• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/11

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

11 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Beskriv Georg Simmel klassiske teori
Mennesker er forskellige, men vi har det tilfælles at vi et behov for at spise. Maden kan derfor ses som en slags socialisering - vi samles og spiser sammen.
I en familie er måltiderne samlingpunktet som familien er bygget op omkring, børn lærer maner og adfærd.
Hvad går Mary Douglas teori ud på?
Douglas beskriver hvad et måltid er - strukturer omkring rækkefølge og sammensætning (du starter f.eks. ikke med desserten), navngivning (frokost, aftensmad), hvor ved bordet vi sidder (faderen ved bordende, eller ved festligheder). Vi har mange normer.
Snaks og drikkevarer er mere ustruktureret
Hvordan kan Douglas teori kobles til social sammenhæng?
Den mad vi spiser reflektere kvaliteten af den sociale sammenhæng vi spiser i.
Måltidet er for familie og nære venner, hvorimod drikke er for fremmede og bekendtskaber.
Vi har opbygget et system - vi ved hvem vi vil invitere til en bestemt type begivenhed.
Hvad går Lottes projekt på Riget ud på?
Det var meget vanskeligt at få børnene på kræft afdelingen til at spise, derfor blev køkkenet og måltids situationen ændret.
Hvordan var forholdene på Riget inden de blev ændret
Børnene spiste isoleret på deres egen stue ved et bord placeret op mod en mur og spiste af engangsservice. Der var altid 2 menu forslag, men det var personalet der bestemte dagens menu, ikke børnene.
Hvordan var forholdene på Riget efter de blev ændret
Der blev bygget et nyt køkken midt på afdelingen samt en indbydende spisestue. Der var mulighed for at børnene kunne deltage i madlavningen. Børnene fik mere medbestemmelse omkring menuen. Forældre og ansatte kunne spise samlet omkring et stort spisebord sammen med børnene og der blev en mere afslappet og hjemmelig atmosfære (Georg Simmel).
Hvad er Goffman's analyse af "total institutions"
Denne analyse kan bruges til at forstå den rolle som mad har på hospitalet.

"The total institution" er et sted hvor du tilbringer tid af en årsag, f.eks. et hospital og denne institution har opstillet nogle regler, f.eks at du skal sove på stue med andre eller hvad du skal spise (menu).

"Free places" steder i institution hvor noget er anderledes. f.eks. det nye køkken som er mere hjemmeligt og trækker børnene ud af patient rollen.

"Secondary adjustments" tilpasninger på institutionen, f.eks. at forældrene i det gamle system tog mad med og til beredte til børnenes selv. Kritik af den gamle mad.
Hvad går Murcott's analyse ud på?
Hun beskriver måltidet i relation til køn. Det er normen at det er kvinden der laver maden og hun laver mad for andres skyld (server). Det er pris, rutine, præferencer, kulturelle regler og manden der bestemmer hvad der serveres. Et korrekt måltid spises hjemme, er hjemmelavet er kvinden og består af kød, kartofler og sovs.
Måltider i familien - en undersøgelse foretaget i Norden
Viser tydeligt at vi spiser sammen (venner, kollegaer eller familie) under hovedmåltiderne både i Danmark, Norge og Sverige og der er faktisk ikke den store forskel på uge dagene og weekenderne.
Beskriv Conners model "Food-choice process model"
Ønsker at forklare ubevidste vaner som gennemtænkte beslutninger. De overvejelser folk har i forbindelse med fødevare valg er baseret på personlige værdier som; sundhed, smag, pris og bekvemmelighed (convenience). Disse personlige værdier er influeret af følgende faktorer; ressourcer, idealer, sociale og personlige faktorer samt konteksten.

Modellen viser at processen ved fødevare valg er kompleks, udviklende, dynamisk og afhængig af situationen.
Conners model kan bruges til;
At forstå det system folk vælger ud fra til at udvikle teorier omkring spise mønstre eller i forbindelse med kommunikation af sundheds budskaber.

Ofte bruges rationel choice modellen til at beskrive fødevare valg, derfor er denne model blevet udviklet, da denne også tager højde fødevare valg på tværs af forskellige situationer.

Det er en god model, men kan ikke puttes ind i en social kontekst da den mangler de sociale perspektiver.