• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/6

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

6 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Paleografi

paleografi er viet tolkningen av gammel bokstavskrift, hvordan fortidens skriftarter har utviklet seg og kan forstås. Uten paleografiske kunnskaper kunne en knapt ha begynt å arbeide med norsk historie før 1870; om lag da slo dagens skrifttyper ut den gotiske håndskriften

Diplomatikk

Diplomatikk, en historisk hjelpevitenskal som har til hensikt å vurdere diplomer som historiske kilder. I europeisk diplomatarisk litteratur defineres gjerne er diplom som "et skriftelig vitnemål oppsatt etter faste regler om viljestyring av rettslig innhold". I norsk terminologi bruker diplom synonymt med middelalderbrev. Den overveiende del av de norske middelalderbrevene har da også rettslig innhold.

Numismatikk

Numismatiker en eksperter på gamle myter.

Heraldikk

Heraldikk i vid betydning omfatter både et utviklet våpen- og flaggvesen og visse andre offentlig høyhetstegn eller kjennemerker, dessuten enkelte offentlige seremonier av militær eller anne karakter. se også flagg, mynt, segl og symbol.



Hearaldikk i snevrere betydning konsentrerer seg om vånenet og blir gjerne betegnet som vitenskapen som våpen og kunsten å konstruerer og forme dem. Med våpen forstås i europeisk heraldikk et billedlig kjennetegn i farger, konstruert etter bestemte regler og opprinneling bestemt til å brukes i friluft. Våpenmerket hørte opprinnelig til krigerutrustningen, og var malt på skjoldet, båret på kapper eller våpenfrakken eller på hestenes skaberakk. våpnet fremtrer oftes i form av skjold eller flagg.

Proveniensprinsippet

proveniensprinsipp: det vil si at arkivet skulle besvares i den orden, med aktene i den rekkefølgen, som det hadde da det ble mottat.

Filologi

Filologi, vitenskap om et folks språk og litteratur, feks klassisk filologi, germansk filologi, slavisk filologi osv. Språkstudiet i egentlige forstan, lingvistikken, er en av flere vitenskaper med basis i filologien. Opprinnelig ble ordet filologi brukt ensbetydene med klassis filologi, vitenskapen om de gamle grekeres og romerske språk, litteratur og kultur. Brukes også om språkstudium i det hele tatt.