• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/10

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

10 Cards in this Set

  • Front
  • Back

In het ontwerpen van een netwerkspel komt de problematiek naar voor om opdrachten en hun parameters over het netwerk te sturen en deze op een andere machine uit te voeren. Welk(e) designpattern(s) zou je gebruiken en waarom?

Command: Dit pattern is perfect om opdrachten en macro’s uitte voeren.




Proxy: Dit pattern is goed om vb een remote proxy te maken en dus over een netwerk aan een bepaald object te geraken.

Wat is het idee achter een callback functie? Welke design patterns maken hier zoal gebruik van? Hoe?


Het ervoor zorgen dat een object zichzelf oproept via eenfunctie van een ander object.


OBSERVER: Registreert zichzelf bij een Observable om dan later de update functie te laten aanroepen via die observable.




COMMAND: Ontvangers van de execute methods voeren hun actionsuit, er word dus door een andere klasse(het command-object) een/meerderemethod(s) aangeropen in de ontvangers.




TEMPLATE: Een superklasse heeft zijn afgeleide klasses, en die klassesimplementeren de methods die de abstracte klasse heeft. Later roept dieabstracte klasse de methods aan in. Dit is dus een loopback

Het gebruik van een servlet container biedt allerlei functionaliteit aan voor jouw servlets. Zoiets is een voorbeeld van een framework. Welk design pattern wordt bijna zeker hiertoe benut en hoe (m.a.w. waarom is dit design pattern daartoe goed geschikt)?

Templatemethod




Hollywood principe: Don’t call us, we’ll call you, een high level compound hangt niet af van een low level compound (omgekeerd is dependency rot)




Het is goed geschikt omdat er toegestaan wordt om een deel functies zelf in te vullen, maar het is het framework die de rest zelf behandelt.

Welke voordelen biedt het gebruik van ‘command pattern’. Geef er minstens 2call.

Er kan een zwakke koppeling zijn tussen de client en de ontvanger.




Het is makkelijk uitbreidbaar en niet aanpasbaar De client vb(afstandsvediening) hoeft niets te weten over wat het aanroept. (Afscherming)

In het handboek worden de patterns iterator en composite samen in één hoofdstuk besproken. Wat hebben beide patterns met elkaar te maken?

Beiden zijn ontworpen om over een collectie gegevens/objectente lopen. Bij iterator is dit een gelinkte lijst/array of iets volledig anders.Bij composite is dit een boomstructuur waarbij leafs en composites beiden van hetzelfde subtype zijn. Het voordeel bij composite is dat de gebruiker niet hoeft te weten tegen wat hij spreekt.

Wat is het voordeel (of zijn de voordelen) van het gebruik van een iterator ten opzichte van een klassieke for-lus?


Bij een klassieke for lus moet je informatie vrijgeven over je object, zo moet de gebruiker weten of het een array/list/map is en/of ook moeten ze weten hoeveel elementen er in die lijst zitten om er over te lopen.

Vaak worden null-waarden gebruikt in de logica van een programmabibliotheek. Dit betekent dat aan null een betekenis wordt gegeven. Dit schept echter alvast één groot probleem voor de programmeur die deze bibliotheken gebruikt. Welk? Geef een beter alternatief voor dit misbruik van null-waarden.

Het probleem is dat iedere keer dat er een nullwaarde passeert, de gebruiker zal moeten checken op null of exceptions zal moeten opvangen en verwerken. Wanneer je een nullobject zou gebruiken (een object met standaardwaarden en geen functionaliteit) dan zou je daar geen last van hebben.

Welke 3 design patterns kun je terugvinden in het samengesteld design pattern MVC? Beschrijf ook waar ze zich bevinden in MVC (tussen welke van de drie componenten).

Observer: voor het model




Strategy: voor de controller




Composite: voor de view

Het idee van streams, waarbij je streams aan elkaar kunt koppelen om gegevens verder te verwerken (te encrypteren, te comprimeren, …) is welk design pattern? Noem alle design patterns die met dit pattern nauw verwant zijn.Voor de gevorderden J :Kun je ook de subtiele verschillen tussen alle door jou opgenoemde patternsaanduiden?

DecoratorPattern: Uitbrijding door middel van wrapping




Proxy Pattern: bescherming doormiddel van wrapping




Facade Pattern: functionaliteit vereenvoudigen door methodssamen te ‘wrappen’ in een enkeme Method Adapter pattern: interfaces op elkaar afstemmen door het niet compatibele object te wrappen in een compatibel object dat wel op de gewenste interface past.

Waarom zijn factory patterns zeer nuttig? Bespreek één voorbeeld van factories die de voordelen duidelijk naar voor brengt. Factory method laten we hier buiten beschouwing!

Factories zijn handig omdat constructoren maar 1 naam kunnen hebben en maar 1 keer kunnen opgeroepen worden door een bepaald object. Ook kent de gebruiker de instantie.




Factorie pattern maakt objecten aan zonder instanties blootte leggen. Het verwijst naar nieuwe objecten door gebruik te maken vaninterfaces.




Vb: een pizzastore zou iedere keer new pizza(); kunnen aanroepen, maar het zal dan telkens dezelfde pizza zijn dat gecreëerd wordt.Hier maak je dus een PizzaFactory, en die pizzafactory maakt voor jou de nodige pizzas, jij weet niet hoe die pizzas gemaakt worden maar de factory regelt dit.Jij moet enkel duidelijk maken welke pizza je wenst. Dit maakt het veel simpeler.