoeveel de opbrengst toeneemt door de afzet van één extra product. De marginale opbrengst heeft dan de waarde van de verkoopprijs.



Waar gaat de wet van de afnemende meeropbrengst over?

Indien aan een constant gehouden hoeveelheid van een productiefactor successievelijk eenheden van een variabele productiefactor worden toegevoegd, zal de productie eerst meer dan evenredig stijgen, maar voorbij een bepaald punt minder dan evenredig en mogelijk zal deze tenslotte zelfs dalen.

Wie was Adam Smith?

Kwam met het idee van Prijsmechanisme

Wat begrijpen we onder "Prijsmechanisme" ?

Het prijsmechanisme was hét instrument waardoor de wensen van de consumenten zouden worden doorgegeven aan de producent.

Wat zijn de vier productiefactoren?

1. arbeid
2. kapitaal
3. grond
4. ondernemerschap

Wat was het kringloopmodel?

Het kringloopschema laat een aantal macro-economische relaties zien: het gaat om wat de gezinnen of huishoudens gezamenlijk verdienen en wat de bedrijven of ondernemers gezamenlijk produceren. (Dat diagrammetje waar de cirkels rondgaan)

Wat is het nationaal inkomen, het nationaal product en de consumptieve bestedingen?

Nat Inkomen: De som van loon, interest, pacht en winst is het nationaal inkomen, Nat Prod: In dit kringloop­schema bestaat het nationaal product louter uit consumptiegoederen, bijvoorbeeld brood, een boek of een wasmachine, Con Bes: De gezinnen gebruiken hun nationaal inkomen Y om het nationaal product W bij de bedrijven te kopen. Dit noemen we de consumptieve bestedingen (C).

Wat is de verkeersvergelijking van Fischer?

M X V = P X T


M staat hierbij voor de hoeveelheid geld (money), V voor velocity, de geldomloopsnelheid. Vanzelfsprekend is het product van M en V gelijk aan het gemiddeld prijspeil (P) vermenig­vuldigd met het aantal transacties (T).

Wat is de wet van Say?

Say, een van de klassieke economen, formuleerde het in zijn bekende wet van Say aldus: elk aanbod schept zijn eigen vraag.

Wat geeft de productiecapaciteit aan?

De productiecapaciteit geeft aan hoeveel er potentieel geproduceerd kan worden, gegeven de hoeveelheid productiefactoren, de stand van de techniek

Wat bedoeld men met conjunctuur

Het nationaal inkomen fluctueert binnen de gegeven productiecapaciteit. Deze fluctuaties noemen we conjunctuur.

Wat zijn de definities van BNP, NNP, BBP en NBP

Bruto Nationaal Product (BNP) = (Engels:) GNP – Gross National Product Het nationaal product dat alle bedrijven, ook die in het buitenland gevestigd zijn, produceren in één jaar, inclusief de vervangingsinvesteringen.


Netto Nationaal Product (NNP) = (Engels:) NNP – Net National Product Het nationaal product dat alle bedrijven, ook die in het buitenland gevestigd zijn, produceren in één jaar, exclusief de vervangingsinvesteringen.


Bruto Binnenlands Product BBP = (Engels:) GDP – Gross Domestic Product De jaarlijkse productie van alle burgers binnen de landsgrenzen, ook buitenlanders, in één jaar, inclusief de vervangingsinvesteringen.


Netto Binnenlands Product NBP = (Engels:) NDP – Nett Domestic Product De jaarlijkse productie van alle burgers binnen de landsgrenzen, ook buitenlanders, in één jaar, exclusief de vervangingsinvesteringen.

Wat is inflatie? Wat gebeurd er? Wat zijn de consequences?

Inflatie zal op den duur tot prijsstijging leiden, maar geeft in eerste instantie ook een stijging van het aantal transacties (via het multiplier-effect kan dit heel gunstig zijn). Een geringe inflatie helpt mee om 'oneffenheden' in het economisch leven weg te werken, het werkt als een smeermiddel in de economie..

Wat is Deflatie? Waarom is het ongewenst?

Deflatie is het omgekeerde, dus een daling van de geldhoeveelheid/geldomloopsnelheid.Dit kan leiden tot lagere prijzen maar ook tot minder transacties!
Waarom is deflatie ongewenst? De prijzen kunnen dan wel dalen, veel andere grootheden in de economie dalen niet: bijvoorbeeld de lonen die aan de werknemers worden uitgekeerd, of de rente die moet worden betaald over een bestaande schuld.

Waar hangt productiviteit vanaf? 3

Stand van de techniek en arbeid, organisatie van het grondstructuur, opleidingsniveau van de arbeiders

Wat is de doelstelling van het Economisch beleid? (7)

1. een aanvaardbaar inkomensniveau;
2. volledige en volwaardige werkgelegenheid;
3. een rechtvaardige inkomensverdeling;
4. een stabiel prijspeil (geen inflatie of deflatie);
5. een stabiele wisselkoers;
6. een evenwichtige betalingsbalans;
7. duurzame ontwikkeling.


Noem wat beleidsinstrumenten (9)

- het vergroten van de overheidsuitgaven


- het verlagen van de loonsom en werknemers


- de gemiddelde arbeidstijd verkorten


- meer geld in omloop brengen (monetair financieren)


1. het fiscaal beleid;
2. het monetair beleid;
3. supply side beleid
4. het loon- en prijsbeleid;
5. de overige instrumenten van macro-economische politiek.

Wat wordt er bedoeld met economische orde, proces en structuur

De economische orde geeft aan hoe in een economie de beslissingen worden genomen en hoe de beslissingsbevoegdheden zijn verdeeld. Het economisch proces betreft het feitelijk economisch handelen van mensen en heeft betrekking op het productieproces en het consumptieproces. De economische structuur, ten slotte, betreft alle variabelen die bepalend zijn voor de mogelijkheden van een economisch systeem.

Wat is Conjunctuur Beleid en wat is Structuur Beleid?

kut i dont know

Wat is Marktmechanisme?

Marktmechanisme is het vrije spel van vraag en aanbod in een economie.

Wat zijn de verschillen tussen plan en markt economieen?

In de markt-economie beslissen arbeiders, ondernemers en consumenten zelf hoeveel ze werken, produceren en consumeren en wordt de prijsvorming overgelaten aan de verhouding tussen vraag en aanbod.


In de centraal geleide, of plan-economieën, speelt centrale planning een belangrijke rol bij de centrale besluitvorming (het bureaucratisch mechanisme) en worden veel prijzen van overheidswege vastgesteld (prijsmanipulatie).

Wat is een gemengde economie?

De meeste volkshuishoudingen bevatten elementen van beide organisatievormen en worden daarom gemengde economieën genoemd.

Wat houdt privatisering in?

Voormalige overheidsbedrijven worden overgenomen door zelfstandige bedrijven. In Nederland bijv de NS.

Wat is Conjunctuur? Wat toont de Conjunctuurcyclus aan? Noem de 6 fases in de Conjunctuurcyclus!

Conjunctuur of fluctuatie is de verandering van het groeipercentage van de economie of de productie op de korte termijn.



Perioden van hoge economische groei wisselen af met perioden waarin de economie slechts nauwelijks groeit, of zelfs kan krimpen. Deze schommelingen in het niveau van economische groei worden conjunctuurgolven genoemd. Een conjunctuurgolf beslaat gemiddeld zeven á negen jaar. Schematisch kan de conjunctuurcyclus als volgt worden weergegeven: Herstel, Expansie, Hoogconjunctuur, Crisis, Recessie, Depressie, Herstel.

Wat is een Anticyclisch beleid ? Wanneer werkt dit? Wat moet ingevoerd worden tijdens laagconjunctuur en wat tijdens hoogconjunctuur?

Maatregelen van de overheid die de golven van de cyclus te verkleinen. Ze werken alleen anticyclisch wanneer zij op het juiste moment worden geïntroduceerd: stimuleringsmaatregelen tijdens laagconjunctuur en remmende maatregelen tijdens hoogconjunctuur. In de werkelijkheid veel moeilijker.

Wanneer voert de overheid een Expansief en wanneer een Restrictief Beleid? Hoe doen ze dit?

Wanneer de overheid de economie wil stimuleren gaat zij over tot een expansief beleid. In dat geval moet zij de overheidsuitgaven laten toenemen, zodat de bestedingen toenemen.



De overheid gaat over tot een restrictief beleid, wanneer zij de economie wil afremmen. In dat geval moet zij de overheidsuitgaven laten dalen, zodat de bestedingen afnemen. Ook kan zij de belastingen verhogen, waardoor het besteedbaar inkomen van de bevolking daalt en mensen minder kunnen uitgeven.

Wat zijn automatische stabilisatoren ? Wat betekend hen bestaan voor de Overheid?

Belastingen en overheidsuitgaven noemt men ook wel automatische stabilisatoren



Door het bestaan van automatische fiscale stabilisatoren oefent de overheid automatisch een stabiliserend effect uit op de economie.

Wat bedoelen we met een discreet fiscaal beleid? Wat is hierbij van groot belang?

Besluit de overheid om de belastingen of overheidsuitgaven zelf te veranderen, dan spreken we van discreet fiscaal beleid. Van groot belang hierbij is het multipliereffect.

Wat begrijpt men onder een Multiplier? Wat bepaald het effect van de multiplier? Hoe?

Het multipliereffect is het vermenigvuldigingseffect van een (overheids)uitgave op de hoogte van het inkomen.



De omvang van het multipliereffect wordt bepaald door de omvang van de consumptiequote. Consumeren mensen een groot deel van hun inkomen, dan neemt het effect van de multiplier toe.

Wat is een Consumptiequote? Wat is hier het tegenovergestelde van? Hoe heet dit?

Deel van het inkomen aangewend voor consumptie . Wat niet wordt gebruikt voor consumptie , wordt gespaard. Het deel van het inkomen daaraan besteed is de ‘spaarquote’.

Wat is een keynesiaanse begrotingspolitiek? Wat betekende dit in de werkelijkheid?

Dat door afwisselend te werken met begrotingsoverschotten en -tekorten zouden grote conjunctuurgolven zouden kunnen worden vermeden.



Mensen dachten niet zo, juist als er een depressie aankwam gingen ze sparen!

Wat bedoelen economen met besteedbaar inkomen?

Het inkomen dat mensen kunnen besteden na afdracht van belastingen

Wie waren de Keynesianisten? Wat geloofde zei? Wat vonden zei van het monetair beleid?

Aanhangers van Keynes, Volgens Keynes was de overheid wel in staat de economie uit de depressie te halen. In tijden van depressie, zoals in de jaren dertig, moest de overheid de belastingen verlagen en de uitgaven laten toenemen. Op deze manier kon het heilzame multipliereffect in werking treden. In tijden van hoogconjunctuur moest de overheid vervolgens de belastingen weer verhogen en de overheidsuitgaven weer laten afnemen.



Volgens de keynesianen heeft het monetair beleid dan wel het juiste effect op de economie, zij vragen zich alleen af hoe sterk dit effect zal zijn.

Wie waren de monetaristen? Hoe moest de overheid het volgens hen aanpakken? Hoe werken maatregelen van monetair beleid volgens de monetaristen?

Volgens de monetaristen was het helemaal niet mogelijk om de economie door middel van de belastingen en overheidsuitgaven te beïnvloeden. Wilde de overheid de economie stabiliseren, dan moest zij zich richten op de geldhoeveelheid.



Volgens de monetaristen werken maatregelen van monetair beleid destabiliserend: zij kunnen alleen maar voor prijsveranderingen zorgen.

Wat is de Geldhoeveelheid?

De hoeveelheid geld in omloop in een economie.

Wat zijn Kasreserves? Wat hebben die voor nut voor de overheid? Waarom zijn kasreserves zo belangrijk? Wat gebeurt er als Kasreserves verhogen of verlagen?

Tegoeden van banken bij de centrale bank waarover de banken niet vrij kunnen beschikken. Voor de overheid zijn kasreserves één belangrijk wapen om invloed uit te oefenen op de geldschepping. Omdat banktegoeden die worden aangehouden in kasreserve niet kunnen worden uitgeleend. Als Kasreserves verlagen dan kan er meer uitgeleend worden, worden ze verhoogd kan er minder uitgeleend worden. Dit beinvloed de geldhoeveelheid.

Wat is de verplichte reserveratio?

Het verplichten van een bepaald minimumpercentage van hun tegoeden in de vorm van reserves aan te houden. Basically de verhouding tussen de kasreserve het totale tegoed van de banken.

Waar zijn open markttransacties voor bedoeld ?

Zijn bedoeld voor het sturen van de rente, het beheersen van de liquiditeitsverhoudingen en het afgeven van signalen over de koers van het monetaire beleid. De belangrijkste vorm van open markttransacties zijn herfinancieringstransacties.

Wat is discontorente ?

Disconto is de rente die de centrale bank bij de aangesloten banken voor het lenen van geld in rekening brengt.

Wat begrijpen we onder Schuldbetekenis?

Gekochte overheidsobligaties

Wat is belangrijk aan de verkeersvergelijking van Fischer? En wat is het nou eigenlijk?

Omdat we op deze manier kunnen bestuderen wat het effect van een vergroting of verkleining van de geldhoeveelheid op de economie is.



M x V = P x T

Wat is de Phillips curve ? Hoe interpreteerde Keynesianisten dit?

Volgens de Keynesianisitische interpretatie van de Phillips-curve kon de overheid niet tegelijkertijd de werkloosheid en de inflatie bestrijden: wanneer de één toenam, nam de ander immers af.

Wat is Stagflatie? Wanneer komt een economie in een periode van Stagflatie?

Een situatie waarbij tegelijkertijd sprake is van economische stagnatie en van inflatie. Vanuit een hoogconjunctuur komt een economie terecht in een fase van stagflatie.

Wat is het Supply Side beleid? Wat voor beleidsvorm is het? Wat kunnen we er mee doen? Wat vinden Supply-siders? Wat bepaalt de markt volgens hen zelf?

Supply-side beleid valt onder micro-economisch overheidsbeleid. Hiermee kan de structuur van de economie van een land aangepast worden, waardoor de economische positie van de markt en industrieën maar ook van individuele mensen en bedrijven binnen die markt verbeterd wordt. Supply-siders vinden dat het de rol van de overheid is om een omgeving te creëren waarin vrij ondernemerschap en concurrentie kunnen floreren. De markt zelf bepaalt hierin de distributie van productiemiddelen en zorgt voor een zo efficiënt mogelijk gebruik hiervan.

Wat is de Laffer Curve?

Wat de Laffer-curve liet zien was dat tot een bepaald punt, verhoogde belasting zou leiden tot verhoogde inkomsten.

Wat is volgens supply siders het Effect van belastingen en uitkeringen op werkgelegenheid?

Supply-siders vinden dat belastingen en subsidies het effect van willekeurige prijsveranderingen hebben, die de waardebepaling van productiemiddelen en goederen door de markt in de weg staan.

Wat is volgens Supply Siders het Effect van belastingen op spaargedrag en investeringen ? Wat doen sociale lasten op spaargedrag ?

Hoe hoger het belastingniveau is, hoe hoger ook het inkomensniveau moet zijn voordat mensen gaan sparen.



Het is mogelijk dat sociale lasten het sparen (en dus de kapitaalaccumulatie) doen toenemen, omdat belastingen en sociale lasten een bijdrage leveren aan investeringsfondsen

Wat vinden Supply Siders van overheidsuitgaven ?

Zij vragen zich af, of de overheid deze diensten aan zou moeten bieden... en of belasting betalen de beste manier is om hiervoor te betalen.



Zij menen ook dat overheden je beletten om je eigen keuzes te maken

Wat is volgens supply siders het effect van overheidsmonopolies?

Slechtere service dankzij geen competitie. Ook geen drive om winst te maken omdat de spaarkas verlies kan dekken.

Wat beeld de Production Possibility Frontier graph uit?

Is a graph representing production tradeoffs of an economy given fixed resources. The graph shows the various combinations of amounts of two commodities that an economy can produce (e.g., number of guns vs kilos of butter) using a fixed amount of each of the factors of production.

Wat is een Autarkie?

Een land dat volledig zelfstandig is en niet trade met anderen.

Wat bedoelen we met Productie Efficientie? Hoe kunnen we dit op een grafiek illustreren ?

Production efficiency occurs when the economy is using all of its resources efficiently. The concept is illustrated on aproduction possibility frontier (PPF) where all points on the curve are points of maximum productive efficiency

Waar leiden importbelemmerende maatregelen toe?

Importbelemmerende maatregelen kunnen dus leiden tot lagere wereldmarktprijzen

Wat is ruilvoet?

Onder de ruilvoet verstaan we de waarde van een goed uitgedrukt in een ander goed. Stel dat de VS een Frankrijk een ruilvoet overeenkomen van kaas:wijn = 6:5.

Wat zijn comparatieve voordelen ?

Comparatieve voordeel houdt in dat een land een bepaald product relatief goedkoper of beter kan produceren dan een handelspartner in vergelijking met andere producten

Eenvoudig gezegd wat zijn de voordelen van Handel? Waar leidt handel ook tot?

Handel kan leiden tot een toename van de totale welvaart in de wereld, Handel kan leiden tot een toename van de totale welvaart in de wereld, Dat ieder land kan profiteren van handel wil nog niet zeggen dat iedereen gebaat is bij handel, omdat binnen een land winnaars en verliezers zijn aan te wijzen (Herverdeling Inkomens)

Noem wat instrumenten van handelsbeleid? (8)

Importtarieven, Importquota, Vrijwillige exportbeperkingen, Exportbelastingen, Exportsubsidies, Non tarifaire belemmeringen, Binnenlands economisch beleid, Wisselkoersbeleid

Wat is protectionisme?

Onder protectionisme verstaan we het beschermen van de nationale economie tegen buitenlandse concurrentie

Wat is Ad Valorem?

Berekend naar de waarde

Wat is een quota?

Een bepaalde hoeveelheid van iets.

Wat zijn vrijwillige export beperkingen? VEB

Een vrijwillige exportbeperking (VEB) is een beperking van de hoeveelheid goederen die geëxporteerd mag worden gedurende een bepaalde periode

Wat zijn Non Tarifaire belemmeringen? en noem er wat (3)

Een vorm van handelsprotectionisme, milieuvoorschriften, kwaliteitseisen of administratieve procedures.

Wat bedoelen we met de meest begunstigde clausule? in welke agreement stond dit?

Als een land bepaalde voordelen toekende aan een handelspartner, dat voordeel automatisch van toepassing was voor alle andere aangesloten landen. GATT

Wat is Infant Industry?

An infant industry is a new industry, which in its early stages experiences relative difficulty or is absolutely incapable in competing with establishedcompetitors abroad.

Wat is valuta?

In het internationale geldverkeer noemt men een muntsoort valuta.

Wat is een wisselkoers?

De wisselkoers is de waarde van de ene valuta uitgedrukt in een andere valuta

Wat is volatiliteit? Wat houdt appreciatie en en wat houdt depreciatie in?

Ergelijke schommelingen in de wisselkoers noemen we met een moeilijk woord volatiliteit.



Alleen bij ZWEVENDE wisselkoersen. Onder depreciatie verstaan we een waardedaling van de ene valuta ten opzichte van een andere. Depreciatie ontstaat door een toename van het aanbod of een daling van de vraag naar de betrokken munt. Het tegenovergestelde, een waardestijging ten opzichte van een andere valuta, noemen we een appreciatie.

Wat bedoelen we met sleutelvaluta ?

Soms worden internationale handelstransacties betaald in een muntsoort die niet de valuta is van een van de betrokken landen, maar wel internationaal wordt geaccepteerd. We noemen dat een sleutelvaluta.

Wat is FDI ?

Bij directe buitenlandse investeringen is sprake van een directe betrokkenheid van de buitenlandse investeerder in de economie van het gastland

Wat zijn portfolio investeringen?

Bij portfolio investeringen betreft het een zuiver financiële transactie zonder dat de investeerder directe invloed kan uitoefenen op de economie van het gastland

Wat is speculatie?

Als je probeert winst te maken door gebruik te maken van de koersverschillen in de loop van de tijd,

Waar geeft de betalingsbalans overzicht over?

De betalingsbalans geeft een overzicht van de totale internationale ontvangsten en betalingen van een land in een bepaalde periode

Wat is een handelsbalans?

Het verschil tussen import en export !

Wat is een dienstbalans?

Het verschil tussen de waarde van de diensten die je verleent en de waarde van de diensten die je ontvangt.

Wat is de inkomensrekening?

Het verschil tussen inkomsten en uitgaven uit loon.

Wat is de kapitaalrekening?

Op de kapitaalrekening wordt de in- en uitvoer van vermogen in verband met investeringen en beleggingen geboekt.

Wat is de goud en deviezenbalans ?

Het verschil in de afname en toename van de reserves.

Wat bedoelen we met een vaste en zwevende wisselkoers?

Een vaste wisselkoers is een wisselkoerssysteem, waarin de waarde van een valuta is afgestemd op de waarde van een andere valuta of een mandje van andere valuta's, of aan een andere waardemaat, zoals goud



Een zwevende wisselkoers of fluctuerende wisselkoers is een type wisselkoers, waarin de waarde van een valuta in de valutamarkt mag fluctueren.


Wat bedoelen we met devaluatie?

ALLEEN voor vaste wisselkoers: Een door de overheid opgelegde verlaging van de wisselkoers noemen we devaluatie.

Wat bedoelen we met revaluatie?

Alleen bij vaste wisselkoers: een door de overheid genomen besluit tot verhoging van de wisselkoers, is eenrevaluatie

Wat is Natuurlijke Intergratie ?

Natuurlijke integratie is het naar elkaar toe groeien van landen op economisch gebied zonder dat daartoe een bewuste keuze is gemaakt

Wat is interdependentie ?

dat landen afhankelijker van elkaar zijn geworden

Wat is een vrijhandelsgebied ? Hoe ontstaat het ?

Een vrijhandelsgebied ontstaat wanneer twee of meerdere landen alle onderlinge importtarieven afschaffen, maar de lidstaten zelf het importtarief ten opzichte van niet-aangesloten landenbepalen.

Wat is een douane unie? Hoe ontstaat het ?

Een douane unie ontstaat wanneer twee of meer landen alle onderlinge importtarieven afschaffen en tevens een gemeenschappelijk importtarief ten opzichte van niet-aangesloten landeninvoeren. Een douane unie is dus feitelijk een uitgebreide vrijhandelsassociatie.

Wat is een gemeenschappelijke markt?

Een gemeenschappelijke markt is een douane-unie, aangevuld met nadere bepalingen over stimulering van de onderlinge handel, vrij verkeer van productiefactoren en de harmonisatie (op elkaar afstemmen) van productstandaarden

Wat is een Economische en Monetaire unie?

Een economische unie is een gemeenschappelijke markt waarin ook wordt samengewerkt op sociaal-economische en andere gebieden.



een monetaire unie, die voorziet in een gemeenschappelijk monetair beleid en eventueel zelfs één gemeenschappelijke munt

Wat bedoelen we met allocatie?

x問你媽

Wat zijn handelseffecten?

x 不知道

Wat is handelsschepping ?

idk x

Wat is handelsafleiding ?

x ich weiss nicht

Wat bedoelen we met Dynamische Effecten ? En wat leidt er tot

Integratie heeft niet alleen gevolgen voor handelsstromen tussen de betrokken landen, maar kan op langere termijn ook leiden tot gunstige verschuivingen in het productieproces. We spreken in dat geval van dynamische effecten.

Wat bedoelen we met Schaalsvoordelen ? Waar is dit een vorm van ?

Vorm van een dynamisch effect.



Onder schaalvoordelen verstaan we het verschijnsel dat hogere productie leidt tot een gemiddeld lagere input aan productiefactoren of lagere kosten per eenheid product.

Wat zijn vaste en variable kosten? (Productiekosten)

De variabele kosten zijn de kosten die afhankelijk zijn van de hoogte van de productie



De vaste kosten zijn kosten die los staan van de omvang van de productie



Wat begrijpen we onder de term intra industrie handel ? Dit isook een dynamisch effect.

Intra-industrie handel betekent dat een land goederen zowel importeert als exporteert die tot dezelfde goederencategorie behoren.